Language: NL or EN
Mode: PC, Tablet, Mobile or TV
pcpret.nl: hiking, photography, audio and computer!
WelcomeWeetjesSend messageGuestbookWebsite BlogLinks RSS button
Bloem van watermuurKijk ook eens op www.natuurspoor.nlPaddestoel

Weetjes overzicht pagina

Zelfbouw PC
Onderhoud/reparatie PC
HP Scanjet 5P in Windows
Lemax Kerst
Eenvoudige videobewerking
PC historie
Documentatie zoeken
Oude notebooks
P4 en MS-6704 ervaringen
Asus PQ5L SE met E5200
MSI K8N Neo2 Platinum
Packard Bell EASY NOTE
Compaq Presario 1255
AMD K6-3 ervaringen
EP-8RDA3+ ervaringen
ECS K7S5A
Mijn PC
Windows Media Center
De PowerPC, Blackhawk
Linux activiteiten
Y-kabel voor laptop
Euro-teken in Windows 9x
CD-ROM in MS-DOS
Virtueel geheugen
Allerlei handige weetjes
MC34063
Telefoonlijn check
Weetjes overzicht

Meest gelezen onderwerpen:
Website blog...
Mediastreaming van Windows P...
Pingen en een IP adres vinde...
Gastenboek lezen...
Geluidsapparatuur aansluiten...
UTP, straight en cross ...
Schrijf een bericht...
Windows 7, 8 en 10 in een th...
Gastenboek schrijven...
Een thuisnetwerk aanleggen...

OS=
Browser=
IP adres= 44.192.254.173
Bezoekers= 1983285     Meer ...
(Vanaf 27-10-2010)

Country information of visitors, 25 sep 2023 till 01 oct 2023

Mijn eerste Pentium PC (vanaf 1997)

In juli 1997 schafte ik een echt Pentium 166MMX systeem aan: een Planhold PL5 computer. Ik dacht toen klaar te zijn voor de toekomst. Ik kwam bedrogen uit. Toen ik daadwerkelijk videobewerking wilde doen, bleek ik een AGP slot nodig te hebben. In het voorjaar van 1999 werd mijn Pentium systeem gemoderniseerd met een Gigabyte 5AX moederbord, 128MB SDRam, Sound Blaster Live!Player (CT4670), een Philips 3610 brander en een Matrox Marvel G200 videokaart. Ik kon beginnen met audio-en videobewerking! In het najaar van 1999 werd de Pentium CPU vervangen door een AMD K6-III/400 CPU. MP3 en MPEG1 video coderen gaat lekker snel (ik wist toen niet beter!). Van het oorspronkelijke systeem is nu weinig meer over: alleen de kast, het toetsenbord, de floppy drive en de monitor worden nu nog gebruikt. Maar sinds december 2001 niet meer voor de AMD K6-III, daar zit nu een AMD XP 1600 met K7S5A moederbord in.
 1. Gebruiksmogelijkheden
 2. Prestaties 1
 3. Prestaties 2
 4. Snelle harde schijf plaatsen
 5. Prestaties 3
 6. AGP probleempjes
 7. Overklokken van het Gigabyte moederbord
 8. Geluidsniveau
 9. Windows XP
 • In 2000 voor mij nog geen Pentium III of Athlon wonder. Mijn socket 7 machine is zeer geschikt voor Multimedia toepassing als audiobewerking, videobewerking en fotobewerking. Wel heb ik het voorjaar 2000 een nieuwe printer aangeschaft: een HP Deskjet 710C. Verder heb ik met veel plezier gebruik gemaakt van een Olympus dia/negatief scanner. Deze scanner is inmiddels vervangen door een PrimeFilm 1800i, deze werkt via USB. De dia/negatief scanner komt goed van pas bij mijn fotografie hobby. Meer over deze scanner en fotografie kunt u hier lezen.
  Een sterk punt Gigabyte 5AX is dat deze een zeer goede IRQ sharing heeft. Een beetje vreemd was dat de Gigabyte 5AX op een gegeven moment nog één IRQ vrij had. Dat zou niet persé hoeven, omdat de netwerkkaart, de videokaart, de USB en de SB live kaart allemaal IRQ 10 gebruikten. Dit verminderd de prestaties uiteraard maar ja ...
 • Eind 2000 constateerde ik dat de veroudering snel gaat, maar ook weer niet zo snel. Volgens Wintune kan mijn systeem nog goed meekomen. Het presteert zo'n 60% in vergelijking met hun Pentium III/667 MHz referentie systeem. De geheugen en HD benchmarks zijn vergelijkbaar of zelfs beter. Dit laatste plijt overigens niet voor dat referentie systeem. Sinds kort, heb ik in de BIOS de 'SDRAM CAS Latency' van 'FAST' op '2' gezet. Dit levert een behoorlijke snelheidswinst op. Volgens SiSoft Sandra 2000: 16%. Verder is er een kleine verbetering in de video prestaties te zien met 3DMark en WinTune.
 • Als ik de benchmarks moet geloven dat is deze PC zo'n 2 tot 3 maal langzamer dan een 1GHz Pentium III of Athlon systeem. Dit lijkt reden voor vervanging, maar eigenlijk vind ik mijn huidige systeem op de video prestaties na, voldoende snel. Als ik nou spelletjes zou doen? Ik maak nu veel gebruik van MS Office, Internet, C-compilers, Visual Studio, Foto-, Audio-en Videobewerkings software. Voor videobewerking is en het maken van MP3 bestanden is extra snelheid overigens wel prettig.
 • Vervangen van de harde schijf maakt het systeem een stuk sneller:
  Dat ik mijn systeem voldoende snel vind betekent nog niet dat het systeem blijft zoals als die is. Het systeem draait sinds zomer 2000 met een Seagate Barracuda 30 GB harde schijf. Deze ATA66 schijf werkt goed op mijn huidige PC met UDMA33 moederbord. In combinatie met de nieuwste IDE drivers is de prestatie van mijn PC beslist verbeterd. Deze IDE harde schijf haalt 12 MB/s (getest door een bestand van 576 MB te kopieren van de ene naar de andere partitie).
  De plaatsing van de Seagate schijf leverde nog wel problemen op. Het is een 7200 toeren schijf en maakt dus wat meer herrie. In de slede bleek de HD teveel te trillen. Toen heb ik de HD toch maar vastgeschroefd onder de floppydisk. Dit wilde ik eerst niet vanwege de warmte. Achteraf viel dit allemaal best mee omdat de HD vooral heet wordt als deze zijn warmte niet kwijt kon. Een extra ventilator is dus niet nodig.
  Medio april 2002 bleek de Seagate Barracuda (type II) na ander half jaar niet meer goed te functioneren. Gelukkig zat er nog garantie op. Uiteindelijk is de schijf vervangen door een nieuwe Barracuda (type III) schijf. Deze schijf trilt niet meer, en het geluidsniveau lijkt wat minder. Ook bleek het moederbord prima overweg te kunnen met de nieuwe 40 GB harde schijf, de vorige had 30 GB.
  Sinds augustus 2002 is de Barracuda schijf verhuisd naar mijn Athlon 1800 systeem. Het AMD K6-3 systeem gebruikt nu een 40GB Maxtor harde schijf (DX540, 5400 toeren). Verder is dit systeem nu voorzien van een zeer stille 250W netvoeding. Het AMD K6-3 systeem is dan wel niet meer de snelste computer in mijn huis, maar is nu wel de snelste stille computer in huis geworden!
 • Problemen heb ik wel met het gebruik van AGP:
  Het is mij nog niet gelukt om probleemloos de AGP 2x mode te gebruiken. Met AGP 1x is de videokaart voor mij snel genoeg. Toch had ik graag willen weten wat de videokaart doet op AGP 2x.
  De Ali 1541 chipset en/of het Gigabyte moederbord lijkt niet overweg te kunnen met alle bestaande AGP videokaarten. De Matrox Millennium G200 AGP werkt bijvoorbeeld niet op deze computer. Het scherm blijft zwart.
 • Overklokken van deze configuratie? Tja...
  Het systeem werkt op een FSB van 105MHz zolang de kast van de PC open blijft. Extra koeling van het moederbord lijkt nodig. Als ik de CPU instel op 450 MHz dan start het systeem in eerste instantie wel op. Maar tijdens het opstarten loopt de boel al snel vast.
 • Onderzoek naar geluidsbronnen:
  Sinds december 2001 mijn systeem weer aangepast. Wegens mijn overstap naar een Ahtlon systeem is de inhoud van de Planhold PL5 verplaatst naar een noname ATX midi tower. Ook is de 6,5 GB Seagate UDMA33 harde schijf weer teruggeplaatst. In een poging de PC nu echt fluisterstil te maken, ontdekte ik dat de CPU koeler veel herrie veroorzaakt. De CPU koeler heeft een smeerbeurt nodig of loopt op zijn einde. De teflon olie die ik had gekocht om twee oude platenspelers te smeren bleek ook zeer geschikt te zijn om ventilator weer "fluisterstil" te maken.
  Ik heb de voeding in de computer ook eens nader van binnen bekeken. Er staat een sticker op geplakt met "W/NOISE KILLER", dus dat belooft wat. Mijn eerste indruk is dat het een leuke voeding is. Maar ja, er blijken geen connectoren in te zitten, te duur? In eerste instantie dacht ik dat er een uitgebreide ventilatorregeling in zat, maar na de boel te hebben losgeschroefd ontdekt ik dat er een NTC in serie met de ventilator is geschakeld. Die NTC krijgt het al gauw zo warm, dat de ventilator niet stil blijft. Ook is de ventilator bij 8 Volt voedingsspanning al erg rumoerig te noemen. Kortom een te eenvoudige schakeling. De ventilator draait wel prima op een lage voedingsspanning, dus op dat punt werkt die wel goed. Middels een transistor schakeling en een NTC uit een kapotte voeding heb ik de regelaar inmiddels verbeterd. Tja, en sinds augustus 2002 is deze regeling gemoderniseerd en is deze regeling verhuisd naar mijn nieuwe Athlon XP1800 systeem ... En de oude 235W netvoeding, tja die wacht nu op een nieuwe eigenaar.
 • Ervaringen met Windows XP op dit systeem:
  Sinds juni 2002 gebruik ik Windows XP Home edition op dit systeem. Windows XP lijkt probleemloos te werken. Nadelen voor mij: de Matrox Marvel G200 videokaart wordt gebrekkig ondersteund. Dat wil zeggen dat ik bijvoorbeeld geen video kan opnemen. De ACPI levert twee foutmeldingen op.
  De Windows XP Professional versie leverde een STOP error 0x000000D1 op. Er schijnt iets mis te gaan met Atapi.sys.
 • Nog wat interessante links:
  Gigabyte (mobo) Matrox (Latest drivers Marvel G200) Creative Europe (Sound Blaster)
  Tom's Hardware Guide Praxis Ace's Hardware Page (AMD K6 informatie en meer) Drivers en diverse andere programma's

Back to the beginning? Click here.


WelcomeWeetjesSend messageGuestbookWebsite BlogLinks RSS button

Date: 30 mei 2005