Language: NL or EN
Mode: PC, Tablet, Mobile or TV
pcpret.nl: hiking, photography, audio and computer!
WelcomeWeetjesSend messageGuestbookWebsite BlogLinks RSS button
Bloem van watermuurKijk ook eens op www.natuurspoor.nlPaddestoel

Weetjes overzicht pagina

Zelfbouw PC
Onderhoud/reparatie PC
HP Scanjet 5P in Windows
Lemax Kerst
Eenvoudige videobewerking
PC historie
Documentatie zoeken
Oude notebooks
P4 en MS-6704 ervaringen
Asus PQ5L SE met E5200
MSI K8N Neo2 Platinum
Packard Bell EASY NOTE
Compaq Presario 1255
AMD K6-3 ervaringen
EP-8RDA3+ ervaringen
ECS K7S5A
Mijn PC
Windows Media Center
De PowerPC, Blackhawk
Linux activiteiten
Y-kabel voor laptop
Euro-teken in Windows 9x
CD-ROM in MS-DOS
Virtueel geheugen
Allerlei handige weetjes
MC34063
Telefoonlijn check
Weetjes overzicht

Meest gelezen onderwerpen:
Website blog...
Mediastreaming van Windows P...
Pingen en een IP adres vinde...
Gastenboek lezen...
Geluidsapparatuur aansluiten...
UTP, straight en cross ...
Schrijf een bericht...
Windows 7, 8 en 10 in een th...
Gastenboek schrijven...
Een thuisnetwerk aanleggen...

OS=
Browser=
IP adres= 44.192.254.173
Bezoekers= 1983285     Meer ...
(Vanaf 27-10-2010)

Country information of visitors, 25 sep 2023 till 01 oct 2023

Media Center ervaringen met Intel P4 2,4GHz en MS-6704 moederbord

Recentelijk heb ik wat geëxperimenteerd met een Intel P4 2,4GHz (Northwood core) op een MS-6704 moederbord. Ik had toevallig de bijbehorende 5.1 audio connector in mijn bezit en dat was de reden om na te gaan of dit systeem mogelijk bruikbaar is voor een Media Center systeem draaiend op Windows 7 Home Premium. Deze Intel CPU heeft SSE2 en ik was bijvoorbeeld benieuwd of dit systeem vergelijkbaar zou presteren aan een AMD64 3000 systeem die niet beschikt over een CPU met SSE2. De snelheid van het AMD64 3000 systeem lijkt wel ok alleen de Media Center CPU belasting ligt rond iets boven de 50%. Bij het gebruik van video capture stijgt het CPU verbruik nog meer: 60 tot 70%. De vraag was waardoor dit zou komen? Ligt dat aan de video renderer, de single core CPU, het ontbreken van SSE2? Na installatie van Windows 7, Nvidia 5600FX videokaart en een Hauppauge PVR150 TV kaart blijkt de CPU belasting, bij gebruik van de Media Center, uit te komen op zo'n 70%. De Windows prestatie index ligt op 3,0, bepaald door de Nvidia videokaart. De CPU zelf heeft een snelheid van 3,3 en dat is een mooie waarde. De Athlon64 3000 CPU haalt 3,6 ... De bouw van het P4 systeem
De computer was een afdankertje omdat de harde schijf niet in orde was en de videokaart defect. Behalve schoonmaken, de dvd speler en de videokaart vervangen, hoefde er eigenlijk niks te gebeuren.
Op de computer was de oorspronkelijke Windows XP nog aanwezig, alleen was deze nu illegaal. Ik heb een en ander getest, alles leek goed te werken.

Windows 7 op het P4 systeem
Om en ander beter uitgebreider te testen, heb ik Windows 7 uitgeprobeerd omdat daarvan beta versies bestaan. Best raar om een nieuw besturingssysteem te gaan gebruiken op een oude computer ... Windows 7 liet zich vervolgens niet makkelijk installeren. De dvd speler wilde niet opstarten, maar leek verder wel ok. De computer wilde ook niet doorstarten. Hoe nu verder?
Uiteindelijk bleek ik een computer met een IDE Dvd brander te hebben die wel wilde opstarten met de Windows 7 installatie schijf. Ik heb toen maar de volgende truc gebruikt: Windows 7 installeren op de harde schijf, van het P4 systeem. Daarna de computer uitgezet na de herstart en de harde schijf teruggezet in het P4 systeem. Het P4 systeem had geen eigen netwerkkaart dus had ik een 3C905 netwerkkaart geplaatst. Deze netwerkkaart, een onbekend apparaat en de onboard cmi-8738 6ch mx geluidskaart van de MS-6704 wilde Windows 7 niet herkennen ... Zoeken op internet leverde een link op naar een mogelijke oplossing voor de netwerkkaart: de 3COM XP drivers voor deze netwerkkaart installeren (bestand 3x90x1.exe downloaden en uitvoeren). Inderdaad bleek dit vlekkeloos te werken, daarna deed Windows 7 dit alsnog dunnetjes over. Nu is nog niet duidelijk wat het onbekende apparaat was, of een Ir apparaat of toch de Bluetooth in de uitbreidingsconnector. Maar nog steeds geen geluidskaart ... internet geraadpleegd, de cmi beta drivers zouden de oplossing zijn. Deze gedownload (als .rar bestand ... niet echt handig, maar gelukkig had ik 7zip). De drivers lieten zich niet installeren omdat de geluidskaart niet herkend werd ... Nog eens zoeken, en omdat ik ook geen Vista drivers kon vinden, heb ik de XP drivers gedownload. Deze bleken uitstekend te werken zonder vreemde waarschuwing!
Nu kon er verder getest worden. De Windows prestatie index kon nu worden bepaald en verder kon de Media Center worden uitgeprobeerd. Windows 7 werkt dus goed in deze configuratie. Evenals de Media Center, de CPU belasting was vrij hoog, zo'n 70%. Verder leken de Aero functies veel van deze computer te vragen, het CPU belasting schoot regelmatig naar de 100% ... Daarom heb ik voor dit systeem de prestatie instellingen gereduceerd tot alleen weergeven van 'Visuele stijlen op vensters en knoppen toepassen' en 'Zachte randen rond schermletters weergeven'.
Oh ja, meer over het gebruik van Windows Media Center, is te vinden op Mijn ervaringen met Windows Media Center.

 • Geluidsmogelijkheden en S/Pdif gebruiken
  Het MS-6704 moederbord heeft een uitbreidings connector met deze functionaliteit. Dezelfe uitbreidings connector biedt ook extra uitgangen voor subwoofer/center en de rear luidsprekers. Toevalligerwijs heb ik die uitbreidingsconnector ooit op een computerbeurs aangeschaft dus deze uitgangen waren direct beschikbaar,
  S/Pdif geeft in een normale situatie het (L+R) stereo audio signaal door. Wanneer weergave via S/Pdif wordt gekozen in plaats van de luidsprekers, dan wordt een eventueel 5.1 signaal van een Dvd doorgegeven aan de aangesloten versterker.

 • Nog wat interessante links
  MSI NL website Nvidia website

  Back to the beginning? Click here.


 • WelcomeWeetjesSend messageGuestbookWebsite BlogLinks RSS button

  Date: 28-12-2009