Language: NL or EN
Mode: PC, Tablet, Mobile or TV
pcpret.nl: hiking, photography, audio and computer!
WelcomeWeetjesSend messageGuestbookWebsite BlogLinks RSS button
Bloem van watermuurKijk ook eens op www.natuurspoor.nlPaddestoel

Weetjes overzicht pagina

Zelfbouw PC
Onderhoud/reparatie PC
HP Scanjet 5P in Windows
Lemax Kerst
Eenvoudige videobewerking
PC historie
Documentatie zoeken
Oude notebooks
P4 en MS-6704 ervaringen
Asus PQ5L SE met E5200
MSI K8N Neo2 Platinum
Packard Bell EASY NOTE
Compaq Presario 1255
AMD K6-3 ervaringen
EP-8RDA3+ ervaringen
ECS K7S5A
Mijn PC
Windows Media Center
De PowerPC, Blackhawk
Linux activiteiten
Y-kabel voor laptop
Euro-teken in Windows 9x
CD-ROM in MS-DOS
Virtueel geheugen
Allerlei handige weetjes
MC34063
Telefoonlijn check
Weetjes overzicht

Meest gelezen onderwerpen:
Website blog...
Mediastreaming van Windows P...
Pingen en een IP adres vinde...
Gastenboek lezen...
Geluidsapparatuur aansluiten...
UTP, straight en cross ...
Schrijf een bericht...
Windows 7, 8 en 10 in een th...
Gastenboek schrijven...
Een thuisnetwerk aanleggen...

OS=
Browser= Claudebot
IP adres= 34.228.168.200
Bezoekers= 1983285     Meer ...
(Vanaf 27-10-2010)

Country information of visitors, 22 mar 2024 till 28 mar 2024

Mijn Intel Dual Core ervaringen die begonnen met het Asus PQ5L SE moederbord

Intel E5200 Dual-Core 2,5GHz
  • Inleiding
  • Asus P5Q SE2 moederbord
  • Intel G31 moederborden
  • Asus P5GC ervaringen
  • Prestaties
  • Trage harde schijf? De harde schijf als dwarsligger?
  • De bouw van de Media Center
  • Ervaringen met Windows Vista Home Premium
  • Ervaringen met Windows 7 Ultimate
  • Ervaringen met de Thermaltake M9 systeemkast
  • Interessante links

    Inleiding
    Sinds 2004 begon ik met de bouw van mijn eerste Media Center PC op basis van een AMD socket A systeem, dit systeem maakte gebruik Windows Mediacenter 2005. Sinds januari 2009 beschik ik over een Media Center PC, op basis van een Intel E5200 CPU en een Asus P5QL SE moederbord. Dit Asus moederbord maakt gebruik van de Intel P43 chipset. Door de jaren heen heeft dit systeem kleine en grote veranderingen ondergaan. Deze Media Center PC was oorspronkelijk uitgerust met Windows Windows Vista Home Premium als besturingssysteem. Ik ervaarde dit besturingssysteem als erg traag en een ruimtevreter op de harde schijf. Zomer 2009 verscheen Windows 7 op de markt en in voorjaar 2010 werd de PC voorzien van Windows 7 Home Premium. Dit was een hele verbetering qua snelheid en functionaliteit. Helaas was er voor digitale TV gebrekkige ondersteuning. In 2015 verscheen Windows 10, deze kon gekocht worden. Maar het bleek ook mogelijk om een bestaande Windows 7 of 8 installatie om te zetten naar Windows 10! Dit zonder extra kosten, helaas gaat de Mediacenter functionaliteit dan wel verloren ... Niet veel later meldde Microsoft dat de ondersteuning voor Windows 7 in zou gaan stoppen, dus hierdoor zal de Mediacenter definitief verloren gaan.
    Oorspronkelijk was de Media Center PC uitgerust met Intel E5200 CPU, dit is inmiddels (2014) een Intel Q9300 CPU geworden. Dit leverde direct al veel meer gebruikers plezier op. Ondertussen was ook Windows 8 op de markt, en in deze periode kreeg ik de kans om Windows 8 aan te schaffen met een gratis Mediacenter Pack erbij. Alles werkte nu net iets soepeler dan daarvoor, en als het op het echte werk aan kwam, nou dan was dat sneller klaar. Ook is de oorspronkelijke videokaart, de Asus EAH3450 vervangen door een AMD Radeon HD 6450 videokaart. In de hoop dat ik daarmee meer voordeel zou hebben bij video encoding. Kennelijk ondersteunt Nero geen Radeon videokaarten, want toen ik toevallig een Nvidia GT640 videokaartje had gekocht, werkte de hardware versnelling direct. En ja ik kreeg daar ook nog 4K bij.
    De vervanging van de videokaarten was nodig omdat Windows 10 in die periode de oudere videokaarten zoals de Radeon 3450 en de Nvidia 7800 niet meer volledig ondersteunde. Dit was wel vervelend want ik had eigenlijk geen zin om een dure veelzijdige videokaart aan te schaffen want eigenlijk had ik die al. Anno 2020 (mogelijk al wat eerder) is daar gelukkig verandering in gekomen, de videokaarten kunnen nu vaak nog gewoon weer gebruikt worden met een redelijke resolutie.
    Op mijn eigen computer uiteindelijk de beste ervaringen met Nvidia videokaarten als het gaat om het correct herkennen en kunnen gebruiken van een beeldschermresolutie die passend is voor het aangesloten beeldscherm. Om een of andere voor mij niet begrijpelijke reden leveren de (oudere) AMD videokaarten veel meer sores op dan die van Nvidia. En een passende resolutie, daar kan je meestal naar fluiten.

    Het oorspronkelijke moederbord, de Asus P5QL SE, is wel heel lang hetzelfde gebleven. Dit moederbord raakte een tijdje terug, in 2019, helaas defect. De oorzaak heb ik helaas niet kunnen ontdekken. De Asus P5QL SE die deze pagina heeft opgeleverd is dus anno 2020 helaas ter ziele. Na diverse andere moederborden te hebben geprobeerd, is die tijdelijk vervangen voor een Pegatron IPM31 moederbord, maar ook dit bleek tijdelijk, daarover straks wat meer.

    Asus P5Q SE2 moederbord
    In 2018 kreeg ik toevallig de beschikking over een Asus P5Q SE2 moederbord. Dit Asus moederbord maakt gebruik van de Intel P45 chipset. Deze P5Q SE2 had jaren bij iemand op een zolder gelegen, en stond op het punt om weggegooid te worden. De Asus P5Q SE2 bood ongeveer alles wat de P5QL SE ontbeerde. Nou ja, beiden hadden geen ingebouwde videokaart. Om een lang verhaal kort te maken: ik mocht dit moederbord gewoon meenemen. Echt luxe want dit moederbord bood ruimte aan 4 DDR2 Simms, dus dit leek mij ideale basis voor mijn nieuwe werk PC.
    Nadat ik met een aantal moederborden had geëxperimenteerd, kwam ik tot de conclusie dat de Asus P5Q SE2 de beste in de reeks was. Snel bleek dat het Asus P5Q SE2 moederbord erg geschikt was om een CPU, zoals de Intel Q9300, over te klokken op, bijvoorbeeld 3 GHz, zonder instabiel te worden. De Asus P5QL bleek dezelfde Intel Q9300 tot 2,8 GHz over te klokken. Na na verloop van tijd werd het systeem toch weer wat instabiel, na terugklokken werkte het systeem vaak wel weer. Inmiddels maakt het Asus P5Q SE2 moederbord gebruik van een Intel Quad Core Q9550 omdat een poging om een gemodificeerde E5450 aan te schaffen mislukte. Ik heb de Q9550 redelijk kunnen overklokken, deze draait standaard op 2,83 GHz en draait nu voor proef op maximaal 3,4GHz door de FSB van 333MHz op 400MHz in te stellen Ik ben benieuwd hoe deze computer zich de komende tijd gaat gedragen.
    In het huidige Intel Core i3, i5, i7 tijdperk kunnen kan de socket 775 P5Q(L) systemen nog een beetje meekomen met de goedkopere Intel Core i3 systemen. Oh ja, ondertussen is een Media Center voor TV wat minder actueel geworden omdat de analoge TV anno 2020 nagenoeg ter ziele is. Een alternatief is Dvb-S/S2 Dvb-C of Dvb-T/T2 maar via de computer heb je daar niet veel aan als er toch ook een smartcard nodig is. Het Media Center concept is helaas nu zo'n beetje ter ziele, de computer zelf heeft dus weer de oude functie terug. De browser, webtv en uitzending gemist zijn de voorlopige vervangers.

    Intel G31 moederborden +ervaringen met de Asrock G31M-S en Pegatron IPM31 moederborden
    Andere moederborden die ik heb getest zijn: De Pegatron IPM31 en de Asrock G31M-S die ook vrij toevallig op mijn weg kwamen, niet echt speciaal maar wel geschikt voor de gemodificeerde Intel Xeon E5450. Het Asrock G31M-S moederbord was toendertijd een soort van compromis, maar deze bleek wel de gemodificeerde Intel Xeon E5450 CPU aan te kunnen. De Intel Xeon E5450 is eigenlijk een socket 771 CPU. Deze socket 771 CPU kan kennelijk vrij makkelijk geschikt gemaakt worden voor socket 775 met een kleine modificatie, veelal middels een speciaal stickertje bij specifieke contactpunten van de CPU. De Pegatron (ook met Intel G31 chipset) kan niet overgeklokt worden zodat de snelheid volledig bepaald wordt door de gekozen CPU, de Asrock G31M-S kan een beetje overgeklokt worden maar het is geen praktisch bruikbare methode want de bussnelheid verandert mee. Dus uiteindelijk bepaald ook hier de CPU de maximaal haalbare snelheid want bij een beetje overklok, wordt het Asrock moederbord al instabiel. Deze CPU bleek wel behoorlijk wat goedkoper dan een Intel Q9300 en ook nog sneller. Hierbij nog wel een waarschuwing, een aangepaste Xeon E5450 werkt maar op een beperkt aantal Intel socket 775 moederborden. Anno 2020 bestaan er wel snellere socket 775 CPU's, zoals de Q9550 maar deze halen toch niet de snelheid van de volgende Intel core i3, i5 en i7 CPU generatie. Een Intel Core i3 CPU's zoals de i3-2120, die presteert toch al pakweg 20 tot 30% beter dan mijn overgeklokte Intel Q9550, socket 775 cpu.
    Het snelheidsverschil is niet perse de belangrijkste reden om de oude Intel CPU's in de steek te laten, want uiteindelijk betekent de overstap naar de nieuwere generatie dat de computer bijna geheel van nieuwe onderdelen moet worden voorzien. Dat betekent uiteindelijk dus een stevige investering om de snelheid van een socket 775 systeem met een factor twee of (nog veel) meer te gaan overtreffen. Maar vervanging levert mogelijk wel meer gebruiks plezier op, omdat elk beetje extra snelheid als prettig wordt ervaren.

    Asus P5GC ervaringen Dit moederbord is er in diverse uitvoeringen, ook daar kwam ik toevallig achter. Het eerste moederbord dat ik in handen kreeg was voorzien van een Celeron CPU, weinig snelheid, maar na het lezen van de handleiding zag ik dat de moederbord heel wat meer CPU's aan kon, en dit moederbord bleek ook overklokken te ondersteunen middels FSB. Helaas was er geknoeid met dit moederbord (het was een soort van weggooi computer), het werkte allemaal niet lekker, maar dit was wel de variant die alles kon voor zover dat dan werkte. Annekdote 1: Nu kwam het meest grappige, in dezelfde periode hadden mijn vader en mijn broer een nieuwe computer gekocht, en jawel beiden waren voorzien van een Asus P5GC moederbord. Maar deze werkten net weer iets anders dan de eerst genoemde Asus P5GC. Oh ja, de Asus P5GC is helaas ongeschikt voor een socket 775 Quad Core CPU.
    Annekdote 2: beiden waren zo verstandig geweest om 2GB geheugen te nemen. Uiteindelijk bleek dat beiden 1GB geheugen hadden gekregen in plaats van 2GB. Kennelijk is er bij beiden bij de inkoop wat fout gegaan. Twee stuks in de verpakking met de tekst 1GB, en dan denkt men dat dat dus 2GB is ... Dit is overigens toendertijd prima opgelost door de betreffende leveranciers, maar deze zullen hier toch wel een nare smaak aan over hebben gehouden. Uiteindelijk bleek het moederbord van mijn vader ongeschikt te zijn voor een E8400, die van mijn broer werkte prima met een E8400 (1333 versie). Maar hier kwam ik pas achter toen hun computers werden afgedankt. De Asus P5GC bleek erg geschikt te zijn voor de Intel E5200 en Intel E7200, een overklok tot 20% (3,16GHz, FSB=333MHz) was makkelijk haalbaar.

    Trage harde schijf? De harde schijf als dwarsligger? Een aandachtspunt is de harde schijf, deze maakt een computer met Windows 10 (soms heel) erg langzaam. Ik heb dit in ieder geval ondervonden met twee verschillende systemen die extreem traag bleken te zijn. De eerste computer was een HP computer met een AMD4450e CPU, deze computer nam echt de tijd om op te starten. Vervanging van de harde schijf voor een ssd bleek de oplossing. De computer wordt met een ssd niet tweemaal zo snel, maar vooral het opstarten van de computer en het opstarten van zware toepassingen gaat veel sneller.
    Maar mocht de computer toch heel veel sneller aanvoelen, dan is die oude harde schijf toch wel heel erg traag geweest! Deze situatie ben ik dus tegen gekomen op een Acer laptop waarvan ik dacht dat die de wereld wel aan kon. Dat bleek dus een grote vergissing te zijn. Deze laptop werd dus wel extreem veel sneller met een SSD, deze laptop was dus oorspronkelijk voorzien van een 1TB 2,5 inch harde schijf. Deze computer was ondanks 8GB DDR3 Ram en een Intel Core i5-7200u CPU, niet vooruit te branden. Een Windows update binnenhalen binnen een uur, dat was een gelukstreffer. Eigenlijk was deze laptop nagenoeg geheel onbruikbaar, tenzij je natuurlijk heel erg veel geduld had. Uiteindelijk heb ik deze laptop voorzien van een SSD schijf. Nou deze laptop is nu een flink stuk sneller geworden in het uitvoeren van muis en toetsenbord opdrachten en de Windows update, in lekentaal, een gebruiker kan er nu gewoon mee werken! Mogelijk dat de 1TB schijf defect is, anderzijds, het kan ook zijn dat de bewegingsdetectie software de laptop onwerkbaar traag heeft gemaakt.

    Mijn Media Center PC in een nieuw jasje, wat aan het voorgaande vooraf ging ...
    De "nieuwe" PC had ik in 2009 nodig omdat mijn oude Media Center PC, zie Athlon XP ervaringen met de Epox EP-8RDA3+ het plotseling niet meer deed. Voor de nieuwe PC wilde ik een vrij snelle en zuinige CPU, een videokaart met HDMI en een geschikt moederbord met in ieder geval COM en LPT en vrije Pci Express en gewone Pci uitbreidingssloten. Mijn eerste voorkeur was een Media Center PC te voorzien van de zuinige AMD X2 5050E CPU (45W). Helaas lukte het mij niet om en de CPU en een interessant moederbord bij dezelfde winkelier te kopen/bestellen. Daardoor kreeg ook de Intel Dual Core CPU een kans en viel de keus uiteindelijk op de E5200 CPU. De videokaart moest HDMI (video + audio) ondersteunen, de snelheid moest voldoende zijn om full-HD te kunnen weergeven. De keuze is uiteindelijk gevallen op de Asus EAH3450 HDMI. Een videokaart met redelijke prestaties en een videokaartje die maar één slot nodig heeft.

    Asus P5QL SE moederbord De bouw van de Media Center
    De bouw verliep vlot, het moederbord biedt op de audio aansluitingen na, veel ruimte. De firewire kabel kon ik niet aansluiten omdat de hardware niet aanwezig was, verder kan ik (nog niet) alle USB aansluitingen benutten. Zoveel had ik toch niet nodig? Nou, dat dacht ik toen.
    De audio leverde nog wel wat vraagtekens en gepuzzel op, want ja moet ik nu gaan voor HD audio of AC97? Heel jammer is dat dit moederbord niet beschikte over een vaste optische (of coaxiale) S/Pdif aansluiting.
    De Media Center kwam in de Sweex systeemkast die ik voorheen ook voor een Media Center had gebruikt. De netvoeding werd een 400W Chieftec netvoeding omdat deze over een 24 pins ATX connector beschikte.
    Merk, vermogen 3,3V 5V 12V Aanvullende beperkingen
    Chieftec 400W: 28A 26A 14A + 15A 3,3V + 5V + 12V maximaal 390W

    Op zich beschik ik nog over een mooie Thermaltake 480W netvoeding (Thermaltake Silent Purepower Butterfly) die qua led kleurtjes nog beter zou staan in mijn nieuwe Thermaltake M9 systeemkast. Helaas beschikt die netvoeding (nog) niet over een 24 pins ATX connector ... Augustus 2020, inmiddels heb ik de 4 pins connector toegevoegd aan de oorspronkelijke 20 pins connector, zodat deze netvoeding nu toch over een 24 pins ATX connector beschikt!
    Onderhoud en reparatie van PC’s

    Prestaties
    Windows Vista prestatie index De Windows Vista prestatie index was met Asus EAH3450 HDMI videokaart dus lager dan die van mijn Athlon64 3000+ ervaringen met de MSI K8N Neo2 Platinum systeem. Dit betekent niet dat deze nieuwe computer langzamer is dan het Athlon 64 3000+ systeem, integendeel. De Intel Dual Core E5200 CPU is echt sneller, het geheugen doet weer wat minder (oeps ...) en de harde schijf presteert weer wat beter. Het echte verschil zit gewoon in de videokaart, ik heb gekozen voor een te goedkoop model die gewoon alles kan wat nodig is om de PC als Media Center PC te kunnen gebruiken.
    De CPU belasting bij gebruik van Windows Media Center (met Hauppauge PVR150, Amity2 als TV kaart), varieert tussen de 17 en 22%. Dat is toch echt een betere waarde dan die van het Athlon 64 3000+ systeem, deze heeft een CPU belasting die varieert tussen 30 en 41% (gemiddelde lijkt 38%).

    Ervaringen met Windows Vista Home Premium Het oorspronkelijke P5QL SE systeem was dus voorzien van een Intel Dual Core E5200 CPU en draaide op Windows Vista Home Premium. Dit werkte best redelijk, maar Vista gebruikte wel veel schijfruimte. Vista voelde niet echt snel, maar het systeem was wel praktisch bruikbaar. Mijn oude SB Audigy (SB0090) met firewire en Spdif is toegevoegd aan dit systeem, mede vanwege de firewire. De Spdif van de Audigy is wel een 3,5 mm jack, dat is weer wat minder praktisch. Tijdens de proefinstallatie van Windows Vista bleek dat de SB Audigy geluidskaart netjes herkend werd, en er stonden dan ook netjes drie audio afspelers in het Windows lijstje ... Te weten dus de audio driver van de HDMI aansluiting, de Audigy geluidskaart en die van het moederbord. De gameport wordt niet meer herkend, dat is niet zo erg omdat ik de gameport eigenlijk nooit gebruik.

    Ervaringen met Windows 7 Ultimate
    Windows 7 prestatie index Thermaltake M9 systeemkast In het voorjaar van 2010 heb ik dit systeem voorzien van de RC versie van Windows 7 op een extra harde schijf. Hoewel ik voor een 32 bits versie koos, zou de key ook geschikt zijn voor 64 bits gebruik. Vanwege de gekozen videokaart (Hauppauge PVR 150), had ik gekozen voor maximaal 3GB geheugen. Deze Windows oogt heel anders dan Windows Vista en Windows 7 blijkt zeer goed te werken.
    Dit systeem bleek zo goed te voldoen dat ik besloot dit mijn werk PC te te laten worden. En ja, en om deze reden zou er weer een nieuw Media Center PC gebouwd gaan worden voor de woonkamer ... het was onderstussen 2010 en de nieuwe Media Center zou als hart een AMD CPU gaan krijgen. Het kwam zo uit dat ik in december 2009 al een aantal 2e hands onderdelen kon bemachtigen van een afgedankte SLI systeem en beschikte ik over een Opteron 175, een MSI-7220 moederbord en twee Nvidia 7600GT videokaarten. Dat systeempje heeft het bijna 2 jaar volgehouden en is toen volledig ingestort en ik moest daarna weer op zoek ...
    De werk PC kreeg ook een andere videokaart: een 2e hands Asus EN7600GT videokaart. Daarna werd de Windows Prestaties Index beduidend beter! In februari 2010 is de Asus EN7600GT videokaart vervangen door een 7800GT videokaart die nog weer een klein beetje sneller was.

    De oorspronkelijke Windows Vista installatie moest opnieuw uitgevoerd worden om SP2 te kunnen installeren en daar had ik niet echt veel zin in. Verder was mijn hele familie al overgestapt op nieuwe 'zelfbouw' computers met Intel E7200, E5300, E5400, E3200 CPU of Compaq computers met een AMD4450e CPU. Van deze computers is alleen de computer van mijn vader een zorgenkindje want zijn computer met Intel E7200 CPU en een Nvidia 8600GT videokaart, werkt gewoon niet goed. Opvallend is ook nog dat zijn computer ook niet eens beter presteert dan mijn computer.
    Vanwege problemen met de systeemkast heb ik in december 2011 Chieftec 400W netvoeding vervangen door een Antec 450W netvoeding. Nu kijken of ik verschil ga merken. Het probleem want ik zo nu en dan zie is dat de computer, met het P5QL moederbord, niet goed opstart en dat dan linksboven in het scherm een knipperende cursor blijft staan.
    Merk, vermogen 3,3V 5V 12V Aanvullende beperkingen
    Antec 450W: 32A 30A 15A + 17A 3,3V + 5V maximaal 150W

    Ervaringen met de Thermaltake M9 systeemkast
    Ik had de Thermaltake M9 systeemkast gekozen om mijn werk PC een mooi uiterlijk te geven, deze kast heb ik overigens in december 2009 aangeschaft. Het raam in het zijpaneel vond ik niet echt nodig, nu bijna twee jaar later ben ik de doorzichtige wand wel gaan waarderen. De onderdelen zoals het moederbord en de dvd speler kunnen zeer makkelijk worden ingebouwd. Het inbouwen van de harde schijf gaat niet moeilijk, maar makkelijk is het ook weer niet. Enige handigheid met de schroevendraaier is een pré. Voor het inbouwen van een eventuele floppy drive is ook nog wat inzicht vereist. Deze zijde van het inbouwframe met 4 schroefgaatjes in plaats van 2 schroefgaatjes, moet aan de linkerzijde, de kant van de snelkoppeling.
    Deze systeemkast is na 2 jaar gebruik toch niet zo goed als het in eerste instantie leek. Defect Thermaltake M9 systeemkast knopje, achterzijde frontpaneel Een nogal essentiëel onderdeel begaf het na bijna 2 jaar gebruik: de power button oftewel de aan/uit knop. Even gezocht op internet en ik bleek niet de enige met dit probleem was ...
    Toch maar gekeken waarom dat de knop niet meer functioneerde en nog veel belangrijker, misschien was het probleem zelfs makkelijk op te lossen. De grootste teleurstelling was de kwaliteit van de aan/uit knop, de door Thermaltake gebruikte constructie oogt te zwak en is na breuk niet te repareren omdat de plastic die voor de vering zorgt gewoon erg dun en kwetsbaar eruit ziet. Hoe konden de ontwerpers iets dergelijks bedenken!
    In december 2011 heb ik daarom contact gezocht met de winkel waar ik de systeemkast had gekocht. Na veel discussie bleek er geen garantie mogelijk omdat de knop was afgebroken ... tja, als de knop niet was afgebroken, dan was ik natuurlijk ook niet naar de winkel teruggegaan ... Ik ben er nog steeds erg zeker van dat de bevestiging van die knop gewoon niet robuust genoeg was. Het enige wat de winkel wilde doen was de knop weer vast lijmen. Nu afwachten hoe lang dit blijft werken, nou en wat denk je? Na pakweg 4 weken was het de knop weer buiten werking, ogenschijnlijk lang, maar de oplossing was niet voor herhaling vatbaar. Gelijmd Thermaltake M9 systeemkast knopje, achterzijde frontpaneel
    De hoogste tijd om terug te gaan naar plan B: de makkelijkste oplossing leek me om een veertje uit een oude computer te gaan gebruiken. Deze oplossing had ik namelijk al een tijdje gebruikt (als noodoplossing voordat ik naar de winkel terug was gegaan) en die oplossing werkte best goed. Het veertje moet net binnen de knop zelf passen, een doorsnede van 8 mm lijkt ok, het veertje moet vrij losjes veren en de lengte moet ongeveer 2 tot 3 cm zijn. Verder moest het knopje weer vastgelijmd worden aan de iele plastic verbindingspuntjes. Hiervoor heb ik overigens Bison montagelijm gebruikt. Voorbeeld van een geschikt veertje die past binnen Thermaltake M9 systeemkast knopje De grootste uitdaging is het veertje in de knop te schuiven en het frontpaneel weer terug te plaatsen zonder dat het veertje uit de knop valt ... met enige handigheid is dat te doen ... De volgende verbetering is om het veertje vast te maken aan de knop en een steuntje onder drukknop in de systeemkast te plaatsen. In ieder geval lijkt me zo'n antieke oplossing met een veertje vermoedelijk vele malen betrouwbaarder dan de gekozen Thermaltake oplossing met een dun stukje plastic ... met heel iele plastic verbindingspuntjes.
    Het het is ondertussen 2013, twee jaar geleden dat de problemen met de aan/uit knop voor het eerst optrad: de aan/uit knop is weer gedeeltelijk afgebroken. De knop is een aantal keren afgebroken en opnieuw vastgelijmd met Bison montagelijm. Dus op zich is de gekozen oplossing redelijk effectief, het enige nadeel blijft, zo nu en dan de front verwijderen en de knop repareren.
    Deze oplossing werkt anno 2020 dus nog steeds ... ! En inmiddels is het februari 2023 en de gekozen oplossing is nog steeds in gebruik! Tja, dat is best een lange periode! Maar helaas, kort na elkaar, driemaal problemen met de aan/uit schakelaar. Ik had tot nu toe alleen bison montagelijm geprobeerd, want dit leek vrij goed spul om dit soort dingen te lijmen. Maar deze lijm breekt uiteindelijk toch af en dan is het knopje weer onbruikbaar. Het lijmen is helaas nodig omdat anders de knop eigenlijk met veertje niet terug is te plaatsen. Recentelijk, jawel 1 april 2023, liet de lijm het weer eens afweten. Ik heb nu bison montagekit extra grip gebruikt, dat is wat stugger, maar deze lijm lijkt vooralsnog goed te hechten aan het al eerder gebruikte bison montagelijm uit de tube. Verder heb ik het onderdeel dat het knopje op de aan/uit schakelaar moet indrukken om de PC aan te zetten ook voorzien van extra lijm om het aanrakings oppervlak te vergroten. Vooraslnog lijkt deze oplossing goed te werken. Nu afwachten hoe lang deze oplossing bruikbaar blijft. Interessant detail, inmiddels is deze Thermaltake M9 systeemkast voorzien van een echte 480W Thermaltake netvoeding (Thermaltake Pure Power-480APD). Dit was een netvoeding uit het eerder genoemde afgedankte AMD SLI systeen die ik in 2005 had aangeschaft, maar nog steeds lag te verstoffen. Het leuke van deze netvoeding is dat er kleurenleds in bleken te zitten die de kast aan de binnenzijde mooi verlichten. Dit was overigens ook de enige netvoeding die geen power surge problemen gaf ...

    Interessante links
    Asus Nederland Amd, Ati videocard Hauppauge Europe

    Back to the beginning? Click here.


  • WelcomeWeetjesSend messageGuestbookWebsite BlogLinks RSS button

    Date: 28-12-2009