Language: NL or EN
Mode: PC, Tablet, Mobile or TV
pcpret.nl: hiking, photography, audio and computer!
WelcomeWeetjesSend messageGuestbookWebsite BlogLinks RSS button
Bloem van watermuurKijk ook eens op www.natuurspoor.nlPaddestoel

Weetjes overzicht pagina

Zelfbouw PC
Onderhoud/reparatie PC
HP Scanjet 5P in Windows
Lemax Kerst
Eenvoudige videobewerking
PC historie
Documentatie zoeken
Oude notebooks
P4 en MS-6704 ervaringen
Asus PQ5L SE met E5200
MSI K8N Neo2 Platinum
Packard Bell EASY NOTE
Compaq Presario 1255
AMD K6-3 ervaringen
EP-8RDA3+ ervaringen
ECS K7S5A
Mijn PC
Windows Media Center
De PowerPC, Blackhawk
Linux activiteiten
Y-kabel voor laptop
Euro-teken in Windows 9x
CD-ROM in MS-DOS
Virtueel geheugen
Allerlei handige weetjes
MC34063
Telefoonlijn check
Weetjes overzicht

Meest gelezen onderwerpen:
Website blog...
Mediastreaming van Windows P...
Pingen en een IP adres vinde...
Gastenboek lezen...
Geluidsapparatuur aansluiten...
UTP, straight en cross ...
Schrijf een bericht...
Windows 7, 8 en 10 in een th...
Gastenboek schrijven...
Een thuisnetwerk aanleggen...

OS=
Browser=
IP adres= 44.192.92.49
Bezoekers= 1983285     Meer ...
(Vanaf 27-10-2010)

Country information of visitors, 27 may 2023 till 02 jun 2023
Packard Bell EASY NOTE (1999)

Mijn eerste notebook, Packard Bell EASY NOTE (1999)

In december 2003 heb ik een tweedehands notebook aangeschaft. Het was een Packard Bell EASY NOTE uit 1999, model type ADP 50 MB. Deze leek me handig voor de computercursussen die ik gaf. Helaas zat er geen Windows XP op en ja, een 6GB HD was ook veels te klein. Deze notebook was uitgerust met een Celeron 400Mhz CPU, 64 MB geheugen en een 6GB HD. In november 2004 heb ik er 128MB geheugen en een Kobishi PCMCIA USB2.0 adapter en een Sitecom USB 10/100 lan adapter bijgekocht. Die USB2.0 adapter was een leuke uitbreiding want op deze wijze kon ik mijn backup harde schijf koppelen aan de notebook.

In november 2006 kwam er een SMC SMC6235W PCMCIA Wlan kaart bij zodat ik zelf kennis kon maken met het fenomeen draadloos netwerk. In december 2006 kon ik dan ook mijn netwerkpagina aanpassen. Ik heb rond die tijd daarom ook een Buffalo USB Wlan adapter gekocht (Melco WLI-USB-L11G). Een groot voordeel van de USB Wlan adapter was dat die niet alleen geschikt was voor mijn notebook maar ook voor mijn andere computers. Inmiddels heb ik ook een Sitecom CB-001 PCMCIA 10/100 ethernet card.

Harde schijf aansluiting + adapter kabel In januari 2008 heb ik deze oude notebook nogmaals onder handen genomen. De ervaringen van mijn werk moest ik thuis toch ook een keer uitproberen. Als eerste heb ik geprobeerd de CD-Rom speler te vervangen door een Dvd speler. Cd-Rom schroef + connector De Cd-Rom speler zat in een houder met een borg schroef vast in de notebook. Verder zit er een gevouwen platte kabel van Cd-Rom speler naar de connector op de printplaat. Dit is dus een kwestie van losschroeven, de kabel en de houder overzetten op de Dvd speler en herplaatsen. Tot slot was, na wat zagen en schuren, het Dvd speler klepje ook passend. Op de printplaat naast de CD-Rom speler zit overigens een SO-Dimm slot met 64MB geheugen. Dat is interessant, mogelijk kan hier ook 128MB in, heeft iemand dat al eens geprobeerd?
Daarna geprobeerd de 6GB HD te vervangen door een 40GB exemplaar. Dat ging wat moeizamer, in eerste instantie dacht ik dat de 6GB harde schijf een speciale harde schijf was. De 44 polige IDE connector op de Slim IDE adaper kabel leek vast te zitten aan de harde schijf. Uiteindelijk toch voldoende moed verzamelt om het zwarte plastic te verschuiven. En ja, het zwarte ding bleek aan de adapter kabel vast te zitten. De 40GB harde schijf en de Dvd speler kwamen uit een defecte Medion notebook die ik nog had liggen voor sloop doeleinden.
Helaas ging de Windows installatie moeizaam, de drivers voor bijvoorbeeld de videokaart en de geluidskaart ontbraken. Na een poging een kopie van de originele 6GB installatie op de "nieuwe" harde schijf te plaatsen mislukte. Niet vanwege de leesbaarheid van de bestanden, maar vanwege de foutmelding "Error Hidden Sectors Checksum" na het overzetten van de systeembestanden. Uiteindelijk vond ik de oorzaak en de oplossing: Er ontbrak een special sector. Deze speciale sector kon met het programma Tattoo op de harde schijf worden gezet. Dat programma stond gewoon op één van de Packard Bell herstel CD's.

Kort samengevat:
 • Opstart diskette maken en de bestanden Tattoo.exe, Exths.exe en Shellhs.dll erbij plaatsen.
 • Opstarten met de originele HD en de speciale sector op de diskette plaatsen: Tattoo /exportbin:a:\tattoo.bin
 • Vervolgens opstarten met de nieuwe HD en de speciale sector op de nieuwe HD plaatsen: Tattoo /importbin:a:\tattoo.bin
 • Tot slot nog: Tattoo /createdmifromhs
 • Daarna het grote moment: de herstart, en het bleek te werken!
  Misschien dat ik er nog eens Linux, Windows 2000 en/of Windows XP installeer. Ubuntu 8.04 ging niet werken. Knoppix 5.1 werkt niet met 64MB geheugen in de notebook, maar gelukkig wel met 192MB. Het werkt wel traag, de Sitecom USB 10/100 Fast Ethernet adapter wordt overigens vanzelf gevonden.

  Het viel mij nog wel op dat de eenvoudige bestanden backup op de Easynote 2,8GB nodig had. Op de 32GB partitie backup partitie van de backup schijf was echter 6GB voor 13088 bestanden in 907 mappen. Dat is wel ruim tweemaal meer! De ghost image, pastte gecomprimeerd dat wel, in 2GB.

 • Nog wat interessante links:
  Packard Bell Nederland Forum Packard Bell Nederland

  Back to the beginning? Click here.


 • WelcomeWeetjesSend messageGuestbookWebsite BlogLinks RSS button

  Date: 28-12-2009