Taal: NL of EN
Mode: PC, Tablet, Mobile of TV
pcpret.nl: wandelen, fotografie, audio en computer weetjes!
WelkomThuisnetwerkStuur berichtGastenboekWebsite BlogLinks RSS button
Bloem van watermuurKijk ook eens op www.natuurspoor.nlPaddestoel

Thuisnetwerk

Mobiel internet
UTP, straight en cross ...
IP adres, pingen ...
Thuisnetwerk, een overzicht
Oude (W)Lan gebruiken
Windows Vista
Draadloos thuisnetwerk
Woordenlijst ...
Een thuisnetwerk bouwen ...
Mediastreaming ...
Meerdere gebruikers
Windows XP
Directe kabelverbinding
ADSL op Windows/Freesco
Windows 9x, 2000
Windows 7, 8 en 10
Software voor bescherming
Freesco installeren
Veilig werken
Hoe het begon
Eigen thuisnetwerk

Meest gelezen onderwerpen:
Website blog...
Mediastreaming van Windows P...
Pingen en een IP adres vinde...
Gastenboek lezen...
Geluidsapparatuur aansluiten...
UTP, straight en cross ...
Schrijf een bericht...
Windows 7, 8 en 10 in een th...
Gastenboek schrijven...
Een thuisnetwerk aanleggen...

OS=
Browser=
IP adres= 34.229.63.28
Bezoekers= 1983285     Meer ...
(Vanaf 27-10-2010)

Land informatie van bezoekers, 23 nov 2023 t/m 29 nov 2023

Mijn eigen (draadloze) thuisnetwerk

Mijn thuisnetwerk wordt geregeld iets gewijzigd. Soms komt er een computer bij, soms word een verbinding aangepast en soms wordt veranderd de provider of de modem en/of router. En soms wordt ook de configuratie flink aangepast, zoals in januari 2010 en januari 2013.

Mijn huidige thuisnetwerk

Sinds januari 2010 had ik mijn thuisnetwerk wat gemoderniseerd en energiebewuster ingedeeld. Eigenlijk gebruik ik twee computers vrij veel: een eenvoudige mediacenter in de huiskamer en mijn werkcomputer. De overige computers gebruik ik incidenteel voor test doeleinden of voor software ontwikkeling. Dit betekende dat een switch naar een computer, niet altijd aan hoefde te staan. Door de bedrading en aansluitingen wat te verplaatsen kon het aantal apparaten die continu aan stonden, worden verminderd.

Cisco EPC 9325 modem/router/switch als basis van mijn thuisnetwerk

Draadloze modem/router/switch In september 2012 koos ik voor digitale TV van UPC (nu Ziggo) en dat betekende uiteindelijk een grote verandering in mijn thuisnetwerk die rond januari 2013 definitief in gebruik werd genomen. De Cisco EPC 9325 ondersteunde namelijk een maximale LAN snelheid van 440 Mb/s. Dat was hoger dan 100 Mb/s en dus de moeite waard voor een algehele herontwerp van mijn thuisnetwerk. De Cisco EPC 9325 kwam in de meterkast omdat de modem hier ook in zat. Dit was niet handig omdat de switch en de Wlan er ook inzaten, maar de modem werkte wel goed. Voor optimaal gebruik zou de router naar de 1e verdieping moeten verhuizen alleen was dit niet handig vanwege de benodigde antennekabel. Omdat de meterkast niet de juiste plek bleek te zijn voor de Wlan, moest ik toch op zoek naar een andere oplossing. Dit werd de woonkamer ... Dit betekende dat ik de woonkamer splitter MCP-03 heb gebruikt om het data signaal af te splitsen. Hierdoor kon deze router/switch echt gebruikt worden om het netwerk/internet signaal te delen. Verder konden mijn hoofdcomputers nu rechtstreeks worden aangesloten op de vrij snelle UPC modem/router. Uiteindelijk heb ik een groot aantal kabels verlegd en bijgelegd en daarna was een deel van mijn nieuwe thuisnetwerk geschikt voor hogere netwerksnelheden en was er geen modem meer nodig in de meterkast.

In juni 2014 heb ik de Ziggo router/modem, in mijn geval de Cisco EPC 9325, weer verplaatst nu alsnog naar de 1e verdieping! Een reden was dat ik ook op de slaapkamers de Ziggo settopbox wilde kunnen gebruiken. Hiervoor heb ik de de antenne versterker moeten vervangen, de coax bekabeling moeten aanpassen en de netwerk bekabeling kunnen vereenvoudigen want de router staat nu op de plek waar de hoogste netwerksnelheid daadwerkelijk benut kan worden. De grootste winst dat ik veel minder kabels in de woonkamer hoefde te leggen (en dus te verbergen).
Best raar vond ik het dat eigenlijk geen enkele winkel (en natuurlijk ook Ziggo) kon garanderen dat hun product zou gaan werken ... Uiteindelijk heb ik gekozen voor de Kopp data 2-way amplifier. Er waren allerlei problemen, zoals de versterkingsfactor die vanaf een bepaalde stand alleen maar meer problemen gaf. Verder bleken sommige antenne coax stopcontacten problemen te geven en bleek één bepaald verbinding gewoon slecht te zijn en moest dus vervangen worden. Dit soort problemen zijn eenvoudig na te gaan door bijvoorbeeld tijdelijk rechtstreekse kabelverbinding te leggen en/of de coax stopcontact er tussen uit te halen ...
De Ziggo router/modem moet in alle gevallen zo rechtstreeks mogelijk (dus met een korte kabel en zo min mogelijk splitters) worden aangesloten. Standaard zal er minimaal 1 splitter tussen zitten. , dus het liefst voor het eventuele coax stopcontact met de UPC woonkamersplitter MCP-03. Dit scheelde ook een coax splitter, anderzijds verzwakt deze woonkamersplitter het TV signaal evenveel als de coax splitter. Maar het voordeel lijkt me dat het tv signaal uiteindelijk wat schoner is (niet gemengd met het data signaal).

Wat hieraan vooraf ging ...

Aan de huidige configuratie is wel het een en ander aan vooraf gegaan. Ik heb een aantal soorten internet gebruikt. Het begon met gewoon internet via de telefoonlijn met een 1200/75 baud modem in 1984, die van 9600 baud doorgroeide naar 33k6 baud en eindigde bij 56k6 baud modem. Deze modem stond meestal naast of was geplaatst in de computer. Daarna kwam voor mij kabel internet (toendertijd van UPC), kort daarna opgevolgd door ADSL en uiteindelijk kwam ik weer terug bij kabel internet. Een speciaal modem was nodig en die kwam bij mij in de meterkast terecht. In die tijd had ik al besloten dat er een netwerkkabel naar boven zou gaan en dat er een verdeelpunt op de 1e verdieping zou komen. Het eerste thuisnetwerk kwam er in 1999.
Er zijn verschillende routers gebruikt, allereerst een 5x86 PC, daarna volgde de Sitecom DC201 en de Draytek Vigor 2200E router/switch zonder Wlan. De Draytek is een tijdje gebruikt maar deze is uiteindelijk kapot gegaan. De oude Sitecom DC201 router/switch kwam toen terug als hoofdrouter. Echter deze router had een WAN poort met een snelheid van maximaal 10 Mb/s, terwijl de internet snelheid inmiddels boven de 20 Mb/s was gekomen.

Januari 2012 werd uiteindelijk de oude router/switch en wlan apparaten vervangen door de meer bijdetijdse Sitecom WL341 die fungeerde als router/switch/wlan en ook WPA2 ondersteunde voor een veiliger thuisnetwerk. Ook kon de volledige internet snelheid nu weer worden benut.
Hier is meer informatie te vinden over het bouwen van een draadloos netwerk.

 • ZyXEL 2602HW draadloze router/switch In januari 2010 heb ik mijn thuisnetwerk wat gemoderniseerd en energiebewuster ingedeeld. Het hart van mijn gedeeltelijk draadloze thuisnetwerk werd een oude Draytek Vigor 2200E router/switch. Voordeel voor mij was dat het draadloze netwerk kan worden uitgeschakeld zonder het bedrade netwerk te beïvloeden. De Draytek router/switch verzorgde het internet delen en het koppelen van de computers aan mijn bedrade (UTP) thuisnetwerk.
 • Het draadloze deel wordt verzorgd door de ZyXEL 2602HW, een Adsl WLan modem/router die nu is geconfigureerd als switch met draadloze verbinding. Helaas ondersteunde de ZyXEL alleen WEP en WPA beveiliging, echter het draadloze deel was vrij makkelijk uit te schakelen. Dus bij kort gebruik nog redelijk veilig. De ZyXEL switch kreeg een plekje in de woonkamer zodat ik daar, indien nodig, meerdere computers kon gebruiken. Het komt namelijk regelmatig voor dat ik even een computer na moet kijken ...

Mijn eerste draadloze thuisnetwerk

Sinds december 2006 tot 2010 maakte ik gebruik van een SMC draadloze router/switch. Deze verving de Sitecom DC201 router/switch die vele jaren zijn goede diensten had bewezen. De reden van vervanging was omdat ik wilde experimenteren met draadloze netwerken. Verder heeft deze router wat meer instelmogelijheden en biedt deze ook SNMP.

Mijn eerste (draadloze) thuisnetwerk zag er zo uit:

 • SMC6235W PCMCIA netwerkkaart Draadloze router/switch Mijn eerste draadloze netwerk bouwde ik in 2006 mede om de informatie op deze pagina toendertijd up-to-date te kunnen houden. Hierbij maakte ik gebruik van goedkope onderdelen die ik op een computerbeurs of in de winkel heb gekocht. Het hart van mijn netwerk was de SMC Wireless Barricade Router voor het internet delen en het koppelen van de computers aan mijn bedrade en draadloze thuisnetwerk. Voor mijn oude laptop gebruik(te) ik de SMC6235W PCMCIA netwerkkaart (november 2006). Melco WLI-USB-L11G wlan adapter De eerste vraag die in 2006 bij de installatie van de SMC6235W drivers gesteld werd, was hoe het netwerkkaartje gebruikt moest worden: 'infrastructure'of 'adhoc'. Kies voor een normaal thuisnetwerk voor 'infrastructure'! Sinds 2006 heb ik een oude Melco WLI-USB-L11G wlan adapter. Deze USB Wlan adapter is vrij makkelijk op elke computer aan te sluiten. Het bijzondere van die USB adapter is dat er een 5V PCMCIA netwerkkaart in zit ... Het is geen aanrader voor de huidige Wlan netwerken omdat het kaartje geen WPA kan gebruiken en slechts 11 MBit/s ondersteunt.
 • PC1 - Client PC, dit was mijn werk PC met een Athlon XP CPU. Deze computer bevat trio boot installatie van Windows 98, 2000 Pro en XP Pro. Deze computer was mijn werkpaard om computer cursussen voor te bereiden. Hierop gebruikte ik internet en e-mail en zo.
 • PC2 - Client PC, dit was mijn experimenteer PC met een Athlon AMD64. Deze computer bevat een dual boot Windows Media Center 2005 en Windows Vista Home Premium en een software ontwikkelomgeving met Visual Studio 2003, Visual Studio 2005 en Delphi.
 • PC3 - Client PC, dit is oude laptop uit 1999 met een Celeron 400 CPU. Deze computer is mijn test systeem voor het draadloze netwerk. Inmiddels is deze PC wel voorzien van Windows XP om zo testprogramma's als inSSIDer te kunnen gebruiken.
 • Overige client PC's werden gebruikt voor het testen oude software en allerlei toepassingen.

Wil je wat meer weten over het bouwen van een thuisnetwerk, kijk dan eens hier.

Mijn eerste thuisnetwerk

Ik ben in 2000 begonnen met een gewoon netwerk tussen 2 PC's. Dit was toen nog een coax netwerk ... Toen koos ik voor een chello abonnement en mijn thuisnetwerk kreeg een nieuwe impuls. Om internet te kunnen gebruiken op meerdere computers moest het internet gedeeld worden. Als test server werd een PC met een AMD5x86 CPU en 32MB geheugen gebruikt.

Het AMD 5x86 systeem is gebruikt met Windows NT 4.0 server. Windows NT draaide moeizaam. Dit kennelijk vanwege het toen al krappe geheugen (32MB???). Deze PC heeft een tijdje dienst gedaan als proxy server met MS Proxy 2 als proxyserver/firewall. Hier staat nog wat meer over mijn oude computers: PC historie.

Het AMD 5x86 heeft ook als Linux server (FreeSCO) dienst gedaan. Hoewel Freesco mijn eerste kennismakeing was met Linux ben ik (in 2003) begonnen om echt te gaan experimenteren met Linux. Ondermeer op een oude PowerPC (1995) en een oude Alpha computer (1992), dit omdat ik toch ook wel een Linux servertje wilde hebben. Toen kwam ik erachter dat de huidige Linux toen toch ook wel wat hardware eisen stelt. Het werd mij duidelijk dat de oude computers niet echt bruikbaar meer waren. De 486 PC's waren uitgerangeerd. Niet zozeer vanwege de snelheid maar meer vanwege het benodigde geheugen. Om mee te komen was meer geheugen nodig, en ja 16MB of 32MB geheugen Simmetjes waren toen toch ook wel prijzig. hier kun je er meer over lezen.

Mijn thuisnetwerk zag er van augustus 2002 tot december 2006 zo uit:

 • Router/switch Het hart van mijn netwerk was de Sitecom router/switch voor het internet delen en het koppelen van de computers met 100Mbit/s UTP.
 • PC1 - Client PC, dit was mijn hoofd PC met nu een Athlon XP CPU. Hierop gebruikte ik internet en e-mail en zo.
 • PC2 - Client PC, dit was mijn experimenteer PC met AMD K6-3/400 CPU. Deze computer bevatte dual boot installatie van Windows 98 en XP Home.
 • PC3 - Client PC, dit was mijn werk PC met nu een Athlon XP CPU. Deze computer bevatte een trio boot installatie van Windows 98, 2000 Pro en XP Pro. Deze computer was mijn werkpaard om computer cursussen voor te bereiden.
 • Overige client PC's werden gebruikt voor het testen oude software en allerlei toepassingen.

Vanaf zomer 2000 tot augustus 2002 zag mijn thuisnetwerk er zo uit:

 • PC1 - Client PC, dit was mijn experimenteer PC met AMD K6-3/400 CPU. Deze computer bevat dual boot installatie van Windows 98 en XP Home. Hierop gebruikte ik internet en e-mail en zo.
 • PC2 - Freesco Internet router/firewall PC met AMD486DX4 en 32MB draaiend vanaf diskette. Deze PC bevatte de chello netwerkkaart (3C900) voor kabel internet. In mei 2001, werd dat dus ADSL. Het netwerk maakte gebruik van coax netwerkkabel zodat er nog geen hub of switch nodig was voor het computernetwerk.
 • PC3 - Client PC, dit was mijn werk PC met nu een Athlon XP CPU. Deze computer bevatte een trio boot installatie van Windows 98, 2000 Pro, en XP Pro. Deze computer wass mijn werkpaard om computer cursussen voor te bereiden.
 • Overige client PC's werden gebruikt voor het testen oude software en allerlei toepassingen.

Enige links: ISA 3C509B combokaart, Realtek.

Terug naar het Begin.


WelkomThuisnetwerkStuur berichtGastenboekWebsite BlogLinks RSS button

Datum: 2 januari 2010