Taal: NL of EN
Mode: PC, Tablet, Mobile of TV
pcpret.nl: wandelen, fotografie, audio en computer weetjes!
WelkomThuisnetwerkStuur berichtGastenboekWebsite BlogLinks RSS button
Bloem van watermuurKijk ook eens op www.natuurspoor.nlPaddestoel

Thuisnetwerk

Mobiel internet
UTP, straight en cross ...
IP adres, pingen ...
Thuisnetwerk, een overzicht
Oude (W)Lan gebruiken
Windows Vista
Draadloos thuisnetwerk
Woordenlijst ...
Een thuisnetwerk bouwen ...
Mediastreaming ...
Meerdere gebruikers
Windows XP
Directe kabelverbinding
ADSL op Windows/Freesco
Windows 9x, 2000
Windows 7, 8 en 10
Software voor bescherming
Freesco installeren
Veilig werken
Hoe het begon
Eigen thuisnetwerk

Meest gelezen onderwerpen:
Website blog...
Mediastreaming van Windows P...
Pingen en een IP adres vinde...
Gastenboek lezen...
Geluidsapparatuur aansluiten...
UTP, straight en cross ...
Schrijf een bericht...
Windows 7, 8 en 10 in een th...
Gastenboek schrijven...
Een thuisnetwerk aanleggen...

OS=
Browser=
IP adres= 34.229.63.28
Bezoekers= 1983285     Meer ...
(Vanaf 27-10-2010)

Land informatie van bezoekers, 23 nov 2023 t/m 29 nov 2023

Ervaringen met een directe kabelverbinding tussen PC's

 • Het waarom? Enerzijds nieuwsgierigheid, anderzijds wil ik een laptop van een kennis op eenvoudige wijze koppelen aan mijn PC. Dit zou via de USB directe link of via USB-netwerk verbinding kunnen worden gerealiseerd. Echter de USB kabel zou ikzelf niet kunnen gebruiken en de persoon ik kwestie ziet zelf het nut (nog) niet in van een kabel verbinding. Aangezien ik de door hem gemaakte digitale foto's op een CD wil plaatsen, wil ik via de directe kabelverbinding de bestanden naar mijn werk-PC overbrengen.
 • Onlangs was het zover: ik heb de null modem kabel, die ik gekocht had op de HCC dagen, aangesloten op twee PC's. Dankzij Helmig's web pagina kwam ik erachter dat deze NULL modem kabel niet voldoet aan de voorwaarden van Microsoft.
  Na toevoegen van het NETBEUI protocol voor de externe toegang (op beide PC's), kon ik beginnen met het maken van een verbinding. Daarvoor heb ik de ene PC geconfigureerd als server, de andere als client. Toevallig bleek de kabel al te werken op de eerste twee PC's die ik had uitgekozen voor de praktijkproef. Een Windows 98 PC die communiceerde met een PC draaiend op Windows 95 OSR2.1.
 • Vervolgens wilde ik dezelfde kabel gebruiken op een andere 486 PC. Dit bleek niet te werken. Het verbaasde mij niet echt vanwege die pen 7,8 die met elkaar waren door verbonden op de ene connector, en vervolgens verbonden met pen 1 op de andere 9 polige COM connector (ofwel 7,8 <-> 1).
  Daarom heb ik de kabel aangepast, zodat die voldeed aan de Microsoft voorwaarden. Daarna bleek de kabel uitstekend te voldoen op die PC. Gemaakte aanpassingen aan de kabel: 7<->8 en omgekeerd; 1,6<->4 en omgekeerd.
  Uiteindelijke kabel layout 9 polige NULL modem kabel (2x female) is geworden:
  1,6 <-> 4
  2 <-> 3
  3 <-> 2
  4 <-> 1,6
  5 <-> 5
  7 <-> 8
  8 <-> 7
 • Op Helmig's webpagina wordt gemeld dat eventueel ook een TCP/IP verbinding kan worden opgezet. Dat laatste is mij nog niet gelukt. Waarschijnlijk komt dat door het gebruik van Windows 95 en/of het niet goed gebruiken van VPN. Ik zou DUN1.3 moeten installeren en vervolgens VPN gebruiken op de PC's. Het probleem dat ik zie, is dat eerst de standaard "Externe toegang" wordt gebruikt. Mijn indruk is dat de externe toegang met VPN ondersteuning moet worden gekozen. Dat is mij nog niet gelukt omdat ik bij het opzetten van de directe verbinding niet kan kiezen welke "externe toegangsadapter" moet worden gebruikt.
 • De snelheid van de seriële kabel viel mij zwaar tegen. Bij bestandsoverdracht kwam de snelheid niet boven de 2 kB/s, ik had gehoopt op pakweg 8 kB/s. Dit was voor mij de reden om ook maar eens te gaan experimenteren met de parallelle printerpoort. Hiervoor zou een zogenaamde "laplink" kabel voldoen. Dankzij Helmig's website kon ik een dergelijke kabel in elkaar zetten. Deze kabel bleek inderdaad sneller te zijn. Grappig, mijn werk-PC heeft nu een printerpoort met wel heel veel mogelijkheden. Namelijk: ZIP drive, printer, dia/negatief scanner en een mogelijkheid voor een laplink kabel. Tja, het blijft een veelzijdige poort, en de snelheid? die is een stuk hoger dan met de snelheid van de NULL modem kabel: 40 kB/s.
  De kabel layout voor de 25 polige laplink kabel (2x male), passend op de printerpoort, is:
  2 <-> 15
  3 <-> 13
  4 <-> 12
  5 <-> 10
  6 <-> 11
  15 <-> 2
  13 <-> 3
  12 <-> 4
  10 <-> 5
  11 <-> 6
  25 <-> 25
 • Enige links:
  Informatie over het maken van een directe verbinding (Helmig)
  Zelf een verbindingskabel maken (Helmig)

Terug naar het Begin.


WelkomThuisnetwerkStuur berichtGastenboekWebsite BlogLinks RSS button

Datum: 2 januari 2010