Taal: NL of EN
Mode: PC, Tablet, Mobile of TV
pcpret.nl: wandelen, fotografie, audio en computer weetjes!
WelkomThuisnetwerkStuur berichtGastenboekWebsite BlogLinks RSS button
Bloem van watermuurKijk ook eens op www.natuurspoor.nlPaddestoel

Thuisnetwerk

Mobiel internet
UTP, straight en cross ...
IP adres, pingen ...
Thuisnetwerk, een overzicht
Oude (W)Lan gebruiken
Windows Vista
Draadloos thuisnetwerk
Woordenlijst ...
Een thuisnetwerk bouwen ...
Mediastreaming ...
Meerdere gebruikers
Windows XP
Directe kabelverbinding
ADSL op Windows/Freesco
Windows 9x, 2000
Windows 7, 8 en 10
Software voor bescherming
Freesco installeren
Veilig werken
Hoe het begon
Eigen thuisnetwerk

Meest gelezen onderwerpen:
Website blog...
Mediastreaming van Windows P...
Pingen en een IP adres vinde...
Gastenboek lezen...
Geluidsapparatuur aansluiten...
UTP, straight en cross ...
Schrijf een bericht...
Windows 7, 8 en 10 in een th...
Gastenboek schrijven...
Een thuisnetwerk aanleggen...

OS=
Browser=
IP adres= 34.229.63.28
Bezoekers= 1983285     Meer ...
(Vanaf 27-10-2010)

Land informatie van bezoekers, 23 nov 2023 t/m 29 nov 2023

Een PC (Windows) netwerk configureren

Windows 2000, ME, 98 en 25 logo's

Overzicht onderwerpen:

 1. Inleiding
 2. Stap 1: De netwerkkaarten installeren op de PC's
 3. Stap 2: De netwerkinstellingen controleren en/of aanpassen
 4. Stap 3: Station(s) en printer(s) delen
 5. Netwerk informatie, interessante links ...
 6. Netwerk problemen? Misschien oplosbaar ...
 7. Informatie over Aanmelden op Windows
 8. Informatie over Aanmeldproblemen met Windows 95
 9. Hoe kom ik van het Windows aanmeld venster af?
 10. Windows XP in een thuisnetwerk
 11. Windows Vista in een thuisnetwerk

Inleiding:


Deze handleiding is bruikbaar voor de meeste Windows versie's (95, 98, 2000). In zekere mate is deze handleiding ook bruikbaar voor Windows 2000 Professional (als server of client) en een PC netwerk in combinatie met een Windows NT server. De hier gegeven informatie is niet volledig en zal ook niet in alle gevallen bruikbaar zijn. Ingeval van problemen niet direct aan uzelf twijfelen. Soms zijn de problemen niet te wijten aan de netwerkkaart maar aan de Windows installatie zelf. U kunt uitproberen wat u wilt, als de basis niet goed is, zal dat ook nooit gaan werken. De enige moeilijkheid is om de boosdoener te vinden. Hierbij is enige Windows ervaring wel prettig.
Juli 2008 kwam ik in het bezit van de Toshiba Satellite 210CT notebook uit 1997 met Windows 95 en 16MB geheugen. Deze notebook had ooit gebruik gemaakt van een XirCom PCMCIA netwerkkaart. Via marktplaats heb ik een 10/100 Xircom PCMCIA netwerkkaart kunnen bemachtigen. Na plaatsing werd deze direct herkend en kon ik het internet op. Omdat de oude Windows 95 geen Internet Explorer update toe liet, heb ik er Windows 98 op geplaatst. De installatie van Windows gaat eenvoudig, het netwerk instellen gaf toch wel wat problemen. Mogelijk is een dosis geduld het belangrijkste, want op zich waren de instellingen in orde. Het duurt gewoon zo'n 10 minuten voordat de computer zichtbaar wordt in het netwerk. Het is mij gelukt om Internet Explorer 6 te installeren, het werkt niet echt snel, alleen de huidige internet pagina's zijn nu wel leesbaar. In theorie kan er ook draadloos internet op. Ik heb ook nog wel een passend netwerkkaartje (Melco WLI-PCM-L11G), alleen de drivers willen nog niet installeren omdat die het een netwerkkaartje is die uit een USB adapter komt.

Stap 1:

De netwerkkaarten installeren op de PC's. Dit gaat of nagenoeg automatisch (PnP): Bij het opstarten van de PC worden de drivers geïnstalleerd. Of de installatie gaat via "Nieuwe Hardware" op Start-Instellingen-Configuratiescherm. Eventueel na reboot van Windows, controleer via "Systeem" op Start-Instellingen-Configuratiescherm, of hier uitroeptekens of vraagtekens staan. Deze tekens geven hardware problemen aan. Als die problemen één of meer netwerkkaarten betreffen, dan moeten eerst die problemen worden opgelost.
Een meer praktische methode is te kijken of de ledjes op de hub, switch en/of de netwerkkaart branden wanneer de netwerkkabel is aangesloten. Brandt er niets dan kan het zijn dat de netwerkkabel niet goed is of dat deze geen goed contact maakt of dat een ander apparaat misschien niet goed functioneert.

Nu is het op zich zo dat hoewel alles goed uit lijkt te zien, het netwerk nog steeds niet in orde kan zijn. Controleer daarom of de netwerkkaarten wel goed staan ingesteld. Dit kan ondermeer met 'ipconfig' in Windows 2000, XP en Vista of met 'winipcfg' in Windows 95 of 98. Let wel op, als bij gebruik van 'winipcfg' de term PPP wordt getoond, bedenk dat PPP een externe toegang voorstelt. Wilt u iets over een netwerkkaart weten, dan moet er geklikt worden op het kleine driehoekje in het vakje naast het woordje PPP. Vervolgens worden alle keuzemogelijkheden zichtbaar, en wordt in dit geval de netwerkkaart gekozen. Controleer of er zinnig informatie wordt weergegeven. Bij twijfel, klik eens op 'vernieuwen'. Wanneer binnen vrij korte tijd, bijvoorbeeld 10 seconden, de informatie ververst is, dan is het meestal wel okay. Kan er worden gepinged naar het IP adres van de netwerkkaart op dezelfde computer of op een andere computer, dan is dat een teken dat het netwerk vermoedelijk wel okay is. 1-richtings verkeer wijst in het algemeen eerder op een "goed" werkend netwerk, dan geen verkeer.

Stap 2:

De netwerkinstellingen controleren en/of aanpassen. Klik met de rechter muistoets op netwerkomgeving en vervolgens op "eigenschappen" of kies "Netwerk" op Start-Instellingen-Configuratiescherm. De netwerkinstellingen worden zichtbaar. De tab Configuratie, Identificatie en Toegangsbeheer worden zichtbaar.
 • Configuratie:
  • Ik verwacht hier "Client voor Microsoft Netwerken", indien afwezig dan toevoegen (klik op toevoegen) en kies Client-Microsoft-"Client voor Microsoft Netwerken". Voor gebruik in combinatie met een Windows NT server moet onder eigenschappen hier meestal een domein worden ingevuld. Dit domein is met de gebruikersnaam en wachtwoord nodig voor het aanloggen op het NT netwerk.
  • Voor Windows 98 (en Windows 95 met Active Desktop) kan hier staan "Microsoft Family aanmelden", indien afwezig en toch gewenst dan toevoegen en kies Client-Microsoft-"Microsoft Family aanmelden". Microsoft Family biedt de mogelijkheid om "zonder wachtwoord" op te starten als de PC geconfigureerd is voor één gebruiker, de service dan nog wel even als primaire netwerkaanmelding kiezen. In een Windows NT server netwerk hoeft op de client PC geen Microsoft Family te worden geïnstalleerd. Aanmelden gaat middels de domein server (Windows NT systeem). Voor Windows 95, waarin de Active Desktop niet is geïnstalleerd, zal Microsoft Family niet beschikbaar zijn. In plaats daarvan kan de optie "Windows aanmelding" worden gebruikt. Hiermee krijgt de gebruiker de mogelijkheid om "zonder wachtwoord" op te starten als deze bij de eerste keer aanmelden geen wachtwoord invult.
  • De kreet "Externe-toegangsadapter" staat voor een telefoon of ISDN modem of een directe kabel verbinding ... Vervolgens verwacht ik dat hier de eventueel geïnstalleerde netwerkaart(en) zijn te zien. In principe kunnen er meerdere externe toegangen zijn (in dat geval voorzien van een nummer) en er kunnen meerdere netwerkkaarten zijn. Als de netwerkkaarten van hetzelfde type zijn, zal er ook hier een nummer achter staan. Overigens ga ik ervan uit dat de gebruiker die nummers voor eigen rekening neemt, dat wordt mij te ingewikkeld. Dus in dit verhaal ga ik ervan uit dat je van alles hooguit één hebt.
  • Verder verwacht ik hier "Bestands-en printerdeling voor Microsoft-Netwerken" als men een Windows netwerk wil opzetten. Indien afwezig dan kan dat toegevoegd worden door button "Bestanden en Printers delen..." te selecteren en vervolgens bestandsdeling en/of printerdeling voor dit netwerk aan te vinken.
   Het kan ook door een service toe te voegen: kies Service-"Bestands-en printerdeling voor Microsoft-Netwerken". Selecteer vervolgens de button "Bestanden en Printers delen..." en geef aan of bestandsdeling cq. printerdeling is toegestaan voor dit netwerk.
  • Tot slot moet hier een overzicht staan met protocollen die nodig zijn voor de betreffende externe toegangsadapter en netwerkkaart. Dus niet iedere kaart en adapter hoeft alles hetzelfde te hebben! Ik ga er hier vanuit dat het gewenste protocol TCP/IP is. Als dit protocol ontbreekt, dan kan die alsnog worden toegevoegd: kies Protocol-Microsoft-TCP/IP. Voor TCP/IP zijn in het algemeen aanvullende instellingen per externe toegang en netwerkkaart nodig. Dus bekijk die even.
   • Een externe toegang voor een telefoon modem verbinding naar een internet provider, zijn geen bindingen nodig. Alle bindingen mogen afgevinkt worden. Het kan zijn dat een DNS nummer nodig is. Invullen indien gewenst.
   • Voor een netwerkkaart kunnen de instellingen verschillen per toepassing. Als een netwerkkaart de verbinding verzorgt naar een Microsoft netwerk, ga dan na of het IP adres ingevuld moet worden. Ingeval internet sharing van Windows aanstaat, dan hoeft dat niet meer. Dit hoeft ook niet als het netwerk voorzien is van een andere DHCP server (als die goed werkt...). Bindingen behoeven meestal niet te worden aangepast. Als het netwerk gebruik maakt van bijvoorbeeld een Linux router voor internet delen (zoals Freesco), dan moet vaak ook de DNS informatie van de internet provider en de gateway worden ingevuld. De gateway is in dit voorbeeld het IP adres van de PC die fungeert als Linux router.
   • Een veel gebruikte toepassing is dat een netwerkkaart de verbinding verzorgt naar bijvoorbeeld een kabelmodem van de internet provider. In dat geval moet er vaak het een en ander worden ingesteld. Het IP adres gaat veelal automatisch dus meestal al goed ingevuld. Voor de veiligheid alle bindingen afvinken. De bindingen zijn voor een chello aansluiting, absoluut niet nodig en bieden anderen de mogelijkheid de bestanden op uw PC te bekijken. Voor ADSL moet de binding "Client voor Microsoft Netwerken" aangevinkt blijven, tenminste dat was mijn ervaring. Indien nodig kunt u de DNS informatie nog invullen.
 • Identificatie: Vul de computernaam, de werkgroep en eventuele informatie over de PC in. Voor een Microsoft netwerk: gebruik op alle PC's dezelfde werkgroep. Een andere werkgroep mag best, maar weet wat je doet. Zorg ervoor dat elke PC in het netwerk een andere naam heeft. De volgende informatie kan soms praktisch zijn.
 • Toegangsbeheer: Vul hier in wat gewenst is. Veelal voldoet de standaardkeuze "Toegangsbeheer op shareniveau". Hoeft dus meestal niet te worden gewijzigd.
 • Specifiek Windows 95: Ik heb alleen ervaring opgedaan met Windows 95, versie OSR 2.1. Middels "Windows-aanmelding" kan uiteindelijk zonder wachtwoord worden ingelogd. Alleen de eerste keer dan ook geen wachtwoord invoeren. Internet delen via een proxy of gateway werkte uitstekend. Ik geef overigens wel de voorkeur aan Internet Explorer 4 (of nieuwer) boven versie 3.
 • Specifiek Windows 98ME: Deze Windows versie beschikt over een netwerk wizard, min of meer vergelijkbaar met die van XP.
 • Specifiek Windows 2000 Professional: Ik heb enige ervaring met Windows 2000. De volgende instellingen heb ik gemaakt om de Windows 2000 PC op mijn netwerk te kunnen gebruiken:
  • Netwerkkaart met verbinding naar lokaal netwerk, IP adres invullen; Client voor Microsoft Netwerken; Bestands-en printerdeling voor Microsoft Netwerken; Ik zag ook dat ik NeTBEUI had staan, hiervoor had ik geen speciale redenen.
  • Adm. Tools-Computer Management: Netwerk groep gedefiniëerd
  • Users en Passwords (Configuratiescherm), Netwerk groep toegekend aan gebruikers. Om internet werkend te krijgen heb ik netwerkkaart van de provider ALLEEN TCP/IP protocol actief. In mijn geval volstaat automatisch vinden IP adres. Ook DNS adressen providers hier ingevuld. Middels Winproxy heb ik internet vervolgens kunnen delen. Internet Explorer overeenkomstig configureren. In principe werkt internet ook op de server zonder de proxy instellingen.
  • Onder netwerkinstellingen de betreffende netwerkkaarten actief maken!

  Overigens kun je in Windows 2000 ook kiezen voor een automatische Windows aanmelding voor één enkele gebruiker. Deze keuze kan je een heleboel zoekwerk besparen want als alles goed gaat, komt Windows 2000 zelf met vragen om bepaalde instellingen. Dus zoeken waar precies wat staat, dat hoeft in principe dan niet meer.

  Stap 3:

  Station(s) en printer(s) delen. Als u bestands-en printer deling hebt aangezet, dan kunt op het netwerk alleen informatie over een systeem zien als u voor een station of printer daadwerkelijk opgeeft dat deze door andere systemen op het netwerk gezien mogen worden. De harde schijf (partities) en CD-Rom spelers en dergelijke maakt u zichtbaar door naar "Deze computer" te gaan. Kies het gewenste station (bijvoorbeeld C:) en klik op de rechter muistoets en kies "Delen". Voor het delen van een printer klikt u op het pictogram "Printers". Kies de gewenste printer en klik op de rechter muistoets en kies "Delen".

  Netwerk informatie, interessante links ...

  Netwerk problemen? Misschien oplosbaar ...

  In het geval van problemen, dan helpen de volgende tips misschien:
  • Het ene systeem ziet niet zichzelf en niet de ander. Het andere systeem ziet zichzelf en de ander. In deze situatie is het netwerk technisch (bijna altijd) in orde en is er (bijna altijd) sprake van een Windows aanmeld probleem. De aanschaf van nieuwe netwerkkaarten en kabels zal dit probleem niet oplossen.
   Het slechte nieuws is dat ik geen oplossing weet voor alle Windows aanmeld problemen. Soms is er geen oplossing behalve herinstallatie van Windows. Bij sommige OEM Windows versies zijn de installatie scripts in "msbatch.inf" niet correct of onhandig. Standaard levert je dat bij de eerste opstart geen Windows aanmelding op. Als je het Windows aanmeld venster wel krijgt, toets dan altijd een gebruikersnaam in. Het wachtwoord is niet zo belangrijk. Het niet gebruiken van een gebruikersnaam levert meestal problemen op wanneer u zou gaan internetten of een netwerk zou gaan aanleggen ... Meer over aanmeldproblemen, klik hier!
  • Als het netwerk in orde lijkt te zijn maar de problemen blijven, overweeg dan om het protocol NETBEUI te selecteren. NETBEUI vraagt minder instellingen dan TCP/IP en dus is er minder kans op instelfouten. Als het netwerk nu niet werkt dan is er vrijwel zeker sprake van een installatie of een hardware fout. Lees deze pagina in zijn geheel nog eens door, misschien help dat je nog iets verder.
  • Een systeem op het netwerk wordt in het geheel niet herkend. Ongetwijfeld is er sprake van een installatie of een hardware fout. Lees deze pagina in zijn geheel nog eens door, misschien help dat je nog iets verder.
  • Bij het gebruik van een coax netwerk, denk dan aan de plaatsing van de 50 Ohm afsluiting aan het begin en het eind van het netwerk. Gebruik ook op elk systeem een T stuk om de systemen met elkaar te verbinden.

  Aanmelden op Windows:

  In principe start een PC op na aanmelden op Windows. Soms merk je daar niets van behalve dan de allereerste keer dat dit gebeurt. Die allereerste keer, of als er altijd een wachtwoord wordt verwacht, verschijnt het Windows aanmeld venster. Dit venster toont de gebruikersnaam die bij de PC hoort of de de geruikersnaam die de laatste keer is gebruikt. Die gebruikersnaam kan van alles zijn (helaas) ook een puntje ... of niets ... Toets het wachtwoord in als dat nodig is. Druk vervolgens op "Enter" en/of druk met de muis op de OK knop. Druk niet op bijvoorbeeld de ESC-toets of de "Annuleren" knop. Als je dit wel zou doen, dan wordt je gezien als een "standaard" gebruiker. Deze heeft, voor zover ik weet, geen toegang tot het netwerk. Soms heeft een standaard gebruiker ook minder gebruikersrechten op het betreffende Windows systeem.

  Ga nu na welke instelling wordt gebruikt voor het Windows aanmelden. Dit is te zien onder "Eigenschappen" van de "Netwerkomgeving" of op "Netwerk" op het "Configuratiescherm" (via Start-Instellingen ...). Het venster met de netwerk eigenschappen verschijnt. Kijk nu wat er is gekozen als primaire netwerk aanmelding. Staat hier "Windows aanmelding", "Microsoft family" of "Client voor Microsoft netwerken"? In ieder geval is "Client voor Microsoft netwerken noodzakelijk". Als het goed is kun je ook kiezen voor "Windows aanmelding" of "Microsoft family" als primaire netwerk aanmelding (eventueel eerst bijplaatsen). Alle genoemde aanmeldingen zijn okay, alleen verschillen die iets in werking.

  Kijk nu eens onder "Start" of daar een regel staat met "afmelden ...". Deze regel staat net boven "Afsluiten", onder in het Start menu. Als de regel "afmelden ..." er niet staat is er volgens mij al een probleem. Als de regel er wel staat, maar er staat niets voor, dan is er ook een probleem. Beide problemen kan ik niet voor je oplossen. In het laatste geval kun je echter wel toegang krijgen tot het netwerk als die verder correct is geconfigureerd: Voer de opdracht "afmelden ..." uit. Je ziet nu een venster voor opnieuw aanmelden, met een gebruikersnaam. Als die nog niet is ingevuld, dan moet je die invullen. Nieem hiervoor bijvoorbeeld de standaard gebruikersnaam op je systeem. Deze kun je vinden door de Windows verkenner op te starten. Klik op "Help", klik op "Info" en kijk aan wie het gebruiksrecht voor dit produkt is verleend. Die naam is dan de gebruikersnaam.

  In het geval van "Microsoft Family" of "Windows aanmelding" zal, als je de eerste keer geen wachtwoord hebt opgegeven, bij de volgende keer dat je Windows opnieuw opstart, het aanmeld venster niet meer verschijnen.
  Wis eventueel de *.pwl bestanden in de C:\Windows map (bij twijfel wel een backup maken, om de bestanden terug te kunnen zetten). Als het goed is herken je in tenminste één .PWL bestand op een of andere wijze de gebruikersnaam die voor de PC tijdens installatie was gebruikt. Windows bewaart in dit bestand allerlei instellingen van de PC gebruiker.

  Aanmeldproblemen met Windows 95

  In Stap 2, item configuratie is al iets gezegd over de Active Desktop. De Active Desktop is vanaf Internet Explorer 4.0 beschikbaar, de Active Desktop vervangt het normale Windows 95 bureaublad. De Active Desktop biedt de gebruiker een werkbalk links onder op de taakbalk. Die werkbalk is verplaatsbaar, dus die hoeft niet persé links te staan. Verder kunt u de items onder "Start" en "Programma's" nu direct aanpassen alsof u in de verkenner zit. Verder is het zo dat als de Active Desktop is geïnstalleerd, dat de melding "afmelden ..." onder de knop "Start"op de taakbalk zichtbaar is. Als je 'xxx afmelden ...' ziet staan, weet je dat de Windows aanmelding goed is gegaan. De 'xxx' staat overigens voor de gebruikersnaam. Zonder de Active Desktop kun je je opnieuw aanmelden door bij het afsluiten, de opdracht opnieuw aanmelden te kiezen. Kleine verschillen, maar soms wel essentieel.

  Bij het toevoegen van Microsoft Family meldde Windows, op mijn PC, dat deze het bestand IENPSTUB.DLL niet kon vinden. Dit is geen echt toeval, in Windows 95 is dat bestand niet beschikbaar. Dat bestand zit in (bijvoorbeeld) de installatie software van Internet Explorer (IE 4.0). In dit geval dus het pad opgeven naar het bestand, dat is in dit geval voor IE 4.0, te vinden in de map "c:\windows\system".

  Met Windows 95 zijn in het algemeen meer aanmeld problemen dan met Windows 98. Waarom? Dat weet ik niet, maar de ervaring leert om steeds goed uw instellingen te controleren. Soms staat er toch nog iets fout ingevuld. De volgende tips helpen u misschien ook op weg:

  • Wees geduldig, soms duurt het even voordat het systeem of alles systemen zichtbaar worden.
  • Kies, indien mogelijk, voor installatie van de Active Desktop omdat dit meer gebruikers functionaliteit te bieden heeft. Kies, indien mogelijk, Microsoft Family als primaire netwerkaanmelding (zie ook Stap 2, item configuratie). Deze keuze levert de grootste kans op succes, tenminste bij mij dan.
  • Als u geen PC's of niet alle PC's ziet verschijnen in netwerkomgeving, raak dan niet gelijk in paniek. Controleer eerst of u naar het IP adres van een ontbrekend systeem kan pingen. Als dat lukt, dan is er niet echt iets mis. Als het niet lukt, dan is er wel een probleem. Controleer in dat geval alle instellingen van het systeem en het netwerk, controleer ook de hardware (netwerkkaart en de kabels).
  • Probeer met de zoek opdracht de het betreffende systeem te vinden. Als dat lukt, dan weet u dat uw netwerk in orde is. De zoekopdracht kunt u starten door op "Start" te klikken, op "Zoeken" te klikken, en vervolgens op "Computer...". U kunt ook Netwerkomgeving selecteren door een druk op de rechter muistoets. Vervolgens klikt u op de opdracht "Computer zoeken...".
  • Verwijder de TCP/IP voor de externe toegang. Selecteer daartoe de netwerkomgeving door een druk op de rechter muistoets en kies vervolgens de opdracht "Eigenschappen...". In het venster dat daarna verschijnt, wordt het genoemde item getoond als die aanwezig is.
  • Bij gebruik van TCP/IP als protocol is het soms verstandig de niet gebruikte protocollen, zoals IPX/SPX en NETBEUI, te verwijderen. Meestal wordt (in het algemeen) IPX/SPX niet meer gebruikt, haal deze daarom weg. Op de externe toegang wordt NETBEUI gebruikt voor de directe kabelverbinding. Verder wordt NETBEUI gebruikt om op eenvoudige manier na te gaan of het Windows netwerk wel goed functioneert. Voor normaal gebruik, verwijder NETBEUI, als dit protocol niet wordt gebruikt. Bij gebruik van de directe kabelverbinding: laat NETBEUI voor de externe toegang staan maar verwijder het protocol voor de netwerkkaart.
  • Ik zie allerlei oplossingen om het automatisch aanmelden mogelijk te maken via wijzigingen in het Windows register (m.b.v. regedit). Een setting die bij mij ervoor zorgt dat de netwerkkaart zich automatisch aanmeldt op het netwerk, is die van 'autologon' te vinden in: "HKEY_LOCAL_MACHINE\Software\Microsoft\Windows\CurrentVersion\Network\Real Mode Net". 'autologon' krijgt de waarde '01' (in plaats van de waarde '00'). Het direct zichtbare resultaat is nu dat onder de knop 'Start' nu 'xxx afmelden ...'staat, met xxx de gebruikersnaam. Nu zullen wachtwoorden en zo worden onthouden.

  Hoe kom ik van het Windows aanmeld venster af?

  De vorige onderwerpen gaven al enige informatie over de Windows aanmelding. Om weer van het aanmeldvenster af te komen, dat is vaak niet altijd even makkelijk. Hier leest u er wat meer over.

  Terug naar het Begin.


 • WelkomThuisnetwerkStuur berichtGastenboekWebsite BlogLinks RSS button

  Datum: 2 januari 2010