Taal: NL of EN
Mode: PC, Tablet, Mobile of TV
pcpret.nl: wandelen, fotografie, audio en computer weetjes!
WelkomWandelenStuur berichtGastenboekWebsite BlogLinks RSS button
Bloem van watermuurKijk ook eens op www.natuurspoor.nlPaddestoel

Wandelen

Wandelen Ravenstein
Deventer
Zeeland
Provence Ventoux
Reestdal
Drenthe
Eindhoven en omgeving
Amersfoort
Haarlem, Cruquius
Lauwersmeer
Wandelen rond Zegveld
De Oostvaardersplassen
Van Waalre naar Heeze
Tussen Achterveld en De Glind
Nijmegen en de Mookerheide
De Weerribben
De Kennemerduinen
Oostvaardersbos, Kotterbos
Het Naardermeer
Pad in de Zak, Zuid Beveland
De Borkeld
Het Knarbos, Flevoland
Ubachsberg, Limburg
Van Boxtel naar Oisterwijk
De Veluwe
Sierra Nevada
Leeuwarden
Utrecht en het spoorwegmuseum
Goastokpad Pothoek
Kerkepaden en Tichelroutes
Purmerend
Kroondomein Het Loo
Les Ecrins
Den Haag - Scheveningen
Dokkum
Brielle
Sallandse Heuvelrug
Cornwall
Van Lelystad naar Almere
De Dolomieten
Pirineos Aragonés
Wadlopen bij Schiermonnikoog ...
Wandelen in en rond Eindhoven

Meest gelezen onderwerpen:
Website blog...
Mediastreaming van Windows P...
Pingen en een IP adres vinde...
Gastenboek lezen...
Geluidsapparatuur aansluiten...
UTP, straight en cross ...
Schrijf een bericht...
Windows 7, 8 en 10 in een th...
Gastenboek schrijven...
Een thuisnetwerk aanleggen...

OS=
Browser=
IP adres= 3.236.46.172
Bezoekers= 1983285     Meer ...
(Vanaf 27-10-2010)

Land informatie van bezoekers, 21 sep 2023 t/m 27 sep 2023

Wandelen langs de Oostvaardersplassen, van Lelystad naar Almere

Wandelen langs de Oostvaardersplassen, van Lelystad naar Almere, 2007-04-302007-04-30
Wandelen langs de Oostvaardersplassen, van Lelystad naar Almere
Almere kent veel wandelmogelijkheden nabij de Oostvaardersplassen, zoals het Fluitbos en het Kotterbos. Verder zijn er diverse (vogel) observatiehutten en heuvels. Omdat het mijn beurt was om een leuke wandeling te bedenken voor mijn Wandelgroep. Een groepje enthousiaste wandelaars die elkaar op een Schotland wandelvakantie in 2000 elkaar voor het eerst hadden ontmoet ... En dat de wandeling in Flevoland zou zijn, dat was dus wel duidelijk. Het leek mij leuk om eens bij de Oostvaardersplassen te gaan lopen. De meestel wandelingen waren helaas tussen de 1-5 km, en ik wilde toch wel een wat langere wandeling lopen. Op het Informatiepunt van Staatsbosbeheer Lelystad zag ik een wandeling van ongeveer 14 km (Grasduinen - route 8). Die wandeling leek mij een mooie basis voor de wandeling die ik samen met mijn Wandelgroep wilde gaan lopen. Er was helaas geen langere "kant-en-klaar" wandeling beschikbaar. Dus vond ik het best een leuk plan om van Lelystad naar Almere te lopen (of omgekeerd). Ik ontdekte ook dat Staatsbosbeheer druk bezig was om het Kotterbos te voorzien van wandel -en fietspaden. Helaas was er op dat moment nog niet zoveel informatie over beschikbaar. Na een paar stukken te hebben bekeken (per fiets) kwam de route, zoals te zien is in het routekaartje tot stand. Het uiteindelijke resultaat was een wandeling van 22 km van station Lelystad Centrum naar station Almere Oostvaarders. De wandeling werd op 28-5-2006 voor het eerst gelopen. Op 30-4-2007 heb ik de wandeling andersom gelopen, dit omdat ik een leukere route door het Kotterbos wilde hebben.
Vanaf mei 2009 bleek dat de paden nabij het fietspad C. Vogespad behoorlijk waren gewijzigd. Het Kotterbos laat nu een heuvellandschap zien. Sinds april 2011 zijn er twee fraaie fietsbruggen gekomen over de Buitenring tussen de Stripheldenbuurt en en het Kotterbos. De oorspronkelijke wandelroute kan weer gelopen worden, de fietsbrug nabij de spoorlijn komt uit op de Evenaar. Over een slingerende pad tussen de twee wegen van de Evenaar kan het laatste stuk naar station Oostvaarders worden gelopen. Op dit moment zijn nog niet alle paden geheel aangepast.

Fietsbrug in Lelystad, 30-4-2007

Startpunt van onze groep was mijn huis, 11.00, koffie drinken met gebak. Van mijn huis, met de auto naar Station Oostvaarders in Almere-Buiten om vandaar uit de trein naar Lelystad te nemen. De wandeling begon iets later dan gepland, de NS zorgde ervoor dat onze medewandelaarster uit Nijmegen iets verlaat in Almere arriveerde. Dit mocht de pret niet drukken en vol goede moed stonden we kwart over twaalf te wachten op de trein naar Lelystad. Hoewel ik al gewend was aan de bouwactiviteiten in Almere, bleek dat ook Lelystad flink in de weer was. Het provinciehuis was onherkenbaar en de wegen rond het station, tja, waren die er wel? De route naar de Hollandse Hout had ik niet exact uitgestippeld. De bedoeling was vanaf het station in Zuidwestelijke richting naar de Buizerdweg te lopen. Dit bleek een pittige start. Op een gegeven moment zagen we een hele mooie fietsbrug waarvan we in eerste instantie dachten dat we die wel links konden laten liggen. Dat bleek achteraf ook wel te kloppen. Maar om het zekere voor het onzekere te nemen, zijn we teruggelopen om deze brug toch maar over te lopen. Van hieruit konden we via het fietspad doorlopen naar de Buizerdweg en zat de eerste 3km erop.

De wandelgroep, 28-5-2006Koeien in Hollandse Hout, 28-5-2006

Nu op weg naar het Hollandse Hout, mijn idee was om door de bosweide, met koeien, te lopen voor de broodnodige variatie. De bosweide leverde een leuk uitzicht op! De bosweide heeft een noordelijke en een zuidelijke uitgang. Het idee was om de de zuidelijke uitgang te nemen, we wisten niet precies waar de hekken zaten, dus het was een klein gokje wat ons te wacht stond. Behalve veel brandnetels bleek het verder allemaal reuze mee te vallen. Mocht je dezelfde route willen lopen als wij, blijf dan vooral in het open stuk tussen het water en de bosrand lopen. Mede vanwege het uitzicht en de afwezigheid van brandnetels. Aan alles komt een eind zeker voor ons, dus ook aan die brandnetels: Het hek kwam in beeld. Daarna kwam er nog een best pittig stuk, lopen in de richting van het wrak. Tevens een plek waar je kan zien hoe hoog het water vroeger heeft gestaan. En, ja daar was dus ook een fraaie lunchplek gecreëerd ... De weg er naar toe was niet echt duidelijk. Mijn oorspronkelijke idee was om gewoon de derde tunnel onder het spoor te nemen ... De groep dacht ongetwijfeld, we zijn verdwaald! We hoopten de spoorlijn te vinden, en veel hoop was er niet voor ons ... Gelukkig besliste ik dat we op een gegeven moment linksaf zouden gaan in plaats van rechtdoor ... We passeerden de spoorlijn en de Torenvalkweg, en toen pauze!

Even uitblazen want dat viel niet mee, lunch 28-5-2008Het wrak, paal met vlag dat de waterstand aangeeft toen de polder nog water was, pauzeplek, 22-7-2007

We hadden toch al bijna 3 uur gelopen over 9 km, meer dan ik zo had gedacht! De pauze was dus niet bij het wrak maar op een balk die de weg voor autoverkeer afsloot. Mijn advies om toch nog even door te lopen, naar het wrak en daar te pauzeren. Dan heb je ook gelijk wat te bekijken. En daarna snel door naar de Krakeendroute ... Wanneer er tijd genoeg is, dan is het mooi om de waterkering eens beter te bekijken, en wanneer er nog veel meer tijd beschikbaar is, dan is dit misschien ook een mooie gelegenheid om het kunstwerk De tong van Lucifer op de Knardijk, langs de A6, eens van dichtbij te bekijken. Wij gingen dus gauw verder in de richting van de Krakeendroute, vanaf het wrak liepen we er recht naar toe. Dit kon, omdat de sloot aan de voet van de Knardijk dus hardstikke droog was ... normaal moet je dus richting de waterkering lopen.

Tong van lucifer, op Knardijk nabij A6, 22-7-2006Grote Praambult, 28-5-2006

De Krakeendroute biedt wissellende fraaie uitzichten, we liepen ongeveer de helft van de route (2,5 km). Wat een teleurstelling toen we langs de Praamweg, in de richting van de Grote Praambult liepen (2 km). Er was namelijk veel autoverkeer, het was warm, en dus was dat stukje niet echt leuk. Een alternatief is om het fietspad langs de Lage Vaart te nemen. Alleen het uitzicht langs dat fietspad vond ik zelf ook maar zozo. Een lang stuk met een lelijke lange dijk waar kennelijk iets achter ligt. Maar ja, lopen langs de weg bleek ook niet mee te vallen. Aangekomen bij de de Grote Praambult, maakte het uitzicht alles weer ruimschoots goed ...

Kotterbos, 22-7-2006Uitwerpselen vos, 22-7-2006

Nu nog 8 km te gaan. Het eerste deel ging over een zinderend heet fietspad, dat drukker bleek met fietsers dan verwacht. De wens naar een eigen voetpad langs het water kwam meerdere malen in ons op. Een verademing was vermoedelijk het Kotterbos, alleen wachtte ook daar een zinderend fietspad ... met fietsers. We deden nog een poging om het fietspad te vermijden door het Familiepad (blauwe markering) te volgen. Dit mocht niet baten, ook hier ging het wandelpad over in het gevreesde fietspad. Oh ja, je kan bij het Kotterbos ook gelijk het fietspad oplopen. In dat geval nog steeds de Familiepad markering (blauwe markering) volgen, duurt alleen wat langer voordat je die ziet. Bij het volgen van het Familiepad, sla je op een gegeven moment af op een ander fietspad, het 'C. Vogespad'. Dit fietspad komt uit bij een brug over de Buitenring (aan de andere kant ligt de Stripheldenbuurt). Vlak voor de brug gaat er een pad naar rechts, neem dit pad. Dit pad komt uit bij de volgende brug over de Buitenring.

 Doodlopend C. Vogespad met zicht op talud voor toekomstige fietsbrug, 4-7-2009 Rotonde Buitenring/Stripheldenweg met zicht op talud voor fietsbrug, 4-7-2009 Rotonde Stripheldenweg/Laan van het Beeldverhaal, 4-7-2009 Zicht op Paladijn, te zien vanaf de Evenaar, 4-7-2009

Ga over de brug en ga na de brug naar het (slingerende) pad met de strepen en de cijfers tussen de rijbanen van de Evenaar. Loop nu verder langs de Evenaar, richting het NS station Oostvaarders. De spoorlijn rechts is goed te zien, en dat Almere een echte nieuwbouwstad is, dat was en is ongetwijfeld ook goed te zien.

Het stuk door het Kotterbos kan toch wel wat fraaier. Allereerst kan er direct na de brug (nabij het Survival terrein), langs de Lage Vaart worden gelopen. Uiteindelijk gaat het graspad, zandpad over in een semi-verhard pad. Hier kan een deel van het Familiepad gevolgd worden, aangekomen bij het fietspad, kan daarna een klein stukje van de Kraterroute worden gevolgd, let op dit is mooi strandzand. Wanneer de Kraterroute duidelijk naar links afbuigt, ga je rechtdoor en volg je die route dus niet meer. Na enige tijd kom je dan op de Zandpad route. Het enige probleem kan zijn dat je deze route dus achterstevoren loopt. Ook deze route buigt op een gegeven moment sterk naar links, je mag de route eventueel blijven volgen (de wandeling wordt daardoor iets langer). Je mag ook gewoon rechtdoor lopen, na een tijdje kom je weer op de Zandpad route. Voor degenen die rechtdoor zijn gegaan, je vervolgt de route door rechts af te slaan en de route dus tegengesteld te blijven volgen. Deze route zal op een gegeven moment het Familiepad weer kruizen op fietspad, het 'C. Vogespad'.

Deze route kan ook van Almere naar Lelystad worden gelopen. Het leek mij leuk dat eens te proberen en een aantal stukjes van de route nader te bekijken. Met stippelijntjes zijn een aantal mogelijke aanpassingen aangegeven. Ik ben nu uiteraard door het Kotterbos gelopen en ik heb zoveel mogelijk het fietspad gemeden. Enige extra route aanwijzingen zijn in dat geval wel nuttig. Het pad (weg) om de Kraterroute af te snijden is vrij makkelijk te vinden. Het is het eerste (toch wel vrij brede) pad aan de linker kant. Na de Praambult, niet over de weg, maar via het fietspad langs de Lage Vaart richting Lelystad lopen. Na het bosgebied te hebben bereikt, zal na een poosje het fietspad naar rechts afbuigen en links is er een pad te zien die naar de Krakeend route leidt. Voor de route naar de bosweide is er nog een aardig alternatief: volg een stukje van de Wielewaalroute (rode paaltjes).

 Wandelen van Lelystad naar Almere, 28-5-2006
Datum=2007-04-30

Terug naar het Begin of terug naar het gekozen
onderwerp: Wandelen langs de Oostvaardersplassen, van Lelystad naar Almere?


WelkomWandelenStuur berichtGastenboekWebsite BlogLinks RSS button

Datum: 2007-04-30