Taal: NL of EN
Mode: PC, Tablet, Mobile of TV
pcpret.nl: wandelen, fotografie, audio en computer weetjes!
WelkomAudioStuur berichtGastenboekWebsite BlogLinks RSS button
Bloem van watermuurKijk ook eens op www.natuurspoor.nlPaddestoel

Audio overzichts pagina

Platenspelers
De pickup versterker Floria à la maison
Zelfbouw PC luidsprekerset
Wintech luidsprekerset
Soundworks 2.1
Philips MMS203
Mission 710 reparatie
Labtec LCS-2408 subwoofer
HK695 luidsprekerset
Philips DSS350, DSS370
Afstandsbediening
Bandrecorders
Alles over surround
Audio op de PC
Audiorestauratie
MP3 muziek
Audio in mijn huiskamer
Van LP naar CD
Audio in de huiskamer
Audio overzicht

Meest gelezen onderwerpen:
Website blog...
Mediastreaming van Windows P...
Pingen en een IP adres vinde...
Gastenboek lezen...
Geluidsapparatuur aansluiten...
UTP, straight en cross ...
Schrijf een bericht...
Windows 7, 8 en 10 in een th...
Gastenboek schrijven...
Een thuisnetwerk aanleggen...

OS=
Browser=
IP adres= 54.161.98.96
Bezoekers= 1983285     Meer ...
(Vanaf 27-10-2010)

Land informatie van bezoekers, 19 jan 2022 t/m 25 jan 2022

Mijn Labtec LCS-2408 subwoofer ervaringen

Ik zag dit kastje, in november 2007, voor €3,- in de kringloopwinkel staan. Labtec is een bekend merk dat staat voor kwaliteit. Ik wist op dat moment niet of het een subwoofer met doorvoer of een subwoofer met een satelliet luidsprekerset was. Zoals gebruikelijk in deze winkel, ontbraken kabels en de bijbehorende netvoeding. Omdat ik op zoek was naar een alternatief voor de Philips MMS203 versterker, dacht ik, laat ik deze eens proberen.

Na wat onderzoek, bleek het een doorvoer versterker te zijn, die van een bestaande 2.0 luidsprekersetje een 2.1 luidsprekersetje maakte. Na het aansluiten van een netvoeding leek het kastje prima in orde, duidelijk laag dat echt iets toevoegt aan de muziek. Na een tijdje deze subwoofer te hebben gebruikt, valt het me op hoe leeg het geluid wordt wanneer de subwoofer niet wordt gebruikt ... Voor echte muziekbeleving lijkt het me een zeer welkome aanvulling. En ja, dit systeem is, afgezien van de netvoeding, zonder modificaties te gebruiken! Dat kon ik dus niet zeggen van de Philips DSS350, Philips DSS370, Philips MMS203, Wintech E.099, de Camebridge Soundworks en in zekere zin ook de Harman Kardon HK-695 luidsprekersetjes die ik eerder had aangeschaft ...
Een nadeel was wel dat de oorspronkelijke netvoeding ontbrak. Het stroomverbruik lijkt niet zo hoog, maar ik kon toendertijd nog geen handleiding vinden die daar iets over zegt. Inmiddels heb ik wel een handleiding gevonden, verder is de basis hardware bekend dus over het stroomverbruik kan er nu dus wel wat gezegd worden!

De volgende produkt informatie vond ik toendertijd wel:

  • 12dB per octave rolloff to satellite speakers at aprox. 150HZ
  • drive unit 5.25-inch Max-X high excursion woofer with 6 layer voice coil
  • subwoofer impedance;10k to sound card
  • Imput: One 3.5mm(1/8") stereo imput jack(>10k impedance per channel)
  • Output: 3.5mm stereo output jack
  • Master volume controlled, buffered output, to drive all powered satellite speakers with 60 or higher impedance
Op het apparaat stond dat er 15V voedingsspanning nodig was, alleen was de + aan de buitenzijde van de aansluit steker. Normaliter zit de + aan de binnenzijde van de steker. Dit betekende dat ik geen kant en klare netvoeding ervoor had liggen. Uiteindelijk heb ik gekozen voor oudere een 15V - 3,6A geschakelde printer netvoeding. Nog wel even de connector bekeken of ik die kon ompolen. In theorie kan dat, alleen liggen de printbanen niet echt handig. Toch maar de gekozen netvoeding modificeren (ompolen), dat is een stuk makkelijker te realiseren. On the fly zag ik dat de versterker is gebaseerd op de TDA2005, dat betekent dus maximaal 20W vermogen. Het betreft een subwoofer dus waarschijnlijk wordt de TDA2005 als brugversterker gebruikt. Even het kastje open geschroefd, er zit een stevig uitziende 6Ω luidspreker in. Met 15V voedingspanning komt het stroomverbruik dan maximaal op zo'n 2,5A. Toch zouden de piekstromen hoger kunnen worden, de IC specificatie meldt maximaal 4,5A! Het is wel zo dat er veel is gedaan om de eventuele trillingen te beperken. Ook ziet de Labtec luidspreker ziet er stevig uit en lijkt dus echt geschikt voor het weergeven van lage tonen. De kunststof behuizing lijkt me helaas niet stijf genoeg voor een goede bas weergave er is beslist kans op trillingen. En juist het trillen van de behuizing beperkt het luistergenot.

Anno 2020 heb ik een kleine aanpassing gemaakt aan de Labtec LCS2408: Ik heb mijn Labtec LCS2408 zodanig aangepast dat er nu een externe subwoofer kan worden aangesloten. Ik heb gekozen voor een luidspreker connector met schakelaar zodat de interne luidspreker naar keuze wel of niet kan worden gebruikt. Dit maakt het gebruik iets veelzijdiger(zeker als ik weer iets wil testen) of het maximaal vermogen wil gebruiken. In theorie kan er nog wel een extra luidspreker worden aangesloten. Maar dan wordt het maximale vermogen per luidspreker lager. Verder verwacht ik dat de weergave van de interne luidspreker sowoeso niet kan tippen aan de extern aangesloten subwoofer (tenminste, wanneer die echt goed is). Let er wel op dat de TDA2005 beperkt vermogen heeft en dat de luidspreker impedantie hoger dan 2Ω moet blijven.

Oh ja, de elektronica had ik in 2007 niet uitgebreid bekeken, omdat deze luidsprekerkast deed wat die moest doen: bas weergeven. De versterker heeft achteraf gezien toch nog een paar nadelen: Het eerste, nadeel: de versterker klinkt vrij snel overstuurd dus de weergave van lage tonen blijft beperkt tot een vrij laag volume. Vandaag wat metingen gedaan, onder de 40 Hz bokt de luidspreker sowieso en gaat de kast hoorbaar trillen. Dit trillen was wel te verwachten met de vrij dunne plastic wanden ...
Het tweede nadeel: rond de 80 Hz stijgt het volume sterk, dus daar zit kennelijk het laag doorlaatfilter zichzelf in de weg.
Een derde nadeel is dat wanneer de computer wordt uitgezet, de luidsprekerkast even kan brommen en/of bokken (uitschakel verschijnsel). Dit geldt dus ook voor de externe aangesloten luidspreker, echter die bokt alleen.

Terug naar het Begin.


WelkomAudioStuur berichtGastenboekWebsite BlogLinks RSS button

Datum: 28 december 2020