// leeg test1 bestand echo "teller1"; Audio in de huiskamer, Labtec LCS-2408 subwoofer
IkMijn pagina voor
prettig werken op de PC
www.pcpret.nl
Homepage Stuur bericht Gastenboek Website Blog Eindhoven

Inleiding


Oorspronkelijk is ging deze pagina over de Labtec LCS2408 doorlus versterker. Uiteindelijk zij er twee versterkers aan toegevoegd: de JS versterker en de M-6917 Jazz 2.1 versterker. De gebruiksmogelijkheden lijken, na een kleine modificatie, erg vergelijkbaar.

Mijn Labtec LCS2408 subwoofer ervaringen

Altec LCS2408 Ik zag dit kastje, in november 2007, voor €3,- in de kringloopwinkel staan. Labtec is een bekend merk dat staat voor kwaliteit. Ik wist op dat moment niet of het een subwoofer met doorvoer of een subwoofer met een satelliet luidsprekerset was. Zoals gebruikelijk in deze winkel, ontbraken kabels en de bijbehorende netvoeding. Omdat ik op zoek was naar een alternatief voor de Philips MMS203 versterker, dacht ik, laat ik deze eens proberen.

Na wat onderzoek, bleek het een doorvoer versterker te zijn, die van een bestaand 2.0 luidsprekersetje een 2.1 luidsprekersetje maakte. Na het aansluiten van een netvoeding leek het kastje prima in orde, duidelijk laag dat echt iets toevoegt aan de muziek. Na een tijdje deze subwoofer te hebben gebruikt, viel het me op hoe leeg het geluid wordt wanneer de subwoofer niet wordt gebruikt ... Voor de betere muziekbeleving lijkt het me een welkome aanvulling. Maar verderop is te lezen dan het geluid nog vele malen beter kan, maar niet met de luidspreker in de oorspronkelijke kunststof behuizing omdat de behuizing gaat resoneren bij hogere geluidsvolumes. En ja, dit systeem is, afgezien van de netvoeding, zonder modificaties te gebruiken! Dat kon ik dus niet zeggen van de Philips DSS350, Philips DSS370, Philips MMS203, Wintech E.099, de Camebridge Soundworks en in zekere zin ook de Harman Kardon HK-695 luidsprekersetjes die ik, uit nieuwsgierigheid, eerder had aangeschaft ... Deze hadden toch wel enige modificaties nodig om een betere geluidsweergave te krijgen.
Een nadeel van deze de Altec LCS2408 aankoop was wel dat de oorspronkelijke netvoeding ontbrak en dat de plus/min aansluiting van de netvoeding was omgewisseld. Natuurlijk niet echt een groot probleem, maar doordat de adapter ontbrak, had ik geen kant-en klare oplossing beschikbaar. Maar ik kon wel vrij eenvoudig een oplossing maken, want er hoefde maar twee draadjes te worden omgewisseld. Het stroomverbruik lijkt niet zo hoog, maar ik kon toendertijd nog geen handleiding vinden die daar informatie over gaf. Inmiddels heb ik wel een handleiding gevonden, verder is de basis hardware bekend dus over het stroomverbruik kan er nu dus wel wat gezegd worden!

De volgende produkt informatie vond ik toendertijd nog wel:

Op het apparaat stond dat er 15V voedingsspanning nodig was, met + aan de buitenzijde van de aansluit steker. Normaliter zit de + aan de binnenzijde van de steker. Dit betekende dat ik geen geschikte netvoeding beschikbaar had die ik er direct op kon aansluiten.. Uiteindelijk heb ik gekozen voor oudere een 15V - 3,6A geschakelde printer netvoeding. Nog wel even de connector bekeken of ik die kon ompolen. In theorie kon dat wel, alleen liggen de printbanen niet echt handig. Daarna heb ik gekozen om een bestaande netvoeding te modificeren (ompolen), dat was een stuk makkelijker. Achteraf bleek deze Labtec ook wel te werken op 12V (de voedingsspaning lijkt dus niet zo kritisch).
On the fly zag ik dat de versterker is gebaseerd op de TDA2005, dat betekent dus maximaal 20W vermogen. Altec LCS2408 koeler Altec LCS2408 print Het betreft een subwoofer, de TDA2005 wordt hier als brugversterker gebruikt. Even het kastje open geschroefd, er zit een stevig uitziende 6Ω luidspreker in. Met 15V voedingspanning komt het stroomverbruik dan maximaal op zo'n 2,5A. Toch zouden de piekstromen hoger kunnen worden, de IC specificatie meldt maximaal 4,5A! Het lijkt er niet op dat er voldoende is gedaan om de eventuele trillingen te beperken. Bij harde volumes gaat de behuizing hoorbaar mee trillen. De Labtec luidspreker ziet er stevig uit en lijkt dus echt geschikt voor het weergeven van lage tonen. Helaas is de luidspreker vastgelijmd, dus ik kon de trillingen niet verlagen door de luidspreker op rubber ringetjes te monteren. De kunststof behuizing blijkt helaas niet stijf genoeg voor een goede bas weergave. Het trillen en het haperen van de het basgeluid is goed hoorbaar. Dat betekent dat deze Labtec niet goed is ontworpen want juist het trillen van de behuizing beperkt het luistergenot. Mogelijk dat insmeren van de binnenkant met bitumen helpt om de trillingen verminderen.

Anno 2020 heb ik een kleine aanpassing gemaakt aan de Labtec LCS2408: Ik heb mijn Labtec LCS2408 zodanig aangepast dat er nu een externe subwoofer kan worden aangesloten. Ik heb gekozen voor een luidspreker connector met schakelaar zodat de interne luidspreker naar keuze wel of niet kan worden gebruikt. Dit maakt het gebruik iets veelzijdiger(zeker als ik weer iets wil testen) of het maximaal vermogen wil gebruiken. In theorie kan er nog wel een extra luidspreker worden aangesloten. Maar dan wordt het maximale vermogen per luidspreker lager. Verder verwacht ik dat de weergave van de interne luidspreker sowieso niet kan tippen aan de extern aangesloten subwoofer (tenminste, wanneer die echt goed is). Let er wel op dat de TDA2005 beperkt vermogen heeft en dat de luidspreker impedantie hoger dan 2Ω moet blijven.

Oh ja, de elektronica had ik in 2007 niet uitgebreid bekeken, omdat deze luidsprekerkast deed wat die moest doen: lage tonen weergeven. De versterker heeft achteraf gezien toch nog een paar nadelen: Het eerste, nadeel: de versterker klinkt vrij snel overstuurd dus de weergave van lage tonen blijft beperkt tot een vrij laag volume. Vandaag wat metingen gedaan, onder de 40 Hz bokt de luidspreker sowieso en gaat de kast hoorbaar trillen. Dit trillen was wel te verwachten met de vrij dunne plastic wanden ...
Het tweede nadeel: rond de 80 Hz stijgt het volume sterk, dus daar zit kennelijk het laag doorlaatfilter zichzelf in de weg.
Een derde nadeel is dat wanneer de computer wordt uitgezet, de luidsprekerkast even kan brommen en/of bokken (uitschakel verschijnsel). Dit geldt dus ook voor de externe aangesloten luidspreker, echter die bokt alleen.
Anno 2022 heb ik de Labtec LCS2408 nog eens nader bekeken. De basweergave van deze versterker blijft door de huidige luidspreker/omkasting ver onder de maat. Na het aansluiten van een (no name) subwoofer, gekocht in de kringloopwinkel, op het toegevoegde luidsprekerkabeltje, knallen de lage tonen er alsnog uit! De Labtec LCS2408 levert als extraatje ook een stereo signaal die gekoppeld kan worden aan een versterker. De LCS2408 is inmiddels geplaatst op mijn zolder en ik gebruik de Philips DSS350 geluidsboxjes als de satelliet luidsprekers. De hoofdsatelliet luidspreker bevat de versterkers voor zichzelf en de tweede satelliet luidspreker.

Mijn JS pc 2.1 versterker versus de Labtec LCS2408

Tijdens een recente opruim actie kwam ik een kennelijk afgedankt versterkertje tegen. JS versterker Ik heb geen enkele informatie kunnen vinden over deze versterker (merk JS), met Google zijn nog wel andere luidsprekersetjes te vinden van dit merk. Maar het leverde mij verder geen zinvolle informatie op.
De directe toepassing leek vergelijkbaar met de Labtec LCS2408 subwoofer alleen dan zonder een versterker voor de satelliet luidsprekers. De eerste controle begint door het kijken onder de motorkap, dus dit JSkastje open schroeven! De grote luidspreker bleek er niet in te zitten ... (mogelijk de reden van afdanken?). De luidspreker wordt aangestuurd door een Toshiba TA8229K versterker chip die hier, gebruikt wordt als brug versterker, maximaal vermogen 4,7W, dat is een vrij laag vermogen. Voor de satelliet luidsprekers was er ook een kleine 16 pin dil chip te zien met een koelplaatje. Ik heb nog niet het merk en type van die chip kunnen achterhalen, waarschijnlijk betreft het een TEA2025 (een 2x2,3W bij 9V netvoeding).
De eerder genoemde Wintech E.099 was mijn eerste PC audioset die ik enigszins heb gemodificeerd. De Wintech heeft overigens twee TEA2025 chips die de luidsprekers van voldoende geluid voorzien. Voor meer details, verwijs ik de lezer naar het Wintech E.099 onderwerp...
De luidspreker uit de Logitech Z4 bleek overigens prima te passen in de JS kunststof behuizing. Ik heb de Logitech luidspreker niet direct op het harde kunststof geschroefd, tussen de wand en de luidspreker heb ik (kraan)rubbertjes geplaatst. Verder heb ik de holle ruimtes in de kast gevuld met een soort van zacht schuim om de eventuele trillingen te dempen. JS versterker inkijkje Nu viel het mij op dat de versterker chips hetzelfde lijken te zijn als die in de M-6917 Jazz 2.1 luidsprekerset (het Fujitsu-Siemens 2.1 luidsprekersetje). Mogelijk dat ik de componenten maar eens ga napluizen en of dit dan misschien de juiste chip is. Ik kan natuurlijk ook de koeler eraf slopen, maar ja, hoe krijg ik die er dan weer op ... ?
Na dit geknutsel was ik klaar voor de JS luisterproef! Op zich vond ik het resultaat veelbelovend. De basweergave was nogal vaag, en bij hogere volumes werd (helaas) de vervorming van het geluid goed hoorbaar evenals de bijgeluiden, vermoedelijk veroorzaakt, door de kunststof behuizing. Omdat ik ook bij deze versterker de aansluiting van de luidspreker naar buiten heb geleid, kon ik een externe subwoofer aansluiten ... De bas weergave van die subwoofer bleek er goed te klinken. De Logitech Z4 luidspreker is inmiddels weer verhuisd naar een zelfbouw satelliet box, die komt daar nog beter tot zijn recht. Helaas presteert de 'nieuwe' luidspreker duidelijk minder dan de Logitech Z4 luidspreker. Misschien kom ik er nog eens een geschiktere luidspreker tegen, anderzijds, de JS is een mooi hobby dingetje, Het volume zou wel wat hoger mogen zijn, maar 4,7 Watt is best krap voor een echte subwoofer luidspreker.! Jammer dat de kunststof behuizing kennelijk veel afbreuk doet aan het geluidsgenot dat je eigenlijk hoopt te horen. Desondanks kan deze JS versterker gebruikt worden in combinatie met 2 losse satelliet luidsprekers voor wat extra lage tonen.

Mijn M-6917 ervaringen


M-6917 audioset De M-6917 is een compacte luidsprekerkast met een compacte printplaat waarop alle onderdelen zijn geplaatst. Ik kan alvast verklappen dat de lage tonen weergave een verrassing voor mij was. Zeker gezien de vrij kleine luidspreker die vooral bedoeld is voor de weergave van de lage -en de middentonen. De kunststof behuizing leverde geen hoorbare geluiden op die het geluidsbeeld verstoren. De bijbehorende satelliet luidsprekers geven het resterende deel van het geluid, ook goed weer! De hoge en midden tonen komen wel wat te kort, maar het is gelukkig nog net acceptabel. de satelliet luidsprekers zien er overigens zeer apart uit: modieus en vooral erg dun. Alleen bij zeer hoge volumes, dan gaat het geluid wel vervormen. Dat is niet erg omdat dit soort geluidsetjes daarvoor ook niet bedoeld zijn voor hoge volumes. De vaste luidspreker in de M-6917 lijkt overigens veel op die van de Logitech Z4.
M-6917 onderdelenprint Vanwege de afmetingen lijkt me dit een zeer praktische set voor demonstraties met geluid en muziek weergave via de pc. Het was nog wel een lastige klus om de bedrading op eenvoudige wijze geschikt te maken voor een externe subwoofer luidsprekerbox. Deze modificatie ervaar ik als zeer praktisch omdat daarmee de basweergave enorm kan worden verbeterd. Bij andere PC-audiosetjes, zoals de Altec LCS2408 en JS 2.1 audio versterker, gaf dit direct een grote verbetering omdat de kunststof behuizing dan geen invloed meer heeft op het weergegeven geluid.
De vrij kleine behuizing maakte het een beetje lastig om bij de bedrading te komen om de benodigde aanpassingen te maken. De luidspreker zelf zit vastgeschroefd, aan de bovenzijde lijken de schroeven wel bereikbaar, maar er zit een rond roostertje voor. Deze kan in theorie verwijderd worden. Maar ik denk niet dat dit gaat lukken zonder het kastje te beschadigen. Ik heb eerst de bedrading van de hoofdluidspreker op de hoofdprint losgemaakt. Daarna heb ik een connector op de print geplaatst en de bedrading voorzien van een steker. Dit om de bedrading later makkelijk te kunnen vervangen dan wel los te kunnen maken mocht dan nodig zijn, de versterker bestaat namelijk uit twee delen. Aan de buitenzijde zitten nu een busteker voor een eventueel aan te sluiten externe luidspreker of subwoofer. Verder is er een steker waarop de interne luidspreker is aangesloten, op deze wijze kan de interne luidspreker nog steeds gebruikt worden. Het resultaat vond ik opvallend, de subwoofer doet ondanks de paar Watts die de versterker zelf kan leveren, opvallend goed. Uiteraard is het geluid met de externe luidsprekers wel veel beter dan met de interne luidspreker.


Terug naar de Audio overzichts pagina, of
terug naar de mijn homepage.


Email? Ga naar mijn homepage ... /11 augustus 2022