// leeg test1 bestand echo "teller1"; Audio in de huiskamer, Wintech E.099
IkMijn pagina voor
prettig werken op de PC
www.pcpret.nl
Homepage Stuur bericht Gastenboek Website Blog Eindhoven

Wintech (E.099) 2.1 luidsprekerset modificeren

Inleiding:
Wintech 2.1 subwooferset, aangepast! In juni 2006 kwam ik in het bezit van deze Wintech 2.1 luidsprekerset. Het is fraai en compact ogend setje met subwoofer box die ook de versterker en de netvoeding bevat. Dat maakt het setje erg hanteerbaar.Wintech 2.1 subwooferset, van achteren Verder zit er op de kast en op de ingangskabel een volumeregelaar en er wordt een vermogen van 400W PMPO beloofd. Die PMPO van wel 400 Watt is natuurlijk wel pure onzin! Het setje functioneert helaas ook nog uiterst matig. Teveel hoog en het laag is nauwelijks hoorbaar. Zo nu en dan hoor ik vervorming.

Onderzoek:
Om te weten te komen of de versterkers in de Wintech 2.1 subwooferset aardig presteren, heb ik de luidsprekers van dit Philips setje aangesloten. De Wintech versterker levert dan best wel een mooi geluid, alleen het laag blijft nog steeds afwezig alleen is het laag nu wel duidelijker. Er ontbreekt nog steeds iets in het geluid en de bas mag veel nadrukkelijker aanwezig zijn. De verbeteringen zouden zijn: meer laag, minder hoog en de sattelietspeakers voorzien van een hoog doorlaat filter om onnodige belasting van de luidsprekers te voorkomen. Uiteraard ook het ontwerp geanalyseerd. De Wintech set maakt gebruik van twee Tea2025 versterker chips. Voor het gewone geluid (hoog en alles wat niet naar de sub gaat) levert een Tea2025 2,25 Watt luidspreker vermogen. Voor het geluid dat de sub weergeeft wordt een Tea2025 in een brugschakeling gebruikt, dit levert maximaal 4,7 Watt luidspreker vermogen op. Voor de L+R luidsprekers worden de hoge tonen opgehaald, eigenlijk wordt het midden en laag 12dB verzwakt ... Voor de subwoofer is een versterker trapje toegevoegd die de lage tonen extra versterkt en de hoge tonen via een laag doorlaat filter verzwakt.

Modificaties:
De modificaties zijn tweeledig, enerzijds de subwooferkast, anderzijds de elektronica. Allereerst is de subwooferkast veranderd in een luidsprekerbox. Het beste zou zijn om gewoon te kiezen voor een grotere kast, alleen vond ik dat iets te veel werk. Het interessante van dit Wintech setje is juist de zeer compacte afmetingen met veel functionaliteit. Ik heb gekozen voor de makkelijkste oplossing, een gat zagen in het voorpaneel en de "subwoofer" die midden in de kast zat, nu als lage tonen luidspreker op het voorpaneel te plaatsen.
De elektronica zag er op zich aardig doordacht uit. Alleen de L+R luidsprekertjes krijgen zowel het laag als het hoog te verwerken. Het heeft alleen geen zin omdat die luidsprekertjes de lage tonen te laten weergeven want die luidsprekertjes kunnen die lage tonen toch niet hoorbaar weergeven. De lage tonen zorgen nu ook nog voor een onnodige belasting van die luidsprekertjes waardoor die nog minder goed kunnen presteren. Er is gekozen voor de simpelste oplossing, een hoog doorlaat filter door de ingangscondensator van 220nF te verlagen naar 22nF. Misschien dat dit iets te fors is, toch denk ik dat dit een juiste keuze is. Het ontbrekend geluid is eigenlijk het deel van het laag net onder de 200Hz. Dat gebied zal nu door de lage tonen luidspreker worden weergegeven. In de oorspronkelijke ontwerp zorgde deze versterker ervoor dat de lagen tonen fors versterkt werden, en dat was nou net niet nodig. Vanwege de ingangscondensator moet de regelaar voor de lage tonen luidspreker ook anders worden aangesloten, voor de ingangscondensator in plaats van erna zoals in het oorspronkelijke ontwerp. Verder is de condensator over de potmeter in waarde verhoogd. Dit zorgt ervoor dat het de hoge tonen op alle regelniveaus in dezelfde verhouding verzwakt worden. Voor het totale geluidsbeeld zal dit nauwelijks verschil opleveren. Overigens is er nog een kleine wijziging uitgevoerd die niets met het geluid heeft te maken: de blauwe led is wat getemperd, de weerstand van 1,5kOhm is vervangen door een 3,9kOhm exemplaar. Het ledje geeft nog steeds veel licht, maar is hopelijk nu minder storend. Aangepast versie, Wintech 2.1 luidsprekerset van binnen

Het resultaat en nawoord:
Het resultaat is verbluffend, de volume kan nu veel hoger, het laag is nu gewoon hoorbaar en het hoog is niet meer storend. Het echte laag (onder de 100Hz) wordt nog steeds zwak weergegeven, dat is geen probleem, dat is sowieso een probleem gebied voor een luidsprekerbox van deze afmeting. Meer versterking is niet verantwoord, want dan zou de versterker te snel overstuurd raken. Hoge vermogens hoeven niet geleverd te worden, maar eigenlijk is 4,7 Watt voor het laag toch al behoorlijk krap voor dit systeem.
Voor de liefhebber, nog even een blik op het inwendige van de luidspreker. Duidelijk is ook het toegevoegde luidspreker schuim te zien. Dat schuim heb ik overigens ook toegevoegd aan de L+R luidsprekertjes.

Tot slot nog iets over het vermogen dat deze luidsprekerset levert. Volgens de verpakking is dat dus 400W PMPO, tja dat is echt veels te veel. Het echte vermogen zal maximaal zo'n 9 Watt RMS zijn, 4,7 Watt voor het laag, en 2x 2,25 Watt voor de linker en rechter luidspreker. Op de pagina Audio in de huiskamer is er een berekening voor de Philips MMS203 te vinden. Bedenk dat het RMS vermogen van de Wintech E.099 al meer dan factor drie lager is. Laat je dus niet voor de gek houden. Oh ja, de netvoeding in deze set levert 11V wisselspanning en ongeveer 1A stroom. Effectief is de voedingsspanning in het algemeen 13V gelijkspanning. De netvoeding zal de versterker aardig van stroom kunnen voorzien, echter langdurig een hoog vermogen leveren, dat is dit geval niet mogelijk, en gelukkig is dat ook niet nodig.

Terug naar de Audio overzichts pagina, of
terug naar mijn homepage.


Email? Ga naar mijn homepage ... /12 april 2022