// leeg test1 bestand echo "teller1"; De zoektocht naar een Y-kabel
IkMijn pagina voor
prettig werken op de PC
www.pcpret.nl
Homepage Stuur bericht Gastenboek Website Blog Eindhoven

De zoektocht naar een Y-kabel, ofwel een

PS/2 toetsenbord/muis adapter, voor mijn laptop

Waarom een Y-kabel?.
Een laptop heeft nagenoeg altijd één PS/2 aansluiting voor het aansluiten van een externe muis of toetsenbord. Om beide aan te sluiten is een speciaal kabeltje gemaakt waarmee een muis en een toetsenbord op zo'n connector aangesloten kunnen worden. De vraag waarmee ikzelf zat was: werkt een willekeurige kabel? Om zomaar voor 10 euro een kabeltje te kopen en dan niet zeker weten dat het werkt? Het gedoe met muis verloop kabels voor PS/2 naar serieel en omgekeerd, dat ben ik nog niet vergeten. Daar heb ik in het verleden toch wel wat tijd en geld aan verspild.

De zoektocht
Enerzijds heb ik in de winkels en op computer beurzen rondgekeken. De Y-kabeltjes bleken in het algemeen vrij prijzig, 8 euro of meer. Onlangs vond ik een winkel (23-12-2003) zo'n kabel voor 4 euro. Deze legde mij uit dat die kabel compatibel was met IBM.
Anderzijds heb ik op internet rondgekeken. Dit soort kabeltjes worden her en der te koop aangeboden. In een aantal gevallen trof ik ook een bedradingsschema aan. Bijvoorbeeld stond in november 2003, op Technick.net Tons of hardware information informatie over 'PS/2 Gateway Y' en 'PS/2 IBM Thinkpad Y'. Het meest interessante van die informatie is dat ik die informatie niet begrijp. Nog interessanter is dat de informatie over IBM Y-kabel over zowat de hele wereld te vinden is.
Wat is namelijk het probleem? Een normale PS/2 muis of toetsenbord gebruikt de pennen 1 (data), 3 (GND), 5 (clock) en 4 (+5V). Als je ook bedenkt dat of een muis of een toetsenbord gewoon aangesloten kan worden, dan wordt het of een ingewikkelde oplossing of is het misschien toch nog heel erg simpel. In ieder geval vond ik beide bedradingsschema's onzin. Heel misschien dat er muizen en toetsenborden bestaan die met elkaar rekening houden.

Mijn oplossing, mijn conclusie:
De gouden greep voor mij was de aanschaf van het goedkope Y-kabeltje. Tot mijn verrassing bleek die te werken! Uiteraard even nagemeten hoe dat kabeltje in elkaar zat. Vrij eenvoudig, het toetsenbord was 'normaal' aangesloten op de laptop aansluiting. De muis maakt echter gebruik van de 2 pennen die nog niet gebruikt werden op de normale PS/2 aansluiting. Pen 1 van de muissteker wordt gekoppeld aan pen 2 van de laptop, pen 5 van de muissteker wordt gekoppeld aan pen 6 van de laptop. De pennen 3 en 4 zijn gewoon met elkaar verbonden, logisch omdat het de GND en de +5V aansluiting betreft.
Normale
PS/2 connector
PS/2 connector
laptop
PS/2 Keyboard,
Toetsenbord
PS/2 Mouse,
Muis
1, data 1, data normaal of toetsenbord 1 2
2, niet in gebruik 2, data muis - -
3, GND 3, GND 3 3
4, +5V 4, +5V 4 4
5, clock 5, clock normaal of toetsenbord 5 6
6, niet in gebruik 6, clock muis - -


Terug naar de Weetjes overzicht pagina, of
terug naar Weetjes, of terug naar mijn homepage.


Email? Ga naar mijn homepage ... / 28 december 2003