// leeg test1 bestand echo "teller1"; Gebruik HP Scanjet 5P onder Windows 98 en/of Windows 2000/XP
IkMijn pagina voor
prettig werken op de PC
www.pcpret.nl
Homepage Stuur bericht Gastenboek Website Blog Eindhoven
HP Scanjet 5P flatbed scanner, 26-10-2009

Gebruik HP Scanjet 5P onder

Windows 98, 2000 en/of XP

Gebruik HP Scanjet 5P onder Windows 98 en/of Windows 2000/XP.
Deze pagina heb ik geschreven om de informatie die ik heb verzameld om mijn HP Scanjet 5P flatbed scanner op mijn diverse Windows PC's te kunnen blijven gebruiken, overzichtelijk weer te geven.

Inleiding
Het interessante van deze HP Scanjet 5P flatbed scanner is dat deze voor de communicatie met de computer gebruik maakt van een snelle SCSI aansluiting (50 pin mini HP). Oorspronkelijk werd deze HP scanner geleverd met een speciale 53C416 ISA Scsi kaart. Deze scanner heb ik in juli 1997 aangeschaft en ik heb deze met veel plezier ruim 12 jaar gebruikt. Al die tijd werkte deze HP scanner betrouwbaar en zonder haperingen!
Juli 2009 kwam ik in het bezit van Epson Perfection 3170 scanner met USB 2.0 ondersteuning. Deze Epson scanner bleek foto's en plaatjes veel beter te scannen dan mijn HP scanner. Verder beschikte deze Epson scanner over een lamp-unit. Hierdoor was de Epson scanner ook in staat om dia's en negatieven in 6x6 of kleinbeeld formaat in te scannen! Met enige moeite heb ik afscheid van mijn oude trouwe HP Scanjet 5P scanner genomen want ik vrees dat deze HP scanner een pijnlijk lot wacht: recycling ... De HP scanner gaat natuurlijk wel naar de Kringloopwinkel, maar wie wil deze HP SCSI scanner nog gebruiken? Want welke hedendaagse computer beschikt tegenwoordig nog over een SCSI aansluiting?

Ter herinnering, blijft deze pagina uiteraard bestaan want ik denk dat er nog steeds vele enthousiaste gebruikers bestaan die deze HP scanner gebruiken en willen blijven gebruiken. Schroom niet om te reageren wanneer er vragen of opmerkingen zijn, want ik wil deze pagina natuurlijk wel zo bruikbaar mogelijk houden!

Problemen en oplossingen voor HP Scanjet 5p Scanner met de bijgeleverde ISA SCSI (53C416) kaart:

HP Scanjet 5P flatbed scanner, 26-10-2009

Echte HP software blijven gebruiken voor Windows XP kan ook:
Het blijkt mogelijk om de HP Scanjet 5P onder Windows XP te gebruiken met nieuwere HP scanner software. Dit heb ik alleen uitgeprobeerd met het HP programma Precision Scan Pro v1.0.2, nieuwere versies werken misschien ook wel. Van versie 1.0.2 zijn een Engelstalige en een Nederlandstalige versie in omloop. Op het internet is HP Precision Scan Pro te vinden door te zoeken op sj673en.exe of sj673du.exe. Als je wilt, kan zelfs de HP Deskcscan 2.9 software opnieuw woren geïnstalleerd. Nodig is dat niet! Voor wat meer informatie, kijk eens hier. Of zoek op het internet (kies bijvoorbeeld Altavista) naar 'sj673en' of iets dergelijks.

PCI Scsi kaart perikelen:
Ik maakte in het veleden gebruik van een PCI Scsi kaart met een NCR810 chip. Ik had twee versies: een Symbios IOI-4201A gekocht in november 1999 voor 89 gulden en een noname kaartje gekocht zo omstreeks september 2000 op een rommelmarkt voor 10 gulden. De prijzen zijn nogal wisselend, mijn indruk is dat voor vrij weinig geld geschikte kaartjes te koop zijn. Tijdens de HCC-dagen 2003 heb ik 2 Adaptec SCSI kaartjes gekocht, type AHA2940 en AHA2920C. Beide kaartjes worden nu gebruikt op mijn Athlon XP computers.
Eén van mijn 810 kaartjes werkt niet in één van mijn Athlon XP systemen. Het betreffende systeem wil niet opstarten en dat is nogal dramatisch te noemen. Omdat beide computers nagenoeg identiek zijn (op de geluids -en videokaart na), vermoed ik een IRQ conflict met mijn SB Audigy geluidskaart en/of mijn MSI Geforce 4 MX460 videokaart. In de computer zonder de SB geluidskaart en Geforce 4 videokaart, werken beide SCSI kaarten probleemloos met de HP scanner en de HP SCSI brander. De andere computer start met de Symbios NCR810 kaart niet op. Met de noname 810 kaart werkt de scanner probleemloos. Het voorgaande geeft helaas aan dat er toch wel onverwachte problemen kunnen optreden.

USB-Scsi adapter perikelen:
Ik beschik ook nog over een USB smart cable (een USB naar SCSI adapter, van SCM Microsystems). Met die adapter kan ik de HP Scanjet 5P niet gebruiken. Het is mij wel eens gelukt om in Windows 98 een scan te maken. Helaas gaat het bijna altijd mis, kennelijk is de USB driver niet echt robuust of geschikt voor het aansturen van een scanner.

Terug naar het begin.


Terug naar Weetjes overzicht pagina of terug naar mijn homepage.


Email? Ga naar mijn homepage ... /26 oktober 2009