// leeg test1 bestand echo "teller1"; Mijn ervaringen met het Supermicro C7Z97-MF moederbord en de Asus Z87-C
IkMijn pagina voor
prettig werken op de PC
www.pcpret.nl
Homepage Stuur bericht Gastenboek Website Blog Eindhoven

Mijn ervaringen met het Supermicro C7Z97-MF moederbord

Inleiding
Intel Core i3-4130 3,4GHz Supermicro C7Z97-MF In eerste instantie een heel interessant M-ATX moederbord. Ongeveer alles kan worden ingesteld. Kennelijk was dit moederbord in zijn vorige leven als server moederbord gebruikt. Dat is op zich niet erg, echter, een deel van de oude instellingen zijn niet ongedaan gemaakt. Hiermee doel ik vooral op de IPMI functionaliteit die zorgt voor extra opstarttijd. Het C7Z97MF moederbord kan voorzien worden van een 4e generatie Intel Core processor, in dit geval is de keuze op de i3-4130 gevallen. Dit is een redelijk snelle en betaalbare CPU, zeker vergeleken met de voorgaande socket 775 generatie. Uiteraard kunnen er ook andere 4e generatie Core CPU's op geplaatst worden, zoals de i5-4570 of de i7-4790. Het moederbord blijkt met 6GB DDR3 geheugen heel goed bruikbaar. Op dit moment heb ik ook niet meer geheugen beschikbaar, misschien dat ik binnenkort nog wat tegenkom.


Plussen en Minnen C7Z97-MF
Min1De IPMI functionaliteit kan niet via de bios uitgeschakeld worden. Voor zakelijke toepassingen mogelijk logisch, voor particulier gebruik wel praktisch want, zover ik heb begrepen, kan IPMI niet zonder gebruikersnaam/wachtwoord worden uitgeschakeld.
Min2 De ventilatoren draaien op volle kracht. Helaas kunnen de ventilatoren niet via de Bios op een lager toerental worden ingesteld. Om toch wat rust te krijgen heb ik ventilator regelaars toegevoegd, want anders is het moederbord niet geschikt voor normaal gebruik in een rustige omgeving.
Min3 Hoewel het moederbord met de laatste bios versie zou worden geleverd, bleek er toch een verouderde versie op te zitten. De bios update was op zich goed te doen, maar moest wel met een MS-DOS opstartschijfje. Het achterhalen van de juiste bios update methode bij Supermicro zelf, vond ik uiterst slecht gedocumenteerd.
Min4 Doordat IPMI is ingeschakeld, is de opstarttijd wat langer geworden. Door die extra opstarttijd kan de indruk ontstaan dat het moederbord defect is, want er verschijnt geen opstart informatie op het beeldscherm. De eerste indruk, out of the box, was dan ook dat het moederbord niet leek te functioneren. Nu valt er met die ingeschakelde IPMI nog wel een beetje te leven, alleen duurt het opstarten nu onnodig veel langer. Bij toeval wachtte ik een keer wat langer, toen klonk er een beep en verscheen er wel tekst op het beeldscherm.
Min5 Verder viel mij op dat ik met geen mogelijkheid de onboard video via hdmi en display port kan gebruiken. Uiteindelijk heb ik maar een Radeon 4650 videokaart geplaatst om gebruik te kunnen maken van de hdmi en vga wanneer dat mij uitkomt zonder naar een zwart scherm te hoeven kijken.

Plus1 Na wat uitproberen, lijkt het moederbord, ondanks de IPMI, geschikt voor normaal gebruik wanneer de ventilatoren fors in toerental worden verlaagd. In dat geval wordt het moederbord voldoende stil ...
Plus2 Inmiddels heb ik dit systeem in M-atx kast ingebouwd en dit systeem werkt nu naar volle tevredenheid op Windows 10 Pro. Uiteraard is de Windows 10 installatie op een SSD schijf geïnstalleerd. Inmiddels is het geheugen uitgebreid naar 12 GB DDR3 geheugen dit komt het gebruiksgemak wel ten goede, alles verloopt net wat vlotter.

Mijn ervaringen met de Asus Z87-C
Asus Z87-C Intel Core i7-4790 3,6GHz Dit is een mooi en compleet ATX moederbord met heel veel mogelijkheden. Overklokken is niet zo zinvol, ik heb namelijk geen overklok CPU. De onboard video is interessant want deze ondersteunt meerdere beeldschermen maar ook 4k via HDMI. Desondanks is deze computer van goede videokaart zodat de hardwareversnelling benut kan worden bij video decoding. Deze computer kan goed overweg met een GT640 videokaart, Sinds kort is deze videokaart vervangen door een GTX 1050 videokaart die zo'n beetje 20% winst geeft bij video decoding. Deze computer kreeg helaas nog wel problemen met mijn Chieftec 450AA-101 netvoeding, een power surge fout. Een dergelijke fout kan komen door spanningswisselingen, een stroompuls, plotselinge stroomuitval of een kortsluiting. Hopelijk ligt dat aan deze Chieftec netvoeding en daarom op zoek naar een vervangende netvoeding. Ik heb gekozen voor de zwaarste netvoeding die ik in huis had liggen, een Thermaltake 480W netvoeding met een piek belasting van 550W. Een prettige bijkomstigheid is dat deze netvoeding ook nog wisselende kleuren in de computerkast laat zien. Min of meer toevallig kwam deze netvoeding dus nu in de Thermaltake M9 computerkast terecht. En het led licht van de deze Thermaltake netvoeding komt nu zeer goed tot zijn recht dankzij de doorzichtige wand. Door dit alles ben ik gaan zoeken op het internet want ik had eigenlijk geen specifieke informatie over deze netvoeding. Oorspronkelijk dat deze netvoeding zat dus in een AMD opteron computer die ik ooit 2ehands had gekocht. De losse onderdelen zaten daar toen ook bij, alleen heb ik die nooit gebruikt omdat mijn computer niet zo warm werd dat ik die speciale regelaars nodig had. Verder wist ik mee geen raad met een bijgeleverde ventilator die een heel aparte vorm had.

Mijn ervaringen met HP490G2 moederbord
MS-7933 v1 Intel Core i5-4570 3,2GHz Dit is een praktisch bruikbare M-atx moederbord die al een paar keer verhuisd is van kast. Ook de videokaart is een aantal keren gewisseld, een HP GT630 videokaart is sinds kort vervangen door een Gigabyte GV-N1030OC-2GI videokaart. Meer om praktisch redenen, omdat deze videokaart geen display poort of vga aansluiting kent. Maar deze videokaart heeft enkel een DVI-D en HDMI aansluiting, precies wat ik nodig had. Beide videokaarten kunnen 4k beeldschermen aan, het voordeel van de GT630 is dat de hardware versnelling door Nero gebruikt kan worden. Daarom verhuisd deze videokaart naar een andere computer. Uiteindelijk heb ik dit moederbord toch weer in de oorspronkelijke behuizing teruggeplaatst omdat die dan wel het beste tot zijn recht komt. Om praktische redenen heb ik de bedrading naar het systempanel wel aangepast, om het eventueel plaatsen van een ander m-atx moederbord te vergemakkelijken. De oorspronkelijke netvoeding is vrij licht (240W), maar deze lijkt meer dan voldoende vermogen te leveren voor deze computer.

Terug naar het Begin.

Terug naar de Weetjes overzicht pagina, of
terug naar mijn homepage


Email? Ga naar mijn homepage ... /12 april november 2021