// leeg test1 bestand echo "teller1"; Een PC (Windows) netwerk configureren
IkMijn pagina voor
prettig werken op de PC
www.pcpret.nl
Homepage Stuur bericht Gastenboek Website Blog Eindhoven
Thuisnetwerk aanleggen:
Thuisnetwerk, overzicht
Andere interessante onderwerpen:
Weetjes, Audio, Wandelen, Hobbies, Software, Fotobewerking

Een PC (Windows) netwerk configureren

Windows 2000, ME, 98 en 25 logo's

Overzicht onderwerpen:

 1. Inleiding
 2. Stap 1: De netwerkkaarten installeren op de PC's
 3. Stap 2: De netwerkinstellingen controleren en/of aanpassen
 4. Stap 3: Station(s) en printer(s) delen
 5. Netwerk informatie, interessante links ...
 6. Netwerk problemen? Misschien oplosbaar ...
 7. Informatie over Aanmelden op Windows
 8. Informatie over Aanmeldproblemen met Windows 95
 9. Hoe kom ik van het Windows aanmeld venster af?
 10. Windows XP in een thuisnetwerk
 11. Windows Vista in een thuisnetwerk

Inleiding:


Deze handleiding is bruikbaar voor de meeste Windows versie's (95, 98, 2000). In zekere mate is deze handleiding ook bruikbaar voor Windows 2000 Professional (als server of client) en een PC netwerk in combinatie met een Windows NT server. De hier gegeven informatie is niet volledig en zal ook niet in alle gevallen bruikbaar zijn. Ingeval van problemen niet direct aan uzelf twijfelen. Soms zijn de problemen niet te wijten aan de netwerkkaart maar aan de Windows installatie zelf. U kunt uitproberen wat u wilt, als de basis niet goed is, zal dat ook nooit gaan werken. De enige moeilijkheid is om de boosdoener te vinden. Hierbij is enige Windows ervaring wel prettig.
Juli 2008 kwam ik in het bezit van de Toshiba Satellite 210CT notebook uit 1997 met Windows 95 en 16MB geheugen. Deze notebook had ooit gebruik gemaakt van een XirCom PCMCIA netwerkkaart. Via marktplaats heb ik een 10/100 Xircom PCMCIA netwerkkaart kunnen bemachtigen. Na plaatsing werd deze direct herkend en kon ik het internet op. Omdat de oude Windows 95 geen Internet Explorer update toe liet, heb ik er Windows 98 op geplaatst. De installatie van Windows gaat eenvoudig, het netwerk instellen gaf toch wel wat problemen. Mogelijk is een dosis geduld het belangrijkste, want op zich waren de instellingen in orde. Het duurt gewoon zo'n 10 minuten voordat de computer zichtbaar wordt in het netwerk. Het is mij gelukt om Internet Explorer 6 te installeren, het werkt niet echt snel, alleen de huidige internet pagina's zijn nu wel leesbaar. In theorie kan er ook draadloos internet op. Ik heb ook nog wel een passend netwerkkaartje (Melco WLI-PCM-L11G), alleen de drivers willen nog niet installeren omdat die het een netwerkkaartje is die uit een USB adapter komt.

Stap 1:

De netwerkkaarten installeren op de PC's. Dit gaat of nagenoeg automatisch (PnP): Bij het opstarten van de PC worden de drivers geïnstalleerd. Of de installatie gaat via "Nieuwe Hardware" op Start-Instellingen-Configuratiescherm. Eventueel na reboot van Windows, controleer via "Systeem" op Start-Instellingen-Configuratiescherm, of hier uitroeptekens of vraagtekens staan. Deze tekens geven hardware problemen aan. Als die problemen één of meer netwerkkaarten betreffen, dan moeten eerst die problemen worden opgelost.
Een meer praktische methode is te kijken of de ledjes op de hub, switch en/of de netwerkkaart branden wanneer de netwerkkabel is aangesloten. Brandt er niets dan kan het zijn dat de netwerkkabel niet goed is of dat deze geen goed contact maakt of dat een ander apparaat misschien niet goed functioneert.

Nu is het op zich zo dat hoewel alles goed uit lijkt te zien, het netwerk nog steeds niet in orde kan zijn. Controleer daarom of de netwerkkaarten wel goed staan ingesteld. Dit kan ondermeer met 'ipconfig' in Windows 2000, XP en Vista of met 'winipcfg' in Windows 95 of 98. Let wel op, als bij gebruik van 'winipcfg' de term PPP wordt getoond, bedenk dat PPP een externe toegang voorstelt. Wilt u iets over een netwerkkaart weten, dan moet er geklikt worden op het kleine driehoekje in het vakje naast het woordje PPP. Vervolgens worden alle keuzemogelijkheden zichtbaar, en wordt in dit geval de netwerkkaart gekozen. Controleer of er zinnig informatie wordt weergegeven. Bij twijfel, klik eens op 'vernieuwen'. Wanneer binnen vrij korte tijd, bijvoorbeeld 10 seconden, de informatie ververst is, dan is het meestal wel okay. Kan er worden gepinged naar het IP adres van de netwerkkaart op dezelfde computer of op een andere computer, dan is dat een teken dat het netwerk vermoedelijk wel okay is. 1-richtings verkeer wijst in het algemeen eerder op een "goed" werkend netwerk, dan geen verkeer.

Stap 2:

De netwerkinstellingen controleren en/of aanpassen. Klik met de rechter muistoets op netwerkomgeving en vervolgens op "eigenschappen" of kies "Netwerk" op Start-Instellingen-Configuratiescherm. De netwerkinstellingen worden zichtbaar. De tab Configuratie, Identificatie en Toegangsbeheer worden zichtbaar.
 • Specifiek Windows 95: Ik heb alleen ervaring opgedaan met Windows 95, versie OSR 2.1. Middels "Windows-aanmelding" kan uiteindelijk zonder wachtwoord worden ingelogd. Alleen de eerste keer dan ook geen wachtwoord invoeren. Internet delen via een proxy of gateway werkte uitstekend. Ik geef overigens wel de voorkeur aan Internet Explorer 4 (of nieuwer) boven versie 3.
 • Specifiek Windows 98ME: Deze Windows versie beschikt over een netwerk wizard, min of meer vergelijkbaar met die van XP.
 • Specifiek Windows 2000 Professional: Ik heb enige ervaring met Windows 2000. De volgende instellingen heb ik gemaakt om de Windows 2000 PC op mijn netwerk te kunnen gebruiken:
  Overigens kun je in Windows 2000 ook kiezen voor een automatische Windows aanmelding voor één enkele gebruiker. Deze keuze kan je een heleboel zoekwerk besparen want als alles goed gaat, komt Windows 2000 zelf met vragen om bepaalde instellingen. Dus zoeken waar precies wat staat, dat hoeft in principe dan niet meer.

  Stap 3:

  Station(s) en printer(s) delen. Als u bestands-en printer deling hebt aangezet, dan kunt op het netwerk alleen informatie over een systeem zien als u voor een station of printer daadwerkelijk opgeeft dat deze door andere systemen op het netwerk gezien mogen worden. De harde schijf (partities) en CD-Rom spelers en dergelijke maakt u zichtbaar door naar "Deze computer" te gaan. Kies het gewenste station (bijvoorbeeld C:) en klik op de rechter muistoets en kies "Delen". Voor het delen van een printer klikt u op het pictogram "Printers". Kies de gewenste printer en klik op de rechter muistoets en kies "Delen".

  Netwerk informatie, interessante links ...

  Netwerk problemen? Misschien oplosbaar ...

  In het geval van problemen, dan helpen de volgende tips misschien:

  Aanmelden op Windows:

  In principe start een PC op na aanmelden op Windows. Soms merk je daar niets van behalve dan de allereerste keer dat dit gebeurt. Die allereerste keer, of als er altijd een wachtwoord wordt verwacht, verschijnt het Windows aanmeld venster. Dit venster toont de gebruikersnaam die bij de PC hoort of de de geruikersnaam die de laatste keer is gebruikt. Die gebruikersnaam kan van alles zijn (helaas) ook een puntje ... of niets ... Toets het wachtwoord in als dat nodig is. Druk vervolgens op "Enter" en/of druk met de muis op de OK knop. Druk niet op bijvoorbeeld de ESC-toets of de "Annuleren" knop. Als je dit wel zou doen, dan wordt je gezien als een "standaard" gebruiker. Deze heeft, voor zover ik weet, geen toegang tot het netwerk. Soms heeft een standaard gebruiker ook minder gebruikersrechten op het betreffende Windows systeem.

  Ga nu na welke instelling wordt gebruikt voor het Windows aanmelden. Dit is te zien onder "Eigenschappen" van de "Netwerkomgeving" of op "Netwerk" op het "Configuratiescherm" (via Start-Instellingen ...). Het venster met de netwerk eigenschappen verschijnt. Kijk nu wat er is gekozen als primaire netwerk aanmelding. Staat hier "Windows aanmelding", "Microsoft family" of "Client voor Microsoft netwerken"? In ieder geval is "Client voor Microsoft netwerken noodzakelijk". Als het goed is kun je ook kiezen voor "Windows aanmelding" of "Microsoft family" als primaire netwerk aanmelding (eventueel eerst bijplaatsen). Alle genoemde aanmeldingen zijn okay, alleen verschillen die iets in werking.

  Kijk nu eens onder "Start" of daar een regel staat met "afmelden ...". Deze regel staat net boven "Afsluiten", onder in het Start menu. Als de regel "afmelden ..." er niet staat is er volgens mij al een probleem. Als de regel er wel staat, maar er staat niets voor, dan is er ook een probleem. Beide problemen kan ik niet voor je oplossen. In het laatste geval kun je echter wel toegang krijgen tot het netwerk als die verder correct is geconfigureerd: Voer de opdracht "afmelden ..." uit. Je ziet nu een venster voor opnieuw aanmelden, met een gebruikersnaam. Als die nog niet is ingevuld, dan moet je die invullen. Nieem hiervoor bijvoorbeeld de standaard gebruikersnaam op je systeem. Deze kun je vinden door de Windows verkenner op te starten. Klik op "Help", klik op "Info" en kijk aan wie het gebruiksrecht voor dit produkt is verleend. Die naam is dan de gebruikersnaam.

  In het geval van "Microsoft Family" of "Windows aanmelding" zal, als je de eerste keer geen wachtwoord hebt opgegeven, bij de volgende keer dat je Windows opnieuw opstart, het aanmeld venster niet meer verschijnen.
  Wis eventueel de *.pwl bestanden in de C:\Windows map (bij twijfel wel een backup maken, om de bestanden terug te kunnen zetten). Als het goed is herken je in tenminste één .PWL bestand op een of andere wijze de gebruikersnaam die voor de PC tijdens installatie was gebruikt. Windows bewaart in dit bestand allerlei instellingen van de PC gebruiker.

  Aanmeldproblemen met Windows 95

  In Stap 2, item configuratie is al iets gezegd over de Active Desktop. De Active Desktop is vanaf Internet Explorer 4.0 beschikbaar, de Active Desktop vervangt het normale Windows 95 bureaublad. De Active Desktop biedt de gebruiker een werkbalk links onder op de taakbalk. Die werkbalk is verplaatsbaar, dus die hoeft niet persé links te staan. Verder kunt u de items onder "Start" en "Programma's" nu direct aanpassen alsof u in de verkenner zit. Verder is het zo dat als de Active Desktop is geïnstalleerd, dat de melding "afmelden ..." onder de knop "Start"op de taakbalk zichtbaar is. Als je 'xxx afmelden ...' ziet staan, weet je dat de Windows aanmelding goed is gegaan. De 'xxx' staat overigens voor de gebruikersnaam. Zonder de Active Desktop kun je je opnieuw aanmelden door bij het afsluiten, de opdracht opnieuw aanmelden te kiezen. Kleine verschillen, maar soms wel essentieel.

  Bij het toevoegen van Microsoft Family meldde Windows, op mijn PC, dat deze het bestand IENPSTUB.DLL niet kon vinden. Dit is geen echt toeval, in Windows 95 is dat bestand niet beschikbaar. Dat bestand zit in (bijvoorbeeld) de installatie software van Internet Explorer (IE 4.0). In dit geval dus het pad opgeven naar het bestand, dat is in dit geval voor IE 4.0, te vinden in de map "c:\windows\system".

  Met Windows 95 zijn in het algemeen meer aanmeld problemen dan met Windows 98. Waarom? Dat weet ik niet, maar de ervaring leert om steeds goed uw instellingen te controleren. Soms staat er toch nog iets fout ingevuld. De volgende tips helpen u misschien ook op weg:

  Hoe kom ik van het Windows aanmeld venster af?

  De vorige onderwerpen gaven al enige informatie over de Windows aanmelding. Om weer van het aanmeldvenster af te komen, dat is vaak niet altijd even makkelijk. Hier leest u er wat meer over.

  Terug naar het begin (overzicht).

  Terug naar netwerk pagina, of terug naar de homepage.


  E-mail? Ga naar de netwerkpagina of mijn homepage.../8 januari 2011