Language: NL or EN
Mode: PC, Tablet, Mobile or TV
pcpret.nl: hiking, photography, audio and computer!
WelcomeThuisnetwerkSend messageGuestbookWebsite BlogLinks RSS button
Bloem van watermuurKijk ook eens op www.natuurspoor.nlPaddestoel

Thuisnetwerk

Mobiel internet
UTP, straight en cross ...
IP adres, pingen ...
Thuisnetwerk, een overzicht
Oude (W)Lan gebruiken
Windows Vista
Draadloos thuisnetwerk
Woordenlijst ...
Een thuisnetwerk bouwen ...
Mediastreaming ...
Meerdere gebruikers
Windows XP
Directe kabelverbinding
ADSL op Windows/Freesco
Windows 9x, 2000
Windows 7, 8 en 10
Software voor bescherming
Freesco installeren
Veilig werken
Hoe het begon
Eigen thuisnetwerk

Meest gelezen onderwerpen:
Website blog...
Mediastreaming van Windows P...
Pingen en een IP adres vinde...
Gastenboek lezen...
Geluidsapparatuur aansluiten...
UTP, straight en cross ...
Schrijf een bericht...
Windows 7, 8 en 10 in een th...
Gastenboek schrijven...
Een thuisnetwerk aanleggen...

OS=
Browser= Claudebot
IP adres= 54.163.221.133
Bezoekers= 1983285     Meer ...
(Vanaf 27-10-2010)

Country information of visitors, 22 mar 2024 till 28 mar 2024

Hergebruik van een oude (W)Lan (modem/)router

Inleiding
Hergebruik van oude (W)Lan (modem/)routers is vaak mogelijk. Dit is dan wel afhankelijk van de beschikbare functionaliteit en je eigen wensen. Betreft het een niet-ADSL modem/router dan kan de WAN poort worden gebruikt in het gewone netwerk om bijvoorbeeld een subnetwerk te maken. De WAN poort wordt dan aangesloten op het andere (thuis)netwerk. Op de ingebouwde switch, veelal met 4 poorten, kunnen dan vier computers worden aangesloten. Windows bestandsdeling met het andere netwerk is niet mogelijk, het gebruik van internet is wel mogelijk.
Nagenoeg altijd is het mogelijk om de DHCP functie in de router uit te schakelen. Door de DHCP functie uit te schakelen kan de in de router aanwezige LAN switch rechtstreeks op het andere netwerk worden aangesloten. Dit laatste is interessant als het een ADSL modem/router betreft! Er gaat dan wel één poort verloren.
Indien de router beschikt over WLan, dan kan deze gewoon gebruikt worden. Het gebruik van WLan kan interessant zijn wanneer de oude modem/router geen WLan ondersteunt of wanneer een groter draadloos bereik wenselijk is of omdat de router betere beveiligings mogelijkheden biedt.

Router/switch Fritz!Box 7360 De FRITZ!Box 7340 en 7360 DSL Router
De FRITZ!Box routers zijn vaak echte buitenbeentjes met veel mogelijkheden. Ik heb in 2012 toevallig kennis gemaakt met de FRITZ!Box 7340 en 7360.

De FRITZ!Box Fon WLAN 7340 DSL router was geleverd door een internet provider aan een kennis van mij. Na plaatsing bleek de Wlan onvoldoende bereik te hebben. Vervolgens was deze ADSL router onder in een kast terecht gekomen. Na jaren stof happen kwam deze bij het opruimen weer onder het stof vandaan. Ik vermoedde dat deze ADSL router ook best als (WLAN) switch gebruikt zou kunnen worden. Om dit voor elkaar te krijgen moest de DHCP worden uitgeschakeld. Het kostte even zoeken, maar bij de internet instellingen kon worden opgegeven dat internet via de LAN binnenkwam. Verder bleek er ook een optie te zijn om de DHCP uit te zetten. Het lijkt vooralsnog niet mogelijk om deze router een eigen IP adres te geven. Dit bemoeilijkt de toegang vanaf het nieuwe netwerk wel enigszins. Gelukkig heeft deze router UPnp en op deze wijze kan het juist IP adres achterhaald worden. De UPnp functie werk helaas niet goed, dus die kan niet worden gebruikt zoals die bedoeld was. Desondanks is de gebruiker alsnog blij omdat hij zijn huidige ADSL router kon blijven gebruiken (dus geen gedoe en risico dat er wat mis zou gaan) en nu ook draadloos met de FRITZ!Box kan werken, maar nu een verdieping hoger in zijn huis.

De FRITZ!Box Fon WLAN 7360 DSL router kwam ik tegen tijdens een werkopdracht om een Tele2 systeem te plaatsen. Deze router lijkt veel op het 7340 model maar heeft 4 netwerkaansluitingen. Het bleek na enig zoekwerk mogelijk om de DHCP uit te zetten en om de router een eigen IP adres te geven. Het is mogelijk om deze router als normale router te gebruiken, in dat geval wordt LAN1 de WAN poort en kunnen de computers op LAN2, LAN3 en LAN4. Ik heb de firmware wel geupdate naar de nieuwste versie, dit is in het algemeen toch aan te raden omdat er dan meestal meer functionaliteit bij komt. Dit model beschikt met de nieuwe firmware ook over een optie voor extern mobiel internet via USB. Helaas herkende de 7360 niet mijn UPC USB modem (Nucom WU200) niet die ik voor mijn PC gebruikte. Na wat zoekwerk bleek de Huawei modem waar AH mobiel internet gebruik van maakt, wel te worden herkend. Na nog meer zoekwerk lukt het mij ook om het internet werkend te krijgen met AH mobiel met USB modem want die bleek gebruik te maken van een Huawei modem. Helaas accepteerde de FRITZ!Box Fon WLAN geen lege velden bij het instellen, en tja, voor UPC/Ziggo waren die instellingen helaas ook niet beschikbaar.

Router/switch Sitecom DC201 Voorbeeld apparaten
Zelf beschik ik over een aantal oude routers zoals: de Sitecom DC201, een LAN router van 2002 met een 4-poort switch, de SMC SMC7004AWBR, een WLan router met een 3-poort switch, en de ZyXEL 2602HW-63C, een Adsl2+ WLan modem/router met een 4-poort switch en de E-Tech 4-Port ADSL Router V2 met een 4-poort switch en een USB netwerk aansluiting.
Deze apparaten heb ik vroeger of zelf gekocht of gekregen van anderen omdat zij er niks meer mee konden doen.

De Sitecom DC201 (en DC200)
De Sitecom DC201 heeft een aantal jaren problemen gegeven met UPC internet. Tegenwoordig werkt deze weer probleemloos alleen is de DC201 een router die een 10 Mbit/s WLAN poort heeft. Oftewel, deze router is verouderd omdat die niet de volledige internetsnelheid kan benutten. Deze nog steeds goed werkende SiteCom router gebruik ik daarom in noodgevallen bij mensen die problemen hebben met hun netwerk. Deze heeft dus een tijdje dienst gedaan bij iemand die zowel een notebook als een vaste computer op het netwerk wilde gebruiken.
In het verleden had ik ook nog een Sitecom DC200 LAN router. Deze router heeft altijd goed gewerkt met UPC internet en deze router/switch is dus ook nog steeds te gebruiken. Alleen is dit een router met slechts één netwerkaansluiting en ogenschijnlijk is die dus nergens meer voor te gebruiken ... Deze router/switch heeft een tijdje dienst gedaan om het thuisnetwerk van een geschrollen computer gebruiker beter te beschermen omdat haar netwerk volgens UPC bezocht was door hackers.

Zyxl adsl modem/router/switch De ZyXEL 2602HW, een Adsl WLan modem/router
De ZyXEL 2602HW-63C, is een Adsl2+ ISDN WLan modem/router met een 4-poort switch. Dit exemplaar is met name overbodig geworden vanwege de ISDN aansluiting. Eerst maar eens gezocht naar de nieuwste firmware, deze bleek al te zijn geïnstalleerd, dus ik moest het doen met de al in de router aanwezige functionaliteit. Het was vrij eenvoudig om de DHCP deel in deze WLan modem/router uit te schakelen (DHCP instelling op NONE) zodat dit apparaat gewoon aan mijn gewone netwerk kon worden toegevoegd. Vergeet niet om een standaard ip adres aan dit apparaat toe te kennen, bij voorkeur buiten het DHCP bereik van de actieve netwerk router.
Deze ZyXEL router gebruik ik als extender en als test systeem om de WPA en WEP beveiliging te testen van netwerkverbindingen met draadloze netwerkkaarten. Verder is de ZyXEL met 54Mbit/s aardig snel en sowieso sneller dan mijn oude SMC WLan router. Nu is mijn ervaring dat de snelheid voor internet en gewoon gebruik eigenlijk helemaal niet zo belangrijk is, zolang de snelheid maar voldoende is, zo'n beetje 2-5 Mbit/s. Bij een lagere snelheid is er overigens wel meer kans op verbindingsproblemen.

Draadloze router/switch De SMC SMC7004AWBR WLan router, switch en printer server De SMC SMC7004AWBR is een WLan router met een 3-poort switch en een printer server. Juist dit laatste leek me interessante functionaliteit. Ik heb er veel aan gepuzzeld, maar ik heb de server niet werkend gekregen. Omdat deze Wlan router geen WPA2 ondersteunde heb ik de router uiteindelijk ontdaan van het Wlan gedeelte (er zat een draadloos PCMIA netwerkkaartje in!). Dit apparaat is eventueel nog als switch te gebruiken.

De E-Tech 4-Port ADSL Router V2
De E-Tech 4-Port ADSL Router V2 is een ADSL modem/Router met een 4-poort switch en een USB netwerk aansluiting. Volgens de handleiding zou de USB netwerk aansluiting moeilijker in het gebruik zijn dan de gewone netwerk aansluitingen. Het gebruik van die USB wordt daarom afgeraden, alleen ja, mijn nieuwsgierigheid was nu wel gewekt. Bij het zoeken naar de USB drivers software, ontdekte ik dat er ook nieuwere firmware beschikbaar was gekomen (versie 3.46). Ik heb de firmware en de drivers gedownload en ik kon aan de slag. Eerst heb ik de nieuwe firmware geïnstalleerd, dit moest in twee stappen omdat de oude firmware kennelijk erg oud was. De nieuwe firmware bleek erg interessant omdat nu, onder de LAN instellingen, vrij eenvoudig de DHCP kon worden uitgeschakeld. Vergeet ook nu niet om een standaard ip adres aan dit apparaat toe te kennen, bij voorkeur buiten het DHCP bereik van de actieve netwerk router. E-Tech 4-Port ADSL Router
Nu de echte uitdaging: de USB aansluiting. Uiteraard gelijk getest onder Windows 7, na aansluiten van de USB kabel werd de kaart gelijk herkend. De drivers waren niet aanwezig in Windows dus deze moesten er bijgezocht worden. Deze USB drivers van de Conexant netwerkkaart zijn overigens geschikt voor Windows 98SE, ME, 2000, XP. De USB drivers werken dus ook in Windows 7 en vrijwel zeker ook in Windows Vista! Uiteindelijk werd de Conexant netwerkkaart netjes gevonden en kon Windows de kaart gebruiken, hoezo moeilijk in het gebruik? Het enige minpunt van de netwerkkaart is dat de snelheid maximaal 10 Mbit/s is. Deze aansluiting is met name interessant voor het gebruik bij computers zonder netwerkkaart.

Resultaten
De aanpassingen aan de al wat oudere apparaten hebben mij veel tevreden gebruikers opgeleverd. Zoals de FRITZ!Box die nu eindelijk eens een keer gebruikt kon gaan worden. Het is trouwens opvallend dat ik over het hergebruik van oude apparatuur ook veel vragen ontvang, dus ik ben niet de enige die me er mee bezig houd.
Op deze wijze heb ik de levensduur van een aantal van mijn oude apparaten kunnen verlengen. De ZyXEL 2602HW ADSL Wlan modem/router is nu een 4 poorts switch geworden die tegeljkertijd ook nog draadloze verbindingen ondersteunt. De E-Tech 4-Port ADSL Router is nu een 4 poorts switch geworden met als extra een 5e netwerk aansluiting via USB.

Back to the beginning? Click here.


WelcomeThuisnetwerkSend messageGuestbookWebsite BlogLinks RSS button

Date: 2 januari 2010