Language: NL or EN
Mode: PC, Tablet, Mobile or TV
pcpret.nl: hiking, photography, audio and computer!
WelcomeFoto'sSend messageGuestbookWebsite BlogLinks RSS button
Bloem van watermuurKijk ook eens op www.natuurspoor.nlPaddestoel

Foto's

Paddestoelen Almere
Insecten
Paddestoelen Nederland
SBS6 kerstparade
Neverending Art
Dansen in Almere
Flevoland
Almeerse natuur
Almere op de kaart
Almere Parkwijk
Epson Perfection V500
Epson Perfection 3170
Minolta F-2900
Minolta AF-2840
Primefilm 1800i
Dia/negatief scanners
Digitale fotografie
Fotobewerking
Foto's overzicht

Meest gelezen onderwerpen:
Website blog...
Mediastreaming van Windows P...
Pingen en een IP adres vinde...
Gastenboek lezen...
Geluidsapparatuur aansluiten...
UTP, straight en cross ...
Schrijf een bericht...
Windows 7, 8 en 10 in een th...
Gastenboek schrijven...
Een thuisnetwerk aanleggen...

OS=
Browser= Claudebot
IP adres= 54.235.6.60
Bezoekers= 1983285     Meer ...
(Vanaf 27-10-2010)

Country information of visitors, 13 mar 2024 till 19 mar 2024

De Minolta Dimage Scan Elite F-2900 dia negatief scanner

Sinds april 2007 heb ik een Minolta kleinbeel dia/negatief scanner uit 2000. Deze scanner maakt nog gebruik van een SCSI-interface maar heeft wel ICE en kan 12 bit kleuren scannen. Dit wekte bij mij hoge verwachtigingen.

De eerste indruk is dat de scanner goed presteert en vaak van foutief belichte opnames, nog goede scans kan maken. De 16 bit scan optie is zeer praktisch vanwege het grote kleurbereikd. Het scan programma biedt overigens genoeg mogelijkheden om de kleuren, helderheid en constrast vooraf te corrigeren. Nadeel van deze scanner is dat de gebruiker het gewenste beeld zelf in de juiste positie moet plaatsen. Dit kan gewoon via een slede in positie 1 2 of 3 te zetten. Voor het 4e beeld moet de slede omgekeerd worden, en die zit dan op positie 3. Dit gaat vrij makkelijk dus dat vormt verder geen probleem.
Voor de eerste test gebruikte ik een opname van een smaragdhagedis die met een goede tot iets te harde belichting (gemaakt overdag in fel zonlicht). De scan zag er op het eerst gezicht mooi, scherp en de kleuren enigszins te hard uit. Vergeleken met de Primefilm scan (1800dpi) is de scan niet echt veel beter. Voor de tweede test gebruikte ik een onderbelichte opname van mijzelf in Bolivia die met tegenlicht was gemaakt door een mede reisgenoot. Dit negatief had ik ook een aantal horizontale en willekeurige krassen dus dit leek me een uitstekende test voor de ICE functie. Het ingescande resultaat ziet er bruikbaar uit en behoeft nog wel enige correctie. Frappant is dat de Primefilm 1800i een iets betere kleurweergave geeft, alleen ja, de kans dat de Primefilm 1800i dit negatief goed inscant, is helaas heel klein. Nagenoeg altijd werd juist dit negatief zeer blauw ingescand en het resultaat was dus totaal onbruikbaar. Op weg naar de Chacaltaya, nabij La Paz in Bolivia, 22-8-2004 De ICE functie doet het werk redelijk, de horizontale krassen zijn niet meer te zien! De overige krassen worden of juist zichtbaar of worden een beetje minder zichtbaar. De ICE functie heeft dus wel effect maar stelt een beetje teleur.

Na de eerste testen was mijn indruk dat de scans nog wel wat scherper konden, de scans een lichte ruis vertoonden en dat de scans bijna altijd enige licht correctie nodig hebben. Met name de helderheid moet vooraf toch wel eens op 40% meer gezet worden ... Het inscannen van dia's gaat goed, maar ook hier oogt het resultaat wat onscherp.

De onscherpte wordt (vrijwel zeker) veroorzaakt door een niet optimale afstand tussen de CCD lichtopnemer, de lens en het beeldmateriaal (dia, negatief). De scanner dus opengeschroefd en goed bekeken. Er is 1 stappenmotor te zien, een kleine tegenvaller want dit betekent dat de afstand tussen de CCD licht opnemer, de lens en het beeldmateriaal niet automatisch wordt ingesteld. Die stappenmotor is gewoon nodig voor het transport van het beeldmateriaal.
De Minolta Dimage Scan Dual III AF-2840 scanner bevat 3 stappenmotoren. Eentje voor het scherpstellen, eentje voor het transport van het beeldmateriaal en dan nog eentje voor het positioneren van de slede en/of de calibratie, het instellen van de scanner modus (scherpstellen, opnames zoeken in filmstrook, een normale scan en misschien nog wel meer ...
CCD houder met lens en spiegel De lens in de Minolta Dimage Scan Elite F-2900 is makkelijk te vinden. De lens is gelukkig ook vrij makkelijk te verschuiven. Alleen bij het fixeren van de lens verschuift deze weer iets, dus toch wel wat gepuzzel om de meeste optimale instelling te vinden en te behouden.
Op het eerste gezicht lijkt de test scan van de smaragdhagedis niet zo heel veel scherper. Gelukkig worden de spikkels op de smaragdhagedis wel duidelijker en oogt de scan daardoor dus wel beter. In mijn herinnering sprong de hagedis zowat uit het gras toen ik een scan maakte met de Minolta Dimage Scan Dual III AF-2840 scanner. Dus deze Minolta Dimage Scan Elite F-2900 lijkt dus toch wel wat minder te presteren. Het grote voordeel is natuurlijk wel dat de Minolta Dimage Scan Elite F-2900 ICE heeft.

Het aansluiten van deze SCSI scanner ging in eerste instantie wat problematisch. De scanner bleef hangen in het Bios menu van mijn ECS K7S5A PC. Scanner dus even uitzetten en na de Scsi bus scan weer aanzetten. Want ja, als de scanner niet is aangesloten wanneer Windows opstart, dan wordt deze niet herkend. De foutmelding 'cannot initialize aspi manager' verschijnt gelukkig niet, deze foutmelding kreeg de vorige eigenaar bij het opnieuw installeren van de scanner drivers. De Minolta software werkt goed, hoewel een echte Windows driver voor het #2885 Minolta scanner apparaat ontbreekt in Apparaatbeheer. Na alles te hebben geinstalleerd en getest werkt deze scsi scanner nu zoals die moet werken. De scsi scanner kan ook gewoon aangesloten blijven en aanstaan. Verder werkt de Minolta software onder zowel Windows 98, 2000 en XP.
Ik heb geen gebruik gemaakt van de bijgeleverde Adaptec AVA-2903B PCI SCSI kaart. Hoofdreden was het type SCSI aansluiting (25 polig bus, DB-25). De SCSI kaart in mijn computer had een HD50 aansluiting, en dus ben ik op zoek gegaan naar een geschikt SCSI adapter/kabel. Dit is dus een SCSI kabel, van 50 polig Centronics (CN 50) naar HD50 geworden.

Back to the beginning? Click here.


WelcomeFoto'sSend messageGuestbookWebsite BlogLinks RSS button

Date: 25 juli 2009