Language: NL or EN
Mode: PC, Tablet, Mobile or TV
pcpret.nl: hiking, photography, audio and computer!
WelcomeThuisnetwerkSend messageGuestbookWebsite BlogLinks RSS button
Bloem van watermuurKijk ook eens op www.natuurspoor.nlPaddestoel

Thuisnetwerk

Mobiel internet
UTP, straight en cross ...
IP adres, pingen ...
Thuisnetwerk, een overzicht
Oude (W)Lan gebruiken
Windows Vista
Draadloos thuisnetwerk
Woordenlijst ...
Een thuisnetwerk bouwen ...
Mediastreaming ...
Meerdere gebruikers
Windows XP
Directe kabelverbinding
ADSL op Windows/Freesco
Windows 9x, 2000
Windows 7, 8 en 10
Software voor bescherming
Freesco installeren
Veilig werken
Hoe het begon
Eigen thuisnetwerk

Meest gelezen onderwerpen:
Website blog...
Mediastreaming van Windows P...
Pingen en een IP adres vinde...
Gastenboek lezen...
Geluidsapparatuur aansluiten...
UTP, straight en cross ...
Schrijf een bericht...
Windows 7, 8 en 10 in een th...
Gastenboek schrijven...
Een thuisnetwerk aanleggen...

OS=
Browser= Claudebot
IP adres= 44.222.249.19
Bezoekers= 1983285     Meer ...
(Vanaf 27-10-2010)

Country information of visitors, 22 mar 2024 till 28 mar 2024

Software, een aantal Windows firewalls en virusscanners nader bekeken

Overzicht onderwerpen:

  1. Inleiding
  2. Hedendaagse software, virusscanner (soms met firewall)
  3. Oudere software, firewalls

Inleiding

Eigenlijk wilde ik een firewall en de mogelijkheid om op meerdere PC's te kunnen internetten en emailen. Ik heb daartoe in het verleden voor Windows 98 en 2000 (augustus 2001) een aantal firewalls bekeken die tegenwoordig vaak nog gewoon bruikbaar zijn. Te weten Sygate, Proxy+, WinProxy, Wingate (oude versie) en ZoneAlarm.
Tegenwoordig (2006) wordt eigenlijk alleen nog maar Windows XP, Vista of Windows 7 gebruikt. Daarom nu meer informatie over de hedendaagse software die ikzelf gebruik of heb gebruikt, zoals Panda Antivirus, AVG en Antivir. Er is veel meer software zoals Norton en McAfee. En deze zijn zo populair dat daar al meer dan genoeg informatie over is te vinden. Vanwege de populariteit van bijvoorbeeld Norton lijkt deze software meer risico's met zich mee te brengen. Veel tijd besteedt ik aan gebruikers met computer problemen waarbij de problemen lijken te zijn door infecties die Norton niet heeft kunnen tegenhouden. Het is mogelijk dat de gebruikers Norton niet goed gebruiken, het kan ook zijn dat veel aanvallen speciaal gemaakt zijn voor de populairste virusscanner. Veel Antivirus software bieden ook internet bescherming (=security). De term security wijst op extra bescherming middels een firewall, spam filtering, en/of bescherming tegen phishing. En dat biedt die software niet voor niets! In het Windows XP tijdperk is een firewall bittere noodzaak geworden. Het vervelende is dat bescherming zo goed is als de zwakste schakel: de gebruiker. Wat kan nog wel, en wat kan niet? Vaak komt er de vraag: programma ... zoekt toegang tot het internet. Mag dit? Tja, weet ik veel! Dat is dus ongeveer het zwakste punt van iedere firewall. Wanneer ik ja zeg, levert dat dan geen gevaar op? Wanneer ik nee zeg, levert dat dan geen onnodige beperkingen op? Een virusscanner of spyware programma is wat dat betreft makkelijker. Als die iets vind, dan is het nagenoeg altijd ook echt foute boel. Is een firewall dan nutteloos? Nee, maar veel gebruikers vinden het ding zo vervelend dat die vaak maar gewoon wordt uitgezet.

Hedendaagse software, virusscanner (soms met firewall)

  • Panda Antivirus Platinum Internet Security De Panda Platinum versie bevat Internet Security, de firewall is als onderdeel te installeren. Er is ook een Titanium versie, zonder firewall. Het interessante van een totaal concept is dat deze tegenwoordig ook spam en spyware filters bevat. Panda doet zijn werk goed. Zelf vond ik dat het programma teveel waarschuwingen geeft. De gemiddelde gebruiker, waartoe ik mijzelf ook toereken, heeft een bloedhekel aan onnodig klikken. Het menu om even de instellingen te veranderen, kon ik nog niet vinden. Volgens de helpdesk is die er wel. En ja, die helpdesk, dat lijkt me dus verder dik in orde, duidelijke antwoorden. In januari 2006 wil ik me nog wat meer in Panda gaan verdiepen. De klacht die ik vaak hoor van Norton gebruikers, is dat de computer erg traag is. Nou dat geldt dan ook zeker voor Panda. De computer is dus vaak 2-3 minuten direct na het opstarten, nagenoeg onbruikbaar. Dat lijkt me ook een groot veiligheidsrisico omdat het CPU gebruik tegen de 100% zit. Dit komt vermoedelijk door een Antivirus scan waarover het programma in alle talen zwijgt. Graag had ik juist daarover toch wel een waarschuwing willen zien. En nog beter, volgens mij is zo'n scan ook niet nuttig, dus ik zou die dolgraag uit willen zetten. Kort samengevat: De eerste 2-3 minuten is de computer ongetwijfeld zeer nuttig bezig, maar zeker niet met zaken waarin ik geïnteresseerd ben.

  • Antivir is een gratis virusscanner voor persoonlijk (niet zakelijk gebruik). Antivir laat wel regelmatig een informatiescherm zien waarin gevraagd wordt het programma te kopen. Het programma is makkelijk in het gebruik en stelt verder niet al te veel vragen. Antivir doet zijn/haar werk goed, hoewel ik soms het gevoel heb, dat die pas op het laatste moment ingrijpt. Panda lijkt wat dat betreft alerter. Meer weten over Antivir? Kijk dan hier.

  • AVG is ook een gratis virusscanner. Veel van mijn kennissen gebruiken deze virusscanner naar volle tevredenheid. Ik vond de virusscanner een beetje vervelend in het gebruik en ik gebruik deze niet meer. Meer weten over AVG? Kijk dan hier.

    De Windows XP firewall is de standaard firewall. Er wordt vaak nogal schamper over gedaan, toch vind ik de firewall goed te presteren. In het algemeen is het de grootste dwarsligger in een Windows netwerk, alleen ja, dus altijd die netwerk wizard gebruiken zodat Windows het netwerk verkeer zal toestaan. Handmatig aanpassen van de instellingen kan ook vrij eenvoudig alleen is dat vermoedelijk geschikter voor de wat meer gevorderde gebruiker. Gebruik ook eens de Windows help, hierin is veel informatie te vinden.

Oudere software, firewalls

  • De Sygate software heb ik als eerste geïnstalleerd. Als firewall voldoet deze software heel erg goed. De logging van informatie is erg praktisch en laat je beseffen dat internetten veel data verkeer met zich meebrengt. De instelmogelijkheden van Sygate vind ik ook heel erg goed. De home netwerk software die de mogelijkheid voor internet delen biedt op de client PC's, bleek op Windows 98 niet te installeren. Dit vanwege een conlfict met Internet Explorer 5.0. Vervolgens heb ik geprobeerd de software te upgraden naar 5.0.1. Helaas vond Microsoft dit niet goed, pas na afloop van de download zei deze dat er een probleem was. Een bijkomend probleem was dat de upgrade niet goed was te laden omdat de PC die het nodig had nog geen werkende internet verbinding had (zoiets als het kip en het ei probleem). Pas nadat ik Freesco leerde kennen, kon ik verder. Toen was ik echter niet meer geïnteresseerd in de Sygate software.

  • Proxy+ is een leuk programma die alles biedt wat nodig is. Dit programma vertoont veel overeenkomsten met Winproxy. De grote verschillen die ik heb gevonden zijn: Proxy+ kent de mogelijkheid om pagina's te wissen in de cache van de browser en Proxy+ ondersteunt het SOCKS protocol slechts gedeeltelijk. WinProxy wordt door een Nederlands bedrijf ondersteund, ondersteunt het SOCKS protocol en is zeer betaalbaar als je die zou willen aanschaffen. Een nadeel van beide proxies is dat de configuratie via een web browser interface gaat. Echt een probleem is het niet, maar het is toch even wennen. De toelichting op de instellingen is vrij duidelijk ook is de handleiding van goede kwaliteit. Toch kan er een en ander verbeterd worden. Krachtiger voorbeelden, minder bla bla.

    Problemen ondervond ik met het gebruik van Outlook Express op de client PC. Omdat ik gebruik maak van een kabel aansluiting van internet, heb ik de behoefte om mijn andere email adressen ook te kunnen lezen (POP3) via dezelfe internet verbinding als van mijn kabel provider. Na bestudering van de handleiding en een aantal probeer pogingen kreeg ik door wat de bedoeling was. In de proxie stel je de Internet Provider informatie in op die van je kabel internet provider. Dit doe je ook voor de extra email accounts, echter met het verschil dat de accountnaam wordt gevolgd door een # en het IP adres van de server. Verder mag er achter de accountnaam geen "@provider.nogwat" of iets dergelijks staan. Als voor de extra accounts de POP3 adressen zijn vervangen door het IP adres van de server PC, dan werkt het.

    Ik heb met Proxy+ ICQ nooit goed aan de praat gekregen. Deze ondersteunde wel SOCKS5 maar geen DNS herkenning. Ik moest daarvoor het IP adres van mirabilis handmatig invoeren. WinProxy kent dat probleem niet en kon gewoon overweg met de standaard instelling. Het is overigens een uitdaging om te experimenteren met de proxy instelingen onder de Preferences van ICQ.

  • ZoneAlarm heb ik nooit echt gebruikt omdat ik internet wilde delen met andere PC's. Standaard beschikt Windows 98SE en Windows 2000 over deze faciliteit echter mijn werk PC draait op Windows 98. Verder werkt niet iedere firewall samen met de internet share faciliteit van Windows, zoals de software van Sygate. De standaard software van Windows wilde ik om praktische redenen niet gebruiken. Ik vind het prettig te weten welk IP adres de PC gaat krijgen.

  • Wingate (versie 2.0) heb ik gebruikt als "eenvoudige" proxy. De software lijkt makkelijk in het gebruik en ook de client instellingen beperken zich tot de normale proxy instellingen. Naar keuze kun je kiezen voor de naam of het IP adres van de server PC en de benodigde poortnummers. Voor dat laatste moet wel een hosts bestand worden gemaakt waarin de server naam en het bijbehorende IP adres in staan. Bijvoorbeeld de regel: 192.168.0.1 Wingate
    In de help staat de benodigde informatie. Ook is er een hulp programma, wg2util.exe, dat op de client PC kan worden gebruikt om de noodzakelijke instellingen te maken. Het programma staat in de map met de Wingate software: c:\windows\wingate. Dit programma moet op de client PC worden geplaatst en kan vervolgens worden opgestart.
    Email gebruik via Outlook op de client vereist PC enig zorgvuldig leeswerk. Allereerst moeten de mail server namen voor SMTP en POP3 vervangen te worden door de naam van de Wingate server. Vervolgens moet u de POP3 accountnaam voorzien van de POP3 accountnaam. Dit doet u door achter de POP3 accountnaam een # te plaatsen en daarna de POP3 server naam. Ik ga er wel vanuit dat u de standaard poort adressen 110 en 25 gebruikt voor email, zo niet, moet u waarschijnlijk nog meer instellingen aanpassen. Tja, nou kunt u email ontvangen. Maar hoe zit dat nou met het versturen van email, het SMTP adres is nog nergens ingevuld. In de handleiding heb ik de oplossing niet gevonden, waarschijnlijk kan dit met port forwarding (IP poort doorschakelen). Zelf heb ik een mapping gemaakt van het SMTP adres naar de SMTP server van mijn provider.
    Ik ben nog op zoek naar de betekenis auto socks.

Back to the beginning? Click here.


WelcomeThuisnetwerkSend messageGuestbookWebsite BlogLinks RSS button

Date: 2 januari 2010