Taal: NL of EN
Mode: PC, Tablet, Mobile of TV
pcpret.nl: wandelen, fotografie, audio en computer weetjes!
WelkomAudioStuur berichtGastenboekWebsite BlogLinks RSS button
Bloem van watermuurKijk ook eens op www.natuurspoor.nlPaddestoel

Audio overzichts pagina

Platenspelers
De pickup versterker Floria à la maison
Zelfbouw PC luidsprekerset
Wintech luidsprekerset
Soundworks 2.1
Philips MMS203
Mission 710 reparatie
Labtec LCS-2408 subwoofer
HK695 luidsprekerset
Philips DSS350, DSS370
Afstandsbediening
Bandrecorders
Alles over surround
Audio op de PC
Audiorestauratie
MP3 muziek
Audio in mijn huiskamer
Van LP naar CD
Audio in de huiskamer
Audio overzicht

Meest gelezen onderwerpen:
Website blog...
Mediastreaming van Windows P...
Pingen en een IP adres vinde...
Gastenboek lezen...
Geluidsapparatuur aansluiten...
UTP, straight en cross ...
Schrijf een bericht...
Windows 7, 8 en 10 in een th...
Gastenboek schrijven...
Een thuisnetwerk aanleggen...

OS=
Browser= Claudebot
IP adres= 54.226.222.183
Bezoekers= 1983285     Meer ...
(Vanaf 27-10-2010)

Land informatie van bezoekers, 13 mar 2024 t/m 19 mar 2024

LP muziek en oude bandopnames op CD plaatsen

Oude muziek op CD plaatsen betekent in het algemeen dat het geluid opgeknapt moet worden: dit wordt audiorestauratie genoemd. Op deze pagina beschrijf ik mijn ervaringen met het verbeteren van de muziekkwaliteit van oude muziekopnames van LP en muziekcassette. Hier mijn stappenplan voor het maken van goede muziek opnames voor een MP3 of een audio CD:
  1. Muziek opnemen via een USB aansluiting (platenspeler)
  2. Muziek opnemen via de geluidskaart
  3. Voorkom vervorming en oversturing
  4. Geluidsfiltering voor muziek(cassette)band opnames
  5. Verwijdering van tikken en andere ongerechtigheden
  6. Het resultaat beluisteren
  7. Muziek afspeellijsten (playlists) maken
  8. Maak een Audio-CD
  9. Maak een MP3 CD
  10. Gebruik randaarde
  11. Overige wetenswaardigheden (links, forum)
  • Muziek opnemen via een USB aansluiting (platenspeler)
    De tijden veranderen, in plaats van de oude platenspeler met analoger versterker, is er tegenwoordig ook een platenspeler te koop met een USB aansluiting. Dat maakt het leven een stuk makkelijker! Geen gedoe met een versterker, de USB kabel kan direct de computer in. Als het goed is wordt de platenspeler gezien als een nieuw audio capture apparaat. Soms moet er eerst nog speciale software (eenmalig) worden geïnstalleerd. Hoewel het bijna niet fout kan gaan, controleer nog wel of het opname niveau in orde is. Bij teveel signaal, zal het geluid vervormd worden, en dat is jammer van al het werk.

  • Muziek opnemen via de geluidskaart
    Voor het opnemen van muziek, maak ik gebruik van de Soundblaster Live! geluidskaart. De keuze van de geluidskaart is niet zo kritisch, zolang de gewenste aansluitingen er maar opzitten en de volumes van de gewenste kanalen kunnen worden ingesteld. Het opname signaal van de geluidsbron wordt aangesloten op de geluidskaart (meestal de line-in). Het pickup signaal wordt versterkt middels een eigenbouw MD-voorversterker. Het bandopname signaal gaat rechtstreeks via de cassetterecorder of bandrecorder naar de geluidskaart. Volume regeling is soms kritisch, mijn streven is het volume in te stellen op 90 of 95%. Klik hierop als extra hulp nodig is om een versterker aan te sluiten op de computer.

  • Voorkom vervorming en oversturing:
    Afhankelijk van het soort muziek, is de vervorming vaak niet hoorbaar. Zelf vind ik de digitale vervorming te vergelijken met de signaal oversturing op een cassetteband. Overigens moet oversturing wel worden vermeden. Een bijzondere waarschuwing geldt als het geluid een te hoog niveau heeft voor de geluidskaart. In dat geval wordt het geluid dramatisch vervormd. Het signaal moet dan vooraf worden verzwakt. Voor mijn SB live betekent dat als de volume instelling van de opnameregeling op ongeveer 1/3 of lager staat, dat het geluid een te hoog niveau heeft! Klik hierop voor informatie over een signaalverzwakker als het ingangssignaal voor de PC te hoog lijkt te zijn.

  • Geluidsfiltering voor muziek(cassette)band opnames:
    Bandopnames behoeven in het algemeen een filtering. Voor een cassetteopname uit 1982 filter ik factor +1.3 (7kHz) en +4 (22kHz). Voor de filtering gebruik ik ook Cooledit.

  • Verwijdering van tikken en andere ongerechtigheden:
    Het geluidssignaal wordt middels een audio bewerkingsprogramma ontdaan van tikken en andere ongerechtigheden. Verder wordt er al naar gelang toepassing minimale pauzes toegevoegd (circa 0,5 seconde) of juist verwijderd (DAO). De huidige brandersoftware bevat vaak zo'n audiobewerkings programma. Verder is Cooledit een mooi programma om audio mee te bewerken. Magix Music Cleaning Lab biedt voor audio bewerking ook vele interessante mogelijkheden.

  • Het resultaat beluisteren:
    Voor het beluisteren van de opgenomen muziek gebruik ik een Sennheiser HD430 hoofdtelefoon en sinds kort ook mijn gemodificeerde Philips DSS370 luidspreker set met subwoofer. Dit setje heeft een goede impulsweergave waarop iedere tik en kraakje is te horen. Dit laatste is een absolute noodzaak als de muziek (handmatig) via een audio bewerkings programma wordt gewijzigd cq opgeschoond. Een slecht (of goed) resultaat is dan gelijk hoorbaar.
    In de huiskamer doen mijn Kef Calinda luidsprekers het zware werk. Dat klinkt toch nog weer een stukje beter. En dan is dit nog maar het stereo tijdperk. Ook ik ontkom niet aan het 5.1, 6.1, 7.1 en ... tijdperk. Na de aanschaf van een 5.1 geluidskaart in december 2003 voor de computer in mijn huiskamer, realiseerde ik me dat ik niet wist wat ik daar op aan moest sluiten. De termen Dolby, Surround, Pro Logic zeiden me niets, evenals de term 5.1. Ook realiseerde ik me toen weer dat een SB live! geen 5.1 ondersteunt, en mijn SB Audigy weer wel. Ik bezit beide SB geluidskaarten, vandaar. Tijdens mijn zoektocht over 5.1 geluid vond ik zeer interessante informatie over Surround. Wil je meer over weten Surround, kijk dan eens bij Alles over Surround.

  • Muziek afspeellijsten (playlists) maken:
    Nadat het signaal is geprepareerd, selecteer ik de muziek voor een CD en maak een index. Daarna branden op mijn brander (HP 9200) met Easy CD Creator, Nero of een ander geschikt pakket. Tot nog toe geen problemen gehad, of het moest dat ene stofje zijn op een CD bijna aan het eind.

  • Maak een Audio-CD:
    Om een Audio-CD te maken, kan gebruik worden gemaakt van brander software, dat is bijvoorbeeld Roxio Easy CD & Dvd Creator of Nero. Verder bestaan er special audio bewerkingssoftware zoals Magix Music Cleaning Lab. Het gebruik van al deze software is zeer verschillend, neem er de tijd voor om vertrouwd te raken met deze software! Al deze programma's zijn zeer geschikt voor het opnemen van analoge audiobronnen door de optie om liedjes automatisch op pauzes te splitsen. Het is soms wel even zoeken om de naam van het liedje en de artiest goed in te voeren. Met CD-tekst op de Audio-CD is het wel een fluitje van een cent geworden. Vergeet dus niet de optie CD-tekst aan te zetten tijdens het branden! Na het Windows 98 tijdperk vormt CDPlayer.ini geen rol van betekenis meer. Kijk eventueel bij Ervaringen met afspeellijsten (playlists en CDplayer.ini). Zelf vond ik het een eenvoudige en praktische manier om CD informatie te controleren, aan te passen en indien nodig toe te voegen. Het is nu alleen nog wachten op het moment dat de Windows Media Player en de Creative Playcenter (en misschien ook wel andere afspelers) gebruik gaan maken van de CD-tekst optie. Met name voor zelfgemaakte Audio-CD's is dat een prettige bijkomstigheid.

  • Maak een MP3 CD:
    De muziek die op een Audio-CD plaats, zet ik om naar MP3. Het voordeel is dat ik dan pakweg 10-12 LP's aan muziek op één CD past. Hier staat nog meer informatie over MP3 muziek.

  • Gebruik randaarde:
    Nog een laatste aandachtspunt: Gebruik randaarde voor de PC en gebruik een netspannings ontstoringsfilter voor de audioapparatuur. Een deel van de tikjes die hoorbaar zijn op de luidsprekers en hoofdtelefoon worden veroorzaakt door spanningspieken (piekjes) op het lichtnet.
    Randaarde of aarding wil ook nog wel eens een heel ander probleem veroorzaken: brom. Brom ontstaat bijna altijd door een aardlus. Meestal wordt de brom veroorzaakt door een TV en/of radio antenne aansluiting. Door het loskoppelen van die aansluiting(en) kunt u nagaan of dat bij u ook het geval is. In mijn geval kreeg ik er een klein brommetje bij, toen ik de boel aansloot op een geaarde wandcontactdoos. Met meerdere kabel/antenne aansluitigen in huis en/of een netwerk, wordt er dan een aardlus gevormd. Soms gaat de brom ook weg, of wordt een stuk minder, als de computer geaard wordt. Meer hierover is hier te vinden.

    Overige wetenswaardigheden (links, forum):
    Wil je wat meer weten of platenspelers en zo, kijk dan eens hier.

    En dan heb ik ook nog een stappenplan van Piet Meertens op mijn site. Deze had ik voor hem gemaakt als voorbeeld hoe het ook kon. Dit is Piet's huidige site.
    Op zoek naar een forum? Kijk eens op Piet's forum over audiorestauratie voor het uitwisselen van ervaringen. Op zoek naar een nieuwsgroep? Kijk eens bij: Google Croups: rec.audio.pro (je kan ook zoeken op: 'audio restoration' of 'vinyl restoration').

    Doe er uw voordeel mee!

    Terug naar het Begin.


WelkomAudioStuur berichtGastenboekWebsite BlogLinks RSS button

Datum: 28 oktober 2007