Taal: NL of EN
Mode: PC, Tablet, Mobile of TV
pcpret.nl: wandelen, fotografie, audio en computer weetjes!
WelkomWeetjesStuur berichtGastenboekWebsite BlogLinks RSS button
Bloem van watermuurKijk ook eens op www.natuurspoor.nlPaddestoel

Weetjes overzicht pagina

Zelfbouw PC
Onderhoud/reparatie PC
HP Scanjet 5P in Windows
Lemax Kerst
Eenvoudige videobewerking
PC historie
Documentatie zoeken
Oude notebooks
P4 en MS-6704 ervaringen
Asus PQ5L SE met E5200
MSI K8N Neo2 Platinum
Packard Bell EASY NOTE
Compaq Presario 1255
AMD K6-3 ervaringen
EP-8RDA3+ ervaringen
ECS K7S5A
Mijn PC
Windows Media Center
De PowerPC, Blackhawk
Linux activiteiten
Y-kabel voor laptop
Euro-teken in Windows 9x
CD-ROM in MS-DOS
Virtueel geheugen
Allerlei handige weetjes
MC34063
Telefoonlijn check
Weetjes overzicht

Meest gelezen onderwerpen:
Website blog...
Mediastreaming van Windows P...
Pingen en een IP adres vinde...
Gastenboek lezen...
Geluidsapparatuur aansluiten...
UTP, straight en cross ...
Schrijf een bericht...
Windows 7, 8 en 10 in een th...
Gastenboek schrijven...
Een thuisnetwerk aanleggen...

OS=
Browser= Claudebot
IP adres= 44.204.65.189
Bezoekers= 1983285     Meer ...
(Vanaf 27-10-2010)

Land informatie van bezoekers, 22 mar 2024 t/m 28 mar 2024

Eenvoudige videobewerking

Scart audio/video adapter
  1. Video opname/video capturing systeem
  2. Video beeldformaat
  3. Video toepassingen, Video-CD en Dvd
  4. Mijn eerste video-Dvd
  5. Foto's op een video-Dvd
  6. Het gebruik van een videorecorder voor video opnames
  7. Video-CD, MPEG1 perikelen
  8. Mijn eerste video-CD
  9. Nog wat historie: Problemen bij het maken van foto-composities
  10. Nog wat historie: Ervaringen met de Matrox Marvel G200 videokaart
  11. Nog wat historie: MediaStudio 2.5 Video Edition en Windos 9x
  12. Interessante links
  • Video opname/video capturing systeem:
    Voor video opname en weergave maak ik voornamelijk gebruik van mijn Windows 7 (juli 2009), mijn Windows Media Center 2005 systeem (december 2004) en mijn AMD 2400XP systeem (dit systeem was vroeger een AMD 1800XP, augustus 2002) systeem. Om historische redenen heb ik ook nog steeds mijn oudste videobewerkingssysteem uit 1999 die gebruikt maakt van een Matrox Marvel G200 videokaart met Windows 98. Dit oude systeem wordt nauwelijks meer gebruikt, echter dit systeem is indien nodig, nog steeds te gebruiken. Het is verstandig om voor video opname en bewerken een snelle computer te gebruiken die ook is voorzien van veel geheugen 1 tot 2 GB en een grote harde schijf met veel vrije ruimte. Het is uiteraard ook een echte aanrader om de nieuwste software te gebruiken, zoals: Magix Video deluxe, Adobe Premiere of NeroVision.
    Het opnemen van normale video (via een videorecorder of video camera) kan in Windows ME, XP en Vista standaard alleen met het programma Windows Movie Maker. Windows Movie Maker slaat video op in het Windows Media formaat. De meeste tv-kaart/video capture programma's kunnen tegenwoordig video opnemen en opslaan in het Mpeg2 formaat. Dit maakt het leven een heel stuk makkelijker!

    Mijn Windows 7 systeem bevat een Hauppauge PVR-150 Mce TV-kaart (TV + FM Radio). Deze TV-kaart maakt het erg eenvoudig om TV te kijken en TV-programma's op te nemen. Een groot voordeel van deze TV-kaart is dat deze een hardware MPEG2 encoder heeft. Dankzij de hardware MPEG2 encoder nemen de opgenomen TV-programma's veel minder schijfruimte in beslag. Een ander voordeel van dit systeem, met een Intel Dual Core E5200 CPU, is de snelheid. Deze processor is toch wel een stuk sneller dan de processors in mijn vorige computers (AMD64 3000, AMD 2600XP, AMD 2400XP).

    Mijn Windows Media Center 2005 systeem bevat, evenals mijn Windows 7 systeem, een Hauppauge PVR-150 Mce TV-kaart. Windows Media Center slaat TV-programma's op in een het dvr-ms formaat en maakt daarbij gebruik van de MPEG2 encoder op de TV-kaart. Mijn Media Center maakt overigens gebruik van een AMD 2600XP processor.

    Mijn gebruikscomputer, een AMD 2400XP systeem met 512MB DDR-Ram is uitgerust met een MSI Geforce 4 MX460 Vivo videokaart. Dit is een videokaart met een video-ingang en video-uitgang (kortweg Vivo). De video-in is zeer geschikt voor het maken van video opnames. De bij de kaart geleverde MSI software was toendertijd zeer uitgebreid te noemen. Er werd video capturing en videobewerkings software bijgeleverd (Winproducer). Dat is dus zeer compleet alleen tegenwoordig behoorlijk verouderd. Nadeel van dit video opname systeem was dat om praktische redenen alleen opnamen met een resolutie van 720x576 in DV Avi formaat mogelijk was. Dit leverde helaas grote videobestanden op. Voor korte opnames van een paar minuten is dat geen probleem. Opnemen in Mpeg2-formaat was wel mogelijk, alleen vergde (vergt) de Mpeg2-encoding helaas veel CPU tijd.

    Mijn oudste systeem (november 1999) maakt dus not gebruik van de Matrox Marvel G200 kaart. Dit systeem AMD K6-3/400 systeem met 192MB SD-Ram. Deze Matrox videokaart biedt interessante gebruiksmogelijkheden. Het is jammer dat Matrox MPEG1 en OpenGL niet wil ondersteunen voor deze videokaart. Ik kan mooie opnames (videoclips) maken met de beschikbare Matrox software. De opnames worden opgeslagen in een AVI bestand (met MJPEG codec). Dankzij die MJPEG codec blijft een AVI bestand relatief klein en is dit systeem nog steeds in staat goede video-opnames te maken. Een nadeel is dat het AVI bestand alleen met die specifieke MJPEG codec is te gebruiken. Omdat de video mogelijkheden van de Matrox kaart alleen werkt onder Windows 98, is deze kaart nu geen aanrader meer.

  • Video beeldformaat:
    Het meest gunstige opname formaat voor video capturing is PAL 704x576 (eigenlijk 768x576) in de verhouding 4:3. Helaas wordt breedbeeld niet ondersteund, dus niet in alle gevallen zal het video signaal optimaal worden opgenomen. Voor een Video-CD wordt MPEG1 video gebruikt met een resolutie van 352x288 (PAL video). Maar dat is nog niet het hele verhaal. Een Video-CD gebruikt als video formaat MPEG1 met een constante video-bitsnelheid van 1150 kilobits/s en een constante audio-bitsnelheid van 224 kilobit/s (MP2-audio). Er past 74 minuten MPEG1 video op een normale 650MB CD-ROM. Het MPEG1 formaat is veel compacter dan het 704x576 signaal, dus als er veel video opgenomen moet worden, dan kan dit kleinere formaat uitkomst bieden.
    Als een kwalitief goede opname gewenst is en als er eventueel ook enkele beelden gecaptured gaan worden, dan is het echte PAL formaat beter. Het PAL formaat sluit ook beter aan bij het MPEG2 Dvd-PAL formaat van 720x576 punten. Nog even opletten voor het audioformaat. Geluidsopnamen in CD kwaliteit zijn 16bits 44 kHz gesampled. Dvd opnames zijn op 48 kHz gesampled. Soms is dus in het audioformaat ook nog een conversie nodig. Op een Dvd schijf past overigens zo'n 2 uur video (totaal 4,7GB).
    De meeste capturing software slaan de videobeelden op in een AVI bestand. Nou is een AVI bestand geen echte standaard die op een willekeurige computer kan worden afgespeeld. Meestal wordt er gebruik gemaakt van een speciale codec (vergelijk dat met de Matrox MJPEG) die soms systeem afhankelijk is. Soms is het een stukje software die wel op elke computer werkt maar speciaal geïnstalleerd moet worden. Een video CD of video Dvd is wel een standaard. Om dit te kunnen maken moet een AVI bestand geconverteerd worden naar MPEG1 video (voor een video CD) of MPEG2 video (voor een video Dvd). MPEG1 is een stuk minder van kwaliteit, dit vanwege de resolutie en de compressie. MPEG2 is meestal iets compacter dan het gewone MJPEG AVI formaat. Controleer vooraf de video en audio opname instellingen. Neem niet op een betere kwaliteit op dan strict noodzakelijk is. Dat vraagt meer capaciteit van de computer en er is dus ook meer kans op opname fouten.

  • Video toepassingen, Video-CD en Dvd
    De hoofdtoepassingen voor mij zijn: TV uitzendingen opnemen die te maken hebben met mijn vrijwilligerswerk. Verder leuke video plaatjes omzetten naar foto's en natuurlijk TV kijken op de PC. Ik beschik sinds mei 2003 over een Nec DVD ND1100A brander. Hiermee kan ik de video opnames op Dvd branden, zodanig dat een dvd-speler die kan afspelen. Een ander voordeeltje van de dvd brander is dat ik nu toch iets makkelijker mijn foto en video bestanden kan backuppen.
    Het is overigens even puzzelen om de video opnames uiteindelijk in een Video-CD vriendelijk formaat te krijgen. De kwaliteit van het beeld valt bij Video-CD (MPEG1) behoorlijk tegen. Ik heb in het verleden overwogen om het oorspronkelijke bestand in DV formaat op te slaan. Dit leverde zeer grote bestanden op en dat betekent dat dit soort bestanden uiteindelijk niet bewaard zullen worden. De DV AVI bestanden zijn overigens nog groter van afmetingen dan de Matrox MJPEG AVI bestanden. Een Dvd schijfje kan veel meer videomateriaal bevatten, dus is dat zeer geschikt voor de opslag van video materiaal. Gebruik van CD-Rom en MPEG1 is eigenlijk alleen nog nodig om videomateriaal te laten zien op de wat oudere computers en video afspeelapparaten. Ik ga mijn oude (Matrox) Avi bestanden ook omzetten naar MPEG2. Dit levert mij een de beste kwaliteit video op die ik middels een Dvd schijfje vrij efficiënt kan bewaren. Verder is het MPEG2 formaat een toekomst vriendelijk formaat. Mijn oude AVI bestanden zijn alleen leesbaar zolang ik nog over de Matrox Marvel G200 videokaart beschik. De oude Avi bestanden en grote videobestanden, tja, die moeten nu toch echt worden gewist. Een grotere harde schijf is niet echt een optie omdat het overzicht snel zoek is. En ja, als er toch niet volledig gebackuped kan worden, dan is bij een crash alles toch weg.

    De video kwaliteit va MPEG2 is overigens veel beter dan de compactere MPEG1. Het MPEG2 formaat is overigens wel veel compacter dan het Avi DV formaat, pakweg factor 3 à 4.

  • Mijn eerste video-Dvd:
    Mei 2003: Ik heb mijn eerste Video-Dvd gebrand met Easy CD&Dvd Creator 6 en ik heb deze Dvd afgespeeld op een Dvd speler. Het resultaat dat te zien was op de TV verschilde iets in bediening met de proef op de PC. Via de cijfer toetsen op de afstandsbediening kan een video item worden gekozen dat correspondeert met een video venstertje. Ondanks de foutmelding dat een onjuist MPEG2 formaat wordt gebruikt (het geluidsformaat was op 44kHz en niet op 48 kHz gesampled), werd het beeld en geluid goed weergegeven.
    Met MGI Videowave kon een AVI bestand worden omgezet naar een MPEG2 (Dvd-Pal) bestand. De conversie naar MPEG2 (Dvd-Pal) kost veel tijd! Het omzetten van pakweg 5 minuten video duurt 25 minuten op mijn Athlon 1600XP systeem (met 256MB SDRam). Oh ja, en dezelfde computer met 256MB DDR geheugen klaart de klus in 21 minuten. Dat scheelt dan toch nog bijna 20% in de tijd. Tja, als er veel werk verzet moet worden, dan is een snelle computer dus wel een vereiste. Anderzijds, met een beetje planning, kan de computer ook gewoon 's nachts doorratelen.
    In 2003 heb ik voor het branden gebruik gemaakt van Easy CD&Dvd Creator 6 met recente updates. Het standaard introductie video aan het begin ziet er wel leuk uit, het geluid komt zeer gebrekkig over. Dit is dus zeer zeker geen goede reclame voor Roxio en daar was het, dacht ik, wel voor bedoeld. Dit wordt nog wat erger gemaakt omdat dit stukje video standaard aan elke Cd of Dvd wordt toegevoegd. Het goede nieuws is dat u deze introductie video kan vervangen door een eigen versie. De informatie in het menuutje kan ook vrij eenvoudig aangepast worden, inclusief de afbeelding. Het is eigenlijk een kwestie van op de juiste plek klikken. Hetzelfde geldt zo'n beetje voor het standaard blauwe menu plaatje met de venstertjes. Dat blauwe plaatje ziet er dus niet uit. Nou daar kan dus zo een foto of filmpje overheen gezet worden. Het is gewoon een kwestie van kiezen en verplaatsen naar het gewenste vakje. Grappig is dat de verschillende video's (filmpjes) worden afgespeeld. Er kan slechts een kort stukje tekst onder een filmpje worden geplaatst. Het is niet veel dus de video moet dat zelf uitleggen. Zelf heb ik de datum van de weergegeven gebeurtenis als tekst gebruikt.

    Het is overigens verstandig video opnames vooraf eerst te testen met een opname op een RW schijf. Het eindresultaat voldoet namelijk niet altijd aan de verwachtingen. Even aanpassen en opnieuw branden is de oplossing. Als de informatie op de RW schijf goed is, dan zal het resultaat op de R-schijf ook een goed resultaat op kunnen leveren zonder dat er nieuwe koffie onderzetters worden geproduceerd.

  • Foto's op een video-Dvd
    Ik laat hier bewust de term video-CD weg. Een video-CD heeft een vrij lage resolutie (352x288) dat niet echt geschikt is voor foto's. Het Dvd-formaat (720x576) is wat royaler en is dus veel geschikter. Het is zinvol om foto's op Dvd te plaatsen omdat deze dan eenvoudig in de huiskamer kunnen worden bekeken.
    Voordelen: Foto's als dia's bekijken op de TV en daarvoor is geen computer nodig. Er kunnen teksten, geluiden en zelfs andere afbeeldingen worden toegevoegd.
    Nadelen: Foto's moeten gebruiken maken van het JPEG formaat. Foto's worden in een vast formaat passend binnen 704x576 bekeken.
    De nadelen wegen niet echt op tegen de voordelen. Eventueel kunnen fotobestanden rechtstreeks op de schijf worden geplaatst, eventueel in een map. De Dvd-afspeler is in staat om die fotobestanden te lezen, mits het JPEG bestanden zijn en de bestanden niet te groot zijn (1,5MB?).

    Voor het maken van een video reportage is vrije tijd een must. Verder is goed fotoprogramma een uitkomst. Tot nog toe heb ik gebruik gemaakt van Magix Video deluxe 6.0, Winproducer, MGI Videowave en Roxio Dvd Builder, Photosuite of Windows Movie Maker. Met Adobe Premiere, maar ook met Sonic MyDvd kan een fraaie reportage gemaakt worden. Zelf heb ik in het verleden Roxio Easy CD&Dvd Creator (versie 6.0) gekocht omdat ik dacht dat daarmee veel mogelijke was. Dat viel dus tegen.
    Elk programma biedt allerlei voordelen en nadelen. Een echt video bewerkingsprogramma biedt de meeste video mogelijkheden. Op zich is het voldoende wanneer een programma een fotobestand accepteert als bronbestand. Verder moet de tijdsduur dat de foto bekeken kan worden, opgegeven kunnen worden. De uiteindelijke compositie resulteert dan in een videobestand, of nog makkelijker, deze kan gelijk worden gebrand. Het is wel zo dat als video bewerkingssoftware wordt gebruikt, een Dvd programma nog steeds nodig is omdat hiermee de menu structuur op de Dvd ook moeten worden gemaakt. Heel vaak zijn beide functies beschikbaar in de huidige videobewerkings programma's.
    Een prettige bijkomstigheid is de Dvd-afspeler zelf en de afstandsbediening. Er kan eenvoudig van het ene item (hoofdstuk) naar de volgende gesprongen worden. Op deze wijze kan op snelle wijze een schijf bekeken worden. De enige voorwaarde is dat de film is opgedeeld in hoofdstukken.

  • Scart audio/video adapter Het gebruik van een videorecorder voor video opnames
    Ik gebruik zelden een video recorder voor TV opnames, zeker als de opname bedoeld is voor de computer. Helaas kan het soms niet anders en het dus prettig om zo'n apparaat achter de hand te hebben. Sinds januari 2006 beschik ik over een Pioneer VE-D70 video cassette recorder waarmee ik vrij goede video opnames kan maken met stereo geluid op een 8 mm video cassetteband. Met name dat stereo geluid vind ik fantastisch omdat mijn eigen Philips TV (1988) en mijn oude Philips VHS videorecorder (1992) alleen mono geluid leveren. De Pioneer VE-D70 is een Video Hi8 systeem en maakt dus digiale audio opnames. Deze pioneer VCR is wel een oudje, namelijk uit 1986!
    Via een scart kabel is de Pioneer video recorder aangesloten op een 5.1 audio versterker. Deze 5.1 versterker is weer aangesloten op mijn Windows Media Center 2005 systeem. Via video opname software kan ik vervolgens audio -en video opnemen op de computer.
    De audio/video adapter op de foto is overigens ook heel goed bruikbaar. Duidelijk zijn de video composiet cinch connector, de S-Video connector en de audio L+R cinch connectors te zien. Dit is een exemplaar met een video in/uitgang en een schakelaar om de connectoren te kunnen gebruiken als ingang of uitgang. Er bestaan diverse soorten audio/video scart adapters, dus niet schrikken wanneer precies dezelfde niet is te vinden.

  • Video-CD, MPEG1 perikelen:
    Ik denk dat een het maken van een Video CD geen aanrader is. Zelfs met de huidige dvd speler, vind ik, dat een Video CD niet echt op makkelijke wijze kan worden afgespeeld. Het is echt aan te raden om video op een video Dvd te plaatsen.
    De Matrox software en de CD-brander software (Adaptec Easy CD Creator) die ik vroeger gebruikte, waren niet echt op elkaar afgestemd. De Matrox software maakt gebruik van een Matrox MJPEG terwijl voor het branden van een video CD MPEG1 nodig is. Voor deze conversie is een hulpprogramma nodig. De uiteindelijke conversie resulteert in een slechtere video kwaliteit vanwege de lage resolutie en de sterke compressie. De beelden zien er op het beeldscherm blokkerig uit. Op de TV valt dat overigens minder op. Een voordeel is dat de MPEG1 video bestanden een stuk kleiner (factor 5) zijn dan de oorspronkelijke video bestanden.
    Het geschikt maken van een opname voor MPEG1 ging in het verleden niet probleemloos, echter de huidige video software (inclusief Windows Movie Maker) maken het werk tegenwoordig wel een stuk makkelijker. Verder is ook de CD en Dvd brander software sinds 2003 een stuk verbeterd. Oh ja, Windows Movie Maker zit dus standaard in Windows ME, XP en Vista. Let er wel op om de laatste update te downloaden! Een nadeel is wel dat Windows Movie Maker bij voorkeur zijn eigen formaat (WMV) gebruikt. Helaas is dat "PAL" formaat ook nog 640x480. In het algemeen is het DV AVI formaat (720x576) handiger in het gebruik. Helaas zit er nog een addertje bij, volgens de Windows Media Player is het echte formaat 768x576. Het blijft dus toch wel wat zoeken, naar het echte juiste formaat.

  • Mijn eerste video-CD:
    Februari 2002: Ik heb mijn eerste Video-CD gebrand en getest op een Dvd speler en het resultaat kunnen bekijken op een TV! De Video-CD heb ik gemaakt met Easy CD Creator 5. Het programma stuurde mij direct goed door de vele menu's en opties. De Video-CD bevatte een intro en een eenvoudige menu keuze. Dankzij een video edit programma (MGI Videowave) kon ik vrij snel een menu keuze filmpje maken. Dat programma kan gewoon video naar MPEG1 en MPEG2 (Dvd-Pal) te kunnen wegschrijven. De video software zat overigens bij mijn eenvoudige Trust FamilyC@m 3000 webcam/fototoestel. Het converteren van videomateriaal naar MPEG1 gaat vrij snel, ongeveer evenveel tijd als de video lang is.
    Easy CD Creator 5 is een zeer bruikbaar programma om een video CD te branden. Vanuit een eenvoudige menustructuur kan een video item worden gekozen en worden afgespeeld. Hierbij is het goed te weten dat er een introductie video kan worden afgespeeld (START_SEQUENCE), gevolgd door een menu met tekst (foto of filmpje) of geen tekst als dat duidelijker is. Ik vind het handig om aan te geven welk item met welk nummer overeenkomt. Als ik bijvoorbeeld 3 intoets op de afstandsbediening, dan verwacht ik ook dat filmpje 3 (PLAY_SEQUENCE3) wordt afgespeeld. Er kunnen vrij veel items worden getoond, bij voorkeur het aantal dat op het TV scherm kan worden weergegeven. Dat is praktisch gezien zo'n 7 tot 10 regels tekst met maximaal zo'n 40 kolommen (letters tekst). Dat levert dan dus ruimte op voor 7 tot 20 filmpjes. Uiteindelijk zal de 74 minuten video ook een beperking opleveren. Met Easy CD Creator 4 lukte het mij niet om een bruikbaar menu te maken. Deze verwarde de tracks met de PLAY_SEQUENCE, tja, dan wordt het vanzelf een rommeltje. Ook met de opvolger, Easy CD&Dvd Creater 6 was het niet meer mogelijk om een bruikbare Video CD te maken.

  • Nog wat historie:
    • Problemen bij het maken van foto-composities:
      September 2004, deze informatie is mogelijk wat achterhaald. Mogelijk kun je er nog wat ideeën mee opdoen.

      Tijdens het maken van een compositie wordt het duidelijk dat een recensie van een programma of een reeks programma's niet zoveel zegt. Ik zelf beschikte alleen over de goedkopere programma's. Deze bleken toch wel wat beperkingen te hebben. Allereerst bleek het kopiëren van 1 of 2 videofilms naar Dvd niet te vergelijken met een compositie van meer dan honderd foto's en videofilmpjes. Vervolgens bleek een makkelijk keuze menu nogal wat problemen op te leveren doordat ook de Dvd (en de software) nogal wat beperkingen bleek te hebben.

      Allereerst het hoofdmenu: hoeveel items komen hierop? Er is dus soms een maximum van bijvoorbeeld 6 items! Gelukkig kunnen er bijna altijd ook submenu's worden gemaakt. Een ander aandachtspunt is de tekst. Soms moet alles op één regel passen.
      Oh ja, met Windows Movie Maker kan een eenvoudige foto compositie worden gemaakt.

    • Ervaringen met de Matrox Marvel G200 videokaart
      Oorspronkelijk (in 1999) gebruikte ik de Matrox Marvel G200 videokaart op een standaard PC met een Pentium 200 MMX processor, 128 MB Dimm geheugen en Quantum Bigfoot 4,3GB PIO-4 harde schijf. Sinds december 1999 gebruikt die PC een AMD K6-3 400MHz processor. Dit komt de snelheid van met name de video bewerking ten goede. Voor de video capturing zie ik geen echte verschillen. De oude configuratie was prima in staat om goed video opnames te maken. Alleen was de harde schijf toendertijd wat aan de krappe kant. Het is wel belangrijk om een zo snel mogelijk harde schijf te gebruiken (minimaal UDMA 33) als dat mogelijk is.. Het verlies van frames zal dan minimaal zijn (0 à 2 op 7000 is haalbaar!).

      De Matrox Marvel G200 videokaart wordt helaas slecht ondersteund onder Windows 2000. De kaart is bruikbaar, maar verder is daar ook alles mee gezegd. Jammer, Matrox, mijn vertrouwen in jullie is ernstig beschadigd! Voor mijn Athlon XP systeem moet ik nu op zoek naar een alternatief.
      Onder Windows 2000 zou voor video capturing de Windows 98 software gebruikt moeten worden. Echter die legt wel de Matrox Windows 2000 software plat. Dat vind ik een te groot risico! De gedachte alleen al, als het niet werkt ... Windows weer opnieuw installeren ... ?

    • MediaStudio 2.5 Video Edition en Windows 9x
      Tot slot nog een paar installatietips voor de al wat oudere MediaStudio 2.5 Video Edition van Ulead Systems software op Windows 95 of 98. Installeer vooral niet Quicktime 2.02! Als u nog geen Quicktime heeft op uw systeem, dan is een nieuwere versie waarschijnlijk noodzakelijk. Ik beschikte in 1999 over de bij de Marvel kaart bijgevoegde Quicktime versie 3. Zoek het bestand MoviePlayer.exe op, maak een copie van dit programma en noem het Player.exe (nu werkt de Ulead Systems software zonder problemen).

  • Interessante links:

    Videobewerking met de computer, The definitive DVD backup resource,
    VideoHelp.com (also known as DVDRHelp.com & VCDHelp.com.

Terug naar het Begin.


WelkomWeetjesStuur berichtGastenboekWebsite BlogLinks RSS button

Datum: 28-12-2009