Taal: NL of EN
Mode: PC, Tablet, Mobile of TV
pcpret.nl: wandelen, fotografie, audio en computer weetjes!
WelkomWeetjesStuur berichtGastenboekWebsite BlogLinks RSS button
Bloem van watermuurKijk ook eens op www.natuurspoor.nlPaddestoel

Weetjes overzicht pagina

Zelfbouw PC
Onderhoud/reparatie PC
HP Scanjet 5P in Windows
Lemax Kerst
Eenvoudige videobewerking
PC historie
Documentatie zoeken
Oude notebooks
P4 en MS-6704 ervaringen
Asus PQ5L SE met E5200
MSI K8N Neo2 Platinum
Packard Bell EASY NOTE
Compaq Presario 1255
AMD K6-3 ervaringen
EP-8RDA3+ ervaringen
ECS K7S5A
Mijn PC
Windows Media Center
De PowerPC, Blackhawk
Linux activiteiten
Y-kabel voor laptop
Euro-teken in Windows 9x
CD-ROM in MS-DOS
Virtueel geheugen
Allerlei handige weetjes
MC34063
Telefoonlijn check
Weetjes overzicht

Meest gelezen onderwerpen:
Website blog...
Mediastreaming van Windows P...
Pingen en een IP adres vinde...
Gastenboek lezen...
Geluidsapparatuur aansluiten...
UTP, straight en cross ...
Schrijf een bericht...
Windows 7, 8 en 10 in een th...
Gastenboek schrijven...
Een thuisnetwerk aanleggen...

OS=
Browser= Claudebot
IP adres= 54.226.226.30
Bezoekers= 1983285     Meer ...
(Vanaf 27-10-2010)

Land informatie van bezoekers, 22 mar 2024 t/m 28 mar 2024

De PowerPC (Powerstack, Black Hawk)

Linux Penguin

Inleiding:
Zomer 2003 kwam ik in het bezit van een toch wel wat afwijkende computer, een Motorola Powerstack met een 133MHz 604 CPU uit 1995. Natuurlijk een grote uitdaging om daar wat zinnigs mee te gaan doen. De bedoeling was om er eventjes Linux op te zetten en dan gewoon te gaan gebruiken ... In mei 2004 lukt het mij om X-Windows werkend te krijgen en dus om de PowerPC met meerdere schermen te kunnen gebruiken met een echte GUI. Mede dankzij internet lukte het mij uiteindelijk de echte oplossing te vinden: De huidige code (kernel 2.4 en nieuwer) kijkt voor de Blackhawk gewoon naar het verkeerde geheugen adres en na het aanpassen van 'clgenfb.c' verschijnt het grafische X-Windows scherm met 'kdm' (en 'twm'). Helaas kan ik de KDE (nog) niet gebruiken omdat ik te weinig schijfruimte beschikbaar heb. De Powerstack

De Powerstack is een zogenaamde Prep, MT6xx, PowerPC computer met een PowerPC CPU, in dit geval dus de 604. Het is een vrij moderne computer met PCI sloten. Het moederbord is erg compleet en voorzien van een onboard netwerk aansluiting (Dec21040), een onboard videokaart (Cirrus Logic 5434-8) en geluidskaart (CS4231A). Verder zit er nog een onboard SCSI controller (53NCR810) en een IDE aansluiting in.
Hardware die ik nu nog niet aan de praat heb in Linux, betreft de RTC-NVRAM module (MK48T18) en de onboard geluidskaart met de CS4231a chip.

Het Powerstack forum en het internet op zich blijken de grote onmisbare informatiebronnen te zijn voor het vinden van documentatie over en het vinden van oplossingen voor allerlei problemen met dit soort computers. Ondertussen heb ik bijvoorbeeld documenten gevonden over de Motorola Powerstack, zoals de 604 reference guide en een document over het gebruik van PPCBUG. Het is mij nog niet gelukt om me op het Powerstack als lid aan te melden, er verschijnt een SMTP foutmelding, en ja, dan wordt er vermoedelijk een bepaalde controle niet uitgevoerd ... Verder is alles afgestubd, dus een e-mail sturen naar de Administrator, dat is helaas niet mogelijk. Jammer maar helaas, we ploeteren nu zelf maar weer verder.

Video perikelen
Vanwege de wens om X-Windows te kunnen gebruiken op de Powerstack, is er veel tijd besteed om de Cirrus Logic 5434 (Alpine) videokaart werkend te krijgen. Vroeger, 1999/2000 is er wel een X-Windows versie voor de Powerstack ontwikkeld. Dit is de Xbh versie, de X-Windows voor de Black Hawk computer. Informatie over de Black Hawk is bijvoorbeeld te vinden op aoshimak's PReP Station pagina. Oude (.rpm) software is hier (nog) te vinden. De Powerstack van binnen

  • De Debian 2.2.20 kernel
    De Debian 2.2.20 kernel bleek deze videokaart niet te ondersteunen en daarmee was het niet mogelijk X-Windows te gebruiken. Linux distributie 2.4 biedt wel de ondersteuning voor deze videokaart. Helaas is er nog geen officiële versie beschikbaar, bij Debian en anderen, in een voor mij bruikbare vorm. De kernel versie 2.4.17 met de Debian 2.4 patches bleek instabiel, in het bijzonder leverde de SCSI driver problemen op. Opvallend was ook dat de S3 driver niet gecompileerd kon worden. Het lijkt er op dat binnen de code uiterst slordig wordt omgegaan met specifieke systeem afhankelijke code.
  • De (Debian) 2.4 kernel is een grote verbetering
    De speciale Debian 2.4 kernel op PowerPC Kernel Archives, versie 2.4.25 (BitKeeper 2.4 tree with the Debian 2.4.18 "powerpc" config), lijkt zeer goed te werken. De kernel moet wel opnieuw gecompileerd worden omdat de standaard kernel niet werkt op de PowerStack. Deze kernel bevat heel veel nieuwe opties, die voor deze Powerstack niet nodig zijn. Deze worden dus uitgezet. Na de eerste run blijkt dat de SCSI kaart niet zomaar herkend wordt. De configuratie opnieuw bekeken en de NCR810 modules in de kernel geplaatst. Daarna gaat het letterlijk als een speer. Er wordt nu slechts een paar seconden gezocht naar IDE apparaten die niet aanwezig zijn. Dat is in ieder geval een grote verbetering ten opzichte van de 2.2.20 kernel.
  • De videokaart heeft te weinig geheugen ...
    Net als in de voorgaande kernel versies, werkt de Cirrus driver met kernel 2.4.25 nog steeds niet goed. Op zich wordt de videokaart nu wel door X-Windows herkend, echter het scherm blijft zwart met wat vreemde blokken en stippelpatroon. De tekst die wordt getoond is slechts voor de helft leesbaar. De hardware nog maar eens bestudeerd: de videokaart bevat 2 geheugen modules TC514260J-70. Dit zijn 256kbit x 16 modules, of wel tezamen 1MB Videoram. Het XFree86.0 log bestand meldde dat de videokaart 2MB Videoram zou bevatten. Dit betekent dat de clgenfb driver de hoeveelheid videogeheugen niet goed herkend. Omdat het normale grafische beeld er incompleet uit ziet, vermoedde ik dat het toevoegen van extra video geheugen, de gemakkelijkste oplossing zou zijn om de clgenfb driver goed te laten werken. Mijn idee was om de 2 optionele geheugen modules te gaan plaatsen. Hiervoor heb ik de twee 814260-70 Ram chips van mijn oude 603 moederbord verwijderd en deze vervolgens, middels de daarop aanwezige ic-voetjes, op het 604 moederbord geplaatst. Er worden allerlei kleuren en tekens zichtbaar na het installeren van de clgenfb module, maar de prompt ziet er nu gelukkig wel goed uit! De clgenfb module lijkt de videokaart dus nog niet goed te initialiseren. Nog eens de configuratie bekeken, en een aantal varianten uitgeprobeerd. Nadat ik alle benodigde video modules in der kernel had opgenomen, lijkt de initialisatie wel goed te verlopen zonder vreemde kleuren en lettertekens. X-Windows werkt overigens nog steeds niet, het scherm blijft zwart met wat spikkels. De plaatsing van een PCI videokaart, zoals een S3Virge kaart met 4MB EDO geheugen of een S3Vision kaart, bood ook geen uitkomst.
  • Linux stuurt het geheugen op de videokaart niet goed aan ...
    Eind mei 2004 vond ik op het Powerstack forum: 'ISA Memory & Framebuffer'. Dit forum bericht meldde dat X-Windows wel werkte in VGA mode en ook op een ISA kaart. Verder meldde dit bericht een aantal code wijzigingen die ook bleken te werken! Ik kan nu de onboard Cirrus Logic videokaart gebruiken met een maximum resolutie van 1024x768 in 256 kleuren.
  • 16 bits kleuren met de standaard of een andere videokaart?
    De standaard Cirrus Logic videokaart geeft slechts 256 kleuren weer. Het beeld is opvallend goed, toch bestaat de wens voor meer kleuren. Het is mij op dit moment nog niet gelukt om zichtbaar beeld te krijgen op een bij geplaatste niet Cirrus Logic videokaart. Dit omdat de Bios van de Powerstack niet standaard overweg kan met die videokaarten omdat ze een standaard PC Bios bevatten. Desondanks probeer ik nu om 16 bits kleuren te krijgen met een nVidia Corporation NV5M64 [RIVA TNT2 Model 64/Model 64 Pro] rev 21 kaart met 16MB RAM. Dit mislukt vermoedelijk omdat 'NV5M64' niet geaccepteerd wordt door de huidige driver code. Nu draait er een nieuwe build waarin de ID NV5M64 is gewijzigd in NV5. Helaas blijkt ook dit niet te werken. Nu moet ik me toch gaan verdiepen in de detectie van een PCI kaart. De ID string wijkt kennelijk af van wat er wordt verwacht, de bijbehorende tekst string is ook onbekend. Toch wel vreemd. Andere videokaarten geven vergelijkbare problemen of de bijbehorende drivers laten zich niet compileren voor de PowerPC.

Geluidskaart perikelen
Er is behoorlijk wat onduidelijkheid hoe de geluidskaart aangestuurd moet worden. Volgens de reference guide zit de geluidskaart op i/o adres 0x830 en maakt de geluidskaart gebruik van irq 10 en dma 6 en 7. De benodigde modules lijken te zijn: sound, uart401 en ad1848. Middels cs4232 lijkt het mogelijk de benodigde sound driver ook daadwerkelijk te laden middels de opdracht: 'modprobe cs4232 io=0x830 irq=10 dma=6 dma2=7', ook 'modprobe cs4232' levert het gewenste resultaat op. De geluidskaart wordt gevonden met de melding: <Crystal audio controller (CS4231A)> at 0x830 irq 10 dma 6,7. Na opstarten van de KDE, wordt het testgeluid grotendeels als ruis weergegeven. De CS4232 geluidsdriver werkt dus helaas niet goed.
Het onderzoek is begonnen met het zoeken van de standaard i386-gereedschappen: 'alsaconf' en 'sndconfig'. Voor de PowerPC bestaat 'sndconfig' niet en 'alsaconf' vindt geen geluidskaart. Dit biedt dus geen hulp.
Experimenteren met een standaard ISA SB16 geluidskaart ligt nu voor de hand. Omdat ik toevallig een ISA ESS688 kaartje heb liggen die kennelijk ook de Soundblaster drivers gebruikt, plaats ik die in de PowerPC. Middels 'modprobe sb' wordt de geluidskaart 'ESS688' direct gevonden met de melding: <ESS ES688 AudioDrive (rev 6) (3.01)> at 0x220 irq 7 dma 1,5. Opstarten met de KDE-tools opstarten, levert prima geluid op! Ik had nog wel jumpers verplaatst, het is de vraag of dit echt nodig is.

Overig
De Linux code voor de PowerPC lijkt niet zonder meer geschikt te zijn voor de Powerstack. Het niet herkennen van de RTC-NVRAM module (MK48T18) is daar een goed voorbeeld van. Op het Powerstack forum vond ik ook informatie die aangaf dat de Powerstack specifieke code niet in staat is meerdere PCI interrupts voor een PCI slot te gebruiken. Dit bleek problemen te geven met een bepaalde PCI kaart voor USB. De Powerstack gebruikt kennelijk een iets ander schema die gelukkig wel goed is gedocumenteerd. Ik heb de code wijzingen in gebruik, ik merk nog geen verschil.

Terug naar het Begin.


WelkomWeetjesStuur berichtGastenboekWebsite BlogLinks RSS button

Datum: 28-12-2009