Taal: NL of EN
Mode: PC, Tablet, Mobile of TV
pcpret.nl: wandelen, fotografie, audio en computer weetjes!
WelkomWeetjesStuur berichtGastenboekWebsite BlogLinks RSS button
Bloem van watermuurKijk ook eens op www.natuurspoor.nlPaddestoel

Weetjes overzicht pagina

Zelfbouw PC
Onderhoud/reparatie PC
HP Scanjet 5P in Windows
Lemax Kerst
Eenvoudige videobewerking
PC historie
Documentatie zoeken
Oude notebooks
P4 en MS-6704 ervaringen
Asus PQ5L SE met E5200
MSI K8N Neo2 Platinum
Packard Bell EASY NOTE
Compaq Presario 1255
AMD K6-3 ervaringen
EP-8RDA3+ ervaringen
ECS K7S5A
Mijn PC
Windows Media Center
De PowerPC, Blackhawk
Linux activiteiten
Y-kabel voor laptop
Euro-teken in Windows 9x
CD-ROM in MS-DOS
Virtueel geheugen
Allerlei handige weetjes
MC34063
Telefoonlijn check
Weetjes overzicht

Meest gelezen onderwerpen:
Website blog...
Mediastreaming van Windows P...
Pingen en een IP adres vinde...
Gastenboek lezen...
Geluidsapparatuur aansluiten...
UTP, straight en cross ...
Schrijf een bericht...
Windows 7, 8 en 10 in een th...
Gastenboek schrijven...
Een thuisnetwerk aanleggen...

OS=
Browser=
IP adres= 44.192.92.49
Bezoekers= 1983285     Meer ...
(Vanaf 27-10-2010)

Land informatie van bezoekers, 27 may 2023 t/m 02 jun 2023

Ervaringen met Lemax kersthuisjes

Hier wat informatie over mijn en door mij gebruikte hobby computers. Yulesteiner Brewery
  1. Inleiding
  2. Repareren van de Yulesteiner Brewery, 1e keer
  3. Wrang gevoel, waar gaat het mis?
  4. Repareren van de Yulesteiner Brewery, 2e keer
  5. Repareren van de Yulesteiner Brewery, 3e keer
  6. Bierglazen repareren
  7. Terugplaatsen glasvezel om verlichting te repareren
  8. Led of lamp verlichting te fel (of te zwak)
  9. Lege kamers herinrichten?
  10. Lemax klachten, zijn die er? Of ben ik de enige die dit opmerkt?
Inleiding
Weer eens wat anders dan computers onderhouden en repareren. Mede aangestoken door het Lemax virus, heb ik een aantal Lemax kersthuisjes gekocht. Natuurlijk begon dit niet zomaar. Ik kwam in contact met een groot Lemax liefhebber. De huisjes bleken enigszins kwetsbaar. Ook bleken niet alle lichtjes (veelal licht via glasvezel) licht te geven. Maar soms gaven lampjes juist teveel licht. Daarbij kwam nog dat juist door het vele detail, ook de zwakke punten goed zichtbaar werden. Een leeg verlicht raam zonder dat een inrichting te zien was van bijvoorbeeld de kamer achter dat raam. Soms een niet aangekleed eettentje of een lege kamer die nog zat te wachten op een nieuw behangetje en/of meubilair.

Repareren van de Yulesteiner Brewery
Een echt hobby project voor mij is de Yulesteiner Brewery geworden. Dit ging al mis bij de aflevering in 2017. In eerste instantie dacht ik, het is een kleinigheid (een los draadje of zo) zou zijn. Het kersthuisje deed het toch nog twee weken geleden? Toen ik de brouwerij ophaalde, draaiden de flessen niet. De verlichting was wel in orde. Omdat ik dacht aan een los draadje of een defecte motor, ging ik akkoord met extra korting en ik ging de reparatie uitdaging aan. Uiteindelijk had ik pas 2 jaar later tijd om mij opnieuw in de problematiek te verdiepen. De oorzaak bleek achteraf vrij eenvoudig, een van de asjes bleek muurvast te zitten. Geen wonder dat er niks draaide ...
Ervan uitgaand dat het asje iets te dik was, heb ik eerst geprobeerd het asje los te maken, wanneer dit zou lukken, dan was de oplossing waarschijnlijk vrij makkelijk. Gelukkig lukte het mij dit asje met enige moeite los te trekken. De makkelijkste oplossing leek mij om de kunststof ashouder iets uit te boren. De bus had een doorsnede van 1 mm. Dus ik dacht met een boortje van 1,1 of 1,2 mm de ashouder wat uitboren, dan zal de as wel weer gaan draaien. Nou dat was helemaal goed gedacht! Dat werd dus voor mij een zeer geslaagde kerst.
Dit was in het kort de meest praktische oplossing om de brouwerij weer draaiende te krijgen. Echter de grootste klus was voor mij het uit elkaar halen van de brouwerij. Uiteindelijk bleek dat het gehele draaiende deel op een kunststof plaat was gemonteerd. Ik wam hierachter toen ik het schuim aan de onderzijde probeerde te verwijderen, want ja dit kersthuisje moest toch ook door iemand gemaakt zijn die precies het omgekeerde had gedaan: netjes in elkaar zetten tot een mooi en goed werkend yulesteiner brouwerij.
detail draaiende flessen Yulesteiner Daarna kwam de volgende klus, de boel weer in elkaar zetten, niet super lastig. maar ook niet echt gemakkelijk. Ik heb vooralsnog de makkelijkste weg gekozen: een extra onderplaat die mij extra plakruimte gaf om, jawel, ductape te gaan gebruiken. Mocht dit huisje vaker kapot gaan, dan hoop ik een wat makkelijker oplossing te hebben bedacht om dit kersthuis(je) sneller te kunnen openen om het, kennelijk noodzakelijke onderhoud, uit te kunnen voeren.

Wrang gevoel, waar gaat het mis?
Het wrange gevoel dat achterbleef was dat dit, volgens mij, toch wel wijst op een productiefout. Dan resteert nog de schade aan het bouwsel zelf. Er bleken namelijk twee bierglazen te ontbreken. Afgebroken dat was wel goed te zien. Maar was het afgebroken spul gebleven? Wanneer dat afgebroken spul nog in goede staat zou zijn, dan was reparatie vast nog wel mogelijk geweest. De afgebroken onderdelen zouden dan mogelijk weer zijn vast gelijmd. Ook niet goed, maar wel een praktische oplossing.
Dit vastlijmen, zou eigenlijk niet nodig moeten zijn, het product zou gewoon in orde moeten zijn. Het product leek goed verpakt.
Ik vermoed dat het transport van fabriek naar de winkel mogelijk te ruw is, dan wel dat er ergens in het proces van productie en verkoop in de winkel, mogelijk iets misgaat met de verpakkingen. Dit kan plaatsvinden in de winkel door klanten en misschien speelt ook het personeel een rol. Dan wel dat de kersthuisjes onzorgvuldig worden ingepakt direct na productie. Het vervoer levert natuurlijk wel risico op, zolang er maar niet gesmeten wordt met dit soort verpakkingen met kersthuisjes. Hoewel optillen en neerzetten door in theorie problemen kan veroorzaken, zou ik niet direct verwachten dat er achteloos met deze spullen zou worden omgegaan.
Maar achteraf denk ik dat de verpakking toch op de grond is gevallen of is gesmeten. Na zoveel jaar, heb ik binnenshuis ondertussen heel wat meters afgelegd met mijn kersthuisjes. De kershuisje laat ik namelijk niet in de woonkamer staan. Die gaan weer terug in de verpakking om daarna weer opgeborgen te worden. Uiteindelijk zal ik de verpakkingen ook een aantal keren optillen, neerzetten en verschuiven. Maar ik heb tot nu toe nooit nieuwe schades opgemerkt.

Bierglazen repareren Yulesteiner bier drinken, maar twee bierglazen ontbreken
Echter ik zat nog met die twee ontbrekende bierglazen (ongeveer een halve centimeter hoog, behoorlijk klein dus). Ik bekeek de mogelijk geschikte materialen en de eventuele oplossing. Uiteindelijk had ik een rond stukje hout met een doorsnede van 6 mm in handen afkomstig van een waterijsje ... Dat bracht mij op een idee: met een vijltje de juiste vorm in het hout vijlen. Hiervoor kan ook een frees worden gebruikt, maar dat leek mij nog lastiger vanwege de geringe afmeting van het te maken bierglas. Daarna het resultaat op kleur brengen, nadat de verf droog was heb ik de houten glaasjes losgezaagd en toegevoegd aan het kersthuisje (uiteraard gelijmd met montagekit). Het eindresultaat mag best gezien worden, er zit zelfs bier in de nieuwe glazen ...

detail draaiende delen en motor van Yulesteiner Repareren van de Yulesteiner Brewery, 2e keer
Yulesteiner bier drinken Kerst 2021 bleek de Yulesteiner Brouwerij nog steeds naar tevredenheid te funtioneren. Helaas, begin januari 2022, stond het draaiende deel in de brouwerij plotseling weer stil. Uiteindelijk heb ik het draaiende deel weer losgemaakt en geheel uit elkaar gehaald op zoek naar het blokkerende onderdeel. Ook dit keer bleek de motor prima in orde ... Er bleek bij één tandwiel plastic gruis te liggen, mogelijk een gevolg van een motor die tevergeefs zijn werk probeerde te doen. Wel een symptoom maar geen oorzaak. Na het hele mechaniek los te hebben geschroefd, heb ik de boel weer in elkaar geschroefd, mede omdat de motor bleek te werken. Stap voor stap met tussencontrole dat de motor nog zijn werk kon uitvoeren, werkte het draaiende deel weer goed. Gelukkig viel dit ook nog een beetje mee.

Repareren van de Yulesteiner Brewery, 3e keer
Toch nog een beetje onverwacht, stond vlak na kerst de draaiende delen van de Yulesteiner brouwerij weer stil. De brouwerij had in ieder geval een paar weken zijn werk kunnen laten zien. Ik was wel een beetje teleurgesteld, want in stilte had ik gehoopt dat dit moment wat later zou plaatsvinden. Ik heb het huisje net zoals de vorige keer weer bekeken. De motor functioneerde, net zoals de vorige keer, nog prima. Ook dit keer zat het probleem in de tandwiel overbrenging. Ook dit keer lagen er kleine stukje plastic bij het onderste tandwiel. Kennelijk zit er enige speling in die er voor zorgt dat dat tandwiel kan blokkeren. Hiervoor heb ik geen directe oplossing. Mogelijk zou de motor aandrijving enigszins vereenvoudigd kunnen worden. In het onderste deel zijn toch vrij veel tandwielen en een aandrijfsnaar geplaatst. Een oplossing is mogelijk om minder tandwiel overgangen te maken door middel van direct drive motoren.

Terugplaatsen glasvezel om verlichting te repareren
Het komt vrij regelmatig voor dat een lampje (of eigenlijk een klein stukje plastic) geen licht geeft, terwijl je wel licht zou verwachten. Dit komt in het algemeen door een losgeraakte glasvezeldraad. Een glasvezeldraadje die los zit, die kan in het algemeen vrij gemakkelijk terug worden geschoven tussen de andere glasvezeldraadjes. Daarbij moet wel de achterzijde van het betreffende Lemax huisje worden losgeschroefd. Enige handigheid bij het terugplaatsen van de glasvezeldraad is helaas wel noodzakelijk.

Led of lamp verlichting te fel (of te zwak)
Een te fel brandend lampje (veelal een ledje), die kan afhankelijk van de plaatsing op verschillende manieren wat minder fel worden gemaakt. Omdat de meeste lampjes parallel zijn geschakeld, heeft een extra weerstandje niet zoveel zin. Dus ik had de keuze om het lampje wat te verduisteren (met doorzichtig papier en/of plakkaat verf). Alternatief was om het lampje iets anders te richten, vaak is dit het makkelijkst. Wees wel voorzichtig, te ver doorbuigen kan kortsluiting geven! Dit doordat de niet geísoleerde delen van de twee draden naar de led/lamp elkaar niet mogen raken. Oh ja, en teveel bewegen kan de draden doen (af)breken. Dus let goed op, er is dus een zeker risico om nieuwe schade te veroorzaken. Vaak nog wel te repareren, maar niemand zit op extra werk te wachten, zeker wanneer dit is te voorkomen. Oh ja, een lampje kan natuurlijk ook te weinig licht geven. Vaak is dit ook te verhelpen door voorzichtig de positie van het lampje iets te veranderen.

Lege kamers herinrichten?
Tja, en dan die lege ramen en kamers, wat doe ik daar nou mee. Dat is best lastig. Soms ontbreekt de vloer, en dat geeft vals licht. Van papier heb ik nieuwe vloertjes gemaakt. Op internet, in tijdschrijften, kerstkaarten en brochures, heb ik gezocht naar geschikte achtergronden. Na plaatsing van een extra plaatje ziet een lege kamer er dan weer bewoond uit.

Lemax klachten, zijn die er? Of ben ik de enige die dit opmerkt?
Nawoord: Uiteraard heb ik op internet gezocht of ik de enige was met klachten. In eerste instantie vond ik niks, maar door toch nog net iets verder te kijken, kwam ik uit op recensies van amazon. Er bleek dus veel vaker nogal wat mis te gaan met leveringen. De vraag die dan vaak resteert, waar gaat het dan mis? Dat weet ik niet, maar toen ik de brouwerij kocht, zag ik pas thuis dat veel onderdelen waren vast gelijmd, maar niet echt vast zaten. Uiteindelijk heb ik alles wat te los zat, dus makkelijk was los te duwen (dus niet veilig binnenshuis te verplaatsen) losgemaakt. Vervolgens heb ik de lijm te gemakkelijk kunnen verwijderen ... Waar is die lijm voor het eerst gebruikt? In 2019 heb ik de eerste reparatie uitgevoerd, vervolgens heb ik de twee jaar eerder losgemaakte onderdelen vastgemaakt met Bison montagekit. Een hele goede lijm die echt niet zomaar loslaat. Tot op heden is er nooit meer iets losgeraakt. Dus ja, ik twijfel enigszins over de oorspronkelijke productie kwaliteit. Maar ja, dat blijft gissen. In het geval van amazon, of in de winkel waar ik mijn spullen heb gekocht kan een en ander ook misgaan waardoor zo'n kersthuisje schade oploopt. Goed opletten dus bij het kopen van dit soort kersthuisjes. Altijd alles goed bekijken en indien mogelijk ook testen voordat je naar huis gaat!
Oh ja, op internet vond ik één webwinkel met een opvallende tekst specifiek voor de Yulesteiner brouwerij:
Yulesteiner brewery LEMAX. Huisjes horeca uit de collectie van LEMAX Caddington Village. Dit artikel maakt een licht brommend geluid, dit komt door de hoeveelheid onderdelen die bewegen. Daar is weinig tegen te doen. De techniek in dit artikel is complex en zeer mechanisch, dit slijt dus vrij snel en daarom gaat dit artikel beperkt mee. Hierdoor is de fabrieksgarantie op dit artikel beperkt.
Een interessant stukje tekst die wel wat vragen oproept. Dan gaat het mij niet om het licht brommend geluid dat hoorbaar is. Het lijkt me juist uiterst logisch dat er enig geluid hoorbaar is door de mechanische onderdelen. De slijtage aan deze onderdelen heb ik zelf nog niet echt gezien (nou ja dat gruis bij het tandwieltje). Omdat ikzelf tot nu toe tweemaal problemen heb gehad die ik zelf heb kunnen oplossen, is het wel duidelijk dat een kersthuisje kwetsbaar is, zeker als er bewegende onderdelen in zitten. Verder lijkt de levensduur zonder het juiste onderhoud nogal te worden beperkt. Een kersthuisje zoals, de Yulesteiner brouwerij lijkt gewoon onderhoud nodig te hebben.
Met de gewone kersthuisjes, vooral die zonder bewegende delen, daar heb ik nog geen problemen mee ondervonden, ook niet wat betreft loszittende of losrakende onderdelen. En ja, de onderdelen die los zouden kunnen raken, die hebben eigenlijk alle Lemax kersthuisjes wel. Dat maakt deze kersthuisjes juist zo leuk om te zien. Zo mooi als de winkels het inrichten, zover ga ik zelf dan niet. Maar het is wel een extra reden om zo"n winkel te gaan bezoeken. Mogelijk dat ik dan ook weer iets leuks zie!
Tot slot, let goed op en wees voorzichtig met de onderdelen. Geduld is een schone zaak, goed gereedschap is het halve werk, voorzichtigheid is de moeder van de porceleinkast ... of zeg ik nu iets verkeerd ...

Terug naar het Begin.


WelkomWeetjesStuur berichtGastenboekWebsite BlogLinks RSS button

Datum: 28-12-2009