Taal: NL of EN
Mode: PC, Tablet, Mobile of TV
pcpret.nl: wandelen, fotografie, audio en computer weetjes!
WelkomWeetjesStuur berichtGastenboekWebsite BlogLinks RSS button
Bloem van watermuurKijk ook eens op www.natuurspoor.nlPaddestoel

Weetjes overzicht pagina

Zelfbouw PC
Onderhoud/reparatie PC
HP Scanjet 5P in Windows
Lemax Kerst
Eenvoudige videobewerking
PC historie
Documentatie zoeken
Oude notebooks
P4 en MS-6704 ervaringen
Asus PQ5L SE met E5200
MSI K8N Neo2 Platinum
Packard Bell EASY NOTE
Compaq Presario 1255
AMD K6-3 ervaringen
EP-8RDA3+ ervaringen
ECS K7S5A
Mijn PC
Windows Media Center
De PowerPC, Blackhawk
Linux activiteiten
Y-kabel voor laptop
Euro-teken in Windows 9x
CD-ROM in MS-DOS
Virtueel geheugen
Allerlei handige weetjes
MC34063
Telefoonlijn check
Weetjes overzicht

Meest gelezen onderwerpen:
Website blog...
Mediastreaming van Windows P...
Pingen en een IP adres vinde...
Gastenboek lezen...
Geluidsapparatuur aansluiten...
UTP, straight en cross ...
Schrijf een bericht...
Windows 7, 8 en 10 in een th...
Gastenboek schrijven...
Een thuisnetwerk aanleggen...

OS=
Browser=
IP adres= 3.235.147.50
Bezoekers= 1983285     Meer ...
(Vanaf 27-10-2010)

Land informatie van bezoekers, 03 jun 2023 t/m 09 jun 2023

Linux activiteiten:

Linux Penguin

Inleiding:
Een aantal jaren geleden kwam ik voor het eerst in aanraking met Linux door FreeSCO. FreeSCO was en is zeer geschikt om een oude computer nog dienst te laten doen als een router, zie ook: ADSL op een Windows PC of FreeSCO router. Hiermee kon ik mijn Unix kennis weer een beetje ophalen. Zomer 2003 kwam ik in het bezit van twee wat ongewone computers:
- een Motorola Powerstack met een 133MHz 604 CPU uit 1995
- een DecPC150 met een 150MHz Alpha 21064 CPU uit 1992

Natuurlijk een grote uitdaging om daar wat zinnigs mee te gaan doen. De bedoeling was om er eventjes Linux op te zetten. Al vrij snel kwam ik erachter dat het een behoorlijk zoekwerk ging worden. Informatie en software over moderne "386" PC's was gemakkelijk te vinden. Informatie en software over vrij moderne "niet 386" Computers was al wat moeilijker. Informatie en software over oudere "niet 386" computers, dat was een heel stuk lastiger. Enerzijds omdat de informatie wel ooit op internet heeft gestaan, maar niet meer beschikbaar lijkt te zijn. Anderzijds omdat de moderne PC's vele malen populairder zijn en er dus gewoon meer over is te vinden. Toch bestaan er voor de PowerPC computers, waartoe de Powerstack computer behoort, en de Alpha computers vele websites.
Na wat puzzelen kwam ik erachter dat Debian Linux vrij veel computers ondersteunde, waaronder de PowerPC en Alpha computer. Ik koos daarom Debian om me er verder in te verdiepen. Ik kwam erachter dat de gangbare methode om Linux te installeren of via CD-Rom of via internet en een aantal installatie diskettes (bestaande uit boot, root, rescue en driver diskettes). Debian installeren is vrij bewerkelijk omdat er veel menuutjes best wel zoeken is. En ja, ook zoeken naar de juist diskettes leverde wel eens een probleem op. Uiteindelijk kwam ik erachter dat als de netwerkinstallatie goed werkt er alleen een boot en een root diskette nodig was. De volgende stap was om na te gaan wat ik nog meer nodig had.

De PowerPC (Powerstack, Blackhawk)
De Powerstack De Powerstack was een zogenaamde Prep, MT6xx, PowerPC computer met een PowerPC CPU. De 6xx geeft de CPU serie aan, dit kan bijvoorbeeld 601, 603 of 604 zijn. Nieuwere modellen zijn de overbekende (Power) Mac computers en klonen. De computer heeft PCI sloten en lijkt dus vrij modern!
Na wat uitproberen lukte het me vrij snel om de harde schijf in te delen en Linux te installeren. Daarna nog vele herinstallaties uitgevoerd omdat er toch nog wel eens wat misging. Bijvoorbeeld een onhandige of onjuiste schijfindeling (teveel of te weinig swap, te weinig vrije ruimte voor installatie van nieuwe software of te weinig ruimte voor experimenten). X-Windows, en met name de KDE, bleek bijvoorbeeld veel schijfruimte nodig te hebben (meer dan 400MB). Nu levert juist het gebruik van X-Windows problemen op omdat de Powerstack specifieke grafische kaart, Cirrus Logic videokaart, niet wordt herkend (Debian kernel 2.2.20) of niet werkt (Debian kernel 2.4.25). Vroeger, 1999/2000 is er wel een X-Windows versie voor de Powerstack ontwikkeld. Dit is de Xbh versie, de X-Windows voor de Black Hawk computer. Uiteindelijk vond ik op het Powerstack forum de oplossing voor de problemen met de Cirrus Logic driver. In combinatie met de Debian 2.4.25 kernel biedt mijn Power PC nu GUI!
Hardware dat nu aan de beurt is, betreft de RTC-NVRAM module (MK48T18) en de onboard geluidskaart met de CS4231a chip. Wilt u meer lezen over mijn ervaringen, kijk dan op de speciale PowerPC Blackhawk pagina.

De Alpha Jensen computer
De Alpha Jensen De Alpha computer bleek de volgende uitdaging. Dit is een interessante computer omdat het een 64-bit brede CPU bevat. De computer was voor zijn tijd revolutionair te noemen. De computer bevat de wat minder bekende EISA uitbreidingssloten. Op zich zijn deze compatibel met ISA sloten, dus eventuele ISA uitbreidingskaarten, kunnen worden gebruikt.
Ik heb één van de eerste modellen en die is niet zo gebruikers vriendelijk. Eerst moest ik nog wat hardware probleempjes overwinnen: de ventilator in de netvoeding bleek kapot en de 4,5V lithium batterij om de CMOS data te bewaren, bleek behoorlijk leeg. Die batterij heb ik vervangen door een Alkaline Penlight batterijen setje. Die ventilator was veel meer werk omdat de jensen en zeker de netvoeding, niet was gemaakt om ooit nog eens uit elkaar te worden gehaald. Uiteindelijk kon ik er een modern 9 cm ATX exemplaar in plaatsen (nu met connector en steker).
Nu kon ik echt beginnen met de Linux installatie, tenminste, naar het zoeken hoe dat moest gebeuren. Er waren wel installatie diskettes, alleen start de computer daar niet automatisch zelf mee op. Na wat zoekwerk kwam ik erachter dat ik een bootloader moest installeren. Na nog meer zoekwerk en veel uitproberen (de links bleken niet te werken en de informatie was niet zo heel erg duidelijk), lukte het me uiteindelijk het boot programma daadwerkelijk op te starten. In plaats van "b 0/a ..." moest ik dus "b- 0/a ..." intikken om op te kunnen starten van de Linux root schijf. Ondertussen toch nog wel vrij veel informatie gevonden. Bijvoorbeeld informatie over de Alpha computers op de AlphaLinux pagina. En de Alpha Jensen in het bijzonder op de Linux.Cis en de AlphaLinux pagina. De informatie op deze pagina's is soms behoorlijk verouderd. De links naar de software kloppen vaak niet meer. Voor de software, kan je gelukkig (nog) terecht bij Universität Bayreuth.
Veel problemen ondervond ik met de installatie. Ik hoopte dat ik alles zoals ik gewend was, via een netwerk installatie kon uitvoeren. Doordat ik als eerste een wat oudere Linux versie had uitgekozen (Debian 2.1, 1999) bleek dat niet mogelijk. Daarbij kwam nog dat deze oude versie zich niet eens liet installeren. De foutmelding /usr/bin/sed not found' verscheen tijdens de installatie. Debian 2.2 (2000) liet zich ook niet in installeren omdat die de driver diskette niet wilde accepteren. In die versie kwam overigens nu wel de installatie optie via het netwerk voor. Maar nog steeds kon ik die niet gebruiken.
Tijdens het zoeken kwam ik ook de nieuwste Debian Linux distributie tegen. Dit bleek de voor mij overbekende versie 2.2.20 (uit 2002) te zijn. De Alpha Jensen van binnen De netwerk installatie werd vermoedelijk gehinderd doordat er twee netwerkkaarten in de computer zaten. Uiteindelijk besloot ik een netwerkkaart te verwijderen en toen werkte de netwerk installatie plotseling wel. Het resultaat was een goed werkende Linux maar wel zonder werkende netwerkkaart ... Ik ontdekte dat er voor de jensen specifieke netwerkkaart DE422, geen drivers beschikbaar gesteld worden. Deze driver 'depca.o' komt niet voor op de driver diskette en moet dus zelf gemaakt worden. De driver voor de 3C509 is wel aanwezig en kan ook via insmod worden geladen. De netwerkkaart wordt vervolgens ook herkend, maar geen netwerkverbinding ... Na nog meer zoekwerk en een herinstallatie ontdekte ik dat via /etc/modules.conf hardware geconfigureerd kon worden. Dit gelijk uitgeprobeerd, en de 3C509 kaart werd nu wel herkend!

De Windows PC en Linux
Met Windows PC bedoel ik dus de PC met de Intel CPU's, de bekende 386 PC's gevolgd door de Intel Pentium en AMD Athlon CPU's. Op deze pagina klinkt dat best wel gek, enerzijds omdat het over Linux gaat, en anderzijds omdat zowel voor de Alpha Jensen en de Powerstack er dus ooit Microsoft Windows is uitgebracht ...

Wat betreft Knoppix heb ik op een Pentium-I/133, een Celeron 333A en een Athlon XP systeem uitgeprobeerd. Hoe sneller het systeem, hoe plezieriger alles zal werken. Voordeel van Knoppix (CD-Rom) is dat je gelijk aan de slag kunt zonder al te veel te hoeven in te stellen. Ook is Knoppix vrij Windows vriendelijk uitgerust.

Het Pentium-I/133 systeem heeft bijvoorbeeld maar 64MB Ram. Dat is vaak ook het maximum, Knoppix vindt dat niet genoeg voor bijvoorbeeld de KDE en vraagt dus of er een Swap bestand mag worden aangemaakt. Vervolgens zal Knoppix voor elke partitie vragen of daar een swap bestand mag worden gemaakt. Het opstarten neemt veel tijd in beslag en het de installatie zelf werkt zeer traag. De configuratie dus op schijf opslaan dat scheelt toch wel een hoop wachttijd. De TV-kaart configuratie verloopt moeizaam (Pixelview Play-TV). Het is duidelijk dat Windows 98 op dit punt veel werkbaarder is.
Het Celeron 333A systeem bevatte een wat oudere 3COM netwerkkaart, een 3C509, die Knoppix niet wilde herkennen. Ook was de opdracht insmod niet toegestaan, dat moet vanaf de linux prompt (knoppix 2). De KDE en gnome werken verder prima op deze computers. Verder oogt Knoppix heel erg compleet.

Wat betreft de 386-PC achtigen en Debian 2.2.20 kernel installaties, heb ik alleen ervaring met Celeron 333A, 5x86, Pentium I/133 systemen. Hierbij verder geen problemen ondervonden, netwerkkaarten werden goed herkend. Alleen de oudere systemen, zoals de 5x86, kunnen geen X-Windows. Enerzijds vanwege te weinig geheugen en anderzijds vanwege het ontbreken van geschikte videokaarten. Ik heb dus wel wat beschikbaar, maar de CL GD-5440 videokaart lijkt in elk ander systeem dan die normaal zit, heel erg instabiel.
Overigens werkt de Debian KDE op een Pentium I/133 systeem veel prettiger dan de Knoppix KDE. Terwijl ik de Debian KDE getest hebt op een systeem met 64MB EDO Ram en een onboard CL GD5436 videokaart, is de Knoppix KDE getest op een systeem met 64MB SD-Ram een een S3 Virge DX/GX PCI videokaart.
Debian installeren is overigens wel veel bewerkelijker dan Knoppix. Overigens vond ik Red Hat (9.0, eval) ook zeer gebruikersvriendelijk om te installeren. Het gebruik tja, ...

De Asus EeePc Asus Eee PC
De Eee Pc moet de armeluis PC worden. Voor mij is het een goedkope echt meeneembare PC. Helaas lijkt de EeePc niet echt geschikt voor de hobbyist. Het basis besturingssysteem Xandros (Linux) is niet echt toegankelijk. Er is geen directe Console opdracht, verder is er ook geen functie aanwezig om extra programma's makkelijk toe te voegen. Op EeePC gebruikers forum (Engelstalig) is gelukkig veel informatie te vinden.
Middels de toetscombinatie Ctrl+Alt+T kan een Console venster worden gemaakt. Voor het aanpassen van het domein (overeenkomend met de werkgroepnaam van een Windows netwerk), moet er een regel in het bestandje '/etc/samba/sambo.conf' worden gewijzigd. Hoe? Met een tekstverwerker. Ik tikte op goed geluk 'edit' in, en dat bestond. Het bestandje kon alleen niet opgeslagen worden. Daarvoor moest de gebruiker weer root zijn. Na wat zoeken bleek de opdracht 'sudo' uitkomst te bieden: 'sudo mc' geeft een overzicht van configuratie bestanden, verder kan de inhoud van die bestanden vrij makkelijk worden gewijzigd. Oh ja, het is ook mogelijk om 'su root' te doen, en het root wachtwoord is dus het wachtwoord dat als eerste ooit is ingetikt. Ik herkende dat zelf niet als root wachtwoord, maar gelukkig wist ik nog wel wat ik had ingetikt.

PCtoGO, kennismaken met Puppy Linux
The CompUsers gebruikersgroep heeft in november 2009 een geheugenstick uitgebracht waarop Puppy Linux is geïnstalleerd. Puppy Linux is een compacte Linux die beschikt over de basis Linux functionaliteit. Interessant is dat via Linux Windows partities bekeken kunnen worden. Verder, wel voer voor gevorderden, kan de harde schijf eventueel opnieuw worden ge(her)partitioneerd. Deze geheugenstick heeft de toepasselijke naam PCtoGO gekregen. Op deze wijze is de kennismaking met Linux wel heel eenvoudig geworden!
Het maken van een PCtoGO stick ging niet geheel probleemloos. De oorspronkelijke oplossing werkte niet op mijn BSIX 2GB geheugenstick, de update werkte gelukkig wel goed.

Apple M3548 Power Macintosh De Apple Performa 6400/200

Een oude PC uit 1997 met een 200MHz PowerPC 603eV CPU. Geen snelheidswonder voor Linux, trouwens ook niet met het standaard besturingssysteem MacOS. Ik vond deze computer te rumoerig, ik heb de ventilator op een wat lager toerental gezet. Interessant aan deze computer is de geluidsweergave 16 bit stereo en een subwoofer onderin de computerkast! De snellere modellen hebben een video-in, dit systeem heeft dat dus niet. Er zit wel een ongebruikte 8 polige flatcable connector in de computer, mogelijk moet hierop de video-in module worden aangesloten. Het verbaasde me overigens wel een beetje dat er een IDE harde schijf in zit, ik had eigenlijk een SCSI versie verwacht. De CD speler gebruikt wel SCSI. Deze computer heb ik opgeruimd omdat ik er niet genoeg tijd voor vrij kan maken. Mocht ik in de toekomst een moderner systeem tegenkomen, dan ga ik er misschien wel mee aan de slag.

Terug naar het Begin.


WelkomWeetjesStuur berichtGastenboekWebsite BlogLinks RSS button

Datum: 28-12-2009