Taal: NL of EN
Mode: PC, Tablet, Mobile of TV
pcpret.nl: wandelen, fotografie, audio en computer weetjes!
WelkomThuisnetwerkStuur berichtGastenboekWebsite BlogLinks RSS button
Bloem van watermuurKijk ook eens op www.natuurspoor.nlPaddestoel

Thuisnetwerk

Mobiel internet
UTP, straight en cross ...
IP adres, pingen ...
Thuisnetwerk, een overzicht
Oude (W)Lan gebruiken
Windows Vista
Draadloos thuisnetwerk
Woordenlijst ...
Een thuisnetwerk bouwen ...
Mediastreaming ...
Meerdere gebruikers
Windows XP
Directe kabelverbinding
ADSL op Windows/Freesco
Windows 9x, 2000
Windows 7, 8 en 10
Software voor bescherming
Freesco installeren
Veilig werken
Hoe het begon
Eigen thuisnetwerk

Meest gelezen onderwerpen:
Website blog...
Mediastreaming van Windows P...
Pingen en een IP adres vinde...
Gastenboek lezen...
Geluidsapparatuur aansluiten...
UTP, straight en cross ...
Schrijf een bericht...
Windows 7, 8 en 10 in een th...
Gastenboek schrijven...
Een thuisnetwerk aanleggen...

OS=
Browser=
IP adres= 34.229.63.28
Bezoekers= 1983285     Meer ...
(Vanaf 27-10-2010)

Land informatie van bezoekers, 23 nov 2023 t/m 29 nov 2023

ADSL op een Windows PC of Freesco router

Voorwoord: De tijden zijn veranderd, de hier gegeven informatie is waarschijnlijk overbodig geworden! Tegenwoordig zorgt de provider er in het algemeen dat een modem/router gelijk is te gebruiken. Dus geen moeilijke instellingen meer, tenzij natuurlijk eigen apparatuur gebruikt wordt. De liefhebber kan lezen hoe een en ander vroeger ingesteld moest worden ...

 • ADSL op een Windows PC
  De installatie van MXstream pakket van de KPN kan vrij eenvoudig zelf worden geinstalleerd. Het voordeel ten opzichte van bijvoorbeeld een kabelinternet aansluiting is dat je de ADSL modem in principe op iedere netwerkkaart kan aansluiten. Ikzelf heb de ADSL splitter in de meterkast geplaatst, waardoor ik eerst moest uitpuzzelen welke draden ik echt moest gebruiken. De Windows installatie staat uitstekend beschreven in de bijgeleverde documentatie. Het enige echte probleem dat ik tegen kwam was dat ik de ADSL modem had aangesloten op een PC met twee netwerkkaarten. Hierdoor kreeg ik geen toegang tot het ADSL modem op 10.0.0.138. Nadat ik een netwerkkaart had verwijderd, kon ik het ADSL modem initialiseren. Daarna verliep de installatie nagenoeg probleemloos. Ik kwam op de HCCnet info pagina een opmerking tegen dat de subnetmask moest worden gewijzigd van 255.0.0.0 in 255.255.255.0 of 255.255.254.0 o.i.d. Na deze aanpassing werkte het geheel.
  Ik heb het ADSL modem succesvol uitgeprobeerd op een 486DX2 met Windows 95 (en IE3) en op een 5x86 (133MHz) PC met Windows 98.

  Een aandachtspunt is de instelling voor de bindingen van de netwerkkaart(en). Voor de TCP/IP->ADSL netwerkkaart en TCP/IP->NDISWAN heb ik de bestands-en printer deling uitgezet. De optie "Client voor Microsoft netwerken" moet aangevinkt blijven.

 • ADSL en Freesco
  De Freesco gaf veel meer problemen. Windows maakt gebruik van VPN, hoe Freesco dit afhandelt, daar had ik geen idee van. Als start begon ik te zoeken op het Computer!Totaal forum. Al snel had ik een aantal interessante links gevonden waaronder de pagina van Mark Bleeker die alles uitstekend uitlegt. Verder had ik diverse scripts en een disk image gevonden die ADSL op een Freesco router mogelijk zouden maken. De installatie van Freesco bleek complexer zijn dan ik had te verwacht. Allerlei problemen doken op: Scripts aanpassen op een Windows PC gaf aan het eind van de regel in de gewijzigde bestanden. Verder had de diskette nog slechts 18 kB vrije ruimte. Aan de hand van Mark Bleeker's tips begreep ik wat de bedoeling was. Ik heb eerst een nieuwe diskette aangemaakt en vervolgens de heb ik de benodigde bestanden aangepast. Dit zijn ondermeer: router/etc/system.cfg, router/rc/rc_user, router/ppp/pap-secr.ets en router/ppp/options.ads.
  Eerst bleek de PCI netwerkkaart niet te worden herkend, de driver ervoor paste niet op de diskette dus moest ik op zoek naar programma's waarvan ik dacht dat ik die niet nodig zou hebben. Uiteindelijk move2hdd en icmpinfo verwijderd.
  Vervolgens bleek de door mij gebruikte IP adressen voor de netwerkkaarten te conflicteren. Die van het Windows netwerk heb ik aangepast van 10.0.0... naar 192.168.0...

  Toen kwam er leven in de brouwerij, maar nog steeds werkte het niet. Nadat ik per ongeluk een log bestand had bekeken, kwam ik erachter wat er aan schortte: het ADSL wachtwoord werd niet in zijn geheel doorgestuurd naar het ADSL modem. Er zat een letterteken in die Linux, Freesco of Unix voor andere doeleinden bleek te gebruiken dan de bedoeling was. Namelijk een # en een \. Alles na een # in een Unix script bestand wordt gezien als een toelichting. Dit is te vergelijken met een REM regel in een MS-DOS batch bestand. Een backslash wordt gebruikt voor een cijfer notatie. Een gewone backslash dient als \\ te worden ingevoerd. Na het plaatsen van "" om het wachtwoord, bleek alles te werken. Het log bestand vond ik toen ik via telnet inlogde als 'admin'.

  Samenvatting van de belangrijkste aandachtspunten:

  1. Lees Mark Bleeker's website
  2. Kopiëer zelf fspptp.zip naar de router/fix op de diskette
  3. Vergeet niet eventuele drivers mee te kopiëren
  4. Maak de benodigde instellingen in setup (router/etc/system.cfg), in pap-secrets en options.adsl
  5. Let goed op eventuele foutmeldingen. Onder Windows werkte bij mij alles in één keer hoewel mijn lokale netwerk ook gebruik maakt van 10.0.0... Met Freesco moest ik toch echt de IP adressen hernummeren.

  De volgende waarschuwingen treden nog op: "ip_fw_demasq_gre 10.0.0.138 has no masq table", "warn[decaps_gre:pptp_gre.c:239]: discarding out of order", "SIOCADDRT: Invalid argument" (treedt op na enabling port forwarding). Het laatste probleem heeft mogelijk iets te maken met een route opdracht waarin $GATEWAY wordt gebruikt, die opdracht wordt kennelijk te vroeg aangeroepen.

 • Enige links:
  ADSL en Freesco handleiding
  HCCWorld forum, ADSL
  ADSL Online.Net, forum
  ADSL4Linux.nl, nieuws e.d.

Terug naar het Begin.


WelkomThuisnetwerkStuur berichtGastenboekWebsite BlogLinks RSS button

Datum: 2 januari 2010