Taal: NL of EN
Mode: PC, Tablet, Mobile of TV
pcpret.nl: wandelen, fotografie, audio en computer weetjes!
WelkomThuisnetwerkStuur berichtGastenboekWebsite BlogLinks RSS button
Bloem van watermuurKijk ook eens op www.natuurspoor.nlPaddestoel

Thuisnetwerk

Mobiel internet
UTP, straight en cross ...
IP adres, pingen ...
Thuisnetwerk, een overzicht
Oude (W)Lan gebruiken
Windows Vista
Draadloos thuisnetwerk
Woordenlijst ...
Een thuisnetwerk bouwen ...
Mediastreaming ...
Meerdere gebruikers
Windows XP
Directe kabelverbinding
ADSL op Windows/Freesco
Windows 9x, 2000
Windows 7, 8 en 10
Software voor bescherming
Freesco installeren
Veilig werken
Hoe het begon
Eigen thuisnetwerk

Meest gelezen onderwerpen:
Website blog...
Mediastreaming van Windows P...
Pingen en een IP adres vinde...
Gastenboek lezen...
Geluidsapparatuur aansluiten...
UTP, straight en cross ...
Schrijf een bericht...
Windows 7, 8 en 10 in een th...
Gastenboek schrijven...
Een thuisnetwerk aanleggen...

OS=
Browser=
IP adres= 44.192.254.173
Bezoekers= 1983285     Meer ...
(Vanaf 27-10-2010)

Land informatie van bezoekers, 25 sep 2023 t/m 01 oct 2023

Eén of meerdere gebruikers in Windows

In een normale gezinssituatie is het prettig om iedereen een eigen gebruikersnaam met eigen instellingen te geven. In Windows XP en Vista gaat het toevoegen van meer gebruikers haast spelenderwijs. In Windows 2000 is het wat ingewikkelder om gebruikers toe te voegen. In Windows 95 en 98 gaat dat ook vrij eenvoudig, het weer ongedaan maken van deze optie is vaak weer een stuk lastiger.

Eén gebruiker in Windows
Deze optie is met name interessant als het bureaublad gelijk verschijnt zonder dat er een wachtwoord hoeft te worden ingetikt. Dit kan op zich met alle Windows versies (in ieder geval met Windows 95, 98, 2000, XP en VIsta). Dit gaat bij iedere Windows versie op een iets andere manier.

Bij Windows 9x zal direct na installatie de gebruikersnaam, die in is gevuld tijdens de installatie van Windows (ofwel 'RegisteredOwner' in het register), worden gebruikt. Als er geen wachtwoord wordt ingevuld en vervolgens op OK wordt geklikt, dan is het bijna in orde. Alleen nog even de primaire netwerkaanmelding instellen op 'Windows Aanmelding' of 'Microsoft Family'. Vervolgens de computer opnieuw opstarten.

Bij Windows 2000 vraagt tijdens installatie of de computer gebruikt wordt door één computer persoon of dat er is. Vervolgens ook geen wachtwoord invullen, anders verschijnt het aanmeldvenster alsnog. Het normale Windows aanmeldvenster (via Ctrk+Alt+Delete) kan ook worden gebruikt, dit is op zich de veiligste manier om aan te melden.

Windows XP en Vista kan in dit geval net zo worden gebruikt als Windows 2000. Dit is voor Windows in te stellen met de opdracht Gebruikersaccounts op het Configuratiescherm. Vervolgens klikken op item 'De manier waarop gebruikers zich aan -of afmelden wijzigen'. Vinkje bij Welkomstscherm weghalen, dan werkt het zoals in Windows 2000 met aanmeldvenster. Vinkje bij Welkomstscherm plaatsen, dan verschijnt er voor één gebruiker zonder wachtwoord, geen welkomst scherm.
In Windows XP en Vista kan tijdens de installatie een lijst gebruikersnamen worden opgegeven, eventueel met wachtwoord. Het gebruik van een wachtwoord bij het aanmelden is voor een goede beveiliging een must. Zeker als de gebruiker beheerdersrechten heeft ... De namenlijst is de meest gebruikersvriendelijke manier om meerdere gebruikers toe te voegen. In het welkomstscherm worden standaard de namen met een plaatje weergegeven. Dit is uiterst gebruikersvriendelijk manier om aan te melden.

Meerdere gebruikers in Windows
Het voordeel van meerdere gebruikers is dat iedere gebruiker zijn of haar eigen instellingen kan kiezen en gebruiken, zijn of haar eigen bestanden in 'Mijn documenten' kan plaatsen en terugvinden.
Maar voorkomen dat iemand zomaar andermans bestanden kan zien, dan is Windows 9x niet mogelijk. Dat blijft zelfs mogelijk na een foutieve Windows Aanmelding (klik op Annuleren als het Windows aanmeldvenster verschijnt, bij het opstarten). Er is daarvoor nog wel een oplossing maar de kenner kan ook dat omzeilen.
Windows 2000, XP en Vista kunnen wel worden dichtgetimmerd. In dat geval is een NTFS geformatteerde partitie of harde schijf wel nodig. Dit omdat een FAT geformatteerde harde schijf geen bescherming biedt.
Voor Windows 2000, XP en Vista kan ook voor een domein server worden gekozen. Dit is overigens ook de meest veilige manier om aan te melden op een netwerk. Bedrijven en organisaties zullen vaak voor deze vorm van aanmelden kiezen. In dat geval is er heel veel mogelijk, alleen valt dat buiten het bestek van een normaal thuisnetwerk. Deze pagina gaat daar dus niet over!

In Windows kunnen op een eenvoudige wijze gebruikers worden toegevoegd. Op het Configuratiescherm kunt u klikken op 'Gebruikers' (voor Windows 9x) en 'Gebruikersaccounts' (voor Windows XP en Vista). Vervolgens kunt u gebruikersnamen toevoegen. U maakt zo per gebruikersnaam een profiel aan. Afhankelijk van de Windows versie kan u nog allerlei opties instellen. In Windows 9x is er de keuze om de alle data te delen dan wel per gebruiker alles apart te houden. De standaardkeuze van Windows 9x is niet de verstandigste keuze, dus bekijk de opties goed. Het voordeel van aparte profielen is juist dat per gebruikersnaam eigen instellingen kunnen worden gebruikt. Er zijn ook nadelen. In Windows 9x moet de software nu per gebruiker worden geïnstalleerd. In Windows 2000, XP en Vista moet software meestal door de Beheerder worden geïnstalleerd. Een ander nadeel kan zijn dat er nu altijd een Windows aanmeldscherm verschijnt. Door het intikken van de gebruikersnaam (en wachtwoord) kunt u zich aanmelden. Deze wijze van aanmelden is niet echt handig als u uw gebruikersnaam niet meer precies weet.

In Windows 9x is het handiger om 'Microsoft Family' toe te voegen en/of te kiezen als primaire netwerkaanmelding. In dat geval verschijnt er een overzichtje van gebruikersnamen. Gewoon de juiste naam kiezen (en een wachtwoord invullen als dat nodig is), is voldoende.
In Windows 9x kan bij het aanmelden overigens ook direct een willekeurige gebruikersnaam worden ingetoetst in het Windows aanmeldvenster. Deze wordt dan automatisch een nieuwe gebruiker. Windows vraagt dan nog wel of er speciale instellingen moeten worden bewaard. Dit is de enige hint van Windows die misschien duidt op een mogelijke tikfout.

Windows XP en Vista kennen ook een handige optie voor thuisgebruik: een welkomstscherm waarop de namen van de gebruikers met een plaatje of eigen foto. Gewoon aanklikken is dan voldoende. Er kan in dit geval overigens ook gebruik gemaakt worden van een wachtwoord beveiliging. De Windows 2000 methode kan ook, daarmee wordt het Windows aanmeldvenster bedoeld waarvoor Ctrl+Alt+Delete moet worden ingetikt.
Het verwijderen van gebruikers kan ook weer via 'Gebruikersaccounts' op het Configuratiescherm. Bedenk wel dat met het wissen van een gebruiker ook de gebruikers informatie wordt verwijderd. Als de persoonlijke informatie bewaard moet worden, maak dan tijdig een reservekopie. Die informatie is overigens terug te vinden in de map 'Documents and Settings'.

Ongedaan maken van meerdere gebruikers in Windows 9x
Wanneer bij gebruik van Windows 9X en na het definiëren van meerdere gebruikers (profielen), dit weer ongedaan wordt gemaakt, dan is het niet voldoende om alle gebruikers te verwijderen. Om weer zonder Windows aanmeldvenster en dus zonder een wachtwoord in te voeren, dan kan dit wel, maar daarvoor moet nog wel het een en ander gebeuren.

 • Verwijderen van *.pwl(s) in de Windows map

 • Verwijderen van de map Profiles in de Windows map
  Let op: In de map Profiles staat persoonlijke informatie, wilt u daar later nog wat mee doen, maak dan wel een backup, want weg is weg ...
  Tip: wilt u de map verwijderen terwijl er profielen zijn aangemaakt, wijzig de naam van de map Profiles eerst in een andere naam. Vervolgens kunt u de map verwijderen (denk wel aan een backup voor het geval dat ...).

 • Indien nodig, verwijderen van de gebruikers op het Configuratiescherm, klik op Gebruikers en verwijder de eerder aangemaakte profielen.
  Tip: als u dit wilt doen, meldt dan aan via het Windows aanmeldscherm via Annuleren. Doe dit normaal nooit, want dan heeft u beperkte rechten. Op deze wijze kunt u iedere gebruikersprofiel verwijderen.

Tot slot zijn er registerwijzigingen nodig. Deze kunt u via regedit (aanroepen via Start-Uitvoeren). Denk er wel aan om eerste een backup te maken van het register! Dit zijn dus de System.dat en User.dat bestanden in de Windows map.

 1. De standaard gebruikersnaam definiëren:
  user_name_registered_owner staat voor de standaard gebruikersnaam. Wat deze naam is? Klik bijvoorbeeld op Systeem op het Configuratiescherm of kijk in het register naar de waarde van parameter 'RegisteredOwner' een stapje terug in de Map CurrentVersion dus. [KEY_LOCAL_MACHINE\Software\Microsoft\Windows\CurrentVersion\Welcome\Default]
  "Default"="user_name_registered_owner"

 2. UserProfiles parameter verwijderen:
  [HKEY_LOCAL_MACHINE\Network\Logon]
  "UserProfiles"=dword:00000001

 3. ProfileList geheel verwijderen:
  [HKEY_LOCAL_MACHINE\Software\Microsoft\Windows\CurrentVersion\ProfileList]

 4. anonymous verwijderen, of een andere onjuiste gebruikersnaam verwijderen die er nog kan staan:
  [HKEY_LOCAL_MACHINE\Software\Microsoft\Windows\CurrentVersion\Welcome\Default]
  "anonymous"=dword:00000001

 5. Controleer of de CurrentUser dezelfde naam is als UserNameRegisteredOwner:
  [HKEY_LOCAL_MACHINE\System\CurrentControl\Control]
  "CurrentUser"="user_name_registered_owner"

Interessante links:
Overigens geeft Microsoft er zelf ook informatie over. Vandaar een verwijzing naar dat onderwerp. Dat scheelt mij weer wat schrijfwerk en onthoud ik zelf ook waar ik hun onderwerp kan terugvinden.

Terug naar het Begin.


WelkomThuisnetwerkStuur berichtGastenboekWebsite BlogLinks RSS button

Datum: 2 januari 2010