Taal: NL of EN
Mode: PC, Tablet, Mobile of TV
pcpret.nl: wandelen, fotografie, audio en computer weetjes!
WelkomThuisnetwerkStuur berichtGastenboekWebsite BlogLinks RSS button
Bloem van watermuurKijk ook eens op www.natuurspoor.nlPaddestoel

Thuisnetwerk

Mobiel internet
UTP, straight en cross ...
IP adres, pingen ...
Thuisnetwerk, een overzicht
Oude (W)Lan gebruiken
Windows Vista
Draadloos thuisnetwerk
Woordenlijst ...
Een thuisnetwerk bouwen ...
Mediastreaming ...
Meerdere gebruikers
Windows XP
Directe kabelverbinding
ADSL op Windows/Freesco
Windows 9x, 2000
Windows 7, 8 en 10
Software voor bescherming
Freesco installeren
Veilig werken
Hoe het begon
Eigen thuisnetwerk

Meest gelezen onderwerpen:
Website blog...
Mediastreaming van Windows P...
Pingen en een IP adres vinde...
Gastenboek lezen...
Geluidsapparatuur aansluiten...
UTP, straight en cross ...
Schrijf een bericht...
Windows 7, 8 en 10 in een th...
Gastenboek schrijven...
Een thuisnetwerk aanleggen...

OS=
Browser=
IP adres= 34.229.63.28
Bezoekers= 1983285     Meer ...
(Vanaf 27-10-2010)

Land informatie van bezoekers, 23 nov 2023 t/m 29 nov 2023

UTP, straight en cross ...

Voor verbindingen tussen switch of hub en een computer kan een normale netwerkkabel worden gebruikt. Een normale netwerkkabel wordt ook wel een 'straight' (=rechte) kabel genoemd. De kabel zelf wordt ook wel UTP kabel genoemd, utp staat voor unshielded twisted pair. In gewoon Nederlands: onafgeschermd, paarsgewijs getwist.

Netwerkverbinding tussen twee computers
In sommige gevallen moet een zogenaamde cross netwerkkabel worden gebruikt. Bijvoorbeeld wanneer het thuisnetwerk uit twee computers bestaat. In dat geval is er niet persé een switch of hub nodig. In dat geval kunnen deze computers met een speciale netwerkkabel, een zogenaamde cross kabel, met elkaar worden verbonden.

Netwerkverbinding tussen een twee hubs en/of switches
In sommige gevallen kan of moeteen zogenaamde cross netwerkkabel worden gebruikt. Sommige hubs of switches (met name de oudere modellen) hebben een speciale uplink poort. Een uplink poort is speciaal bedoeld om een andere hub of switch mee te verbinden. Voor zo'n uplink verbinding moet vaak ook een cross kabel worden gebruikt. Het lastige is vaak dat dit dus niet altijd hoeft. Soms is de uplink poort namelijk gekoppeld aan een gewone poort op de hub of switch. En dat geval is het dan voldoende om de beschikbare netwerkkabel gewoon van poort te wisselen (let op de ledjes!). In andere gevallen zit er een schakelaartje op de hub of switch die een poort op de hub of switch van gewoon in uplink kan veranderen. De modernere versies zijn zo slim om de keuzes zelf te maken. Wel zo gemakkelijk voor de thuisgebruiker. Sitecom DC-201 met uplink poort gekoppeld aan poort 4 3Com Office Connect met een MDI/X schakelaar op poort 1
Vaak is een uplink poort ook gekoppeld aan een gewone aansluiting op diezelfde hub of switch. In dat geval mag slechts een van die poorten worden gebruikt! Als het goed is, dan staat in de handleiding van de hub of switch hoe een andere hub of switch aangesloten moet worden. Soms is het puzzelen en dan is het wel/niet branden van de ledjes van de hub of switch een indicatie of de kabel geschikt is dan wel goed is aangesloten.

Het verschil tussen straight en cross netwerkkabel
Het verschil tussen een 'straight' en een 'cross' kabel is dat er een viertal draden zijn verwisseld. De volgende plaatjes geven iets meer detail, de plaatjes zijn afkomstig uit een Computer!Totaal (ik weet niet meer welk nummer).

Terug naar het Begin.


WelkomThuisnetwerkStuur berichtGastenboekWebsite BlogLinks RSS button

Datum: 2 januari 2010