Taal: NL of EN
Mode: PC, Tablet, Mobile of TV
pcpret.nl: wandelen, fotografie, audio en computer weetjes!
WelkomThuisnetwerkStuur berichtGastenboekWebsite BlogLinks RSS button
Bloem van watermuurKijk ook eens op www.natuurspoor.nlPaddestoel

Thuisnetwerk

Mobiel internet
UTP, straight en cross ...
IP adres, pingen ...
Thuisnetwerk, een overzicht
Oude (W)Lan gebruiken
Windows Vista
Draadloos thuisnetwerk
Woordenlijst ...
Een thuisnetwerk bouwen ...
Mediastreaming ...
Meerdere gebruikers
Windows XP
Directe kabelverbinding
ADSL op Windows/Freesco
Windows 9x, 2000
Windows 7, 8 en 10
Software voor bescherming
Freesco installeren
Veilig werken
Hoe het begon
Eigen thuisnetwerk

Meest gelezen onderwerpen:
Website blog...
Mediastreaming van Windows P...
Pingen en een IP adres vinde...
Gastenboek lezen...
Geluidsapparatuur aansluiten...
UTP, straight en cross ...
Schrijf een bericht...
Windows 7, 8 en 10 in een th...
Gastenboek schrijven...
Een thuisnetwerk aanleggen...

OS=
Browser=
IP adres= 3.236.46.172
Bezoekers= 1983285     Meer ...
(Vanaf 27-10-2010)

Land informatie van bezoekers, 21 sep 2023 t/m 27 sep 2023

Windows XP in een thuisnetwerk

Windows XP logo

Overzicht onderwerpen:

 1. Inleiding
 2. Windows XP instellen
 3. Firewall
 4. Internet delen
 5. Bestands -en printerdeling
 6. Het werkt niet?
 • Inleiding
  Dit hoofdstuk behandelt de details over een thuisnetwerk met Windows XP. In het algemeen is Windows XP een stuk makkelijker in te stellen dan de voorgaande Windows versies. Voor informatie over het configureren van computers met een andere Windows versie blijft Een PC (Windows) netwerk configureren bruikbaar!
  Netwerkverbindingen, Windows XP

 • Windows XP instellen
  Het bovenstaande plaatje laat de netwerkverbindingen zien op één van mijn computers. Twee netwerkverbindingen zijn bewust uitgeschakeld. Dit om Windows ervan te weerhouden informatie te geven over netwerk verbindingen die ik niet gebruik. Onderin het venster zijn twee pictogrammen te vinden die handig zijn om een (thuis)netwerk de eerste keer (of een volgende keer) goed in te stellen. In dit geval wordt de LAN-verbinding 4 daadwerkelijk gebruikt voor mijn thuisnetwerk. Oh ja, op andere het Configuratiescherm zijn de pictogrammen te vinden voor Netwerkverbindingen en de Wizard Netwerk Instellen.

  Na installatie van de netwerkkaart in de computer en de installatie van de juiste drivers start je de Netwerk Wizard op. Helaas verschilt de wizard per Windows XP versie (bv 1e, SP1 of, SP2). Dat is best even zoeken. Het voorgaande plaatje gaf al een hint waar de wizard kan worden gevonden. Deze wizard gaat stap voor stap langs alle belangrijke instellingen. Wizard netwerk instellen Het is daarom een makkelijke manier om die instellingen te controleren of (opnieuw) in te stellen. Wanneer er meerdere netwerk verbindingen in de computer mogelijk zijn, en een netwerkverbinding is niet aangesloten, dan verschijnt er een venster waarop die netwerkverbinding wordt weergegeven. Wanneer dit venster verschijnt (de inhoud verschilt natuurlijk per computer), niet ongerust worden! Vink de optie 'Verbroken netwerkverbindingen negeren' aan en ga door! Wanneer Windows ziet dat er meer netwerkmogelijkheden zijn, dan komt de vraag of Windows zelf de netwerkverbindingen mag uitzoeken, of dat je dat zelf wilt doen. Maak een keuze, en ga door. Wanneer Windows zelf de netwerkverbinding mag onderderzoeken en de computer beschikt over een Firewire of IEEE1394 aansluiting, dan zal Windows in het algemeen een netwerkbrug toevoegen. Deze netwerkbrug is voor een normale netwerkverbinding niet nodig en kan gewoon verwijderd worden. Wizard netwerk instellen, niet aangesloten netwerkhardware Op een gegeven moment gaat Windows vragen op welke wijze het internet het netwerk in komt. Het plaatje laat een aantal keuzemogelijkheden zien. Wizard netwerk instellen, internet In oudere Windows versies wordt de term 'residential gateway' nog gebruikt. Dat is best wel verwarrend en de term 'gateway' is al lastig genoeg. Wanneer het internet via een router of via een andere computer uw netwerk inkomt, dan is de router of die andere computer de gateway, kies dan dus de tweede keuze optie. De Windows help geeft in het algemeen over elke term in een venster meer uitleg, dus gebruik die informatie! Elke computer in het netwerk moet overigens wel een eigen naam hebben. Vervolgens de groepsnaam of de naam van het netwerk invoeren. De groepsnaam moet voor iedere computer in het zelfde netwerk hetzelfde zijn. Op een gegeven moment wordt gevraagd of Bestands -en printerdeling gebruikt moet worden. Kies deze optie als dat zo is, in dat geval zal de Windows XP firewall dit toestaan. De rest wijst zichzelf. Wees niet te bang, er kan heel weinig misgaan.
  Lees goed wat er staat, Windows geeft een vrij duidelijke uitleg. Bedenk dat de Windows help ook nog een schat aan informatie biedt. Ga maar eens zoeken op de woorden zoals 'Bestandsdeling', 'Netwerk' en 'Firewall'.

  Heel soms mislukt het uitvoeren van de Netwerk Wizard. Raak dan niet in paniek. Helaas helpt Windows niet echt om dat probleem op te lossen. Wat wel eens gebeurd is dat om één of andere reden de netwerk software beschadigd is geraakt. De tip voor een systeemherstel in dat geval uitvoeren. Mocht dat niet helpen, ga dan na of er iets is mis is met het oproepen van de Windows firewall via de 'Status van de LAN-verbinding'. Zo niet, probeer dan de firewall op te roepen via bijvoorbeeld het Configuratiescherm en ga naar de tab 'Geavanceerd' en kies de optie 'Standaardinstellingen'. Meer hierover is hier (Firewall) te vinden.

  Belangrijk: zolangs de netwerk wizard niet (juist) is uitgevoerd op de Windows XP computer zelf, zal die computer in het algemeen niet zichtbaar zijn voor andere computers. Een foutmelding zal verschijnen die aangeeft dan een wachtwoord moet worden ingevoerd om toegang te krijgen tot de gekozen netwerkbron. Een dialoogvenster met een gebruikersnaam zoals "\\NaamComputer\IPC$" verschijnt dan ... Soms zie je eerst de melding dat je helemaal geen toegang hebt. In zo'n geval ligt er vermoedelijk een firewall dwars ... Wanneer een computer met een aanmeldvenster komt waarin om een gebruikersnaam en wachtwoord wordt gevraagd, schrik dan niet. Dit is eigenlijk heel goed teken. Bedenk welke gebruiker(s) op die andere computer zit, tik die naam in met het bijbehorende wachtwoord en de verbinding komt tot stand. Vaak gebeurt dit als je van een Windows 98 computer naar een Windows XP computer gaat. Weet je het wachtwoord niet, dan is dat jammer, dan ben je niet gerechtigd. Wil je dat je gewoon verbinding kunt maken, dan moet je er voor zorgen dat de gebruikersnaam bekend is op die computer.

 • Firewall
  Via de help in Windows (klik op 'Start', klik op 'Help en ondersteuning'), kun je informatie vinden over dit onderwerp. Zoek bijvoorbeeld op 'firewall'. Dat laatste lijkt een beetje overbodig Echter in 9 van de 10 gevallen zorgt de firewall in de Windows XP computer ervoor dat het thuisnetwerk niet werkt. Het is niet echt de bedoeling, maar ja, je moet er maar op komen. Wilt u veilig internetten en thuisnetwerken dan moet er dus een andere firewall worden geïnstalleerd. U moet er dan nog steeds voor zorgen dat het is toegestaan om een thuisnetwerk te gebruiken!
  De standaard Windows XP firewall zou aan kunnen staan. Wanneer via de 'Wizard netwerk instellen' gekozen is voor 'Bestands -en printerdeling inschakelen', dan zou dit toch goed ingesteld moeten staan. Lukt dat niet, probeer dan of het uitzetten van Windows XP firewall dan helpt: Klik op het 'LAN verbinding' symbooltje rechtsonder (hopelijk staat er maar eentje, dan heb je vermoedelijk gelijk de goede te pakken). Dubbelklik daarop, en het venster 'Status van Lan verbinding' verschijnt. Kies hier de optie 'Eigenschappen' op tabblad 'Algemeen'. Hierop verschijnt het venster 'Eigenschappen voor Lan verbinding', klik nu op het tabblad 'Geavanceerd'. Kies vervolgens de optie 'Instellingen'. Nu verschijnt het venster 'Windows firewall'. Vind je dit al te ingewikkeld, kijk dan eens in de Windows help, ga zoeken op 'Windows firewall', en klik dan op 'Windows firewall in- of uitschakelen'.
  Het uitzetten van de Windows firewall brengt risico's met zich mee, dus doe dit hooguit om te controleren of de firewall misschien problemen veroorzaakt. Als je het aandurft, kies het tabblad 'Uitzonderingen' in het venster 'Windows firewall'. Je ziet de optie 'Bestands -en printerdeling' staan, vink die optie aan en klik op okay. Wees dus vooral erg nieuwsgierig! Wanneer je hier bent aangekomen, heb je dus al heel veel vensters, tabbladen en opties gezien. Het lijkt hocus-pocus, maar eigenlijk zie je gewoon dat er veel ingesteld kan worden ...
  Wanneer er sprake is van nog meer of andere firewalls, zet deze uit (of zorg ervoor dat de LAN functie wordt toegestaan). Dit soort opties aan -of uitzetten levert veel gezoek op. Wees hier niet bang voor, alle begin blijft moeilijk, daar kan ik helaas niets aan veranderen.

  Heel soms moet er een IP bereik ingesteld worden (deze optie is erg afhankelijk van de gebruikte firewall). Let in zo'n geval goed op de gegeven aanwijzigingen. Ooit gemerkt dat een computer in een netwerk moeite had om één bepaalde computer te benaderen. Nu had die computer firewall aan staan waarop een IP bereik 10.0.0.21 t/m 10.0.0.29 (gewoon een getal voorbeeld!) was ingesteld. Pas toen die firewall instelling gewijzigd werd in 10.0.0.*, werd die bepaalde computer zichtbaar. En ja, die bepaalde computer had toch echt een eigen IP adres toegewezen gekregen die binnen het toegestane bereik lag. Soms is het dus veel zoeken ... en uitproberen ...

 • Internet delen
  Via de help in Windows (klik op 'Start', klik op 'Help en ondersteuning'), kun je informatie vinden dit onderwerp. Zoek bijvoorbeeld op: 'internet delen'. Ook is op de pagina Firewall, virusscanner, proxy, router en internet delen enige informatie te vinden.

 • Bestands -en printerdeling
  Windows XP beschikt over een goede help functie om u verder te helpen. Klik daarvoor op 'Start' en vervolgens op 'Help en ondersteuning'. Ga vervolgens zoeken op 'bestanden delen' en niet op 'bestandsdeling'.
  Stap 1 is het aanzetten van de Bestands -en printerdeling voor de betreffende netwerkingverbinding. Dit kan via het Eigenschappen venster van de netwerkkaart. Klik daarvoor op 'Status van Lan verbinding' (ikoontje rechtsonder) en dan op Eigenschappen. Of klik op 'Netwerklocaties', 'Netwerkverbindingen' en vervolgens op 'Lan verbinding'.
  Stap 2 is aangeven welk station en/of printer gedeeld gaat worden. Een station (bijvoorbeeld I:) delen kan bijvoorbeeld via 'Deze Computer' en vervolgens rechts klikken op een station (I:), vervolgens te klikken op 'Delen en beveiliging' of 'Delen'. Schrik niet van de gegeven waarschuwing, anders wordt er nog steeds niks ingesteld. Als alles goed is gegaan dan verschijnt het Eigenschappen venster voor het gekozen station. In dit voorbeeld is dat dus station I. Eigenschappen voor I (I:) in Windows XP

  Fout bij kopieren in Windows XP Onder Windows XP kan in de normale thuis netwerk mode, niet zoveel worden ingesteld. Echter goed lezen blijft belangrijk. De volgende foutmelding kan bijvoorbeeld verschijnen als het boxje "Netwerkgebruikers mogen mijn bestanden wijzigen", niet is aangevinkt.

  De printer kan op een vergelijkbare manier als een station worden gedeeld. Alleen in plaats van het station, nu de Printer kiezen. Bijvoorbeeld via 'Start', vervolgens klikken op 'Instellingen' en 'Printer en faxapparaten'. Kies nu met een klik op de rechter muistoets de betreffende printer en klik vervolgens op 'Delen'. Nadat alles is ingesteld, verschijnt het handje onder het station (of de printer).

 • Het werkt niet?
  Dit is vaak een onbegrepen probleem en treedt vaak op in een thuisnetwerk met meerdere computers die niet allemaal gebruik maken van Windows XP. In zo'n geval is de foutmelding vaak:
  "U moet een wachtwoord opgeven voor deze verbinding: Netwerkbron: \\NaamComputer\IPC$"
  of:
  "\\NaamComputer\c is niet toegankelijk. U hebt mogelijk niet de juiste machtigingen voor deze netwerkbron. ..." Niet de juiste machtingen voor deze netwerkbron
  of
  "Kan het item \\NaamComputer niet vinden. Controleer of u de naam juist heeft gespeld ..."
  en soms ook:
  Er verschijnt een aanmeldvenster voor de Gast gebruiker waarin gevraagd wordt om een wachtwoord.
  en nog vele andere foutmeldingen.

  De eerste foutmelding treedt vaak op in combinatie met Windows 2000 en soms ook met Windows XP. Dit is een Windows aanmeld probleem, de computer kan zich namelijk niet aanmelden. In deze situatie moet de gebruikersnaam, die gebruikt wordt op de computer die contact wil maken met de 'probleem' computer, worden toegevoegd op de 'probleem' computer. Daarna kan de computer zich wel aanmelden op de andere computer.
  De tweede foutmelding kan veel meer inhouden. Bijvoorbeeld: die andere computer staat niet aan, de bestandsdeling staat niet aan, NETBIOS over TCP/IP staat uit, er zijn geen stations gedeeld, er is een conflict in de naamgeving van het netwerkpad. De foutmelding wordt meestal getoond als er op een pictogram wordt geklikt met een netwerkpad naar een bepaalde Computer.
  Deze foutmelding wordt vaak ook gegeven als de firewall geen netwerk gebruik toe staat. Een virusscanner met internet security heeft dus een firewall, het is alvast een waarschuwing! Recentelijk heb ik, voor een virusscanner met internet security dus het IP adres van de computer die geen toegang kreeg, als trusted toegevoegd. Waarom dit niet in gewoon Nederlands kon, dat was mij overigens niet duidelijk. "Trusted" betekent gewoon "vertrouwd" of in heldere taal, het is okay! Waarom deze virusscanner niet gewoon een thuisnetwerk optie had ingebouwd, dat begrijp ik niet. Verre van gebruikersvriendelijk dus Symantec, ik wilde eigelijk geen namen noemen, er valt het een en ander te verbeteren.
  De derde foutmelding kan betekenen dat de opgegeven Computernaam niet bestaat. Ook kan het zijn dat de computer met die naam niet aan staat. Deze foutmelding wordt meestal getoond als in de Windows verkenner gezocht wordt naar een onvindbare Computer naam of netwerkpad (bijvoorbeeld: \\NaamComputer). Achter de Computer naam mag overigens ook een map naam staan (bijvoorbeeld: \\NaamComputer\NaamMap).
  De vierde foutmelding treedt vermoedelijk op wanneer de netwerkwizard nog niet of niet goed is uitgevoerd op de computer die wordt benaderd. Ik heb de foutmelding tot nog toe alleen gezien in combinatie met Windows XP-MCE. Op mijn systemen is de gast account uitgeschakeld. Dan is het dus best vreemd om zo'n aanmeldscherm te zien. Uiteraard is het wachtwoord dan ook onbekend want die is NIET ingevuld. Bij mij is de gast-account ook niet actief, dus iets invullen heeft dan ook geen enkele zin. Ik wil de gast-account ook niet actief maken, dus het is duidelijk dat nog iets gedaan moet worden. Heruitvoeren van de Windows (XP) netwerkwizard lostte dit soort problemen op!

  Heel soms gaat het totaal mis. Iemand was van provider veranderd en na het plaatsen van de nieuwe router, bleek internet wel te werken maar het thuisnetwerk niet. Nog vervelender was dat de netwerk wizard niet kon worden uitgevoerd, het bleek niet mogelijk om de werkgroepnaam te wijzigen. Tenminste dat was de klacht. De precieze foutmelding weet ik niet, maar zeker is dat deze vijfde foutmelding niet het probleem beschreef.
  Vanwege de problemen met het thuisnetwerk, was er in ieder geval sprake van een firewall probleem. Alleen blokkeert een firewall niet de netwerk wizard. Nader onderzoek leerde dat de IP instellingen in orde waren en daarmee ook de router instellingen. In zoverre, dat de router een draadloze router was en de router was volledig toegankelijk voor anderen ... De computers in het netwerk maakten gebruik van de Windows XP firewall en de Norton firewall. De XP firewalls waren al uitgeschakeld, dus nu maar eens de Norton firewalls uitgeschakeld. Het thuisnetwerk bleef dood, de computers werden niet zichtbaar in 'Netwerklocaties'. Hoe verder? Tja, toch maar eens precies nagaan wat de netwerk wizard instellingen waren. En ja, het werd eigenlijk heel snel duidelijk (voor mij dan) dat de gekozen werkgroepnaam hetzelfde was als de computernaam. Om een lang verhaal kort te maken, dit bleek dus de echte fout te zijn! Na dit te hebben opgelost werkte het thuisnetwerk nog steeds niet, en ja, dat had ik ook niet verwacht. Het leek tenslotte op een firewall probleem. De Norton firewall nu nog maar eens uitgeschakeld ... en nu kwam het thuisnetwerk tot leven!

  Om na te gaan wat er precies aan de hand is moet je dus weten wat je gedaan hebt, nagaan of het de foutmelding een gevolg is van een foute handeling (schrijffout of zo) of nagaan of er sprake is van een onjuiste netwerk of Windows instelling. Dit betekent dat stap voor stap na moet worden gegaan wat goed is ingesteld en wat niet. Wanneer het moeilijk is om de gekozen instellingen te onthouden, schrijf deze dan op. Dit is vooral handig als u iemand anders om hulp gaat vragen.

  Het volgende stappenplan kan handig zijn bij het foutzoeken:

  1. Controleer eerst of de netwerkkabels goed zijn aangesloten, of de lampjes op de hub, switch of netwerkkaart branden. Zo niet, maak dat eerst in orde.
  2. Ga na of internet werkt, zo ja, dan is dat goed nieuws. Het klinkt misschien vreemd, het niet werkende netwerk, werkt dan namelijk wel ... Dus in zo'n geval: geen kabels trekken en netwerkkaarten wisselen. Dat is jammer van je tijd, daar zit het probleem niet.
   Zo nee, ga dan na wat de IP instellingen zijn (dit kan met bijvoorbeeld ipconfig). Is dit een een 'huh?' vraag? Kijk dan op Pingen en een IP adres vinden ....Schrijf op wat deze IP instellingen zijn.
  3. Het kan handig zijn om ook de ping test uit te voeren. Als dit werkt, dan is het zeker dat de computers met elkaar kunnen communiceren. Ga na of er van de ene naar de andere computer gepinged kan worden. Let op: een firewall kan een ping verzoek tegenhouden ... Als het pingen in één van de richtingen werkt, wijzig dan niet teveel aan je netwerk. Het klinkt misschien ook hier vreemd, het niet werkende netwerk, werkt dan namelijk wel ... Dus in zo'n geval dus ook: geen kabels trekken en netwerkkaarten wisselen. Dat is jammer van je tijd, daar zit het probleem niet. Lukt het pingen niet en lijkt ook andere netwerk opdrachten niet te werken of een vreemd resultaat op te leveren (bijvoorbeeld ipconfig of winipcfg), dan kan het zijn dat er toch sprake is van een hardware probleem.
  4. Ga na welke firewall(s) actief zijn ... Ga vervolgens na welke instellingen zijn gekozen die mogelijk invloed hebben voor het thuisnetwerk. De simpelste manier om na te gaan of een firewall een mogelijk probleem vormt voor het thuisnetwerk, is om de firewall gewoon tijdelijk uit te schakelen.
  5. Als de bestands -en printerdeling niet aan staat, dan moet die alsnog ingeschakeld worden. Naar keuze aangeven of beide aan moeten staan (standaard instelling) of alleen bestanden delen of alleen printers delen. Verder natuurlijk gedeelde stations respectievelijk printers toevoegen, anders kan een andere computer geen gedeelde stations en/of printers op een andere computer vinden. Windows XP kent overigens wel een speciale map: \\NaamComputer\SharedDocs Hiermee moet het altijd mogelijk zijn bestanden uit te wisselen.
  6. In het algemeen zal als de bestandsdeling is toegestaan ook de NETBIOS over TCP/IP aan staan. Dat is dus in het algemeen, het blijft verstandig om te controleren of dat inderdaad zo is. Het kan zijn dat een instelling toch niet goed staat. Normaliter voldoet de NetBIOS-instelling 'Standaard'. Soms kan op internet meer informatie worden gevonden, bijvoorbeeld hier U hebt geen toegang tot gedeelde bestanden en mappen of u kunt niet bladeren naar computers in de werkgroep. Ga na of voor de gebruikte netwerkverbinding de NetBIOS over TCP/IP aan staat. Deze geavanceerde TCP/IP instelling van de netwerkverbinding is te vinden op de WINS tab bij de optie 'LMOSTS-lookup inschakelen' via 'Eigenschappen voor LAN-verbinding', kies 'Internet-protocol (TCP/IP)' (tab 'Algemeen'), kies de optie 'Geavanceerd' (tab 'Algemeen') en kies vervolgens de tab 'WINS'. Soms is de service 'Computer browser' niet gestart. In dat geval kent de computer geen andere computers. Deze service kan aangezet worden via 'Services' in 'Systeembeheer'. Sommige firewalls blokkeren de NETBIOS standaard, even zoeken of die optie aan of uit staat kan de oplossing brengen. Via de help van Windows, zou deze informatie ook te vinden kunnen zijn PROCEDURE: TCP/IP- of NetBIOS-netwerkverbindingen controleren en testen Met 'ipconfig /all' is informatie te vinden over de netwerkverbindingen op de computer. Met 'nbtstat -n' zijn de NETBIOS namen te vinden.
  7. Netwerkpaden geven ook nog wel eens ongemerkt problemen. Standaard zijn de namen ook niet zichtbaar. In Windows XP kan het echte pad zichtbaar gemaakt worden door in Netwerklocaties de Eigenschappen van een netwerk locatie te bekijken. De naam van de netwerk locatie wordt dan samen met het netwerkpad getoond. Bekijk de volgende netwerkpaden eens: "\\NaamComputer\Windows (c)" en "\\NaamComputer\c". Het eerste netwerkpad werkt dus wel voor een verbinding naar een Windows XP computer, maar werkt niet voor een Windows 98 systeem. Het laatste netwerkpad werkt dus wel voor een verbinding naar een Windows 98 computer. Het is soms best wel knap verwarrend, jij denkt dit te doen en Windows doet zelf dat.
  8. Eind 2010 viel het mij op dat mijn al jaren goed werkende Windows XP systemen plotseling problemen gaven. Na veel puzzelen heb ik dit opgelost door het Windows XP systeem een vast IP adres te geven. Interessant is dat het probleem niet optrad met de Windows Vista of Windows 7 installatie op dezelfde computer ... De oorzaak bleek te worden veroorzaakt door het terugplaatsen van de Sitecom DC201 router die op een ander IP adres was ingesteld dan mijn vorige router. Ik heb de IP adressen voor de router weer teruggezet op de oude instellingen. Het is wel een beetje vreemd dat Windows XP (en Media Center 2005) hierdoor van slag raakt.

  Terug naar het Begin.


WelkomThuisnetwerkStuur berichtGastenboekWebsite BlogLinks RSS button

Datum: 2 januari 2010