Taal: NL of EN
Mode: PC, Tablet, Mobile of TV
pcpret.nl: wandelen, fotografie, audio en computer weetjes!
WelkomWeetjesStuur berichtGastenboekWebsite BlogLinks RSS button
Bloem van watermuurKijk ook eens op www.natuurspoor.nlPaddestoel

Weetjes overzicht pagina

Zelfbouw PC
Onderhoud/reparatie PC
HP Scanjet 5P in Windows
Lemax Kerst
Eenvoudige videobewerking
PC historie
Documentatie zoeken
Oude notebooks
P4 en MS-6704 ervaringen
Asus PQ5L SE met E5200
MSI K8N Neo2 Platinum
Packard Bell EASY NOTE
Compaq Presario 1255
AMD K6-3 ervaringen
EP-8RDA3+ ervaringen
ECS K7S5A
Mijn PC
Windows Media Center
De PowerPC, Blackhawk
Linux activiteiten
Y-kabel voor laptop
Euro-teken in Windows 9x
CD-ROM in MS-DOS
Virtueel geheugen
Allerlei handige weetjes
MC34063
Telefoonlijn check
Weetjes overzicht

Meest gelezen onderwerpen:
Website blog...
Mediastreaming van Windows P...
Pingen en een IP adres vinde...
Gastenboek lezen...
Geluidsapparatuur aansluiten...
UTP, straight en cross ...
Schrijf een bericht...
Windows 7, 8 en 10 in een th...
Gastenboek schrijven...
Een thuisnetwerk aanleggen...

OS=
Browser=
IP adres= 3.236.46.172
Bezoekers= 1983285     Meer ...
(Vanaf 27-10-2010)

Land informatie van bezoekers, 21 sep 2023 t/m 27 sep 2023
HP Scanjet 5P flatbed scanner, 26-10-2009

Gebruik HP Scanjet 5P onder

Windows 98, 2000 en/of XP

Gebruik HP Scanjet 5P onder Windows 98 en/of Windows 2000/XP.
Deze pagina heb ik geschreven om de informatie die ik heb verzameld om mijn HP Scanjet 5P flatbed scanner op mijn diverse Windows PC's te kunnen blijven gebruiken, overzichtelijk weer te geven.

Inleiding
Het interessante van deze HP Scanjet 5P flatbed scanner is dat deze voor de communicatie met de computer gebruik maakt van een snelle SCSI aansluiting (50 pin mini HP). Oorspronkelijk werd deze HP scanner geleverd met een speciale 53C416 ISA Scsi kaart. Deze scanner heb ik in juli 1997 aangeschaft en ik heb deze met veel plezier ruim 12 jaar gebruikt. Al die tijd werkte deze HP scanner betrouwbaar en zonder haperingen!
Juli 2009 kwam ik in het bezit van Epson Perfection 3170 scanner met USB 2.0 ondersteuning. Deze Epson scanner bleek foto's en plaatjes veel beter te scannen dan mijn HP scanner. Verder beschikte deze Epson scanner over een lamp-unit. Hierdoor was de Epson scanner ook in staat om dia's en negatieven in 6x6 of kleinbeeld formaat in te scannen! Met enige moeite heb ik afscheid van mijn oude trouwe HP Scanjet 5P scanner genomen want ik vrees dat deze HP scanner een pijnlijk lot wacht: recycling ... De HP scanner gaat natuurlijk wel naar de Kringloopwinkel, maar wie wil deze HP SCSI scanner nog gebruiken? Want welke hedendaagse computer beschikt tegenwoordig nog over een SCSI aansluiting?

Ter herinnering, blijft deze pagina uiteraard bestaan want ik denk dat er nog steeds vele enthousiaste gebruikers bestaan die deze HP scanner gebruiken en willen blijven gebruiken. Schroom niet om te reageren wanneer er vragen of opmerkingen zijn, want ik wil deze pagina natuurlijk wel zo bruikbaar mogelijk houden!

Problemen en oplossingen voor HP Scanjet 5p Scanner met de bijgeleverde ISA SCSI (53C416) kaart:

 • Windows 98:
  Na installatie van Windows 98, de SCSI kaart driver voor de HP SCSI kaart (53C416) verwijderen. Pak de diskette met de stuurprogramma's en installeer de SCSI kaart opnieuw. Kies bij installeren van de nieuwe hardware de diskette optie en laadt de drivers van de diskette met stuurprogramma's.

  Er bestaat ook een Microsoft update met betrekking tot de HP Scanjet 5p wanneer de Windows installatie is ge-upgrade naar Windows 98. Meer informatie over "HP ScanJet 5p functioneert niet na een upgrade naar Windows" is hier (bij Microsoft support, ID=191530) te vinden.

 • Windows 2000:
  Op het het internet en op bijvoorbeeld het Computer!Totaal forum zijn verschillende onderwerpen betreffende deze scanner te vinden.
  Vroeger was de juiste driver te vinden bij de De producent van deze SCSI kaart. Nu moet er op internet gezocht worden naar het bestand '416w2k.zip' of naar '53C416'. De '53C416' is de naam van de Symbios Scsi kaart dat bij mijn HP Scanjet 5P werd bijgeleverd. Het bestand '416w2k.zip' bevat de benodigde drivers.

  De scanner (Deskscan 2.9, sj166du.exe) software werkt correct onder Windows 2000. Hoewel, voor de button manager is nog wel een patch nodig (sj164du.exe). De HP ISA SCSI kaart wordt niet meer ondersteund, omdat HP ervan uitgaat dat men wel een nieuwe SCSI kaart zal kopen (of een nieuwe scanner).

 • Windows XP:
  Windows XP ondersteunt deze scanner, maar niet de oorspronkelijke bijgeleverde ISA SCSI kaart. De Windows 2000 drivers schijnen te werken, ik heb daarmee geen ervaring. Helaas werkt de HP Deskscan II 2.9 software niet samen met de originele Windows XP software. Het HP testprogramma zelf en het scannen lukt niet. Ook het kopieer programma werkt niet goed: het resultaat is misvormd.
  Na enige zoeken op het internet bleek dat er een vrij eenvoudige oplossing was: het uitschakelen van de standaard Windows HP scanner software. En inderdaad, de scanner verdwijnt, en de HP software lijkt nu weer goed te werken.
  Ook dit was geen echte oplossing. De HP Deskscan 2.9 software leverde nog steeds allerlei rare problemen op. Windows XP lijkt het liefst met XP vriendelijke drivers te werken. Vandaar dat ik terug ben gegaan naar de standaard Windows XP scanner driver. De HP Deskscan 2.9 software heb ik vervolgens verwijderd. Dat betekende dat ik op zoek moest naar een goed kopieer programma. Ik heb nu een aantal bruikbare (freeware) programma's gevonden: iCarbon en SimpleCopier. Als je de oude kaart toch nog wil gebruiken, dan kun je de W2K drivers vinden zoals hiervoor staat beschreven.
HP Scanjet 5P flatbed scanner, 26-10-2009

Echte HP software blijven gebruiken voor Windows XP kan ook:
Het blijkt mogelijk om de HP Scanjet 5P onder Windows XP te gebruiken met nieuwere HP scanner software. Dit heb ik alleen uitgeprobeerd met het HP programma Precision Scan Pro v1.0.2, nieuwere versies werken misschien ook wel. Van versie 1.0.2 zijn een Engelstalige en een Nederlandstalige versie in omloop. Op het internet is HP Precision Scan Pro te vinden door te zoeken op sj673en.exe of sj673du.exe. Als je wilt, kan zelfs de HP Deskcscan 2.9 software opnieuw woren geïnstalleerd. Nodig is dat niet! Voor wat meer informatie, kijk eens hier. Of zoek op het internet (kies bijvoorbeeld Altavista) naar 'sj673en' of iets dergelijks.

PCI Scsi kaart perikelen:
Ik maakte in het veleden gebruik van een PCI Scsi kaart met een NCR810 chip. Ik had twee versies: een Symbios IOI-4201A gekocht in november 1999 voor 89 gulden en een noname kaartje gekocht zo omstreeks september 2000 op een rommelmarkt voor 10 gulden. De prijzen zijn nogal wisselend, mijn indruk is dat voor vrij weinig geld geschikte kaartjes te koop zijn. Tijdens de HCC-dagen 2003 heb ik 2 Adaptec SCSI kaartjes gekocht, type AHA2940 en AHA2920C. Beide kaartjes worden nu gebruikt op mijn Athlon XP computers.
Eén van mijn 810 kaartjes werkt niet in één van mijn Athlon XP systemen. Het betreffende systeem wil niet opstarten en dat is nogal dramatisch te noemen. Omdat beide computers nagenoeg identiek zijn (op de geluids -en videokaart na), vermoed ik een IRQ conflict met mijn SB Audigy geluidskaart en/of mijn MSI Geforce 4 MX460 videokaart. In de computer zonder de SB geluidskaart en Geforce 4 videokaart, werken beide SCSI kaarten probleemloos met de HP scanner en de HP SCSI brander. De andere computer start met de Symbios NCR810 kaart niet op. Met de noname 810 kaart werkt de scanner probleemloos. Het voorgaande geeft helaas aan dat er toch wel onverwachte problemen kunnen optreden.

USB-Scsi adapter perikelen:
Ik beschik ook nog over een USB smart cable (een USB naar SCSI adapter, van SCM Microsystems). Met die adapter kan ik de HP Scanjet 5P niet gebruiken. Het is mij wel eens gelukt om in Windows 98 een scan te maken. Helaas gaat het bijna altijd mis, kennelijk is de USB driver niet echt robuust of geschikt voor het aansturen van een scanner.

Terug naar het Begin.


WelkomWeetjesStuur berichtGastenboekWebsite BlogLinks RSS button

Datum: 26 oktober 2009