Taal: NL of EN
Mode: PC, Tablet, Mobile of TV
pcpret.nl: wandelen, fotografie, audio en computer weetjes!
WelkomWeetjesStuur berichtGastenboekWebsite BlogLinks RSS button
Bloem van watermuurKijk ook eens op www.natuurspoor.nlPaddestoel

Weetjes overzicht pagina

Zelfbouw PC
Onderhoud/reparatie PC
HP Scanjet 5P in Windows
Lemax Kerst
Eenvoudige videobewerking
PC historie
Documentatie zoeken
Oude notebooks
P4 en MS-6704 ervaringen
Asus PQ5L SE met E5200
MSI K8N Neo2 Platinum
Packard Bell EASY NOTE
Compaq Presario 1255
AMD K6-3 ervaringen
EP-8RDA3+ ervaringen
ECS K7S5A
Mijn PC
Windows Media Center
De PowerPC, Blackhawk
Linux activiteiten
Y-kabel voor laptop
Euro-teken in Windows 9x
CD-ROM in MS-DOS
Virtueel geheugen
Allerlei handige weetjes
MC34063
Telefoonlijn check
Weetjes overzicht

Meest gelezen onderwerpen:
Website blog...
Mediastreaming van Windows P...
Pingen en een IP adres vinde...
Gastenboek lezen...
Geluidsapparatuur aansluiten...
UTP, straight en cross ...
Schrijf een bericht...
Windows 7, 8 en 10 in een th...
Gastenboek schrijven...
Een thuisnetwerk aanleggen...

OS=
Browser=
IP adres= 3.239.6.58
Bezoekers= 1983285     Meer ...
(Vanaf 27-10-2010)

Land informatie van bezoekers, 22 mar 2023 t/m 28 mar 2023

Windows XP installeren op een oude Compaq Presario notebook

AMD K6-2/333 CPU

Inleiding
In januari 2009 heb ik voor een kennis, Windows XP geïnstalleerd op een Compaq Presaria 1255 notebook. Dit leek een vrij eenvoudig klusje met mogelijk een paar probleempjes. Deze notebook is vrij oud en werd standaard geleverd met Windows Me. Er zit een AMD-K6/333 CPU, 32MB So-Dimm 144 pins geheugen en een 3,2GB harde schijf. Oftewel, ongeschikt voor Windows XP. Nu kan er in dit model nog wel 128MB geheugen bijgeplaatst worden, verder zou de harde schijf vervangen kunnen worden. Of de echte beperkingen geeft HP/Compaq helaas geen informatie, vandaar deze pagina voor degenen die ook op zoek zijn naar een oplossing. Oh ja, mijn belangrijkste bron van informatie was het onderwerp Recent experience attempting to install Win XP Pro on a Compaq Presario 1625. Dit is een nieuwe model Compaq Presario, voorzien van een Intel Pentium II CPU. De informatie is in grote lijnen, zonder meer van toepassing op de Compaq Presario 1255.

Nieuwe onderdelen
Compaq 1255 bootscherm met foutmeldingen Om Windows XP te kunnen installeren was er dus geheugen uitbreiding en een nieuwe harde schijf nodig. Kijkend naar de kosten bleek nieuw geheugen al gauw 80 euro te kosten, de kleinste harde schijf die ik in Almere kon kopen bleek 53 euro te kosten, maar beschikte wel over 80GB schijfruimte! Nu had ik zelf nog een Packard Bell notebook staan die ik nauwelijks gebruikte, dus ik heb de 128MB die ik daar ooit voor had gekocht, in de Compaq geplaatst. Vervolgens de nieuwe harde schijf gekocht en de onderdelen geplaatst. Het eerste wat ik zag was de harde schijf maar voor 8404MB herkend werd, dit deed mij het ergste vrezen. Alleen dat was nog niet het grootste probleem, de notebook gaf een aantal foutmeldingen: 'ERROR 0270: Real time clock error' en 'Save to Disk file not found feature is disabled Run Phdisk for information. File: create new PARTITION: consult manual. Hit any key to exit.'.
Tja, de originele handleiding zegt er werkelijk HELEMAAL NIKS over!!! Dus wat kijken in de handleiding??? In eerste instantie een Phdisk op internet gevonden, deze versie maakte een 7MB partitie aan, en ja het probleem werd niet opgelost. Uiteindelijk vond ik een Phdisk op de oorspronkelijk harde schijf, daar bleken dus alle installatiebestanden nog op te staan. Daar was ik echt blij mee, want ja, ik had na het maken van een image dus een recovery uitgevoerd. Nou het resultaat was nog veel erger, nog steeds die Save to Disk fout en een nog grotere vreemde partitie erbij.
Compaq 1255, indeling oorspronkelijk harde schijf De RTC fout moest ook weg, en de oorzaak zou een lege batterij zijn. Naar de Handyman om de benodigde CR2016 te kopen, en ja, de RTC fout bleef weg nadat de datum en tijd opnieuw waren ingesteld. De volgende stap was om nu toch maar de inhoud van de 3GB harde schijf als totale image over te zetten naar de 80GB schijf ... Want ja er zat wel een rare en zeer kleine partitie/ongebruikte ruimte op de harde schijf, die met mijn Norton Ghost 7 niet was over te zetten. Zie bijgevoegde plaatje, waarbij ik de 'Ranisch Partiton Manager' heb gebruikt om een en ander te onderzoeken. De grootste verrassing was dat Windows ME werkte en dan ook nog op een uitgerekte partitie, dus 3GB geinstalleerd op 80GB ... Daarna de partitie verkleind naar ongeveer 2,5GB, nog steeds bleek Windows ME te werken. Alleen de 'Save to Disk' melding bleef maar komen ...

Windows XP installeren
Omdat mij op dit moment toch niks kon gebeuren, dacht ik, zal ik maar eens Windows XP Home (standaard versie, dus geen Compaq versie) installeren. Ik had daarvoor nog wel een partitie van 5GB gemaakt, want heel misschien moest de partitie binnen de 8GB vallen ... Het installeren van Windows XP verliep uiterst traag, maar was wel succesvol. En de grootste verrassing was, dat ik geen verdere foutmeldingen meer zag! Stiekem de 5GB partitie vergroot naar 16GB, Windows XP en Windows ME bleven werken. Het enige akkefietje wat bleef optreden was dat bij een herstart van Windows XP, dat het beeldscherm onleesbaar was. Uiteindelijk bleek Windows XP toch gewoon op te starten. Okay, de missie was dus volbracht! Ik was nog niet klaar, want natuurlijk direct een image gemaakt voor het geval dat. De harde schijf nu ook volledig ingedeeld, want misschien wordt die ruimte ooit nog eens gebruikt. Vervolgens de service packs 1, 2 en 3 geinstalleerd. Zelfs .Net Framework ging erop ... Na veel geduld en uiteraard de finale image gemaakt, kon ik zeggen, het is klaar. Die image heb ik bewust gemaakt, want alles bij elkaar, dat is echt heel erg tijdrovend! Dus voor een volgende keer kan ik dan de image gewoon terug zetten.

Interessante links

HP Nederland Recent experience attempting to install Win XP Pro on a Compaq Presario 1625

Terug naar het Begin.


WelkomWeetjesStuur berichtGastenboekWebsite BlogLinks RSS button

Datum: 28-12-2009