Taal: NL of EN
Mode: PC, Tablet, Mobile of TV
pcpret.nl: wandelen, fotografie, audio en computer weetjes!
WelkomWeetjesStuur berichtGastenboekWebsite BlogLinks RSS button
Bloem van watermuurKijk ook eens op www.natuurspoor.nlPaddestoel

Weetjes overzicht pagina

Zelfbouw PC
Onderhoud/reparatie PC
HP Scanjet 5P in Windows
Lemax Kerst
Eenvoudige videobewerking
PC historie
Documentatie zoeken
Oude notebooks
P4 en MS-6704 ervaringen
Asus PQ5L SE met E5200
MSI K8N Neo2 Platinum
Packard Bell EASY NOTE
Compaq Presario 1255
AMD K6-3 ervaringen
EP-8RDA3+ ervaringen
ECS K7S5A
Mijn PC
Windows Media Center
De PowerPC, Blackhawk
Linux activiteiten
Y-kabel voor laptop
Euro-teken in Windows 9x
CD-ROM in MS-DOS
Virtueel geheugen
Allerlei handige weetjes
MC34063
Telefoonlijn check
Weetjes overzicht

Meest gelezen onderwerpen:
Website blog...
Mediastreaming van Windows P...
Pingen en een IP adres vinde...
Gastenboek lezen...
Geluidsapparatuur aansluiten...
UTP, straight en cross ...
Schrijf een bericht...
Windows 7, 8 en 10 in een th...
Gastenboek schrijven...
Een thuisnetwerk aanleggen...

OS=
Browser=
IP adres= 3.239.6.58
Bezoekers= 1983285     Meer ...
(Vanaf 27-10-2010)

Land informatie van bezoekers, 22 mar 2023 t/m 28 mar 2023

CD-ROM gebruiken onder MS-DOS

Bruikbaar voor Windows 95, Windows 98, Windows 98SE en soms ook voor oudere MS-DOS versies.
 • Stap 1: Plaats CD-ROM driver in een map:
  Kopieer bijvoorbeeld AOATAPI.SYS (vanaf installatieschijf) naar de map C:\CDROM Als bij de CD-ROM een diskette is geleverd met een geschikte DOS driver dan kan die naar de map CDROM worden gekopieerd. Uiteraard mag je de DOS driver ook gewoon in de Root (C:\) of in de Windows map (C:\Windows) plaatsen. Als je wil booten vanaf een MS-DOS diskette, kopieer de CDROM DOS driver dan naar diskette (A:\).
 • Stap 2: Aanpassen CONFIG.SYS, voeg volgende regel toe:
  DEVICE=C:\CDROM\AOATAPI.SYS /D:IDECD001
  Als de driver een andere naam heeft, geen enkel probleem, gebruik die andere naam (in dit voorbeeld SSCDROM.SYS):
  DEVICE=C:\CDROM\SSCDROM.SYS /D:IDECD001
  CDROM is de map waar de driver staat. Gebruik hiervoor dezelfde map als die bij stap 1 is gekozen! Ingeval een diskette wordt dit dan:
  DEVICE=AOATAPI.SYS /D:IDECD001
  of
  DEVICE=A:\AOATAPI.SYS /D:IDECD001
 • Stap 3A: Aanpassen AUTOEXEC.BAT voor diskette
  In principe moet nu nog MSCDEX.EXE worden aangeroepen. In het geval wordt geboot vanaf een MS-DOS boot diskette, pas je AUTOEXEC.BAT aan of je maakt deze aan. Zorg ervoor dat in ieder geval de volgende regel voorkomt in AUTOEXEC.BAT:
  MSCDEX.EXE /D:IDECD001
  Zorg er ook voor dat het programma MSCDEX.EXE op de A: schijf staat (eventueel een geschikte versie kopieren, staat in C:\WINDOWS\COMMAND).
 • Stap 3B: Aanpassen AUTOEXEC.BAT of DOSSTART.BAT
  In principe moet nu nog MSCDEX.EXE worden aangeroepen. Als je vanaf de PC vanuit F8 naar MS-DOS wil, dan kan de wijziging in zowel AUTOEXEC.BAT als DOSSTART.BAT plaatsvinden. Ik pas meestal AUTOEXEC.BAT dan niet aan omdat dit de minste resources kost bij gewoon Windows gebruik. Die paar keer dat ik MS-DOS gebruik, roep ik DOSSTART.BAT wel aan. Of een aangepast bestand, zodat ik verder niks hoeft te onthouden, behalve de naam van dat bestand. Iets dergelijks heb ik gebruikt voor mijn SBlive geluidskaart, om deze in SB16-emulatie te kunnen gebruiken. In een standaard AUTOEXEC.BAT bestand staat meestal wel een regel om de omgevingsvariabel "PATH" in te stellen. Gebruik deze dan ook want dan kun je gewoon DOSSTART in tikken en hoef je verder niets meer te doen. Vind je dit te ingewikkeld, gewoon AUTOEXEC.BAT aanpassen.
  In DOSSTART.BAT cq. AUTOEXEC.BAT behoort de volgende regel, of iets wat erop lijkt, te bevatten:
  C:\WINDOWS\COMMAND\MSCDEX.EXE /D:IDECD001 /M:20 /V
  of
  C:\WINDOWS\COMMAND\MSCDEX.EXE /D:IDECD001
  Voor handig gebruik van DOSSTART en algemene MS-DOS functies, zorg ervoor dat het PATH een handige waarde heeft. Dit is het makkelijkst in te stellen door een regel met SET PATH in AUTOEXEC.BAT toe te voegen. In ieder geval is het volgende wel het echte minimum:
  SET PATH=C:\WINDOWS;C:\WINDOWS\COMMAND

Problemen komen vaak voor als gebruik gemaakt wordt van speciale adapters. Vaak is dat SCSI, maar met name oudere CD-Rom spelers maken nog wel eens gebruik van een eigen kaart. Bent op zoek naar informatie over uw CD-Rom speler

 • Het goede nieuws is dan wel dat de meeste oudere 16-bit ISA Sound Blaster kaartjes, meerdere Atapi controller aansluitingen bevatten, waarop die CD-Rom spelers aangesloten kunnen worden. Het is dan nog wel even puzzelen hoe de jumpers geplaatst moeten worden.
  Als u gebruik maakt van een ouder model CD-Rom speler, vaak een enkel -of dubbel speed (=snelheid) CD-Rom speler, dan moet op zoek naar speciale CD-Rom drivers. Noteer in dat geval het merk en het typenummer, en ga op zoek. Op het internet is heel veel te vinden! Speciale typen zijn bijvoorbeeld: Panasonic CR-562 of CR-563 of Mitsumi LU0005 (FX001 serie). Panasonic leverde een 8 bit ISA controller kaartje bij. Een Sound Blaster kaart gebruikt in het algemeen een ander I/O adres dan het standaard kaartje. U bent alvast gewaarschuwd.
 • Als een SCSI kaart wordt gebruikt (bijvoorbeeld eentje van Adaptec of Symbios), dan moet je eerst op zoek naar de DOS drivers als je de speler vanaf DOS wilt herkennen. Internet is hier de aangewezen bron. Verzamel dus eerst alles wat je weet: merk en type van de kaart, en merk en type CD-Rom speler. Dat laatste is overigen niet altijd nodig, maar soms moet je elke strohalm gebruik die je hebt!

Als u alleen Windows gebruikt en Windows herkent de kaart, dan zal de speler in het algemeen herkend worden. Mijn ervaring is dat de Windows hardware detectie (ook Windows 95) veel hardware kan herkennen. Dus als u wel weet welk type CD-Rom speler heeft en de jumpers daarvoor instelt, dat vind Windows wel de bijbehorende I/O adressen. Helaas herkent Windows de hardware en de CD-Rom speler alleen, als die goed is aangesloten ...

Terug naar het Begin.


WelkomWeetjesStuur berichtGastenboekWebsite BlogLinks RSS button

Datum: 14 augustus 2002