Taal: NL of EN
Mode: PC, Tablet, Mobile of TV
pcpret.nl: wandelen, fotografie, audio en computer weetjes!
WelkomFoto'sStuur berichtGastenboekWebsite BlogLinks RSS button
Bloem van watermuurKijk ook eens op www.natuurspoor.nlPaddestoel

Foto's

Paddestoelen Almere
Insecten
Paddestoelen Nederland
SBS6 kerstparade
Neverending Art
Dansen in Almere
Flevoland
Almeerse natuur
Almere op de kaart
Almere Parkwijk
Epson Perfection V500
Epson Perfection 3170
Minolta F-2900
Minolta AF-2840
Primefilm 1800i
Dia/negatief scanners
Digitale fotografie
Fotobewerking
Foto's overzicht

Meest gelezen onderwerpen:
Website blog...
Mediastreaming van Windows P...
Pingen en een IP adres vinde...
Gastenboek lezen...
Geluidsapparatuur aansluiten...
UTP, straight en cross ...
Schrijf een bericht...
Windows 7, 8 en 10 in een th...
Gastenboek schrijven...
Een thuisnetwerk aanleggen...

OS=
Browser=
IP adres= 3.236.46.172
Bezoekers= 1983285     Meer ...
(Vanaf 27-10-2010)

Land informatie van bezoekers, 21 sep 2023 t/m 27 sep 2023
Epson Perfection v500 Photo

De Epson Perfection V500 Photo scanner

Inleiding
Vanwege de mooie resultaten van de Epson Perfection 3170 en de leuke prijs voor het laatste V500 model in een winkelschap (2010), besloot ik om deze scanner aan te schaffen. Deze scanner kan heel veel dpi's scannen, beschikt over ICE en is ook geschikt voor het normale scanwerk, zoals A4-tjes of foto's. Deze scanner heeft een LED lamp in de deksel, hiermee kan deze scanner ook dia's en negatieven scannen tot meer dan 3200 dpi. Het interessante is dat ook niet kleinbeeld formaten gescand kunnen worden, zoals 6x6 cmm, 6x9 cm en ook het 126 formaat, circa 28 bij 28 mm (3x3 cm), cassette formaat kan ingescand worden met wat extra handelingen.
De hardware scanresolutie is 6400x9600 dpi en de software scanresolutie gaat zelfs tot 12800 dpi. Die 6400 dpi is overigens heel erg veel. Zo'n hoge scanresolutie is meestal alleen nodig wanneer er een detail van een negatief wordt ingescand. Normaliter zal 2400 dpi een mooie scanresolutie zijn, dat komt overeen met een 7 Mpixel foto. De LED lamp zort er overigens ook voor dat de scanner vrijwel direct na het aanzetten gereed voor gebruik is!

Uiteraard heb ik gelijk de scanner uitgeprobeerd. Het inleggen van een negatief in de filmhouder vind ik niet zo makkelijk gaan omdat de filmhouder vrij slap aanvoelt. Het inscannen van de negatieven gaat nu wel heel gemakkelijk dankzij die filmhouder. De scanner, scant zelf alle negatieven apart in, indien gewenst kunnen de kleurinstellingen per negatief appart ingesteld worden (in de professionele mode). De testscans zagen er heel mooi uit, de digital ICE werkt nu goed want ik zie zelf geen verschil in scherpte tussen een negatief ingescand met als zonder ICE.

Deze scanner is duidelijk een verbetering ten opzichte van de Epson Perfection 3170 scanner. Daarom steekt deze scanner ook met kop en schouders uit boven de door mij eerder geteste Primefilm scanners, Minolta scanners en de Epson RX520 scanner! Digital ICE en stofverwijdering werkt nu zonder (echt zichtbaar) verlies aan scherpte.

Het testen van deze scanner
Voor de eerste test gebruikte ik een opname van een smaragdhagedis die met een goede tot iets te harde belichting (gemaakt overdag in fel zonlicht). Het resultaat zag er heel mooi uit mede vanwege de hoge scanresolutie die deze scanner heeft te bieden.
Voor de tweede test gebruikte ik een onderbelichte opname van mijzelf in Bolivia die met tegenlicht was gemaakt door een mede reisgenoot. Dit negatief had ook een aantal horizontale en willekeurige krassen dus dit leek me een uitstekende test voor digital ICE functie. Dit negatief is dus ingescand met tegenlicht correctie en het resultaat oogt opvallend helder! Het ingescande resultaat ziet er bruikbaar uit en behoeft weinig kleurcorrectie.
Voor de derde test gebruikte ik het negatief met de Gevlekte Orchis. Dit negatief is ook gebruikt voor de Primefilm 1800i scanner en de Epson Perfection 3170 scanner. Het scanresultaat oogt scherper en beter doortekend dan de scanresultaten met de eerder geteste scanners. Om de werking van digital ICE te laten zien, is dit negatief met en zonder digital ICE ingescand. Het verschil is goed te zien ... Bedenk wel dat nog steeds de beste scan resultaten worden bereikt om stof en ander vuil voor het inscannen te verwijderen.

Hagedis, gescand met Epson Perfection V500, 15% verscherpt en 7x verkleind Op weg naar de Chacaltaya, nabij La Paz in Bolivia, 22-8-2004, gescand met Epson Perfection V500, 30% verscherpt en 7x  verkleind Gevlekte orchis met Canon EOS 300, deze scan is 6x verkleind, scan met Epson  Perfection v500 met digital ICE, 19-5-2010 Gevlekte orchis met Canon EOS 300, deze scan is 6x verkleind, scan met Epson  Perfection v500, 19-5-2010

Kleurherstel oude kleuren foto's
Onlangs kwam ik in gesprek met iemand die oude (kleuren) foto's wilde inscannen. Veel van zijn foto's bleken na pakweg 50 jaar ernstig verkleurd. Ik heb vervolgens mijn eigen fotoboeken nog eens goed bekeken. Ongeveer de helft van mijn oude kleuren foto's blijken inmiddels ook al ernstig te zijn verkleurd (bijvoorbeeld ogenschijnlijk alleen nog rode tinten over). Dit gold met name voor kleuren foto's ouder dan 30 jaar. Dat ongeveer de helft van de foto's nog wel goed op kleur zijn, wekt dan best toch wel enige verbazing.
Nu kent mijn Epson V500 scanner de optie kleurherstel voor beeldmateriaal (foto, dia, negatief) en deze optie blijkt heel effectief. Van een ogenschijnlijk rood gekleurde foto, weet deze toch nog wel de juist kleur te vinden. Nabewerking is vaak nog wel nodig. Uiteraard heb ik de test nog op twee andere scanners uitgevoerd.
Dit was als eerste mijn Epson 3170 scanner, die doet het ook best goed. Alleen klopt de hoogte/breedte verhouding van de foto niet. Dit is gelukkig met Adobe Photshop wel vrij makkelijk te corrigeren.
De Canon CanonScan 9000F Mark II viel nu wel door de mand. Deze scanner kan (nog) niet op een makkelijke manier van een verkleurde foto iets moois maken. Nu zag ik pas dat ik nog geen review over deze Canon scanner heb geschreven. Dat is best vreemd want ik heb goede ervaringen opgedaan met deze scanner. Ik heb inmiddels toch wel het een en ander mee ingescand zoals foto's en negatieven. De resultaten zijn dus kort samengevat: heel goed. Maar de optie kleurherstel van Epson, die heeft de Canon software helaas nog niet. De eventuele kleur correctie moet dan geheel handmatig gebeuren. De bijgeleverde Canon maskers, zijn overigens duidelijk steviger dan die van de Epson scanner!

Afwijkend formaat film in deze scanner gebruiken
Zoals eerder al was opgemerkt, is het mogelijk om afwijkende formaten beeldmateriaal in te scannen. De belangrijkste voorwaarde is dat het in te scannen negatief (of positief) goed belicht kan worden. Verder is het meestal noodzakelijk om vals licht te vermijden want deze geven ongewenste kleurvlekken die niet uit de scan verwijderd kunnen worden. Dat betekent dat er extra afdekmateriaal nodig kan zijn. Ik gebruik als afdek materiaal papier of een oude negatiefstrook.
Het makkelijkst is, tenminste dat is mijn ervaring, gaat dit met de Epson V500 (maar dit geldt ook voor de Epson 3170), een afwijkend formaat in te scannen middels het uitschakelen vand de Thumbnail optie. Dit is de optie die ervoor zorgt dat een negatiefstrook of een reeks dia's overzichtelijk worden weergegeven na het uitvoeren van de voorbeeldscan. Verder heb ik het 6x9 cm filmhouder gebruikt om het 126 formaat in te scannen. In het kan je maximaal 3 opnames inscannen, de eventuele 4e opname kan in de volgende ronde worden ingescand. Als afdekmateriaal voor het open deel het ik een kleinbeeld negatief strook gebruikt. De voorbeeldscan aanklikken, de in te scannen delen selecteren, daarna in scannen en wachten. Oh ja, vergeet niet om ICE aan te zetten (indien nodig). Overigens, soms komt het voor dat de scanner het beeld formaat niet goed inscand, bijvoorbeeld omdat er delen van het beeld zijn overbelicht en/of onderbelicht. In dat geval kan de optie Thumbnail ook uitgevinkt worden. Na de voorbeeldscan moet het in te scannen deel geselecteerd worden waarna de scan kan worden gestart.

Nawoord
De Epson V500 is een hele mooie scanner voor kleur negatieven en dia's. Deze Epson V500 lijkt erg goed te presteren. Maar deze Epson scanner heeft toch ook een aantal zwakke punten: De bijgeleverde netvoedingsadapter ging al na krap vier jaar kapot. Hoewel dit probleem vrij ernstig is, is dit probleem gelukkig wel vrij makkelijk op te lossen: gewoon op zoek gaan naar een alternatieve adapter die 2A kan leveren bij 24V. Via internet kon ik heel snel een geschikt exemplaar vinden.
Anno januari 2021 ontdekte ik bij het inscannen van zwart/wit negatieven een opvallend een probleemp. Tijdens het inscannen van zwart/wit negatieven bleek het eindresultaat nogal blokkerig uit te zien. Na wat testen bleek wanneer er verbetering opties zoals verscherpen is ingeschakeld. De kans is dan dus groot dat de veel zwarte blokjes laat zien vertonen. Met name boomtakken vertonen dit probleem. Advies, gebruik in dat geval niet de verbetering opties bij zwart/wit negatieven.
Een ander probleem zijn de vrij slappe filmhouders. Provisorisch gerepareerde Dia/negatief filmhouder van Epson Perfection V500
Helaas is na bijna 10 jaar gebruik, de slappe negatief filmhouder op twee plaatsen gebroken. Ik heb een en ander nog wel provisorisch kunnen repareren. De oplossing is niet perfect, maar de oplossing met nauwsluitende krimpkous is wel functioneel. Provisorische reparatie van de Epson Perfection V500 filmhouder (detail)
Het is ook opletten dat je vingers de glasplaat niet raken. Nu zal dit nadeel waarschijnlijk wel voor bijna alle flatbed scanners gelden. De scanner ondersteunt tegenlicht correctie, de scanner is vrij snel, zelfs met digital ICE. Hierdoor is deze scanner een zeer handig hulpmiddel geworden om negatieven en dia's in te scannen.
In een aantal gevallen, zeg maar 3 van de 100, constateer ik dat er Newton ringen zichtbaar worden, een echte oplossing is er niet voor anders dan opnieuw het negatief in de houder plaatsen (zoveel mogelijk richting positie 1 plaatsen, soms is dat dus andersom in de houder plaatsen) en hopen dat deze voldoende vlak blijft liggen, daarna opnieuw inscannen. De negatief zo dicht mogelijk richting positie 1 plaatsen, is voor mij de meest succesvolle methode om van de newton ringen af te komen. Het negatief komt kennelijk iets strakker in de houder te liggen en ligt daardoor kennelijk voldoende vlak om de plaat net niet te raken.
Op de Epson download site zag ik aantal reviews met toch wel inhoudelijke kritiek, zeker met betrekking tot Windows 10. Ik heb zelf ook geconstateerd dat Windows 10 na het opnieuw opstarten, de scanner vaak niet meer herkend. De oplossing was bij mij vrij simpel: zet de scanner uit, wacht een paar seconden en zet de scanner weer aan. Wacht nu weer een paar seconden, en daarna kan de scanner weer gewoon gebruikt worden. De USB steker er uit en er weer in is overigens ook een oplossing.
Er zijn dus wel wat negatieve punten aan deze scanner:
Het grootste minpunt vind ik toch echt de slappe filmhouders voor de negatief stroken. Bij intensief gebruik is duidelijk te merken dat het een (te) gammel stuk plastic is. Zelfs bij licht buigen tijdens het vasthouden van de filmhouder, kan de filmhouder deels lospringen. Hierdoor kan een negatief gaan verschuiven. Niet echt een probleem, maar soms verschuift het beeldmateriaal net wat teveel, en dan moet het negatief meestal opnieuw ingescand worden ...

Terug naar het Begin.


WelkomFoto'sStuur berichtGastenboekWebsite BlogLinks RSS button

Datum: 25 juli 2009