Taal: NL of EN
Mode: PC, Tablet, Mobile of TV
pcpret.nl: wandelen, fotografie, audio en computer weetjes!
WelkomFoto'sStuur berichtGastenboekWebsite BlogLinks RSS button
Bloem van watermuurKijk ook eens op www.natuurspoor.nlPaddestoel

Foto's

Paddestoelen Almere
Insecten
Paddestoelen Nederland
SBS6 kerstparade
Neverending Art
Dansen in Almere
Flevoland
Almeerse natuur
Almere op de kaart
Almere Parkwijk
Epson Perfection V500
Epson Perfection 3170
Minolta F-2900
Minolta AF-2840
Primefilm 1800i
Dia/negatief scanners
Digitale fotografie
Fotobewerking
Foto's overzicht

Meest gelezen onderwerpen:
Website blog...
Mediastreaming van Windows P...
Pingen en een IP adres vinde...
Gastenboek lezen...
Geluidsapparatuur aansluiten...
UTP, straight en cross ...
Schrijf een bericht...
Windows 7, 8 en 10 in een th...
Gastenboek schrijven...
Een thuisnetwerk aanleggen...

OS=
Browser=
IP adres= 3.236.46.172
Bezoekers= 1983285     Meer ...
(Vanaf 27-10-2010)

Land informatie van bezoekers, 21 sep 2023 t/m 27 sep 2023
Epson Perfection 3170 Photo

De Epson Perfection 3170 Photo scanner

Inleiding
Deze aanwinst (juli 2009) komt uit de kringloopwinkel. Het is een scanner uit 2003, de toenmalige kostprijs zou €299,- zijn geweest. Op het eerste gezicht lijkt het een vreemde eend tussen de echte dia/negatief scanners want het is een flatbed scanner. Deze scanner kan heel vele dpi's scannen, voor het normale scanwerk, zoals A4-tjes of foto's, is dat maximaal 1200 dpi. Deze scanner heeft een lamp in de deksel en dus kan deze scanner ook dia's en negatieven scannen tot meer dan 3200 dpi. Het interessante is dat ook niet kleinbeeld formaten gescand kunnen worden, zoals 6x6 cmm, 6x9 cm of het 3x3 cm cassette formaat. De hardware scanresolutie is 3200x6400 dpi en de software scanresolutie gaat zelfs tot 12800 dpi. Die 3200 dpi is erg veel, en die scanresolutie is ook niet echt nodig tenzij er een detail van een negatief wordt ingescand. Helaas ontbreken de film houders, vertoont de scanner vrij veel beschadigingen en is de glasplaat iets beschadigd. Dat mag vooralsnog de pret niet drukken want de scan resultaten zien er verrassend mooi uit, Weinig ruis en veel scherpte.

Deze Epson steekt met kop en schouders uit boven de door mij eerder geteste Primefilm scanners, Minolta scanners en de Epson RX520 scanner. Als was het alleen al om de kleurcorrectie en de stof verwijdering mogelijkheden. Praktisch gezien heeft de stof verwijdering niet zoveel zin want het scanresultaat wordt hierdoor duidelijk onscherper.
De Minolta Dimage Scan Elite F-2900 dia/negatief scanner komt nog een beetje in de buurt van de kwaliteit en mogelijkeden van de Epson Perfection 3170 flatbed scanner. De Minolta dia/negatief scanner lijkt alleen een iets scherper resultaat te leveren bij een goed belicht negatief. Bij minder goed belichte negatieven winnen de instelmogelijkheden en de 16 bit kleurendiepte van de Epson flatbed scanner het van de Minolta dia/negatief scanner. De kleurendiepte van de Minolta dia/negatief scanner is dus 12 bit en de Minolta scanner levert ook wat meer ruis waardoor moeilijk negatieven er zichtbaar slechter van afkomen!

Eigenbouw filmhouder
Inmiddels is het 2019 (10 jaar na de aanschaf) ... Ik heb inmiddels een aantal afbeeldingen gevonden op het internet van deze flatbedscanner filmhouders. Op basis hiervan, heb ik een eigen versie van de negatief filmhouder gemaakt van zwart karton. De scanner accepteert de filmhouder en toont de thumbnails van de voorbeeldscan! Natuurlijk ook het inscannen getest, alles wordt keurig ingescand. Oftewel, de oorspronkelijk filmhouders zijn gelukkig niet echt nodig.

Het testen van deze scanner
Voor de eerste test gebruikte ik een opname van een smaragdhagedis die met een goede tot iets te harde belichting (gemaakt overdag in fel zonlicht). Het resultaat zag er heel mooi uit mede vanwege de hoge scanresolutie die deze scanner heeft te bieden.
Voor de tweede test gebruikte ik een onderbelichte opname van mijzelf in Bolivia die met tegenlicht was gemaakt door een mede reisgenoot. Dit negatief had ik ook een aantal horizontale en willekeurige krassen dus dit leek me een uitstekende test voor de stofverwijderings functie. Het ingescande resultaat ziet er bruikbaar uit en behoeft nog wel enige kleurcorrectie.
Voor de derde test gebruikte ik het negatief met de Gevlekte Orchis. Dit negatief is ook gebruikt voor de Primefilm 1800i scanner, teven is het resultaat vergeleken met de foto opname die gemaakt is met de Canon G3. Het scanresultaat oogt scherper dan het scanresultaat van de Primefilm 1800i scanner en de foto die was gemaakt met de Canon G3 ...

Hagedis, gescand met Epson Perfection 3170, 15% verscherpt en 7x  verkleind Op weg naar de Chacaltaya, nabij La Paz in Bolivia, 22-8-2004 Gevlekte orchis met Canon EOS 300, deze scan is 6,4x verkleind, scan met Epson  Perfection 3170, 24-7-2009

Nawoord
Het is een leuke scanner, helaas werkt de scanner (of de software) niet echt probleemloos. De software geeft een soms een foutmelding dat er te weinig geheugen is wanneer er gescand wordt met de opties kras -en stof verwijderen en de korrelvermindering aan. De foutmelding komt zelfs wanneer de computer beschikt over 4GB geheugen. Een computer met 512MB is daarentegen ook nog ongelooflijk traag. Dit wordt extra vervelend wanneer dan ook nog eens het scanresultaat minder scherpt lijkt te zin dan zonder deze opties aan. Mijn advies is om de kras -en stof verwijderings- en de korrelverminderings optie dus niet te gebruiken.
Vals licht bij de negatief scan moet echt vermeden worden, dit maakt de scan, voor een deel, onbruikbaar. Zelfbouw filmhouders blijken een goed resultaat op te leveren! Meer weten, reageer!

Terug naar het Begin.


WelkomFoto'sStuur berichtGastenboekWebsite BlogLinks RSS button

Datum: 25 juli 2009