Taal: NL of EN
Mode: PC, Tablet, Mobile of TV
pcpret.nl: wandelen, fotografie, audio en computer weetjes!
WelkomFoto'sStuur berichtGastenboekWebsite BlogLinks RSS button
Bloem van watermuurKijk ook eens op www.natuurspoor.nlPaddestoel

Foto's

Paddestoelen Almere
Insecten
Paddestoelen Nederland
SBS6 kerstparade
Neverending Art
Dansen in Almere
Flevoland
Almeerse natuur
Almere op de kaart
Almere Parkwijk
Epson Perfection V500
Epson Perfection 3170
Minolta F-2900
Minolta AF-2840
Primefilm 1800i
Dia/negatief scanners
Digitale fotografie
Fotobewerking
Foto's overzicht

Meest gelezen onderwerpen:
Website blog...
Mediastreaming van Windows P...
Pingen en een IP adres vinde...
Gastenboek lezen...
Geluidsapparatuur aansluiten...
UTP, straight en cross ...
Schrijf een bericht...
Windows 7, 8 en 10 in een th...
Gastenboek schrijven...
Een thuisnetwerk aanleggen...

OS=
Browser=
IP adres= 3.236.46.172
Bezoekers= 1983285     Meer ...
(Vanaf 27-10-2010)

Land informatie van bezoekers, 21 sep 2023 t/m 27 sep 2023

Ervaringen met de Primefilm 1800i dia/negatiefscanner

De Primefilm 1800i is een leuk scannertje die redelijk presteert. De gemiddelde scherpte is goed, bedenk dat deze scanner op 1800dpi scant en de standaard afbeelding van het negatief (36 x 24mm) die op een CD-Rom staat, zo'n beetje 1000dpi telt (1536x1024). Dat is de resolutie die de gemiddelde foto afdrukcentrale zelf hanteert voor een 10x15 foto. Op deze pagina is te lezen welke resultaten er zijn te verwachten, er worden een aantal voordelen en nadelen genoemd. Tot slot is er een hardware modificatie van de scanner te lezen die in sommige gevallen (bijvoorbeeld in mijn geval) tot zichtbaar betere resultaten leidt. Venster Cyberview 2.50
  1. Resultaten met de Primefilm scanner
  2. Cyberview X-SF
  3. Cyberview 2.50
  4. Ervaringen met Cyberview 2.41
  5. De Primefilm 1800i dia/negatief scanner nader bekeken
Resultaten met de Primefilm scanner
Het scannen van negatieven en dia's is met de Primefilm scanner vrij eenvoudig. De kwaliteit valt helaas nogal eens tegen, zeker als de scanner hardware niet goed is afgesteld. Ook bleek bij mij de dia's kwalitatief minder goed te worden gescand dan negatieven. Allereerst is het scanresultaat niet haarscherp, zeker bij dia's (in een diaraampje) valt het resultaat tegen. Een test van een dia scan zonder dia raampje lijkt een fractie beter dan zonder raampje. Het scanresultaat vertoont veelal ook veel ruis waardoor de kleuren er niet zo mooi uitkomen. Met fotobewerkingssoftware is het resultaat nog wel wat te verfraaien. Moeilijke negatieven, vaak onder- of overbelicht, leveren vaak een totaal onbruikbaar resultaat op. De kleuren zijn of veels te licht, of te donker of de kleuren zijn totaal verkeerd. In De Primefilm 1800i dia/negatief scanner nader bekeken is te lezen dat met wat kleine aanpassingen de resultaten veel beter kunnen worden. Wanneer de scanner al goed is ingesteld, dan zijn er natuurlijk geen verbeteringen te verwachten! Setup window, Primefilm Cyberview 2.50

Het verschil tussen een normale scan (= kwaliteit normaal en 24 bit kleur) en een kwaliteitsscan (= kwaliteit normal en 36 bit kleur) is niet zo groot, maar het is wel een aanrader om bij twijfel te kiezen voor de 36 bit kleurscan in plaats van de standaard 24 bit kleurscan. Al was het alleen maar om de kleurcorrectie, contrast en helderheid zo optimaal mogelijk in te stellen. Na kleurcorrectie kan een foto alsnog in 24 bit JPEG of TIF worden opgeslagen zonder afbreuk te doen aan het resultaat. Het grootste nadeel van de 36 bit scan is dat het resultaat tweemaal zoveel schijfruimte in beslag neemt.

Het verschil tussen een 24 bit en een 36(48?) bit scan is soms erg goed te zien, met name wanneer de kleurverschillen op de afbeelding klein zijn. Er gaat in zo'n geval veel detail verloren.

Na het inscannen van een strandfoto van negatief kwam ik erachter dat de Primefilm zijn beperkingen heeft. Het ingescande plaatje leek op het eerste gezicht wel okay. De details van het strand bleken geheel te ontbreken (zelfs in de 36 bit kleuren scan). Ik doel hier op het mooie contrast van de kleine zandduintjes op het strand. Er is vaak nog wel verbetering te behalen door de belichting (exposure) te verlagen naar 80% of 50%. Dit is via de software in te stellen. Dus denk eraan, als het resultaat er te licht uit ziet: verlaag de belichting (dus minder dan 100%) en scan opnieuw. Wanneer het resultaat er te donker uit ziet: verhoog de belichting (dus meer dan 100%) en scan opnieuw. Bijwerken met een fotobewerkingspakket kan ook, alleen dan gaat er vaak kleurinformatie verloren of worden details zoals de schaduwen in het zand strand gewoon niet zichtbaar.
Van belang is om alleen op 1800 dpi in te scannen. Als de scanner op een andere resolutie wordt ingesteld dan op 1800 dpi, dan lijken er veel dunne witte lijntjes aan de foto toegevoegd te worden.

Zwart/wit (Z/W) negatieven kunnen met de Cyberview software versie 2.50 en de oudere 2.41 versie niet zonder meer worden ingescand. Inscannen als dia en tijdens de fotobewerking de kleuren inverteren, is dan de oplossing. Dit zal niet zo vaak voorkomen, maar het is toch wel een aandachtspunt. Venster Cyberview X-SF 1.17

Cyberview X-SF
Sinds 2003 is er Cyberview X-SF 1.05c en Cyberview 2.50! Sinds juni 2006 is er Cyberview X-SF 1.17 en misschien nog wel nieuwer ... De software is te downloaden bij Pacific Image Electronics.
Cyberview X-SF is een verademing omdat deze versie probleemloos lijkt te werken onder Windows XP. Verder biedt dit programma heel veel instelgemak. Kleur correcties worden nu ook op een prettige manier weergegeven en kunnen ook vrij eenvoudig worden aangemaakt. Een sterk punt van X-SF 1.17 is dat deze in het algemeen de automatisch kleuren beter lijkt in te stellen dan Cyberview 2.50 en voorgaande X-SF versies (ik heb niet alle versies uitgeprobeerd!). Een extra pluspunt van X-SF is dat veel meer merken en typen films worden ondersteund. Nu kunnen ook Z/W negatieven gemakkelijk en op juiste wijze worden ingescand. Blue scan Cyberview X-SF
Er is ook een groot minpunt: heel vaak wordt het negatief in foute kleuren weergegeven, veels te blauw. Ik kreeg wel na allerlei testen met hetzelfde negatief wel eens een goed resultaat. In maart 2008 heb ik naar aanleiding van een aantal recente vragen een en ander nog eens onderzocht. Bij de eerste poging kreeg ik gelijk een fraaie blauwe scan. Na wat uitproberen kreeg ik het idee het negatief wat te verschuiven. Uiteindelijk bleek dat als links hooguit een klein stukje onbelicht stukje negatief was te zien, dat de kleuren wel goed werden weergegeven. Dat stukje onbelicht negatief is dus de vrije ruimte tussen twee opeenvolgende negatief op een negatiefstrook. Na dit ontdekt te hebben, kon ik eindelijk Cyberview X-SF echt testen.

Cyberview 2.50
Gelukkig werkt Cyberview 2.50 ook onder Windows XP, dit is dus de echte opvolger van de zeer vertrouwde Cyberview 2.41! Meestal blijft de Cyberview (versie 2.41 en 2.50) hangen tijdens de calibratie van de Primefilm 1800i scanner.

Is alles nu goed? Tja, niet echt.
Cyberview 2.50 scanfout, negatief rand te zien en deel negatief ontbreekt Cyberview 2.50 betere scan, alleen een zwart randje Cyberview X-SF versie 1.05c lijkt zeer bruikbaar, maar gaf bij vlakke kleuren meer ruis in het eindresultaat. In maart 2008 bleek dat Cyberview X-SF versie 1.17 juist minder ruis in het eindresultaat geeft dan Cyberview versie 2.50. Tijdens het gebruik van de "nieuwe" scannersoftware (Cyberview versie 2.50 en X-SF 1.05c/1.17) kwam namelijk nog een heel ander aspect naar voren. De nieuwe Cyberview software heeft soms moeite om de randen van een negatief beeld te vinden. Met name Cyberview 2.50 raakt nogal eens de kluts kwijt voor een beeld dat aan het eind van een strook zit. Hiernaast staat een voorbeeld. Dat is best wel lastig omdat een negatiefstrook meestal 4 beelden bevat waarvan er 2 problemen geven. Vaak kan de negatief strook nog wel zo in het apparaat worden gelegd dat de randen tot een minimum beperkt blijven. Enige oefening is daarbij helaas nodig: voorkom dat de negatief uiteinde binnen het scanbereik valt en zorg er voor dat de onderrand van de negatief geheel naar voren is geschoven. Cyberview X-SF scant vaker een deel van de afbeelding niet in omdat die buiten het scanbereik lijkt te vallen. Het eerste deel blijft dan zwart, het laatste deel wordt nooit ingescand. Omdat het slechts om weinig informatie gaat, is het niet zo erg, de foto wordt alleen wat smaller. Helaas laat Cyberview X-SF iets meer beeld zwart dan zijn voorgangers. Overigens lukt het mij ook om met Cyberview X-SF volledig witte of zwarte beelden in te scannen terwijl ik zelf iets kleurrijkers zou verwachten. In zo'n situatie is vermoedelijk de scanner van slag. De scanner uitzetten en weer aanzetten en de fotobewerkingssoftware opnieuw opstarten lost dit probleem meestal wel op.

Een ander probleem ontdekte ik in september 2005: blauwe scans van negatieven. Nu meende ik dat iemand daar ook al eens een opmerking had gemaakt, ik kon de e-mail alleen niet meer terugvinden. Tot nu toe gaat het mis met een bepaalde serie Fuji 200 Asa negatieven met opnames uit zomer 2004. Vermoedelijk heeft het te maken met de afwezigheid van bepaalde kleuren in de opname. Sommige opnames van dezelfde film zijn nog wel in te scannen, daardoor krijgt dit toch een raadselachtig karakter. In maart 2007 is het mij gelukt om een probleem negatief correct in te scannen. In eerste instantie was het resultaat ook te blauw en te hard, na herhaald aan/uitzetten en scannen op 80% belichting was het resultaat ten opzicht van de voorgaande scans een grote verbetering te noemen. In maart 2008 bleek bij het uitproberen van Cyberview X-SF 1.17 dat het verschuiven van het negatief invloed had op de kleurherkenning. Dus het lag voor de hand om dat ook eens uit te proberen met Cyberview 2.50. En gelukkig, dat bleek te werken. Alleen betekent dat wel dat Cyberview X-SF 1.17 betere resultaten oplevert dan Cyberview 2.50!

Ervaringen met Cyberview 2.41
Onder Windows 98 en 2000 werkt de scanner goed met de bijgeleverde software. Desondanks gaat er wel eens een scan mis. De software is daarom niet betrouwbaar te noemen. Onder Windows XP lijkt de Primefilm scanner met versie 2.41 op hol te slaan. Het kost dan heel veel moeite om Windows XP de fotobewerkingssoftware en de scanner software uit te schakelen. De oorspronkelijke software (Cyberview versie 2.41) bleek in Windows XP voor mij dus niet praktisch bruikbaar.
Ik heb de Primefilm software getest op een Athlon XP, een K6-3/400 en een PII-350 systeem. Ik heb de scanner software overigens niet kunnen testen op een Pentium 4 systeem. Hoewel de scan soms mis gaat onder Windows 98 of 2000, levert Windows XP toch wel de meeste problemen op. Het is mij niet duidelijk of dat komt door de software of dat het ligt aan de scanner zelf.

Onder bepaalde omstandigheden werkt de Primefilm scanner met de v2.41 software wel onder Windows XP Home en Professional. Er gaat kennelijk iets mis met de aansturing van de USB poort op met name de wat snellere computers. De scannersoftware werkt namelijk meestal wel op mijn snellere K7S5A systeem wanneer ik de scanner aansluit op een USB hub in combinatie met een werkende USB webcam. Verder werkt de scanner alleen via buttonkey, Microsoft PhotoEditor, invoegen via Word en het werkt dan 1 of 2-maal. De Primefilm werkt bijvoorbeeld niet met MGI Photosuite of Adobe Photoshop. Windows XP is in staat het vastgelopen programma uiteindelijk af te sluiten (gelukkig).
Voor Windows 98 en 2000 vind ik de Cyberview versie 2.41 software gewoon de meest bruikbare versie! Overigens is het zo dat Primefilm zegt geen klachten te ontvangen, omdat ze zeggen dat ik de enige ben met de hiervoor genoemde klachten.

De Primefilm 1800i dia/negatief scanner nader bekeken
Scannerkop Primefilm 1800i Het is best interessant te weten hoe een scanner eigenlijk werkt. In Wikipedia (Stappenmotor in scanners, wel Engelstalig) wordt dat mooi uitgelegd dus dat ga ik hier niet over doen. Deze beschrijving en een opmerking elders op het internet brachten mij op een idee. De onscherpe scan kon best eens worden veroorzaakt doordat de afstand tussen het negatief en de lens en de afstand tussen de lens en de CCD beeldopnemer niet optimaal is.

Added by Ian on 06/Jun/05 at 13:14:10 I too was disapointed with the results from my 1800. I took it apart, removes the circlip which holds the head on, dismantled the head by removing the four screws, cleaned the mirror (making sure I didn't disturb it) and trimmed the sharp edges off the exposure slit (this appears to have come straight from the moulding machine without any human intervention). Hey presto - all the vertical 'noise' had disappeared. It's not perfect but it's certainly adequate.
Detail lens in scannerkop Primefilm 1800i Dit bleek een juiste aanname, het negatief moest ongeveer 1 mm dichterbij. Het mooiste zou zijn om de lens iets te verschuiven zodat het negatief zo scherp als mogelijk is, kan worden ingescand. Dat leek in eerste instantie niet mogelijk totdat ik ergens las dat de licht doorlaat opening (exposure slit) in de scannerkop de ruis zou beïnvloeden. In dezelfde tekst stond dat scannerkop was te openen door 4 schroeven los te maken. De scannerkop is een soort doos met een lichtopening, spiegel, lens en de CCD opnemer. Bij het openen van de scannerkop ontdekte ik dat één van de schroeven al los zat ... De bijbehorende bevesting bleek te zijn afgebroken (zie detail foto) ... Na wat puzzelen en uitproberen kon een optimalere instelling worden gevonden door het lensje 1 mm verder van de CCD opnemer te plaatsen. Een dia in een normaal diaraampje, lijkt net iets lager te liggen dan een negatief. Het verschil is klein, en misschien is dit de oorzaak van een onscherper scanresultaat.

Nu de lichtopening eens bekijken, dit is een smalle spleet waardoor de te scannen beeldlijn gaat richting de CCD opnemer. Deze spleet zou geen scherpe randen mogen hebben ... Wat er precies moet gebeuren is niet duidelijk, wat wel belangrijk is om te weten is dat een smallere spleet minder verstrooiing van licht geeft en dus minder ruis. De spleet lijkt me al vrij smal, dus nog smaller maken, dat leek me niet echt haalbaar. Verder moet er zo min mogelijk licht reflecteren, De randen zijn echter hoekig, ik heb de randjes daarom iets afgeschraapt. Oh ja, de spiegel en de lens moet uiteraard helemaal schoon zijn. Mocht er rare groen/rode strepen een verticale donkere streep of iets dergelijks te zien zijn, dan is meestal de spiegel of de lens vuil. In mijn geval had ik een gelige waas aan één zijde in de scan. Dit bleek te worden veroorzaakt door de lens. De lens iets verdraaien is dan de oplossing. De lens was al schoongemaakt, dus dat was niet de oorzaak.

Het eindresultaat: de scans gaan nu echt ergens op lijken. Er is vaak nog wel zichtbare ruis, de scans zijn scherper en de kleuren zijn levensechter. Een heel ander voordeel is dat de scans die vroeger rare kleuren lieten zien, nu wel goed lijken te gaan.
Belangrijk: Eventuele aanpassingen aan de instellingen, zoals de lens iets opschuiven of de spleet rand bijwerken kan de scanner onbruikbaar maken. Ga dus voorzichtig te werk of laat het gewoon zoals het is!!!

Terug naar het Begin.


WelkomFoto'sStuur berichtGastenboekWebsite BlogLinks RSS button

Datum: 25 juli 2009