Taal: NL of EN
Mode: PC, Tablet, Mobile of TV
pcpret.nl: wandelen, fotografie, audio en computer weetjes!
WelkomFoto'sStuur berichtGastenboekWebsite BlogLinks RSS button
Bloem van watermuurKijk ook eens op www.natuurspoor.nlPaddestoel

Foto's

Paddestoelen Almere
Insecten
Paddestoelen Nederland
SBS6 kerstparade
Neverending Art
Dansen in Almere
Flevoland
Almeerse natuur
Almere op de kaart
Almere Parkwijk
Epson Perfection V500
Epson Perfection 3170
Minolta F-2900
Minolta AF-2840
Primefilm 1800i
Dia/negatief scanners
Digitale fotografie
Fotobewerking
Foto's overzicht

Meest gelezen onderwerpen:
Website blog...
Mediastreaming van Windows P...
Pingen en een IP adres vinde...
Gastenboek lezen...
Geluidsapparatuur aansluiten...
UTP, straight en cross ...
Schrijf een bericht...
Windows 7, 8 en 10 in een th...
Gastenboek schrijven...
Een thuisnetwerk aanleggen...

OS=
Browser=
IP adres= 44.192.254.173
Bezoekers= 1983285     Meer ...
(Vanaf 27-10-2010)

Land informatie van bezoekers, 25 sep 2023 t/m 01 oct 2023

Fotobewerking - Dia/negatief scanners

Fotobewerking is een leuke computer bezigheid met een zeer zichtbaar resultaat. Vroeger maakte ik veel zwart/wit en kleuren foto's, tegenwoordig fotografeer ik alleen nog digitaal. De meeste foto's gaan naar mijn fotoalbum en veel foto's bewerk ik voor het internet. Sinds mijn overstap naar digitale fotografie, maak ik geen (analoge) foto's op negatief of dia film meer. Dat betekent dat ik nog wel eens een negatief of dia wil inscannen. Op deze pagina heb ik mijn scanner ervaringen beschreven.
 1. De Epson Perfection V500 Photo scanner
 2. De Canon Canoscan 9000F mark II scanner
 3. De Epson Perfection 3170 Photo scanner
 4. De Reflecta X4-Scan scanner
 5. De Primefilm 1800i dia/negatief scanner
 6. De Primefilm 1800i dia/negatief scanner nader bekeken
 7. De Minolta DiMAGE Scan Dual III AF-2840 dia/negatief scanner
 8. De Minolta Dimage Scan Elite F-2900 dia/negatief scanner
 9. De Primefilm 3650 dia/negatief scanner
 10. Het Epson all-in one wonder: Epson RX520
Epson Perfection V500 Photo
 • De Epson Perfection V500 Photo scanner
  Gevlekte orchis met Canon EOS 300, scan 6x verkleind, scan met Epson Perfection V500, 19-5-2010 Vanwege de mooie resultaten van de Epson Perfection 3170 en de leuke prijs voor het laatste V500 model op een winkelschap, trokken me over de streep om deze scanner aan te schaffen. Uiteraard heb ik gelijk de scanner uitgeprobeerd. Het inscannen van de negatieven gaat heel gemakkelijk met de bijgeleverde filmhouder. De scanner, scant zelf alle negatieven apart in, indien gewenst kunnen de kleurinstellingen per negatief appart ingesteld worden (in de professionele mode). De testscans zagen er heel mooi uit, de digital ICE werkt nu goed want ik zie zelf geen verschil in scherpte tussen een negatief ingescand met als zonder ICE. Verder is de hardware scanresolutie nu 6400x6400 dpi. De filmhouder voelt helaas wel een beetje gammel aan. Het is overigens heel prettig dat de scanner vrijwel direct na het aanzetten gereed voor gebruik is!

  Deze scanner is duidelijk een verbetering ten opzichte van de Epson Perfection 3170 scanner. Ter vergelijking heb ik het negatief met de Gevlekte Orchis ingescand. Het scan resultaat oogt scherper en beter doortekend dan de scan van de Epson Perfection 3170 scanner. Meer over deze scanner is hier te lezen.

 • Epson Perfection 3170 Photo De Epson Perfection 3170 Photo scanner
  Gevlekte orchis met Canon EOS 300, scan 6,4x verkleind, scan met Epson Perfection 3170, 24-7-2009 Deze aanwinst (juli 2009) komt uit de kringloopwinkel. Het is een scanner uit 2003, de toenmalige kostprijs zou €299,- zijn geweest. Op het eerste gezicht lijkt het een vreemde eend tussen de echte dia/negatief scanners want het is een flatbed scanner. Een reden dat ik heel lang dit soort scanners heb genegeerd. Achteraf gezien, geheel ten onrechte ... Deze scanner kan heel veel dpi's scannen, voor het normale scanwerk, zoals A4-tjes of foto's, is dat maximaal 1200 dpi. Deze scanner heeft een lamp in de deksel en dus kan deze scanner ook dia's en negatieven scannen tot meer dan 3200 dpi. Het interessante is dat ook niet kleinbeeld formaten gescand kunnen worden, zoals 6x6 cmm, 6x9 cm of het 3x3 cm cassette formaat. De hardware scanresolutie is trouwens 3200x6400 dpi en de software scanresolutie gaat zelfs tot 12800 dpi. Die 3200 dpi is erg veel, en die scanresolutie is ook niet echt nodig tenzij er een detail van een negatief wordt ingescand. Helaas ontbreken de filmhouders, vertoont de scanner vrij veel beschadigingen en is de glasplaat iets beschadigd. Dat mag vooralsnog de pret niet drukken want de scan resultaten zien er verrassend mooi uit, Weinig ruis en veel scherpte. Meer over deze scanner is hier te lezen.

  Deze Epson en Canon scanners steken met kop en schouders boven de hierna beschreven Primefilm scanners, Minolta scanners en de Epson RX520 scanner uit. Als was het alleen al om de kleurcorrectie en de stof verwijderings mogelijkheden. Ter vergelijking heb ik het negatief met de Gevlekte Orchis ingescand. Het is heel goed te zien dat het scanresultaat scherper is dan het scanresultaat van de Primefilm 1800i scanner. Het lijkt er zelfs op dat het scanresultaat wint van de foto die was gemaakt met Canon G3, een digitale camera.

 • De Canon Canoscan 9000F mark II scanner
  De Canon CanonScan 9000F Mark II is een prettige scanner om mee te werken. De bijgeleverde Canon maskers, zijn duidelijk steviger dan die van de Epson scanner! Kleuren kunnen vrij eenvoudig worden aangepast.
  Deze scanner kan (nog) niet op een makkelijke manier van een verkleurde foto iets moois maken. Dat is best vreemd want ik heb goede ervaringen opgedaan met deze scanner met het inscannen van zwart-wit en kleuren foto's en negatieven. De resultaten zijn van kleurnegatieven dus kort samengevat: heel goed. Maar een vergelijkbare optie kleurherstel zoals die de Epson software die heeft, da heeft de Canon software helaas nog niet. De eventuele kleur correctie moet dan geheel handmatig gebeuren. Dat gaat overigens probleemloos. Desondanks lukte het de Epson scanner makkelijker om er meer kleurdetail uit te halen. Nu zal het inscannen van verkleurde foto's niet zo vaak voorkomen, dus ik kan, ondanks dit detail iedereen deze Canon Canoscan 9000F Mark II iedereen van harte aanbevelen.

 • De Reflecta X4-Scan scanner
  Reflecta X4-Scan Via een kennis van mij kon ik in oktober 2012 kennis maken met de Reflecta X4-Scan. Gevlekte orchis met Canon EOS 300, scan 5x verkleind, scan met Reflecta X4-Scan Een compact apparaat dat kleinbeeld dia's, kleur -en zwart/wit negatieven kan scannen naar een SD geheugenkaart zonder er dat een computer nodig is. Deze scanner is namelijk ook voorzien van een oplaadbare Lion accu en een LCD scherm. De scanner is vrij eenvoudig in het gebruik: plaats een SD geheugenkaart, de dia of het negatief wordt in de houder gelegd, de houder wordt op de juiste wijze in de scanner geschoven en daarna moeten de juiste knopjes ingedrukt worden. Met aangesloten USB kabel moet je eerst kiezen voor een PC<->SD link, oftewel, het apparaat werkt dan als kaartlezer of als scanner. Daarna kan het filmtype (dia, 110 formaat, kleuren negatief, zwart/wit negatief) gekozen worden. Opvallend is toch wel het 110 formaat ... overigens heb ik dat formaat niet getest omdat ik niet over dit soort kleine negatieven beschik. Vervolgens kan via de grote knop de scan gemaakt worden.

  Het resultaat is een plaatje met 2544x1696 pixels, wat genoeg is voor een mooie foto. Met de gebruikte testfoto's was kleurcorrectie zeker nog nodig! De resultaten vond ik uiteindelijk zeer bruikbaar zeker wat betreft de moeite en tijd die nodig was om tot een goed eindresultaat te komen.

 • De Primefilm 1800i dia/negatief scanner
  De Primefilm scanner presteert vrij aardig zolang de scan resolutie maar ingesteld blijft op 1800 dpi. Gevlekte orchis met Canon EOS 300, scan 5x verkleind, scan met Cyberview 2.50, 13-6-2004 Gevlekte orchis met Canon G3, deelfoto 7x verkleind, 13-6-2004 De kleuren worden met redelijke kwaliteit ingescand, enige correctie is vaak nog wel nodig. Mede omdat de standaard kleurcorrectie voor het gebruikte merk en filmsoort niet tot zijn recht komt. Fuji film scan ik bijvoorbeeld in op de stand Kodak. Het scanresultaat (gemaakt met instelling normaal en 24 bit kleur) is enigszins verruist en onscherp. Vergelijk het scanresultaat van een foto negatief eens met de opname van een digitale camera. Afgezien van de kleine kleurverschillen is er duidelijk verschil in scherpte te zien terwijl de uiteindelijke resolutie hooguit 20% verschilde. De getoonde foto's zijn overigens niet verscherpt.
  Fouten en ruis ontstaan vooral als het contrast verschil klein is en bij lichtere of donkere tinten. Deze fouten doen uiteindelijk afbreuk aan het resultaat. Ook het achteraf corrigeren van eventuele kleurfouten is tijdrovend en dus niet praktisch. In principe bewaart de Cyberview 2.41 (en 2.50) software de moeizaam gemaakte kleur instellingen. In het algemeen is alleen aanpassing van contrast en helderheid voldoende praktisch. Het aanpassen van kleuren gaat het makkelijkst met fotobewerkingssoftware.

  Sinds zomer 2003 is er Windows XP geschikte software voor de Primefilm 1800i beschikbaar: Cyberview 2.50 (de opvolger van de oude versie 2.41) en Cyberview X-SF (laatste versie 1.17).
  Cyberview X-SF maakt de bediening nu veel makkelijker doordat de functies overzichtelijker zijn geworden. Kleuren aanpassen kan nu aan de hand van de getoonde voorbeeldplaatjes. Alleen een kleuraanpassing ongedaan maken, dat wordt nadenken ... Een pluspunt is dat nu meer merken en type films worden ondersteund, ook zwart/wit negatieven. Met de komst van Cyberview X-SF krijgt de Primefilm 1800i een nieuwe kans. De oude nadelen wat betreft ruis blijven bestaan, hoewel versie 1.17 toch een wat mooier resultaat lijkt te geven dan Cyberview 2.50 of de voorgaande X-SF versies ... Wat echt beter werkt is de kleurherkenning. In het algemeen kan Cyberview X-SF de afbeelding wel vinden. Het lijkt er wel op dat soms een vrij grote rand net buiten de scan valt en dus gewoon zwart blijft.

  Cyberview 2.50 werkt nagenoeg hetzelfde als versie 2.41 onder Windows 98, 2000 als XP. Onder Windows XP is Cyberview nu echt bruikbaar omdat de scanner nu gewoon doet wat die doen moet. Cyberview hangt zich, zo nu en dan, nog wel op in Windows XP. Een opvallend detail is nog wel dat Cyberview 2.50 bij een eerste of laatste opname op een filmstrook de beeldrand niet kan vinden. Uiteindelijk wordt een klein deel van de scan verminkt met een stukje filmrand inclusief de tanding.
  De Primefilm scanner is nu een aardig stuk speelgoed geworden. Nog steeds geen echte aanrader, wel een stuk bruikbaarder. Wilt u meer weten over mijn ervaringen met de Primefilm scanner, klik dan hier.

 • De Primefilm 1800i dia/negatief scanner nader bekeken
  Scannerkop Primefilm 1800i Het is best interessant te weten hoe een scanner eigenlijk werkt. In Wikipedia (Stappenmotor in scanners, wel Engelstalig) wordt dat mooi uitgelegd dus dat ga ik hier niet over doen. Deze beschrijving en een opmerking elders op het internet brachten mij op een idee. De onscherpe scan kon best eens worden veroorzaakt doordat de afstand tussen het negatief en de lens en de afstand tussen de lens en de CCD beeldopnemer niet optimaal is. Dit bleek een juiste aanname, het negatief moest ongeveer 1 mm dichterbij. Wilt u meer weten hoe de Primefilm 1800i betere resultaten kan geven, lees dan hier verder.

 • De Minolta DiMAGE Scan Dual III AF-2840 dia/negatief scanner
  Onlangs een paar uurtjes mogen werken met een Minolta DiMAGE Scan Dual III scanner. Wat een verschil met de Primefilm! De inleg is een stuk makkelijker, de snelheid veel hoger en de scan kwaliteit ook een stuk beter. Duidelijke kleuren met zeer weinig ruis (zeker vergeleken met mijn Primefilm 1800i). Zelfs een behoorlijk onderbelicht negatief, wordt netjes op kleur ingescand. Er is in dat geval wel vrij veel ruis te zien, maar ja, het testnegatief was dan ook nogal vaagjes. Ook uitvergrotingen zijn de moeite waard. Een foto die ik in 2002 van een Smaragdhagedis had gemaakt, bleek opvallend scherp. Het beest sprong zowat uit het gras!
  Ik had graag nog veel meer over deze al iets meer dan twee jaar oude scanner willen vertellen. Helaas heeft die de terugreis naar mijn huis niet goed doorstaan. Ik krijg sinds 7-11-2005 de foutmelding: "Error=5", "Please set holder properly". Deze melding zou volgens een berichtje op het internet wijzen op een los draadje, contactje of een gebroken spoortje in de scanner. De scanner worden verder goed herkend, alleen herkent de scanner plotseling de dia/negatief houders niet meer. Oftewel, het inscannen dia's en foto negatieven, is niet meer mogelijk. Uitwerpen via 'DS Dual3 Utility' werkt wel, uitwerpen via de kleine groen knop aan de voorzijde werkt niet meer. Minolta DiMAGE Scan Dual III AF-2840 dia/negatief scanner van binnen gezien

  9-11-2005 apparaat weggebracht naar de fotograaf en laten opsturen naar Konica-Minolta in Utrecht. Overweegt u hetzelfde te doen als ik heb gedaan, lees dan eerst dit. Minolta zorgt ervoor dat het apparaat nooit meer zal werken ...

 • De Minolta Dimage Scan Elite F-2900 dia/negatief scanner
  Sinds april 2007 heb ik een Minolta kleinbeeld dia/negatief scanner uit 2000. Deze scanner maakt nog gebruik van een SCSI-interface maar heeft wel ICE en kan 16 (12) bit kleuren scannen.

  De eerste indruk is dat de scanner heel goed werkt en zelfs van slechte (dit zijn meestal onderbelichte) opnames, nog goede scans kan maken. De 16 bit scan optie is daarbij zeer praktisch. Het scan programma biedt de mogelijkheid om de kleuren, helderheid en constrast vooraf te corrigeren.

  Vergeleken met de Primefilm 1800i presteert deze Minolta scanner in bijna alle gevallen beter. Minder ruis, altijd een bruikbaar resultaat, betere scherpte, kleuren zijn goed in te stellen, bij gebruik van ICE minder (zichtbare) krassen. Vervelend is dat de scanner scherpte afhankelijk is van de lens instelling. Dus voor gebruik moet ik steeds controleren of de scherpte instelling in orde is. Wat dat betreft is de Primefilm scanner robuuster, de lens zal niet zomaar verschuiven. Meer over deze scanner is hier te lezen.

 • De Primefilm 3650 dia/negatief scanner
  Ik heb deze scanner slechts even uit mogen proberen bij de fotograaf. Dat is dus te kort voor een goede en objectieve recensie. Als test had ik een door mij in 2003 gemaakte foto van een Smaragdhagedis gekozen. Uitsnede maken en dan op 3600dpi en 16 bit kleuren inscannen. Invoeren van het negatief ging heel gemakkelijk. De software heeft veel overeenkomsten met de Cyberview X-SF software. De software komt, vergeleken met de Minolta scanner, ook behoorlijk gebruikersonvriendelijk over en met name de initialisatie lijkt behoorlijk tijdrovend. Instellen van scan en opslag resolutie schept ook enige verwarring. Na wat puzzelen wordt het gehele negatief op 1800dpi gescand, terwijl het eigenlijk de bedoeling was om een uitsnede op 3600 dpi in te scannen. De scan ziet er evenals het voorbeeld er veels te hard uit. Dit plijt niet echt voor de kleurcorrectie die zou worden uitgevoerd. De keuze van merk/gevoeligheid van de film (Fuji 200) verandert daar verder ook niks aan. Kleuren zijn met enige moeite wel bij te stellen tot een redelijk resultaat. De ICE functie lijkt overigens uitstekend te werken! Geen krasje te zien, maar dat kan ook voor een deel liggen aan de scanresolutie. Ik weet niet goed wat ik er van moet denken. Het resultaat was zeker niet beter dan ik kreeg met de Primefilm 1800i scanner, en juist dat, had ik niet verwacht.

 • Het Epson all-in one wonder: Epson RX520
  Onlangs kwam ik bij iemand een Epson RX520 printer, kopieermachine en scanner tegen. Wat mijn interesse trok was de dia/negatief scan optie. Ik dacht dat zou ik heel graag willen uitproberen! Gevraagd, en ja, het mocht. De software laat zich vrij makkelijk bedienen. De instellingen spreken voor zich. De scanner komt wat traag op gang, maar daarna doet die zijn werk goed.
  De scan van mijn test negatief bleek iets te hard, de kleurcorrectie leek me verder goed, ook de verscherping is goed. Dit laatste wordt erg zichtbaar wanneer er niet voor verscherpen wordt gekozen. Vergeleken met de voorgaande scanners, is het resultaat duidelijk minder. Mijn indruk is wel dat het scan resultaat prima bruikbaar is voor een normale foto. En dat is volgens mij ook het beoogde gebruiksdoel dat Epson heeft met dit alles-in-1 apparaat. Dat kan ik van de Primefilm scanners bijvoorbeeld, niet zeggen. Toch leveren de Primefilm scanners duidelijk scherper beeld, dat is goed te zien wanneer er op de details in het negatief wordt ingescand.
  Hagedis, gescand met Epson Photo RX520, 2x verkleind, 100% verscherpt! Hagedis, gescand met Primefilm 1800i, verscherpt Hagedis, gescand met gemodificeerde Primefilm 1800i, verscherpt Hagedis, gescand met Primefilm 3650, verscherpt Hagedis, gescand met Minolta F-2900, verscherpt en 25% verkleind Hagedis, gescand met Reflecta X4-Scan, 20% verscherpt en 2x verkleind Hagedis, gescand met Epson Perfection 3170, 15% verscherpt en 7x verkleind Hagedis, gescand met Epson Perfection V500, 30% verscherpt en 7x verkleind
  De foto's zijn in kleur geoptimaliseerd met behulp van Adobe Photoshop. Door hier te klikken worden de foto's 1 op 1 weergegeven. Hoewel het resultaat er van de Epson scanner er redelijk uitziet is het detail in de Primefilm scans duidelijk beter. De kleuren van de Primefilm 3650 lijken het meest natuurgetrouw. Bedenk wel dat de scan met de Primefilm 3650 nog een stevige kleurcorrectie nodig had, veel meer dan de andere foto's. Ik zie dat niet als een pluspunt, zeker niet om de automatische kleuraanpassing was ingeschakeld. Ook de scherpte is niet beter dan de scan met de Primfilm 1800i. Oh ja, volgens mij geeft de scan van de Epson Perfection V500 het mooiste resultaat, daarna volgt de scan van de Minolta Dimage Scan Elite F-2900 en de scan van de Epson Perfection 3170.

Terug naar het Begin.


WelkomFoto'sStuur berichtGastenboekWebsite BlogLinks RSS button

Datum: 25 juli 2009