Taal: NL of EN
Mode: PC, Tablet, Mobile of TV
pcpret.nl: wandelen, fotografie, audio en computer weetjes!
WelkomAudioStuur berichtGastenboekWebsite BlogLinks RSS button
Bloem van watermuurKijk ook eens op www.natuurspoor.nlPaddestoel

Audio overzichts pagina

Platenspelers
De pickup versterker Floria à la maison
Zelfbouw PC luidsprekerset
Wintech luidsprekerset
Soundworks 2.1
Philips MMS203
Mission 710 reparatie
Labtec LCS-2408 subwoofer
HK695 luidsprekerset
Philips DSS350, DSS370
Afstandsbediening
Bandrecorders
Alles over surround
Audio op de PC
Audiorestauratie
MP3 muziek
Audio in mijn huiskamer
Van LP naar CD
Audio in de huiskamer
Audio overzicht

Meest gelezen onderwerpen:
Website blog...
Mediastreaming van Windows P...
Pingen en een IP adres vinde...
Gastenboek lezen...
Geluidsapparatuur aansluiten...
UTP, straight en cross ...
Schrijf een bericht...
Windows 7, 8 en 10 in een th...
Gastenboek schrijven...
Een thuisnetwerk aanleggen...

OS=
Browser=
IP adres= 3.230.144.31
Bezoekers= 1983285     Meer ...
(Vanaf 27-10-2010)

Land informatie van bezoekers, 20 sep 2021 t/m 26 sep 2021

Mijn Cambridge Soundworks (PC Works) 2.1 ervaringen

Inleiding:
November 2007, ik ben nu op zoek een vervangende versterker voor de Philips MMS203 luidsprekerset. Ik dacht dat een oude Cambridge Soundworks (PC Works) 2.1 versterker wel een oplossing zou zijn. Ik zag er eentje in de kringloopwinkel zonder twee satellietluidsprekers en een netvoeding. Dat was voor mij ook niet nodig, want de netvoeding en de luidsprekers van de Philips MMS203 kunnen worden gebruikt. Ondanks de lovende recenties die de Cambridge versterker heeft gehad, vind ik die Camebridge luidsprekerset zeker niet beter dan de Philips. Ook de Camebridge versterker gaat de (eigen) subwoofer nogal trillen en rammelen wanneer de volume voor de lage tonen wordt verhoogd. In theorie kan de subwoofer luidspreker hieroodr kapot gaan. Dat leek me geen goede zaak, dus maar gauw de boel losgeschroefd en de door mij gebouwde 'nieuwe luidsprekerkast' aangesloten. Het geluid klinkt dan al een stuk beter. Helaas kan de weergave van het geluid nog veel beter klinken. De lage tonen luidspreker klinkt namelijk erg overstuurd, en dat hoort helemaal niet. Frappant is dat mijn oude zelfbouw luidsprekerbox met een Philips AD7063M luidspreker, het ook goed doet als subwoofer.

Onderzoek en modificatie van de Camebridge versterker:
Daarom heb ik de elektronica in de Camebridge versterker aan een nader onderzoek onderworpen. De opzet van de versterker is te vergelijken met die van de Philips MMS203. Als eindtrap wordt de versterker chip TDA1554Q gebruikt, als voor voorversterker worden er een viertal 4558D dual opamps gebruikt met een aantal transistoren.
Mijn vermoeden dat de Camebridge versterker de lage tonen, net zoals bij de Philips MMS203, te veel versterkt, blijkt te kloppen. Er zit bij de Camebridge versterker een piek in de frequentie karakteristiek bij 50Hz, met een bandbreedte van ongeveer 40Hz. Die piek wordt veroorzaakt door het laag-af filter met een hoge Q factor. Een dergelijk laag-af filter is niet persé noodzakelijk. Het is overigens wel veiliger zo'n filter te gebruiken omdat de lage tonen luidspreker de zeer lage frequenties gewoon niet weer kan geven. Het wegfilteren van de zeer lage tonen geeft de luidspreker meer speelruimte. Door het aanpassen van drie weerstanden kan de piek in het laag-af filter teniet worden gedaan, en werkt het laag-af filter werkt nu als een 12dB per octaaf filter. De lage tonen worden bij 50Hz nu bijna een factor 3 minder versterkt. De piek in de frequentie karateristiek is verschoven naar 60Hz en de bandbreedte bedraagt nu zo'n 100Hz (30Hz tot 130Hz). Het hoog-af filter voor de lage tonen luidspreker is wel noodzakelijk. De kantelfrequentie van het hoogaf-filter zit hier op 150Hz. Dit is vermoedelijk iets aan de lage kant, dit vanwege de grootte van de twee satellietluidsprekers. De door mij gebouwde 'nieuwe luidsprekerkast' presteert nu ook een stuk beter. De grote teleurstelling is de Camebridge lage tonen luidspreker, of eigenlijk, de Camebridge luidsprekerkast. Wat is het geval? Het luidsprekerpaneel en de kast gaat resoneren wanneer de luidspreker lagen tonen boven een bepaald volume gaat weergeven. Wanneer de wanden en het paneel strak tegen elkaar wordt gedrukt, dan wordt de resonantie wel minder. Die resonatie is best jammer omdat de luidsprekerkast zelf van opvallend dik kunststof is gemaakt. Dit in tegenstelling tot de Philips MMS203 luidsprekerkast, die juist hele dunne wanden had. Eigenlijk moet het paneel van de Camebridge luidsprekerkast dicht gekit gaan worden om de trillingen tot een minimum te beperken. In dit geval was het beter geweest om een achterpaneel te hebben, dan was dit euvel wat makkelijker op te lossen. Na de component aanpassingen klinken de de lage tonen een stuk beter doordat de luidspreker minder snel overstuurd raakt. Desondanks raakt de Camebridge versterker nog steeds vrij snel overstuurd. Nader onderzoek is nodig.
Het verhogen van de kantelfrequentie van het hoog-af filter blijkt een positief effect te hebben op de geluidsweergave! Het geluidsbeeld van de Cambebridge versterker gaan nu meer lijken op die van de Philips MMS203 versterker (zolang die nog niet te warm is geworden ...). Na het terugplaatsen van de printplaten in de Camebridge luidsprekerkast, blijkt de luidsprekerkast gewoon weer te trillen en te rammelen. Oftewel, de Camebridge luidsprekerkast is totaal ongeschikt om een beetje muziek weer te geven, zeker als daar echte lage tonen inzitten. Op zich kunnen de printplaten nog wel wat beter gemonteerd worden, alleen biedt deze luidsprekerkast gewoon te weinig ruimte om dat goed te doen. Het is duidelijk dat ook die Camebridge versterker uit elkaar gaat en nooi meer het hezelfde zal worden. Misschien dat de Camebridge subwoofer/luidspreker ooit nog eens naar een nieuwe luidspreker kast verhuisd. De luidspreker lijkt op zich, verder wel aardig te presteren.

De versterker voor de midden en hoge tonen behoeft op één punt ook een kleine verbetering, de kantelfrequentie van het laag-af filter mag best wat hoger liggen. Daarbij is het ook niet nodig om een hoge Q-factor voor het laag-af filter te hebben. De kleine satellietluidsprekers geven vrijwel geen geluid met een lagere frequentie van 200Hz weer. Het huidige kantelpunt ligt namelijk bij 100Hz en de hoge Q-factor zorgt ook nog voor een versterkingspiek rond de 100Hz. Ten behoeve van de satellietluidsprekers worden de hogen tonen nog wel extra versterkt, dat is verder okay.

Het componenten schema van de Camebridge versterker is overigens hier te bekijken.

Nawoord:
Ook dit 2.1 luidsprekersetje draagt bij aan een groter wantrouwen jegens 2.1 luidsprekersetjes die her en der te koop zijn. De aangepaste versterker, uit de Cambridge Soundworks (PC Works) 2.1 luidsprekerset, lijkt in ieder geval geschikt voor een toekomstige 2.1 luidsprekerset.

Terug naar het Begin.


WelkomAudioStuur berichtGastenboekWebsite BlogLinks RSS button

Datum: 2 november 2020