Taal: NL of EN
Mode: PC, Tablet, Mobile of TV
pcpret.nl: wandelen, fotografie, audio en computer weetjes!
WelkomAudioStuur berichtGastenboekWebsite BlogLinks RSS button
Bloem van watermuurKijk ook eens op www.natuurspoor.nlPaddestoel

Audio overzichts pagina

Platenspelers
De pickup versterker Floria à la maison
Zelfbouw PC luidsprekerset
Wintech luidsprekerset
Soundworks 2.1
Philips MMS203
Mission 710 reparatie
Labtec LCS-2408 subwoofer
HK695 luidsprekerset
Philips DSS350, DSS370
Afstandsbediening
Bandrecorders
Alles over surround
Audio op de PC
Audiorestauratie
MP3 muziek
Audio in mijn huiskamer
Van LP naar CD
Audio in de huiskamer
Audio overzicht

Meest gelezen onderwerpen:
Website blog...
Mediastreaming van Windows P...
Pingen en een IP adres vinde...
Gastenboek lezen...
Geluidsapparatuur aansluiten...
UTP, straight en cross ...
Schrijf een bericht...
Windows 7, 8 en 10 in een th...
Gastenboek schrijven...
Een thuisnetwerk aanleggen...

OS=
Browser=
IP adres= 34.229.63.28
Bezoekers= 1983285     Meer ...
(Vanaf 27-10-2010)

Land informatie van bezoekers, 23 nov 2023 t/m 29 nov 2023

Philips DSS350, DSS370 luidsprekerset modificeren

DSS370 luidsprekerset zonder subwoofer

Inleiding:
Beter geluid voor de Philips USB luidsprekerset DSS350 en de DSS370/00. Het resultaat van de noeste arbeid is een dramatisch beter geluid.

In december 1999 jaar heb ik een leuke tweedehands Philips luidsprekerset gekocht met een Philips subwoofer (DSS370/00). Zonder subwoofer is deze gelijk aan de DSS350. In eerste instantie vond ik het geluid heel mooi klinken. Bij het wat luider weergeven van muziek en tijdens het weergeven van klassieke muziek, kreeg ik toch mijn twijfels. Het geluid klonk niet goed, rafelig, rauw.

Onderzoek:
DSS370 informatie blad Aangezien ik toch problemen had met het USB gedeelte, besloot ik de luidsprekerset aan een nader onderzoek te onderwerpen. Nadat ik de box had losgeschroefd zag ik de oorzaak van de "slechte" geluidsweergave: het luidspreker scheidingsfilter was in feite niet werkzaam. De hoofdluidspreker in de kleine box deed het werk. De luidspreker voor de hoge tonen, de tweeter, werd gevoed middels een 2uF condensator. Voor een tweeter met een impedantie van 3 Ohm betekent dit dat deze zo goed als niets te doen heeft. De kleine lage tonen luidspreker (ofwel een kleine woofer) bleek geen beperkingen te zijn opgelegd, zodat deze in feite al het hoorbare geluid produceerde maar dan wel zonder de meeste hoge tonen ... De DSS370 was de echte subwoofer van de gehele set, en deze geeft de lage tonen dus heel goed weer. Alleen geeft deze subwoofer alleen de frequenties tot pakweg 100Hz weer. De subwoofer uitgang van de DSS350 zorgt er gelukkig wel voor dat de DSS370 subwoofer wel het juiste signaal krijgt. Alles daarboven (hoger dan 100Hz) moet dus weergegeven gaan worden door de satellieten met de twee vrij kleine luidsprekertjes. Luidsprekerschema DSS350/DSS370

Modificatie Philips DSS350, DSS370:
Voor een betere (en dus goede) geluidsweergave is een aangepast scheidingsfilter noodzakelijk om de kleine woofer de lage tonen te laten weergeven en de tweeter de hoge tonen. Ik heb bewust gekozen om een eenvoudig luidspreker scheidingfilter (-6 dB per octaaf) toe te passen. Dit omdat ik bij de eerste test al merkte dat een extra inductie al het verschil maakte. Feitelijk werden de hoge tonen met de eenvoudigste aanpassing al veel beter weergegeven. Om de hoge tonen luidspreker te beschermen heb ik gekozen voor een vrij hoge scheidingsfrequentie. De scheidingsfrequentie ligt ongeveer op 8,5 kHz. In principe voldoet een andere waarde ook (bijvoorbeeld 3 of 5 kHz). De aanpassing is te realiseren door de condensator te vergroten naar 7 uF (parallel plaatsen van 4,7uF) en het plaatsen van een luchtspoel (0,05 mH, inwendige weerstand circa 0,1-0,2 Ohm).

De keuze van de componenten is niet zo erg kritisch voor een goed en beter resultaat. Dit komt mede door de vrij goede luidsprekers in de DSS370. Een spoelwaarde van 0,05 mH lijkt geen courante waarde. Zelf wikkelen behoort tot de mogelijkheden. Eventueel kan gebruik worden gemaakt van een oude luidsprekerspoel. Ik had de beschikking over een spoel uit een oude Schneider luidsprekerset. Ik heb een groot aantal wikkelingen van de spoel verwijderd. In de schets is te zien hoe een en ander eruit gaat zien. Op de foto is te zien hoe een en ander is geworden. Opgemerkt zij nog dat geen enkel component wordt verwijderd. DSS350/DSS370 van binnen gezien Er worden alleen twee componenten (een 0,05 mH luchtspoel en een 4,7 uF condensator) toegevoegd en de bedrading wordt iets gewijzigd. De draadklem, met de draad naar de 2 uF condensator, wordt losgetrokken van de woofer. Vervolgens wordt een uiteinde van de spoel verbonden met die woofer aansluiting. Daarna wordt het andere uiteinde van de spoel verbonden met de draad naar de condensator. Tot slot wordt over de 2 uF de bipolaire condensator een 4,7 uF condensator gesoldeerd. Daarna nog even de losgetrokken draadklem van isolatie tape voorzien en de luidsprekerbox kan weer worden dichtgeschroeft.

Waarschuwing: Het openen van de luidsprekerbox moet voorzichtig gebeuren. De onderkant wordt geopend door het verwijderen van de rubbertjes. Leg deze veilig neer (stofvrij). Maak de 4 schroeven los. Vervolgens kan de onderkant worden opgelicht. Ga niet wrikken! De onderkant bevat nog twee plastic pennetjes die gemakkelijk afbreken. Als de onderkant aan alle kanten evenveel wordt opgelicht, kan er niets misgaan. Als de onderkant is verwijderd, kan pas met het voorpaneel worden begonnen. Als het voorpaneel is verwijderd, zijn de 4 schroeven te zien van het luidsprekerpaneel. Als deze schroeven zijn losgeschroefd, kan de luidsprekerbox worden geopend. Simetrix simulatie, modificatie DSS350, DSS370

Simetrix simulatie Philips DSS350, DSS370
Hiernaast is de frequentiegrafiek te zien met van de DSS350, DSS370 luidsprekers met en zonder de modificatie. Deze frequentiegrafiek heb ik gemaakt met hulp van het programma Simetrix. Dit programma biedt de mogelijkheid om een ontwerp te simuleren en de resultaten grafisch weer te geven. De grafiek voor de gemodificeerde luidsprekerset bestaat uit een helder groene lijn voor de lage tonen luidspreker en een rode lijn voor de hoge tonen luidspreker. Het kantelpunt van het scheidingsfilter ligt bij 8,5kHz. De grafiek van de niet gemodificeerde luidsprekerset bestaat uit een vaal groene lijn voor de lage tonen luidspreker en een blauwe lijn voor de hoge tonen luidsprker. Duidelijk is te zien dat de hoge tonen luidspreker nauwelijks kansen krijgt om iets te doen. Negeer het lage tonen gebied, frequenties lager dan 100Hz zullen deze luidsprekers nauwelijks kunnen weergeven. Het blijft een simulatie van een vereenvoudigde situatie! Dit kantelpunt van het scheidingsfilter zou best lager mogen liggen, bijvoorbeeld 3 of 5kHz. De spoel en condensator moeten dan wel een aangepaste waarde krijgen. Ik heb daar zelf, vanwege gebrek aan onderdelen, niet mee geëxperimenteerd.

Nawoord gemodificeerde luidspreker filter:
Het eindresultaat van de DSS350/DS370 met het gemodificeerde luidspreker filter is echt verbluffend. Het geluid klinkt onherkenbaar anders en het geluid klinkt nu gewoon goed! Het hoog klinkt helder en duidelijk, de bas klinkt heel erg diep en duidelijk (met de subwoofer erbij). En natuurlijk ook heel belangrijk, het stereo effect is heel duidelijk hoorbaar. Het verschil in geluid heb ik in juni 2002 nog eens kunnen beoordelen met een niet gemodificeerd Philips DSS350 setje.

Deze Philips DSS370 luidsprekerset werd vroeger overigens ook verkocht met een hoog fantasie vermogen (720W PMPO). De basis informatie: 2x15W RMS vermogen voor de 2 satelietluidsprekers en 30W RMS vermogen voor de subwoofer. Die informatie lijkt in eerste instantie te kunnen kloppen. De netvoeding kan +/- 10,5V bij 1,6A leveren, dat is dus iets meer dan 33W. Die 33W is dus te weinig, de netvoeding kan dus niet voldoende stroom leveren voor de opgegeven RMS vermogen. Om wel het benodigde RMS vermogen te kunnen leveren, zal de netvoeding toch wel 2,5A meer moeten leveren. De subwoofer heeft een ingebouwde voeding, deze netvoeding is door mij minder makkelijk makkelijk te controleren. Gelukkig zijn de resultaten van de DSS370 subwoofer zo goed, dat de versterker en netvoeding wel op elkaar zijn afgestemd. Het is wel zo dat de satellietluidsprekers er niet uitzien alsof die 15W RMS vermogen kunnen weergeven. Het is jammer dat in de folder vervolgens gemeld wordt dat die 2x15W overeenkomt met 360W PMPO vermogen. Voor meer informatie over PMPO, lees Zin en onzin over luidspreker vermogens en versterkers dan eens.

Windows drivers:
De Philips dss350 beschikt over een USB aansluiting en kan dus in principe via USB rechtstreeks op een computer worden aangesloten. De bij deze set bijgeleverde Windows 98 drivers blijken niet te werken op Windows 98SE. Windows XP, Windows Vista en Windows 7 herkennen de Philips luidsprekers direct en installeren de standaard Windows drivers. De luidsprekers lijken verder goed samen te werken met de al in de computer aanwezige geluidskaart. De Philips DSS350 hoofdsatelliet luidsprekerbox beschikt ook nog over een aparte een subwoofer uitgang, dus die aansluiting kan, indien nodig, ook nog benut worden voor een andere versterker of subwooferset. In het algemeen sluit ik de DSS350 luidspreker aan via de analoge aansluiting op een analoge versterker.. In het algemeen is die analoge aansluiting veel praktischer in het gebruik, zeker nu Windows 98 al ver achter ons ligt en Windows 11 al redelijk gewoon aan het worden is.

FET eindtrap doorgebrand, 28-7-2009
Linker luidspreker geen geluid, versterker doorgebrand ...
Juli 2009 bleek mijn tweede DSS350 set niet meer goed te werken, de linker luidspreker gaf geen geluid. Na her-aansluiten van de linker luidspreker kwam er alleen nog maar een brom en al helemaal geen geluid meer. Nog meer onderzoek wees uit dat mijn SB Live!Player geluidskaart ook niet meer goed functioneerde, op het linkerkanaal geen geluid. Na vervangen van de geluidskaart was er geen verschil met de DSS350. De DSS370/00 set geprobeerd, prima geluid, de linker luidspreker omgewisseld, nog steeds goed geluid ... Tja, de DSS350 is dus kapot. Deze heb ik uit elkaar gehaald en nader bekeken. Uiteindelijk vond ik op 2 printen schroeiplekken en ik vond een schroeiplek op de behuizing. Nu bleken die plekken boven elkaar te zitten, en het defect bleek op de print met de eindversterkers te zitten: De FET eindtrap met de IRF7309, voor de linker luidspreker, blijkt te zijn doorgebrand (zie foto). Reparatie bleek niet mogelijk, kennelijk was er meer kapot. Dit setje gaat nu even de kast in, voor mogelijke toekomstig gebruik als reserve satelliet luidsprekers.

Subwoofer van DSS370 werkt niet meer ... Eind 2019 viel de DSS370 subwoofer uit na vele jaren (20 jaar!) trouwe dienst. het lijkt erop dat de versterkerchip AN7164 defect is. Deze chip lijkt niet meer te koop, dus een reparatie is niet mogelijk. Ook zag ik dat de volumeregelaar met aan/uit schakelaar nogal gammel is. De subwoofer zonder versterker heeft mogelijk nog wel toekomst. Ik hoop binnnenkort tijd vrij te kunnen maken voor een vervolg onderzoek. Wordt vervolgd!

DSS370 subwoofer voorzijdeDSS370 subwoofer achterzijdeACS251 Subwoofer Gateway 2000
Subwoofer luidspreker DSS370 voorzijde, 8-4-2022 Subwoofer luidspreker DSS370 zijaanzicht, 8-4-2022 ACS251 Subwoofer Gateway 2000

Alternatief DSS370: Altec lansing Multimedia ACS41 (Gateway 2000)
Even een kort intermezzo voor informatie over de DSS370 vervanger. Gelukkig had ik al eerder (december 2009) een Gateway 2000 systeempje met subwoofer op de kop getikt toen mijn DSS350 problemen gaf met de satelliet luidspreker. Op de onderzijde van de rechter luidspreker stond de tekst 'Altec Lansing Multimedia' en een type aanduiding ACS41. Dit gaf de doorslag om deze set aan te schaffen, deze pc-audioset leek direct klaar voor gebruik ... Deze pc-audioset set zag er wel vrij afgebeuld uit, maar na het aansluiten bleek alles gelukkig nog goed te functioneren De Gateway 2000 is een pc-audioset die in 1996 op de markt is gebracht, en dus anno 2022 al meer dan 25 jaar oud. Deze leeftijd is dus enigszins te vergelijken met de leeftijd van de Philips DSS350/370. De defecte Philips DSS370 subwoofer die in 2019 sneuvelde, wordt nu echt vervangen door de Gateway 2000!
Ik moet bekennen dat ik anno 2022 nog geen recensie over de Gateway 2000 luidsprekerset had geschreven, mede omdat ik deze alleen nog maar voor test doeleinden had gebruikt. Een korte technische beschrijving zal ik nu alsnog gaan geven. De Gateway 2000 beschikt over twee satelliet luidsprekerboxen. De hoofdsatelliet bevat twee audio-ingangen, een subwoofer audio-uitgang, een netvoedings aansluiting (15V-800mA), en de satelliet uitgang voor de 2e luidspreker satelliet. Verder bevat de Gateway 2000 audioset een losse subwoofer ACS251 met eigen netvoeding. De subwoofer bied zelf ook nog een netvoedings aansluiting van 2A bij 13V. Het waarom van deze aansluiting weet ik niet, mogelijk te gebruiken voor de satelliet ter vervanging van de losse netvoeding? Dus alles wat nodig is, dat is ook aanwezig. Ook hier viel op dat de bijgeleverde netvoedingen helemaal niet veel stroom leveren en continu vermogen ook echt niet kunnen leveren. De luisterproef was gelukkig vrij positief, de muziek weergave klonk vrij goed, maar de hoge -en middentonen blijven wel wat achter. De ACS41 kan de oorspronkelijke DSS370 kwaliteit vooralsnog niet evenaren. Voor meer informatie over de Gateway 2000 verwijs ik door naar de pagina over de Gateway 2000: Audio overzichts pagina en kies het artikel over de Gateway 2000.

Gelukkig beschikt de Philips DSS350 hoofdsatelliet luidspreker wel over een subwoofer uitgang, dus die aansluiting kan, indien nodig, nog wel benut worden. Deze nog werkende DSS350 set verhuisde naar mijn hobby werkplek om te worden gebruikt als een los testsysteem in combinatie met de losse DSS350 satelliet box. De lage tonen gaan via de de Labtec LCS-2408 subwoofer naar mijn no-name passieve subwoofer, de DSS350 subwoofer signaal wordt (nog) niet gebruikt. De Labtec LCS-2408 doorvoer signaal gaat door naar de nog wel goed werkende Philips DSS350 luidsprekerset (stereo satelliet luidsprekerset) voor testdoeleinden. De bas is nu wel wat minder, maar zo kan ik tijdens het klussen nog wel genieten van mooie muziek in Philips stijl.

Vervolg van subwoofer van DSS370 werkt niet meer ...
De reparatie van de DSS370 subwoofer, zou dat nog gaan lukken? Of is de DSS370 weer een echt Philips product (moeilijk te doorgronden en te repareren)? De elektronica ziet er redelijk straight uit, zoals een mooie voedingstransformater met gelijkrichter, een 30W BTL versterker in de vorm van de Panasonic AN7164 chip. Verder is de versterker intern voorzien van een aantal stekertjes. Best handig bij het open maken, maar iets langere kabeltjes waren nog net wat makkelijker geweest. Het breedste stekertje bevat de bedrading naar de subwoofer volumeregelaar en dit stekertje bevat ook de bedrading voor het aan/uitzetten van de subwoofer. Misschien is die functionaliteit ook geschikt voor hergebruik. De voedingsspanning lijkt redelijk in orde, alleen de versterker (pin 12) is de spanning de helft lager dan ik zo zou verwachten...
De subwoofer luidspreker van de DSS370 heb ik apart getest, deze doet het nog prima. De makkelijkste oplossing leek me om het DSS370 deel via de beschikbare connector te koppelen aan een oude versterkerprint afkomstig uit een gesloopte Cambridge Soundworks PC-audioset. De resultaten zijn veelbelovend! Deze versterker print vormt ook een goede basis omdat deze twee satellietluidsprekertjes ondersteunt met pakweg 10W per satellietluidspreker en 22W voor de subwoofer. De reden van de sloop van de PC-audioset was dat de Cambridge Soundworks set veel te gammel was om fatsoenlijk geluid weer te geven. Tenminste ik vond het gewoon zeer waardeloos klinken, er was op geen enkele wijze sprake van enig muzikaal genot.
Maar goed, omdat ik toch bezig was, ook maar gelijk de subwoofer uit een oude Macintosch computer getest, die subwoofer bevat een vrij klein luidsprekertje met een stijve papieren conus. Het resultaat viel daardoor inderdaad wat tegen, maar op zich presteerde dit subwoofertje met een eigen klankkast best goed. Dit vanwege de plaatsing van toch wel klein luidsprekertje. Met een grotere luidspreker was het bas effect ongetwijfeld wel (veel) beter geweest.
Het openen van de DSS370 subwoofer gedeelte met luidspreker, dat heeft wel enige tijd gekost, daarvoor had ik een dunnere en langere schroevendraaier nodig van 20 cm. De langste die ik had, was net 2 cm te kort. Het basgeluid is het nog wel waard om deze luidsprekerbox nog een nieuw leven geven. De oorzaak van de problemen heb ik nog niet kunnen achterhalen. Vermoedelijk is er een probleem met de eindtrap (AN7164) of een darlington vermogens transistor (BDX53BFI). Maar het zou ook aan de voorliggende elektronica kunnen liggen. Mocht ik weer wat tijd hebben dan hoop ik dit nog een keer uit te puzzelen.
September 2020 update, bij de Aldi heb ik een geschikte schroevendraaier set kunnen kopen. Vrij snel waren de twee probleem schroeven verwijderd. Maar de DSS370 kast was daarna nog niet te openen. Alles nog eens goed bekeken, geen andere schroeven te vinden, vermoedelijk is de boel in meer of mindere mate verlijmd. Mijn schrijfhaak leek voldoende dun en lang om de naad in de kast wat los te wrikken. Dat gaf inderdaad enige beweging, maar het was nog niet genoeg. Na wat wrikken met een schroevendraaier, kwam er uiteindelijk toch wat meer beweging. Nu hield alleen de volumeknop met een stukje ronde kunstof de kast nog enigszins bijeen. Uiteindelijk kwam ook dat ronde kunstofdeel los, en de kast was open ... ! Wordt vervolgd!

Ook de netvoeding lijkt wel wat aan te kunnen, echter ik weet nog niet wat de maximale stroom is wat er geleverd kan worden. Mocht de voedingspanning wat lager dan 20 Volt uit komen, dan is er wat meer keus in versterker oplossingen. De TDA8510 (2x13W), presteert best goed op de 6 Ohm DSS370 subwoofer. De TDA1554Q (2x22W) blijkt er nog wat meer uit te kunnen halen. Mocht de STA540 nog in orde zijn, dan kan die eventueel ook nog gebruikt worden, deze zou toch ook wel 2x20W of meer kunnen leveren. De netvoeding van de DSS3370 subwoofer kan maximaal zo'n 24V leveren in rust, in belasting moet de geleverde spanning uit de netvoeding wel wat inzakken. Zowel de TDA8510 als de TDA1554Q mogen maximaal 18V, de netvoeding van de DSSS370 subwoofer is daarvoor niet zo geschikt. Op dit moment presteert de TDA2030A het beste, echter de meest geschikte TDA2030A versterker heeft een symmetrische netvoeding nodig. De Philips DSS350 netvoeding levert overigens +/- 10,5 Volt en 1,6A stroom. Of die 1,6 A voldoende is, dat is nog wel de vraag. In ieder geval genoeg om over na te denken. Maar nu ik deze tekst weer lees, ik heb genoeg luidspreker boxen een ik heb ook genoeg losse pc-audio versterkert(je)s verzameld. Het is dus veel praktischer om de de DSS370 subwoofer luidspreker in mijn zelfbouw subwoofer box te plaatsen. De beste luidspreker in de daarvoor gemaakte meest geschikte luidsprekerbox. Het volume van deze luidsprekerbox is overigens vergelijkbaar met die van de oorspronkelijke DSS370 behuizing. De karakteristieke DSS370 behuizing is niet zo geschikt voor hergebruik, dus deze wordt opgeruimd. Voor plaatsing van deze luidspreker zal ik nog wel een ander frontpaneel moeten maken, want de huidige luidspreker in de subwoofer box (die uit de HK-695), is wat groter. Met een externe luidspreker kabel kan ik dan deze vernieuwde subwoofer box gebruiken voor test doeleinden en/of normaal gebruik. De HK-695 luidspreker verhuisd waarschijnlijk terug naar de oorspronkelijke behuizing, maar dan wel met een aangepaste constructie die niet gaat meetrillen. De Logitech Z4 luidspreker gaat naar één van de andere zelfbouw luidsprekerboxen om een wat minder presterende luidspreker te vervangen. Het lijkt me overigens nog wel vrij veel werk om de HK-695 echt trillingsvrij en universeel bruikbaar te maken voor gewone satelliet luidsprekers.

Terug naar het Begin.


WelkomAudioStuur berichtGastenboekWebsite BlogLinks RSS button

Datum: 13 maart 2023