Taal: NL of EN
Mode: PC, Tablet, Mobile of TV
pcpret.nl: wandelen, fotografie, audio en computer weetjes!
WelkomAudioStuur berichtGastenboekWebsite BlogLinks RSS button
Bloem van watermuurKijk ook eens op www.natuurspoor.nlPaddestoel

Audio overzichts pagina

Platenspelers
De pickup versterker Floria à la maison
Zelfbouw PC luidsprekerset
Wintech luidsprekerset
Soundworks 2.1
Philips MMS203
Mission 710 reparatie
Labtec LCS-2408 subwoofer
HK695 luidsprekerset
Philips DSS350, DSS370
Afstandsbediening
Bandrecorders
Alles over surround
Audio op de PC
Audiorestauratie
MP3 muziek
Audio in mijn huiskamer
Van LP naar CD
Audio in de huiskamer
Audio overzicht

Meest gelezen onderwerpen:
Website blog...
Mediastreaming van Windows P...
Pingen en een IP adres vinde...
Gastenboek lezen...
Geluidsapparatuur aansluiten...
UTP, straight en cross ...
Schrijf een bericht...
Windows 7, 8 en 10 in een th...
Gastenboek schrijven...
Een thuisnetwerk aanleggen...

OS=
Browser=
IP adres= 3.236.46.172
Bezoekers= 1983285     Meer ...
(Vanaf 27-10-2010)

Land informatie van bezoekers, 21 sep 2023 t/m 27 sep 2023

MP3 muziek

Overzicht van MP3 onderwerpen:

 • Muziek (.WAV) bestanden omzetten naar MP3
  • Ik maak bij voorkeur gebruik van freeware software. Het is wel zo dat ik met name Music Machine een leuk en compleet software pakket vind. Het is geen freeware dus gebruik ik het niet vanwege de beperkte mogelijkheden. Op dit moment kan ik nog zonder dit programma. Het lijkt me dat als een CD ripper gewenst is die de muziek gelijk omzet in MP3, dat Music Machine een goede kandidaat is om dat klusje te klaren vanwege zijn snelheid.
  • Met Blade encoder (versie 0.82) zet ik WAV bestanden om naar MP3 bestanden. Oudere versies van Blade encoder zou ik niet gebruiken, deze vreten het PC geheugen op. Versie 0.82 doet dit volgens mij ook, maar minder rampzalig zodat de PC op snelheid blijft. De MP3 conversie gaat niet echt snel, op mijn Pentium 200MMX systeem duurt de WAV->MP3 conversie zo'n 10 minuten per 4 minuten muziek. Een test op een PC met een Celeron 333 processor gaf aan dat deze het klusje een factor 2 sneller lijkt te klaren. Inmiddels maak ik gebruik van de AMD K6-3 400MHz processor zodat ik de Celeron 333 snelheid kan overtreffen.
  • Met Vovoid MP3 Organizer (versie 2.0) maak ik een speciaal index bestand aan waarin ik de muziek informatie plaats. Vervolgens "Save" ik die informatie in de MP3 bestanden. Mijn indruk is dat Music Machine op dit punt een krachtiger stuk gereedschap vormt door de veel uitgebreidere tekst edit mogelijkheden.
  • Op dit moment staan mijn MP3 bestanden nog op een CD-RW. Mijn bedoeling is om deze bestanden op een CD-ROM te plaatsen inclusief een weergaveprogramma. Ik kan dan mijn muziek overal mee naar toe nemen.
 • Met behulp van de Winamp (versie 2.5e) speel ik de muziek af. Middels een M3U bestand aangemaakt met Winamp zelf, heb ik overzicht van al mijn MP3 bestanden (cq. opgenomen muziek). Overigens beschikt Winamp ook over MP3 tekst edit faciliteiten, maar die vind ik alleen handig voor incidentele wijzigingen.
 • MP3 afspelen op een MS-DOS PC (minimaal 486DX4) kan ook. Ik heb op dit moment alleen ervaring opgedaan met Mpxplay in combinatie met een SB Live!Player (CT4670), een Yamaha OPL3 en een SB16 geluidskaart. Enige links zijn Mpxplay van PDSoft en Damp MP3 afspeler. Om de software onder MS-DOS te gebruiken (Koude start via F8 Windows of direct van floppy), moet nog wel de DOS geluidskaart drivers worden geladen. Dit betekent meestal nog wat extra zoekwerk om de MP3 software daadwerkelijk te kunnen gebruiken. Onopgeloste probleempje is dat onder MS-DOS de muis nog niet optimaal werkt. Het scherm wordt in mode gezet met meer dan 25 regels tekst. De muis kan niet naar de onderste regels toe. Hiervoor is dus nog nader onderzoek nodig. Onder Windows 95/98 werkt Mpxplay wel goed voor zover de CD-ROM speler de Audio-CD's kan lezen. De door mij gebruikte Panasonic CD-ROM speler CR-562 komt net te kort op een PC met een Intel DX4/100 CPU. Een PC met de AMD 5x86/133 CPU presteert behoorlijk beter dan een PC met de Intel DX4/100 CPU. Voor het afspelen van een MP3 op de PC die is uitgerust met een ISA non-PnP Sound Blaster 16 geluidskaart is de CPU belasting op de PC met DX4/100 ongeveer 60%. Met de CR-562 als CD-ROM speler kan dit oplopen tot 200%. Oftewel het systeem komt zonder een snellere CD-ROM speler veel kracht tekort. Het probleem is op te lossen door de '-bl' optie (MPXPLAY -bl) te gebruiken zodat het muziekstuk eerst volledig wordt ingelezen. De Philips geluidskaart PCA750AF met de Yamaha OPL3 vergt tweemaal zoveel CPU kracht dan de Sound Blaster 16 geluidskaart (verder wordt die kaart als Sound Blaster Pro herkend). Kortom, op een 486 PC is de Sound Blaster 16 geluidskaart een zeer geschikte keuze in combinatie met de MP3 afspeler.
  • De SBLive moet in MS-DOS eerst worden ingesteld op SB16 emulatie. Hiervoor moeten de CONFIG.SYS en de AUTOEXEC.BAT en/of DOSSTART.BAT worden aangepast. Nadat ik de orginele SBLive documentatie en de software met de MS-DOS gereedschappen had gevonden, kon ik aan de slag. Alle moeite is beslist niet voor niets: Mpxplay levert een mooi resultaat! Overigens werkte SBEMIXER niet op de manier zoals dat in de handleiding beschreven stond.
  • Voor gebruik van de SB16 kaart in Windows 95/98 en MS-DOS 7 (Windows DOS) moet de besturingssoftware worden geïnstalleerd. De software die ik heb gebruikt, heb ik ooit gedownload bij Creative. Dit softwarepakket draagt de naam '95dosapp.exe'. Na uitvoeren van dit programma worden de alle programma onderdelen uitgepakt. De 'readme.txt' helpt je goed op weg. Voor PnP SB16 kaarten moet CTCM worden gebruikt. Dat programma is te downloaden bij Creative Europe. Het programma en de handleiding zijn te vinden in 'ctcmbbs.exe'.
  • Voor gebruik van de SB16 onder echte MS-DOS en Windows 3.1 moet ook speciale besturingssoftware worden geïnstalleerd. Die software is te downloaden bij Creative Europe. De benodigde software zit in 'sbbasic.exe' en moet op een specifieke manier worden geïnstalleerd. Voor meer informatie, pak de bestanden in "sbbasic" uit bekijk de installatie aanwijzigingen. De SB16 programma's Diagnose en Mixerset doen uiteindelijk het werk.
  • Met Damp heb ik minder goede resultaten dan MPXPLAY. De Damp MP3 speler vraagt meer van de CPU waardoor MP3 afspelen op een PC met Intel 486DX4/100 CPU geen bruikbaar resultaat geeft.
  • Als de PC is uitgerust met een PCI SCSI kaart dan zal een MP3 afspeler zoals Winamp net bruikbaar zijn vanaf een 486 PC met 486DX2 CPU. Een 486 systeem met IDE controller komt vaak net kracht tekort. Waarschijnlijk is het noodzakelijk om onder "Options-Preferences-Output" van WinAmp de buffer instellingen voor de "Nullsoft waveOut plugin" te verhogen naar de maximum waarden. Dit voorkomt een hakkelend geluid. Op mijn AMD 5x86 systeem met 32MB FP geheugen, een IDE hardeschijf en een 20x CD-Rom speler varieert de CPU belasting zo tussen de 70 en de 100%. Deze waarde geldt als het MP3 bestand wordt gelezen vanaf de CD-Rom.

  Terug naar het Begin.


WelkomAudioStuur berichtGastenboekWebsite BlogLinks RSS button

Datum: 13 april 2001