Taal: NL of EN
Mode: PC, Tablet, Mobile of TV
pcpret.nl: wandelen, fotografie, audio en computer weetjes!
WelkomThuisnetwerkStuur berichtGastenboekWebsite BlogLinks RSS button
Bloem van watermuurKijk ook eens op www.natuurspoor.nlPaddestoel

Thuisnetwerk

Mobiel internet
UTP, straight en cross ...
IP adres, pingen ...
Thuisnetwerk, een overzicht
Oude (W)Lan gebruiken
Windows Vista
Draadloos thuisnetwerk
Woordenlijst ...
Een thuisnetwerk bouwen ...
Mediastreaming ...
Meerdere gebruikers
Windows XP
Directe kabelverbinding
ADSL op Windows/Freesco
Windows 9x, 2000
Windows 7, 8 en 10
Software voor bescherming
Freesco installeren
Veilig werken
Hoe het begon
Eigen thuisnetwerk

Meest gelezen onderwerpen:
Website blog...
Mediastreaming van Windows P...
Pingen en een IP adres vinde...
Gastenboek lezen...
Geluidsapparatuur aansluiten...
UTP, straight en cross ...
Schrijf een bericht...
Windows 7, 8 en 10 in een th...
Gastenboek schrijven...
Een thuisnetwerk aanleggen...

OS=
Browser= Claudebot
IP adres= 18.212.87.137
Bezoekers= 1983285     Meer ...
(Vanaf 27-10-2010)

Land informatie van bezoekers, 22 mar 2024 t/m 28 mar 2024

Linux router Freesco installeren en gebruiken

  • Via het Computer!Totaal Forum ontdekte ik het bestaan van Freesco. Dit is een kleine Linux router, past in principe op één floppydisk en is al te gebruiken op een 386 PC. Het programma zou eenvoudig zijn te installeren en dus was mijn aandacht gewekt. Er bestaan meer kleine Linux routers, deze was de eerste die ik tegenkwam en dit programmaatje maakte zijn belofte redelijk waar. Al met al een aanrader. Meer informatie over Freesco is te vinden op www.freesco.org. Hier vindt je ook een Nederlandstalige handleiding. Zoek je meer Nederlandstalige informatie over Linux en ben je bekend met bijvoorbeeld MS-DOS, kijk dan eens naar de Nederlandstalige Linux howto.
  • De installatie van Freesco liep ogenschijnlijk probleemloos. Binnen een paar uurtjes werkte de software. Hoewel kennis van Linux of Unix niet is vereist, zou ik het wel aanraden. Informatie over de opdrachten die je mag uitvoeren, wordt niet gegeven. Als je zo slim bent om "ls" of "dir" te gebruiken, dan vind je uiteindelijk de opdrachten wel. De handleiding (Project Freesco v0.2, datum 18-12-99) is redelijk leesbaar maar wel in het engels. Het gebruik van Linux wordt gewoon niet uitgelegd! Het is handig te weten wat je kan doen met de Linux commando's. Het kan dus noodzakelijk zijn naar verdere uitleg te zoeken. Het gebruik van de help (optie -h) die normaliter in UNIX opdrachten is ingebouwd, vind ik te summier. Een beetje meer informatie is veel praktischer, Dat dit niet op die ene floppy past, dat kan ik me voorstellen. Maar wat de handleiding niet vertelt, moet nu op een andere manier worden uitgezocht. Vandaar dat de installatie voor niet Unix gebruikers best wel eens lastig kan worden. Verder zou de HD versie, zeker op dit punt, best wat uitgebreider mogen zijn.
  • Na de Freesco diskette te hebben aangemaakt, de PC opstarten met die diskette. Als dit goed gaat, dan weet je dat Freesco zou kunnen werken op die PC. Verander eerst de wachtwoorden van de belangrijkste logins zoals root, admin, wuser en ppp. Lees het bestand readme.txt goed, hierin staat hoe dat moet voor de eerste twee. Vervolgens staat in de handleiding informatie over de laatste twee. Mocht je een hekel aan Linux hebben, voor normaal gebruik is dit de enige keer dat je echt moet inloggen en een paar Unix-achtige commando's moet uitvoeren. Overigens als je nog een driver voor een netwerkkaart nodig hebt, dan kan die er nu opgezet worden in de map a:\router\drv. Een stap eerder zag ik nog niet de mappen structuur op de Freesco (v2.7) diskette.
  • Een nette manier om Freesco uit te zetten gaat via "halt". Voor gebruik op de harde schijf is "halt" noodzakelijk om de geopende bestanden goed af te sluiten. Bij gebruik van de floppy versie zet ik de PC gewoon uit. Overigens kan via telnet sowieso worden ingelogd op de Linux router, dus het is niet nodig om de PC volledig ingericht (met beeldscherm en toetsenbord) ergens neer te zetten.
    Dat wil zeggen: dat verwachtte ik. Met enige moeite lukte het mij de PC zonder toetsenbord te configureren. Echter daarna weigerde Freesco op te starten. Toch maar een toetsenbordje er aan gehangen.
  • Vervolgens kan Freesco worden geconfigureerd. De configuratie keuze staat goed uitgelegd in de handleiding. De belangrijkste terminologie is goed te begrijpen. In kritische situaties wordt er een duidelijke waarschuwing gegeven. Mocht er een modem in de computer zitten, maar wil je die niet gebruiken, let er dan op om die functionaliteit uit te schakelen. Normale zal Freesco een binnenkomend gesprek proberen te beantwoorden. Dit zal meestal niet de bedoeling zijn. Zeker niet bij een gewoon telefoongesprek.
  • Handig om te weten is hoe 'edit' of 'edt' gebruikt kan worden. Freesco maakt gebruik van een eenvoudige editor die prettig samenwerkt met het PC toetsenbord en het beeldscherm. De toets F1 voor de help heb ik zelf natuurlijk nog nooit gebruikt. Toen ik per ongeluk op Alt-X drukte, ontdekte ik vanzelf hoe ik mijn bestand kon opslaan en vervolgens het programma kon verlaten. Na een druk op de F1 toets, weet je ook wat de andere opdrachten zijn. Hoewel 'edit' nooit mijn favoriete editor zal worden, is deze editor een gouden greep als je beseft dan Linux/Unix standaard meestal gebruik maakt van 'vi' of 'emacs'. Beide vind ik niet zo geschikt voor beginners. Emacs (maar dan onder een andere naam) zat bijvoorbeeld bij mijn allereerste PC (een Advance B) die ik in 1985 heb gekocht. Toendertijd kon ik daar absoluut niet mee werken. Jaren later ontdekte ik pas de gelijkenis van die oude editor met emacs ...
  • Na een succesvolle configuratie zal na het opslaan van de instellingen de router netjes opstarten. Tijdens dit opstarten zijn verder geen speciale handelingen vereist. Als de router niet werkt, dan moeten de instellingen worden gecontroleerd. Een zwak punt van de handleiding is dat er niet wordt ingegaan op de client PC. Dit aspect staat niet op zichzelf. Andere firewall handleidingen die ik heb gezien, leiden aan hetzelfde euvel. Voor de netwerkkaart op de client PC moet de gateway worden ingevuld, en de DNS addres(sen) van de Internet Provider. Voor internet zijn geen bijzondere instellingen nodig. Kies gewoon Lan, laat het vinkje proxy instellingen blanco en kies voor automatisch vinden van de instellingen (IE 5). Nu moet het werken. Overigens voor email hoeven de DNS adres(sen) niet te worden ingevuld. ICQ werkt in principe wel, maar ik heb niet uitgezocht hoe ik de chatfunctie goed aan de praat kon krijgen.
  • Installatietips: Gebruik kaarten die herkend worden. Ik heb mijn ISA Realtek 8019 kaartjes, die NE2000 compatibel zouden zijn, niet aan de praat gekregen. Met rset8019.exe heb ik de instellingen gecontroleerd en aangepast. Zowel op mijn 486DX2 systeem als mijn Pentium 200 MMX systeem werd de kaart niet door FreeSCO herkend. Onder Windows 95, 98, 2000 en zelfs NT werken de kaartjes probleemloos! De router werkt wel correct als de ISA Realtek kaart wordt vervangen door bijvoorbeeld een PCI DEC (DE450) of een ISA 3C509B netwerkkaart die ik in mijn bezit had.
  • Hoewel het programma voor mij zeer bruikbaar is, voldoet dit programma (in 2001) niet aan al mijn eisen. Ik heb geprobeerd de Harddisk versie te installeren op mijn 486 systeem. Waarschijnlijk is er wat misgegaan, want ik heb FreeSCO nooit goed kunnen booten vanaf de harde schijf. Ik heb daarom de caching en log mogelijkheden niet kunnen uitproberen. Op het eerste gezicht heb ik geen logging mogelijkheid gezien voor inkomend verkeer. Dit vind ik wel noodzakelijk. Ik heb onlangs (2003) een heleboel tips gekregen om Freesco te gebruiken vanaf de harde schijf. Binnenkort ga ik die tips uitproberen. Een klein detail is dat FreeSCO (nog) niet zonder toetsenbord kan werken. Ik weet niet waarom.
    Freesco biedt mij een goede en eenvoudige oplossing om internet te delen op meerdere PC's. De diskette versie is ook makkelijk in het gebruik: de PC aanzetten en uitzetten gaat via de netschakelaar.

Terug naar het Begin.


WelkomThuisnetwerkStuur berichtGastenboekWebsite BlogLinks RSS button

Datum: 2 januari 2010