Taal: NL of EN
Mode: PC, Tablet, Mobile of TV
pcpret.nl: wandelen, fotografie, audio en computer weetjes!
WelkomAudioStuur berichtGastenboekWebsite BlogLinks RSS button
Bloem van watermuurKijk ook eens op www.natuurspoor.nlPaddestoel

Audio overzichts pagina

Platenspelers
De pickup versterker Floria à la maison
Zelfbouw PC luidsprekerset
Wintech luidsprekerset
Soundworks 2.1
Philips MMS203
Mission 710 reparatie
Labtec LCS-2408 subwoofer
HK695 luidsprekerset
Philips DSS350, DSS370
Afstandsbediening
Bandrecorders
Alles over surround
Audio op de PC
Audiorestauratie
MP3 muziek
Audio in mijn huiskamer
Van LP naar CD
Audio in de huiskamer
Audio overzicht

Meest gelezen onderwerpen:
Website blog...
Mediastreaming van Windows P...
Pingen en een IP adres vinde...
Gastenboek lezen...
Geluidsapparatuur aansluiten...
UTP, straight en cross ...
Schrijf een bericht...
Windows 7, 8 en 10 in een th...
Gastenboek schrijven...
Een thuisnetwerk aanleggen...

OS=
Browser= Claudebot
IP adres= 44.206.248.122
Bezoekers= 1983285     Meer ...
(Vanaf 27-10-2010)

Land informatie van bezoekers, 13 mar 2024 t/m 19 mar 2024

Oude band -en cassetterecorders

Toon de berichten 1 t/m 5 (totaal=5)

2014-10-28
Inleiding
Een oude hobby van mij was muziek opnemen. Het begon met knutselen en onderzoeken van oude Philips bandrecorders en later oude casseterecordertjes. Toen ik genoeg geld had om een nieuwe bandrecorder te kopen, heb ik toch gekozen voor een nieuwe cassetterecorder omdat die veel handiger was in het gebruik. Dat was 1980, het werd een Nakamichi 482, een mooie 3-kops recorder. Een heel mooi apparaat met uiteindelijk ongelooflijk veel nukken. Ik heb daarna nog heel wat tijd gestoken in het (ver)bouwen en afregelen van band -en cassetterecorders. Zelfs nu maak ik er nog wel eens gebruik van. Mijn nieuwste aanwinst is een Tandberg 3041X. Recentelijk werd me gevraagd een Teac A-3300SX te repareren ...

Datum=2014-10-28

2014-10-27
Tandberg 3041X
De Tandberg 3041X bandrecorder uit 1970 kwam ik tegen in de Kringloopwinkel waar ik regelmatig eventjes rondkijk op zoek naar leuke spulletjes. Er stond met grote letters op: Defect! Dat werd extra interessant, vooral omdat in dat geval de prijs erg laag is. Wel een risico want soms is zo'n apparaat echt onherstelbaar defect. Toen ik zag dat het ook nog een 3-kops 4 sporen machine was met een extra kop, was ik verkocht. De extra kop levert de bias die nodig is voor geluid opnemen, door Tandberg wordt dat crossfield genoemd. Het voordeel van deze manier van geluid opnemen is dat gebruikte band veel beter de hoge tonen kan opnemen. Verder kent de bandrecorder 3 snelheden: 4,75 cm/s, 9,5 cm/s, 19 cm/s.
Bij nader onderzoek bleek de bandrecorder inderdaad defect, de motor draaide niet en er was een condensator geploft. Na wat zoeken kwam ik op http://www.vintage-radio.net/forum terecht. Hier kon ik geen bruikbare informatie vinden, echter, deze website was de enige website die mogelijk informatie kon opleveren. En volgens Google waren er geen alternatieven ...
Het bleek een goede gok, binnen een dag wist ik dat ik eerst een band moest plaatsen voordat de motor zou gaan draaien, verder kon ik de service manual en de gebruikers handleiding in pdf formaat bemachtigen. Dit was een enorme stap voorwaarts.
Uiteindelijk werkte alleen het terugspoelen niet goed. De snaar langs de motor pulley bleek het probleem, de pulley had twee sleuven en de snaar ging maar door een van de sleuven. Hoe het precies moest, kon ik niet terugvinden in de service manual, maar de snaar verdelen over de twee sleuven bleek de juiste oplossing.
Door toevallige omstandigheden ontdekte ik dat mijn Tandberg geen geluid kon opnemen op twee van mijn banden. De banden hadden geen duidelijk merk, ik vermoed dat er eentje een oude Philips LP18 band was en de andere een Scotch band. Maar ik dacht dat ik het opnemen al eens had getest en toen werkte alles toch ... wat zag ik over het hoofd? Oh ja, ik had nog meer banden, eentje van Basf en een TDK GX test band ... Zou ik die laatste soms gebruikt hebben? Die laatste band maakte inderdaad goede opnames dus kennelijk zijn de andere banden minder geschikt voor crossfield, of hebben een veel hogere crossfield bias nodig of zijn geschikter voor bias via de opnamekop. Ik was blij dat mijn Tandberg dus niks mankeerde, nou ja, eigenlijk ook wel: deze Tandberg is niet geschikt voor alle bandsoorten!
Tijdens het testen zag ik nog wat meer verbeterpunten: De laagweergave kan 20Hz aan, maar een opname begint nu nog bij ongeveer 40Hz. Verder lijkt het mij zonde om een goed lijnsignaal via de microfoonversterker te leiden. Dus misschien ga ik daar nog eens mee aan de slag.

 Tandberg 3041X Kijkje in de Tandberg 3041X Merkplaatje en DIN/cinch aansluitingen Kijkje op de vier koppen van de Tandberg
Datum=2014-10-28

2014-10-27
Andere bandrecorders
Een heel interessante bandrecorder waar ik me echt op heb uitgeleefd, is de Telefunken 204TS uit 1969. Deze recorder kreeg ik in 1983 van een kennis die de bandrecorder niet meer nodig had. Dit was mijn eerste echte grote uitdaging, een 4 sporen bandrecorder met 2 koppen en met drie verschillende bandsnelheden 4,75 cm/s, 9,5 cm/s, 19 cm/s. Dit was nog lang geen Teac A-3300SX, maar dit was mogelijk toch het begin. De elektronica aan de binnenkant leek me een zooitje. Met het boek Bandrecorder techniek en zelfbouw van W. Jak nog vers in mijn gedachten, heb ik bijna alle elektronica in deze bandrecorder vernieuwd. Een nieuw ontwerp met nieuwe elektronica resulteerde in gescheiden opname en weergave versterkers. De langzame VU meter kreeg een aangepast ontwerp waarmee de piekweergave werd verbeterd. De eindversterker is wel grotendeels hetzelfde gebleven, alleen de eindtrap is vernieuwd. Die eindversterker met stereo luidsprekers in de bandrecorder zelf is overigens reuze praktisch! Verder kreeg de bandrecorder nieuwe snaren. Al met al werd dat een hele klus. Nu 2014, bijna 30 jaarlater bleken twee snaren onbruikbaar geworden, de snaar naar de teller was geheel vergaan en de snaar voor het aandrijven van de rechter spoel tijdens het afspelen van banden, bleek stug en uitgerekt te zijn. Kortom, vervanging was noodzakelijk. Deze bandrecorder heb ik vrij veel gebruikt. Vooral voorn geluidsopnames op 9 cm/s want die bleken op het gehoor geruisarmer dan die van een cassetterecorder opname met Dolby-B ...
In 2005 kon ik een Revox E36 bemachtigen uit 1962. Het idee was om deze bandrecorder praktisch te gaan gebruiken. Daar is uiteindelijk weinig van terechtgekomen omdat de computer opnames veel makkelijker waren te verwerken. De Revox E36 is een uiterst solide en gewichtige twee sporen stereo bandrecorder met bandsnelheden 9,5 cm/s en 19 cm/s. Interessant detail is dat dit model gebruik maakt van buizen en een aantal halfgeleiders (zoals OC45). Deze versie is door de vorige eigenaar behoorlijk verbouwd omdat dit geen standaard model was, voor Nederland was dat een F36. Misschien dat ik er nog mee aan de slag ga ...

Datum=2014-10-28

2014-10-27
Teac A-3300SX
Ik was enigszins verrast dat me werd gevraagd of ik een Teac A-3300SX kon repareren. De bandrecorder zou niet meer op kunnen nemen. Ik moest terugdenken aan de bandrecorder van mijn broer, die had ik al eens onder handen genomen. Wat een mooi apparaat was dat! Toendertijd merkte ik dat de standaard opname afregeling nogal kan afwijken van de meest optimale opname afregeling voor de band die echt gebruikt wordt. Dit betekende dat de audio boven de 15 kHz niet of verzwakt werd opgenomen. Ik heb zijn recorder toen bij geregeld, voor zover ik weet, wordt de bandrecorder nog steeds gebruikt.
De te repareren Teac werd een nieuwe uitdaging, dus ik ging snel op zoek naar de beschrijving van de opname en weergaveversterkers die nog ergens lagen te verstoffen. Verder ook op zoek naar de service manual, waar internet al niet goed voor is.
In eerste instantie dacht ik dat er wat kapot zou zijn, dus van alles gecontroleerd. De band werd gewist, de opname signalen waren aanwezig in de opname versterker, de opnamekop leek helemaal in orde. Met de oscilloscoop zag ik ook alleen maar de te verwachten signalen, de bias frequentie stond mooi op 100 kHZ dus ook die was prima. Maar ja, geen geluid. Toen per ongeluk de weergavekop aangeraakt tijdens het opnemen ... Ik hoorde een brom en dat bracht me op een idee ... Even een flinke brom piek aan de opname toevoegen en ja, ik hoorde tijdens de weergave een klein plofje. Ik was op de goede weg, het signaal leek te zacht, maar kon technisch gezien niet sterker ... Uiteindelijk de bias en de signaal niveaus in de opname versterker gecontroleerd, dat kon dus wel een beetje harder. Hoewel de eigenaar zegt dat de recorder goed gewerkt heeft, krijg ik nu toch wel mijn twijfels. De oorzaak bleek achteraf gezien heel eenvoudig, de band was omgekeerd ... dit was te zien aan de magneetstrips ... en even geprobeerd ... de band omgekeerd - heen -en teruggespoeld ... en toen kon ik de band eenvoudig inregelen en werden ook de hoge tonen weer goed opgenomen.

Datum=2014-10-28

2011-03-17
Interessante links
UK Vintage Radio Repair and Restoration Discussion Forum - Powered by vBulletin
Tandberg 3000x service manual

Datum=2014-10-28

Terug naar het Begin of terug naar het gekozen
onderwerp: Oude band -en cassetterecorders?


WelkomAudioStuur berichtGastenboekWebsite BlogLinks RSS button

Datum: 2014-10-28