Language: NL or EN
Mode: PC, Tablet, Mobile or TV
pcpret.nl: hiking, photography, audio and computer!
WelcomeSend messageGuestbookWebsite BlogLinks RSS button
Bloem van watermuurKijk ook eens op www.natuurspoor.nlPaddestoel

Welkom

Hobbies, bezigheden
Thuisnetwerk
Foto's
Weetjes
Audio
Software
Wandelen

Meest gelezen onderwerpen:
Website blog...
Mediastreaming van Windows P...
Pingen en een IP adres vinde...
Gastenboek lezen...
Geluidsapparatuur aansluiten...
UTP, straight en cross ...
Schrijf een bericht...
Windows 7, 8 en 10 in een th...
Gastenboek schrijven...
Een thuisnetwerk aanleggen...

OS=
Browser=
IP adres= 44.192.92.49
Bezoekers= 1983285     Meer ...
(Vanaf 27-10-2010)

Country information of visitors, 27 may 2023 till 02 jun 2023

Vegetarisch koken

Vegetarisch koken is net zo smakelijk als de traditionele keuken. Op het internet is hierover veel informatie te vinden, ik voeg met dit item, er wat informatie aan toe.

Een makkelijke overstap is om het stukje vlees in de maaltijd te vervangen door een bijpassende vleesvervanger. Voor de rest kan de maaltijd dan nog hetzelfde blijven. Het leuke is dat de kruiden en sausjes bij mij meer aandacht hebben gekregen omdat zonder vlees geen jus beschikbaar is. Hierna volgen eenvoudig zelf te maken vleesvervangers en makkelijk te maken één pans gerechten. Eet smakelijk!
 • Vleesvervangers:
  Ik vind het leuk om vleesvervangers zelf te maken. Deze zijn wel kant-en klaar te koop, maar ja, dan weet ik nog steeds niet zeker of het een biologisch verantwoord en smakelijk produkt is.
  Favoriete vleesvervanger voor mij zijn de Nederlandse bruine bonen en capucijners. Maar gebruik geen verse capucijners voor dit recept, dat is zonde van de smaak! Een goede tweede zijn voor mij de linzen. En heel makkelijk klaar te maken zijn de vleesvervangers op basis van mais. Bedenk ook dat een blikje Mexico Melange (te koop in iedere winkel) of een kant en klare smakelijke bonen mix gebruikt kan worden als vleesvervanger!
 • Vleesvervanger met als basis bruine bonen of capucijners: Bonenburger.
  Het gebruik van de mexicaanse boon vind ik geen smakelijk resultaat oplveren. Wilt u die graag eten, maak er dan Chili sin carne van. Gebruik een blik of potje, of wel de gedroogde bonen (circa 150-200 gram) in water. De gewelde bonen moeten eerst gekookt worden (een half uur?) tot dat deze gaar zijn. Pureer de bonen, capucijners. Snij een ui of een aantal sjalotjes aan stukjes en pureer deze. Voeg naar smaak maggiplant bladeren en/of koriander toe. Pureer deze. Voeg naar smaak gehakt kruiden toe of voeg alleen zout en kruiden (peper) toe naar smaak. Voeg naar smaak rode pesto toe. Voeg een paar lepels bloem toe. Meng dit geheel goed door elkaar. Het moet een smeuïg (niet te dun) geheel worden.
  Maak nu een soort van hamburgers van dit mengsel. Bak deze in een pan met een beetje olie.
 • Vleesvervanger met als basis linzen: Linzenpaté.
  Gebruik een blik of potje, of wel de gedroogde linzen (circa 200-400 gram) in water. De gewelde linzen moeten eerst gekookt worden (een half uur?) tot dat deze gaar zijn. Pureerd de linzen. Snij een ui aan stukjes en pureer deze. Voeg naar smaak maggiplant bladeren toe. Pureer deze. Voeg naar smaak gehakt kruiden toe of voeg alleen zout en kruiden (peper) toe naar smaak. Voeg naar smaak groene pesto (met olijven) toe. Voeg eventueel wat bloem toe (niet teveel). Meng dit geheel goed door elkaar. Het moet een smeuïg geheel worden.
  Warm de oven voor tot ongeveer 180 graden Celsius. Vet de bakvorm (cakevorm) in met een beetje olie. Doe het mengsel in een bakvorm. Plaats de bakvorm in de oven laat dit in ongeveer een half uur gaar worden.
 • Vleesvervanger met als basis mais: Mais koekjes.
  Gebruik een blikje of potje met mais. Pureer de mais. Snij een ui of een aantal sjalotjes aan stukjes en pureer deze. Voeg naar smaak maggiplant bladeren en/of koriander toe. Pureer deze. Voeg zout en kruiden (peper) toe naar smaak. Voeg naar smaak rode pesto toe. Voeg ongeveer 100 gram bloem toe. Meng dit geheel goed door elkaar.
  Maak nu een soort van koekjes (niet te groot en niet te klein) van dit mengsel. Bak deze gaar in een pan met een beetje olie.

 • Aardappel anders met witlof maar dan niet uit een potje.
  Het oorspronkelijk recept vond ik vrij vet (1 pot mayonaise). Ik heb het recept aangepast aan mijn eetstijl en dat betekent een laagje mayonaise in de pan. Hierbij in gaat de in kleine stukjes gesneden aardappelen. Eventueel wordt er nog een beetje water toegevoegd, voeg eventueel ook zout naar smaak toe. Laat het geheel zachtjes smoren tot dat de aardappel (bijna) gaar zijn (pakweg 20 minuten). Af en toe roeren om aanbranden te voorkomen. In de tussentijd wordt een ui in kleine stukjes en een halve prei in dunne plakjes gesneden. Na ongeveer 15/20 minuten kan de ui en de prei in de pan worden gedaan. Voeg knoflook toe (een klein teentje). Voeg naar smaak kruiden zoals maggiplant bladeren toe. Als vleesvervanger kunnen champignons worden gebruikt, en/of tofu (naturel of gekruid) kan ook. Vervolgens kan de witlof in kleine stukjes worden gesneden. Voeg dit bij rest en laat het geheel nog zo'n 10 minuten smoren tot dat de witlof net gaar is. Af en toe roeren om aanbranden te voorkomen. Het geheel kan worden afgewerkt met geraspte kaas.
  Het oorspronkelijke recept heb ik gekregen van iemand uit Rotterdam. Voor het vlees werd in plakjes gesneden verse worst gebruikt. Het oorspronkelijk recept bevatte geen prei.

 • Chili sin carne, tja door en door mexicaans, zeggen ze.
  En weet u, toen ik in 1996 in Mexico was, kon er van alles en nog wat gegeten worden, maarre geen chili con carne. Dat was in Amerika (1991) wel anders. Omdat de basis groente in Chili con carne de bonen zijn, hoeft er in het geheel geen vlees meer bij. De vleesvervanger zit er al bij! Keuze uit Mexicaanse bonen, capucijners en bruine bonen. Oh ja, en als u verse capucijners eet, maak dan gewoon een lekker sausje erbij, dan gaat de smaakt van de capucijners niet verloren.

 • Pompoensoep
  De basis van pompoensoep is natuurlijk Pompoen. De eerste pompoensoep heb ik voorjaar 2011 gegeten. Ik vond de Pompoensoep verrassend smaken. Op op basis van de ingrediënten op de verpakking heb ik een recept gemaakt die ik uiteindelijk toch nog iets heb aangepast. Neem als basis een niet te grote pompoen, pakweg 500 gram voor 2 personen. Voeg daarna de overige groentes toe: 200 gram wortel, 100 gram ui, 200 gram aardappel, 1 paprika, 1 tomaat, 200 gram courgette. Kruiden horen er ook bij: basilicum, lavas, knoflook en voor de smaak eventueel nog zout en vegetarische bouillonblokje. Als vleesvervanger kan er bijvoorbeeld nog tofu of vegetarische worst bij.
  Het klaarmaken van pompoen is best een zwaar karwei. De inhoud is vrij hard en eigenlijk niet uit de schil te scheppen met een lepel. Het schillen van een pompoen lijkt mij het meest praktisch. Ik ga me nu wel afvragen hoe men in vredesnaam die mooie Halloween hoofden maakt. Wees er op bedacht dat het pompoen vruchtvlees tijdens het aan de kook brengen snel zacht wordt. Zorg ervoor dat er veel water wordt toegevoegd. Minstens een halve liter water voor 500 gram pompoen. Het eindresultaat is een zeer smakelijke pompoensoep (veel smakelijker dan uit het pak).

 • Boerenkool met rookworst (en een scheutje azijn)
  Tja die rookworst, dat kan dus niet meer. Koop of vegetarische worst of wordt creatief:
  • Vervang de worst door een lekkere vleesvervanger, bijvoorbeeld zeer klein gesneden blokjes kaas,
  • En/of champignons,
  • En/of met een vleesvervanger zoals tofu (naturel bestrooid met kruiden, of de korrelige variant die op gehakt lijkt).

  Nog een paar links:
  Vegetariers website, Website van Chris Walker
  Voor nog veel meer links, kijk hier.

  Back to the beginning? Click here.


 • Send messageGuestbookWebsite BlogLinks RSS button