Taal: NL of EN
Mode: PC, Tablet, Mobile of TV
pcpret.nl: wandelen, fotografie, audio en computer weetjes!
WelkomAudioStuur berichtGastenboekWebsite BlogLinks RSS button
Bloem van watermuurKijk ook eens op www.natuurspoor.nlPaddestoel

Audio overzichts pagina

Platenspelers
De pickup versterker Floria à la maison
Zelfbouw PC luidsprekerset
Wintech luidsprekerset
Soundworks 2.1
Philips MMS203
Mission 710 reparatie
Labtec LCS-2408 subwoofer
HK695 luidsprekerset
Philips DSS350, DSS370
Afstandsbediening
Bandrecorders
Alles over surround
Audio op de PC
Audiorestauratie
MP3 muziek
Audio in mijn huiskamer
Van LP naar CD
Audio in de huiskamer
Audio overzicht

Meest gelezen onderwerpen:
Website blog...
Mediastreaming van Windows P...
Pingen en een IP adres vinde...
Gastenboek lezen...
Geluidsapparatuur aansluiten...
UTP, straight en cross ...
Schrijf een bericht...
Windows 7, 8 en 10 in een th...
Gastenboek schrijven...
Een thuisnetwerk aanleggen...

OS=
Browser=
IP adres= 54.161.98.96
Bezoekers= 1983285     Meer ...
(Vanaf 27-10-2010)

Land informatie van bezoekers, 19 jan 2022 t/m 25 jan 2022

Harman Kardon HK695 Champagne 2.1 luidsprekerset repareren en uitproberen

Inleiding:
Harman Kardon HK695 Champagne 2.1 luidsprekerset Ik blijf het leuk vinden om uitdagingen aan te gaan! In februari 2008 zag ik bij de Kringloopwinkel een incomplete Harman Kardon subwoofer staan met een behoorlijk gewicht. De satelliet luidsprekers ontbraken, kostprijs €2,50. Tja best moeilijk om te laten staan ... Het woordje Surround, aan de bovenkant, trok mij over de streep. Ik was benieuwd wat dat zou inhouden.
Thuisgekomen, ben ik direct informatie over dit systeem gaan zoeken. De handleiding en aanvullende informatie over deze luidsprekerset was gelukkig snel te vinden. De HK695 blijkt in 2000 op de markt te zijn gebracht. De handleiding vertelde me dat het volume geregeld werd met knopjes op de rechter luidspreker satelliet ... Het luidsprekersetje aangesloten op mijn computer. In eerste instantie geen geluid, wel een vrij luide brom. De satellietluidsprekers van de Philips MMS203 gepakt, deze hebben ook een 3,5 mm jack steker. En zowaar ook vrij zacht geluid (met brom) als ik de steker niet te ver in de connector schoof. Het volume kon ik dus niet regelen en de brom was ook ongewenst. Kortom, de subwooferkast met versterker moest dus worden open gemaakt voor nader onderzoek.
Oh ja, hier nog wat informatie dat ik van internet heb geplukt:
Beschrijving: Specificaties:
The HK695 Audio System is the latest innovation from harman/kardon, a long time leader in the manufacture of high-end component and computer audio systems. Newer technologies include Vmax, a Harman International audio image-processing algorithm that seamlessly supports both two and four channel sound cards. This audio hologram creates a four speaker sound field from two speakers through the use of a head related transfer function when used with a four channel sound card. In addition, the algorithm provides enhanced stereo when used with a two channel sound card. Model: HK 695
Subwoofer: 5.25inch, 28W (1% THD)
Per satelliet: Odyssey, 6W (1% THD)
Crossover frequentie: 180Hz
Ingangsimpedantie: 5-10kOhm
Signaal-ruisverhouding: > 70dB
Frequencybereik: 35-20kHz
Ingangsgevoeligheid: 300-400mV rms
Voedingsspaning: 220-240 volt, 50Hz AC (max. 120 watts)

Openmaken van de subwooferkast, het onderzoek:
Het openmaken van de subwooferkast leek in eerste instantie makkelijk. De zes grote schroeven aan de onderkant eruit en de kap kan eraf, nee dus. Onder het achterpootje bleek nog een grote schroef te zitten ... Nog steeds onvoldoende beweging in de bovenkant om die eraf te kunnen halen. Uiteindelijk het frontje van de subwooferkast maar eens los proberen te maken, en dat lukte! Hieronder zat natuurlijk de subwoofer, deze zat vast met 4 schroeven. De subwoofer dus losgeschroefd in de hoop de kast van binnen te kunnen bekijken. Na het verwijderen van de subwoofer ging het verder vrij gemakkelijk, de bovenkant kon er nu met enig trek en duw werk afgehaald worden. De onderzijde moest nu nog wel uit elkaar, na wat minder puzzelwerk, lukte dit ook.

Na het losmaken, heb ik de subwoofer weer eens uitgeprobeerd. Nog steeds een vrij luide brom. De elektronica ook maar eens gecheked: een TC9235P, 4 maal een 4560 dual opamp, een 4011, 4013, 40106, een special voedings ic 75309P en tot slot een TDA8510J.
De datasheet van de TC9235P vertelde me dat dit IC de volumeregeling regelt. Er stond verder bij dat met 2 schakelaartjes het volume hoger/lager ingesteld kon worden. Dat was de functionaliteit die ik nog nodig had en kennelijk in de rechter satellietluidspreker was gestopt. Goed, dat was in ieder geval een goed teken, daar kan ik wel iets leuks voor verzinnen!
De eindversterker TDA8510J was voor mij een oude bekende, en daar was ik dus niet blij mee. Die zat ook in de Philips MMS203, en als dat IC heet werd, dan ging die versterker tikken ...
Het voedings ic 75309P is een beetje vreemd. Eerst dacht ik dat een bepaalde voedingspanning maakte, alleen dat lijkt die niet te doen. In de subwooferkast zit een fraaie ringkerntrafo die 18 Volt wisselspanning levert, gelijkgericht levert dat een gelijksspanning van maximaal zo's 25 tot 26 Volt. En inderdaad, over de grootste elco van 8200uF/35V stond dus 25 Volt. De TDA8510J mag alleen maximaal zo'n 18 Volt hebben. De voedingspanning gemeten, en inderdaad, de TDA8510J krijgt dus 18V! Dat betekent dat er zo'n 8V van de voedingsspanning voor wat anders wordt gebruikt. Wat verder opvalt is dat er geen tweede grote voedingselco in zit. Ik had er toch wel eentje bij de TDA8510J verwacht. Het voedings ic waarvan ik verder geen datasheet heb kunnen vinden, zorgt ervoor dat de voeding twee voedingspanningen kan leveren. Enerzijds de 18 Volt voor de TDA8510J, en anderzijds nog de 8 Volt die vermoedelijk voor de andere elektronica wordt gebruikt. Het hoe en waarom, dat is mij nu nog niet duidelijk

Na wat meer onderzoek, viel het geluid en de voeding volledig weg. Ik dacht dat ik iets heel ergs fout had gedaan, na een en ander goed te hebben bekeken zag ik dat de 75309P en de TDA8510J beide een tweetal afgebroken aansluitingen hadden. Dus eerst repareren en hopen dat dat dus het echte probleem was. Verwijderen van de ic's ging niet echt gemakkelijk, maar gelukkig, dat lukte wel. De TDA8510J had ik nog liggen van de Philips MMS203, dus dat ic toch maar geplaatst ondanks de problemen die dat ding opleverde. De 75309P, kon ik niet vervangen omdat ik niet wist wat die echt deed. Maakte die een vaste voedingsspanning van 8V voor de elektronica? Of is het voedingsstabilisator voor de TDA8510J? Of beide? Omdat de contacten van de 75309P nog gesoldeerd konden worden, heb ik deze opnieuw geplaatst.
Opnieuw uitproberen leverde in eerste instantie wat geluid en veel brom op. Alleen de subwoofer luidspreker gaf geen brom en heel zacht geluid. Daarom de subwooferkast die ik voor de Philips MMS203 versterker had gemaakt, aangesloten. En gelukkig, een mooie stevige bas. Nu de satelliet luidsprekers van de Philips MMS203 aangesloten, alleen ja, die heeft er dus twee op één 3,5mm jack steker. De HK695 wil er dus eentje op de de 3,5mm jack steker, maar wel opgelet, de HK695 gebruikt dus wel een stereo jack! Voor het gemak heb ik de aansluitingen van de linker satellietluidspreker aangepast. De extra aansluiting lijkt een spanning te geven van 20V, alleen ja, waarvoor? Het weerstandje van 1,1 kOhm weggehaald en de connector werd spanningsvrij. Daarna heb ik een draadbrugje gemaakt om het signaal voor de rechter satelliet luidspreker op de linker luidspreker connector te voegen. Met deze aanpassing kon ik dus de Philips MMS203 satelliet luidsprekers rechtstreeks aansluiten. Dat was voor mij dus een zeer praktische aanpassing! Het geluid klonk verrassend. Enne, om praktische redenen had ik de TDA8510J dus niet gekoeld. Ik dacht, dat ding is beveiligd, en ja als die heet wordt, dan gaat die tikken. En ja, dat tikken, dat deed die dus niet ... en dit was dus wel het ic dat uit de oorspronkelijk Philips MMS203 luidsprekerset kwam.

Nu dus het hele set weer netjes in elkaar gezet, nou ja, op de draadjes voor de volumeregeling na dan. Daar moet ik nog steeds wat op verzinnen. Om kort te gaan: een mooi geluid, het hoog klinkt luid en duidelijk. Het laag klinkt mooi maar niet al te stevig. De HK695 luidsprekerkast lijkt toch wel wat resonantie te veroorzaken. Dat verbaasde mij overigens niks, de kast is hol, het kunststof is dun en de speciale subwoofer reflexpijp is ook dun en gammel. Desondanks kan het volume wel behoorlijk opgeschroefd worden. Dit lijkt me de eerste 2.1 luidsprekerset die dus standaard best een aardig geluid geeft. Ik vermoed dat wanneer de basluidspreker van deze HK695 in een stevige baskast wordt geplaatst, het geluid nog vele malen mooier zal klinken. Die ombouw is alleen de moeite waard wanneer die TDA8510J niet gaat tikken als die heet wordt.

Aangepaste HK695 zonder bas luidspreker en eigen volumeregelaar, 4-8-2009 Nawoord:
Het geluid klinkt verrassend goed met de Philips MMS203 satelliet luidsprekers. Het hoog kan veel beter en duidelijker klinken. Tijdens het testen is het versterker IC TDA8510J dus bloedheet geweest. Verder heb ik de versterker nu toch al een paar uurtjes draaien. De versterker gaat niet tikken! Dat is best verbazingwekkend, de MMS203 versterker doet dit dus wel. Mijn topset blijft dus nog steeds mijn gemodificeerde Philips DSS370 luidsprekerset. Dit is ook wel logisch omdat de Philips DSS370 2-weg satelietluidsprekers heeft met een goede laag, midden en hoge tonen weergave. Verder zit er een subwoofer bij die echt lage tonen weergeeft.

De vermogensspecificatie is vrij goed. Het versterker vermogen voor de subwoofer (28W) is dus niet helemaal juist, dat is dus het maximale vermogen van de woofer zelf. De TDA8510J kan zelf maximaal 26W aan de woofer leveren. Het verschil is klein, en er worden dus geen valse beloften gedaan. Volgens het boekje van de basreflexkast, zijn de voetjes onder de HK695 luidsprekerset te laag. Zelf hoor ik geen verschil wanneer ik de subwooferkast iets verhoogd plaats. Wel interessant is dat de HK695 beschikt over een diagnose connector. Hierop staat een testsignaal (volgens de handleiding van 40 tot 400Hz) waarmee de basluidspreker en de satelliet luidsprekers getest kunnen worden.

Terug naar het Begin.


WelkomAudioStuur berichtGastenboekWebsite BlogLinks RSS button

Datum: 26 februari 2008