// leeg test1 bestand echo "teller1"; Audio voor de computer, Modificatie Altec lansing Multimedia ACS41 (Gateway 2000)
IkMijn pagina voor
prettig werken op de PC
www.pcpret.nl
Homepage Stuur bericht Gastenboek Website Blog Eindhoven

Altec Lansing Multimedia ACS41 ervaringen

Gateway2000 Subwoofer + Satellietluidsprekers

Inleiding:

De historie van mijn Gateway 2000 luidsprekerset begint in december 2009. Ik zag deze luidsprekerset toendertijd in de kringloopwinkel staan. Op de onderzijde van de rechter luidspreker stond de tekst 'Altec Lansing Multimedia' en een type aanduiding ACS41. Dit gaf de doorslag om deze set aan te schaffen, deze pc-audioset leek direct klaar voor gebruik ... Deze pc-audioset set zag er wel vrij afgebeuld uit, maar na het aansluiten bleek alles gelukkig nog goed te functioneren De Gateway 2000 is een pc-audioset die in 1996 op de markt is gebracht, en inmiddels is deze meer dan 25 jaar oud.
Op dat moment had ik de Gateway 2000 nog niet echt nodig, echter het leek mij een mooie reserve optie mocht de Philips DSS370 subwoofer of de resterende Philips DSS350 alsnog kapot zou gaan. Kort hiervoor was er al een Philips DSS350 kapot gegaan en werkte één van de satelliet luidsprekers niet meer. Deze DSS350 kon helaas niet meer gerepareerd worden. Mijn reserve DSS350 kwam toen wel goed van pas.

Alternatief DSS370: Altec lansing Multimedia ACS41(Gateway 2000)

In 2019 begaf de DSS370 subwoofer het helaas, zonder de Philips subwoofer had ik eigenlijk niks aan de DS350/370 luidsprekerset. Dus was dit het moment om de Gateway 2000 PC luidsprekerset nu toch echt in gebruik te gaan nemen.

Altec lansing en subwoofer Philips DSS370 subwoofer

DSS370 subwoofer voorzijdeDSS370 subwoofer achterzijdeACS251 Subwoofer Gateway 2000
Subwoofer luidspreker DSS370 voorzijde, 8-4-2022 Subwoofer luidspreker DSS370 zijaanzicht, 8-4-2022 ACS251 Subwoofer Gateway 2000


De foto's van de luidsprekers spreken voor zich, interessant zijn de kleine technische verschillen van deze twee PC luidspreker sets. Qua functionaliteit lijkt er weinig verschil tussen de Philips DSS350/370 en de Gateway 2000 te zijn. Satellieten met twee luidsprekers, waarvan één satelliet de analoge versterker met de volume-en toonregeling wel met IC (dat wel) bevat. De techniek verschilt wel van de Philips DSS350. De Philips DSS350 maakt gebruik van een digitale versterker. Technisch gezien mogelijk wat kwetsbaarder. Ook beschikt de DSS350 over een USB aansluiting.
Nu is de gangbare techniek voor de subwoofer, eigenlijk wel hetzelfde. De lage tonen gaan als analoog signaal via een analoge versterker op chip naar de subwoofer luidspreker. De versterker in de gateway 2000, maar ook in de meeste andere PC luidspreker setjes beschikken over é;én analoge chip de die alle analoge signalen versterken en doorgeven aan de luidsprekers.
Ik moet bekennen dat ik anno 2022 nog geen recensie over de Gateway 2000 luidsprekerset had geschreven, mede omdat ik deze alleen nog maar voor test doeleinden had gebruikt. Een korte test beschrijving zal ik nu alsnog gaan geven. De Gateway 2000 beschikt over twee satelliet luidsprekerboxen. De hoofdsatelliet bevat twee audio-ingangen, een subwoofer audio-uitgang, een netvoedings aansluiting (15V-800mA), en de satelliet uitgang voor de 2e luidspreker satelliet. Verder bevat de Gateway 2000 audioset een losse subwoofer ACS251 met eigen netvoeding. De subwoofer bied zelf ook nog een netvoedings aansluiting van 2A bij 13V. Het waarom van deze aansluiting weet ik niet, mogelijk te gebruiken voor de satelliet ter vervanging van de losse netvoeding? Dus alles wat nodig is, dat is ook aanwezig. Ook hier viel op dat de bijgeleverde netvoedingen helemaal niet veel stroom leveren en continu vermogen ook echt niet kunnen leveren. De luisterproef was gelukkig wel heel positief, ik hoorde niets verkeerd in de muziek weergave.
Al vrij snel gingen de connectoren van de twee audio ingangen verbrokkelen ... verbrokkelde connector Altec Lansing ACS41, 4-1-2021 Het is nu weer een jaar later en ik heb nu de tweede verbrokkelde jack connector verwijderd en ik heb een kabeltje met tulp contra stekers teruggeplaatst. Een passende nieuwe jack connector heb ik (nog) niet kunnen vinden, dus heb ik maar gekozen voor deze praktische oplossing. Ik kan nu mijn gewone kabels blijven gebruiken zonder speciale verloopkabeltjes.

De ACS 41 kan de geluids kwaliteit van de Philips DSS370 nog niet evenaren. De hoge en midden tonen blijven helaas nog achter. Dat geldt trouwens ook voor de lage tonen uit de ACS251 subwoofer. Daarover straks meer. Een extra handicap van de ACS251 is mogelijk de vrij luide bonk van de subwooferbox, bij het aanzetten van de computer. De bonk is te beperken dooor het geluidsvolume te verlagen voor dat de subwoofer aangezet wordt.
Ik heb de satelliet luidsprekers nader bekeken door deze open te schroeven De bijgeleverde satelliet luidsprekers bleken intern net zo beperkt aangesloten als die van de Philips DSS350/DSS370 pc-audioset ... Dus alleen een enkele condensator tussen de lage/middentoon luidspreker (conus ca 7cm) en de hoge tonen luidspreker (conus ca 2 cm). Vrij klein en dus waarschijnlijk niet zo geschikt voor een hoog geluidsvolume. Desondanks kon ik het volume behoorlijk verhogen zonder vervormd geluid te horen.

Altec lansing Multimedia subwoofer werkt even niet meer ...
De ACS251 subwoofer lijkt dus sinds 1 april (jawel) 2022 defect. Er komt nauwelijks hoorbaar geluid uit. De ACS41 basisset levert gelukkig wel een signaal aan de ACS251 (getest met de aangepaste MMS203 in combinatie met de passieve Sony subwoofer).
Nu de ACS251 niet meer functioneert, was dit het moment om deze subwoofer eens nader te gaan bekijken. Na elf schroeven te hebben verwijderd, kon de de subwoofer behuizing met enige moeite worden geopend. Na het openen bleek er een stevige subwoofer luidspreker in te zitten! Deze luidspreker ziet er overigens net zo fors als die in de Philips DSS370 subwoofer luidspreker! Er is wel één groot verschil, de ACS251 subwoofer luidspreker blijkt een dubbele spreekspoel te hebben. Voor subwoofers blijkt dit een bekende techniek te zijn. Dit zou de weergave van stereo lage tonen verbeteren. Maar dit heeft bij mij niet zoveel zin, want het kabeltje dat de lage tonen naar de subwoofer brengt, is een mono signaal kabel ... Die mono kabel was bijgeleverd, maar het betrof wel een kringloop aanschaf. Is dit soms een een mogelijke oorzaak van het probleem? Dit omdat, bij gebruik van een enkele spoel, de luidspreker niet maximaal zal presteren.
Maar eerst nog eens testen, het zoeken van een geschikt muziek programma bleek moeilijker dan gedacht ... maar uiteindelijk vond ik een zender met geschikte test muziek (met een goede beat en lage tonen). Na wat gepruts en verwisselen van kabels, kwam de conclusie: de ACS251 lijkt nog te functioneren !!! Het lijkt dus vooralsnog op een contact probleem met de audiokabel (slechte connector?).
Even zitten zoeken op internet, kennelijk moet er een kabel met paarse stekers gebruikt worden. Helaas zijn de internet foto's op dit punt niet duidelijk. Verder was er maar één foto te vinden waarop de paarse kabel was afgebeeld. De kabel met de paarse markering, die was dus niet meegeleverd. Mogelijk is de mono kabel de veroorzaker van het te lage geluidsvolume. Dus ik ben op zoek gegaan naar een geschikte stereo kabel en ik heb de mono kabel vervangen door een stereo exemplaar. Wat direct opviel was dat het bas volume gelijk sterk toenam (joepie!!!). De ACS251 kan nu wel de DSS370 subwoofer evenaren! Logisch dat het volume van de ACS251 achterbleef, er was maar één luidsprekerspoel actief, terwijl er twee luidsprekerspoelen aanwezig zijn en deze moeten dus wel gebruikt worden.

Luidsprekers in ACS41 satellietLuidspreker filter aanpassing
in gemodificeerde ACS41 satelliet
ACS41-printplaat satellietACS41-print detail satelliet
Luidsprekers in ACS41 satelliet, 12-4-2022 Luidspreker filter aanpassing in gemodificeerde ACS41 satelliet, 12-4-2022 ACS41-printplaat satelliet, 12-4-2022 ACS41-print detail satelliet, 12-4-2022

DSS370 modificatie uitvoeren Altec lansing Satelliet luidspreker boxjes ...
Uit eerder onderzoek was al gebleken dat de Gateway 2000 satelliet boxen de hoge en midden tonen niet echt goed weergaven. Mogelijke oorzaak kan de gebruikte versterkerchip/ontwerp in de ACS41 set zijn, dan wel de tweeter of het te eenvoudige luidspreker scheidingsfilter (enkel 1 condensator). De Philips DSS350/DSS370 gaf na plaatsing van een -6dB per octaaf luidspreker scheidingsfilter een veel betere weergave van de midden -en hoge tonen. Misschien een goed moment om de DSS370 modificatie ook uit te voeren op de ACS41 satelliet. Een oude luchtspoel van 0,15mH toegevoegd aan de onderste luidspreker (zodat de hoge tonen richting die luidspreker afgezwakt worden. De condensator bij het tweetertje is 3,3uF, een redelijke waarde, maar ik heb hier nog geen Simetrix op los gelaten. Mijn eerste indruk is, het geluid van de satelliet nu veel helderder klinkt. Zonder extra inductie probeert de onderste luidspreker kennelijk een deel van de hoge tonen weer te geven. Maar deze tonen werden dus niet hoorbaar weergegeven, wat de ene luidspreker al heeft verbruikt kan de andere luidspreker niet meer verbruiken ... Het toevoegen van een inductie levert uiteindelijk dus een heel ander geluid op, veel frisser en ook het stereo effect valt nu veel meer op!

Nawoord gemodificeerde luidspreker filter';

Een verrassende wending dat met deze vrij eenvoudige aanpassing een veel betere geluidsweergave wordt verkregen. Het lijkt er op dat satelliet luidspreker boxjes zonder aanpassingen het geluid gewoon niet goed weergeven. Met name de hoge tonen worden niet weergegeven. Het valt mij overigens vooral bijt met name de goedkopere PC luidsprekersetjes die slechts éeacute;n luidsprekertje hebben voor de midden-en hoge tonen weergave. Dit resulteert helaas vaak in een blikkerig leeg geluid. Soms klinkt het geluid wel beter dan de PC luidspreker setjes met twee luidsprekertjes zonder fatsoenlijk scheidingsfilter. Hopelijk zijn deze ervaringen een uitzondering en geen regel, maar ik vrees het ergste ...

De ACS251 zag er van binnen trouwens mooi afgewerkt uit. De netvoeding maakt, net als de HK-695 pc-audioset, gebruik van een ringkern trafo. Er blijkt een KIA6210AH versterker chip die zorgt dat de subwoofer luidspreker zijn werk kan doen. Deze chip was ik nog niet eerder tegengekomen in een audio versterker. De KIA6210AH kan maximaal 50W en dat is best wel veel. in ieder geval is deze versterker chip erg geschikt voor de dubbele spreekspoel van de luidspreker.
Ik ben dus erg blij dat de Gateway 2000 nog zo goed functioneert! De printplaat kan helaas niet makkelijk verwijderd worden, her en der vastgelijmd, vastgeschroefd aan de behuizing zelf (bodem en achterzijde). Dus eventjes de invoer connector vervangen, dat was niet mogelijk geweest.

Terug naar het begin


Terug naar de Audio overzichts pagina of
terug naar mijn homepage.


Email? Ga naar mijn homepage... /13 maart 2023