IkMijn pagina voor
prettig werken op de PC
www.pcpret.nl
Homepage Stuur bericht Gastenboek Website Blog Eindhoven

PC historie

Hier wat informatie over mijn en door mij gebruikte hobby computers.
 1. Mijn hobby computers
 2. Iets over mijn nieuwe hobby computers
 3. Iets over mijn "oude" notebooks
 4. Iets over mijn 8 bit computer historie
 5. Fotogalerij van (oude) CPU's
 6. Fotogalerij van (oude) Co-processoren
 7. Fotogalerij van (oude) GPU's
 8. Iets over mijn oude computers tot 2007

Oude Medion PC Mijn hobby computers
Door mijn experimenten met netwerken is het voor mij prettig over meerdere PC's te beschikken. Zover dat mogelijk is, bouw ik uit beschikbare onderdelen nieuwe PC's. Zo nu en dan krijg ik afdankertje waarmee ik best nog wel aardige dingen mee kan doen. Gelukkig zijn voor de gebruiker zijn ook veel oudere computers gewoon in orde of eenvoudig te repareren, verder ontstaan vaak problemen met de Windows software. Een nieuwe installatie is dan nagenoeg altijd de oplossing en dan is het hebben van een recovery of een Windows installatie schijf of een intacte Windows produktcode de redding.

Toshiba A200 Op dit moment zie ik vooral socket 775 en socket 478 computers passeren. Computers veelal ouder dan 10 jaar zijn tegenwoordig al bijna te oud. Vaak is zo'n computer bijvoorbeeld niet geschikt voor Intel Pentium 4 3,0 GHZ met HT (=hyper threading) of een Intel Dual Core CPU. Ook krijg ik regelmatig een laptop aangeboden ter reparatie dan wel als afdankertje. Ik heb gemerkt dat hyper threading wel extra snelheid biedt, maar dual core is toch wel een grotere verbetering. De hoofdreden dat een computer niet wordt gerepareerd is vaak of een fataal defect in één van de onderdelen of de kosten van vervanging van onderdelen. Defecten die bij gewone computers vaak voorkomen zijn: een defecte harde schijf, ventilator, netvoeding, geheugen en/of moederbord. Defecten die bij laptops vaak voorkomen zijn: een defect harde schijf, ventilator, geheugen, toetsenbord en/of moederbord. Het arbeidsloon tikt vrij aardig aan al lijkt een onderdeel nog wel betaalbaar. Bijvoorbeeld de vervanging van een ventilator in een Sony Vaio laptop van 35 euro of een toetsenbord voor een Toshiba laptop kost dan misschien maar 30 euro maar voor een computer die niks meer waard zou zijn, wordt dat inclusief arbeidsloon en onderzoekskosten best wel prijzig. Iets vergelijkbaar geldt voor een netvoeding maar die is vaak te vervangen door een universeel exemplaar.

AMD X2 4450e Ik ontvang ook wel eens wat AMD spul, maar kennelijk wordt dat toch wat minder gebruikt. Onlangs een AM2+ systeem met een AMD e4450 afgedankt omdat die een geheugen probleem had. Ik beschik zelf dan nog over een draaiend socket 939 systeem. De oudere socket A systemen gebruik ik bijna nooit meer, alleen de toppers met een AMD Barton en een overklokte Sempron 2400 CPU worden nog gebruikt als test systeem,

In het verre verleden kon ik via mijn vrijwilligerswerk bij een lagere school vrij geregeld een afgedankte PC uit het 486 of Pentium 1 tijdperk bemachtigen. Via kennissen en familie heb ik een klein aantal Intel Pentium 2 en 3 sytemen zien passeren. Met de komst van veel Intel Pentium 4 afdankertjes zijn de oudere computers niet meer interessant om te worden gebruikt, deze zijn gewoon te langzaam en niet meer bij de tijd. Interessant is dat tegenwoordig ook oudere laptops worden afgedankt. Voordeel is dat deze computers relatief klein zijn, nadeel is dat deze moeilijker zijn te repareren. De meeste laptops worden afgedankt omdat de accu kapot is of omdat de laptop de accu niet meer wil opladen. In een laptop kom ik regelmatig een AMD CPU tegen, bijvoorbeeld de AMD TL60. De oudere laptops beschikken van nog over een echter printerpoort en/of COM poort waardoor er nog aardig mee geëxperimenteerd kan worden.7

Meestal wordt een computer pas afgedankt als die kapot is, dit leidt dat tot de sloop van de PC. Heel soms wordt een computer afgedankt omdat deze te oud of te traag is geworden. Heel soms kan een computer nog wel wat sneller gemaakt worden maar zijn de kosten vrij hoog of is vervanging beter omdat de nieuwe computer wel overweg kan met de nieuwste Windows versie. De sloop van een afgedankte computer levert heel vaak nog bruikbare onderdelen op, zoals een stille netvoeding, een harde schijf of bruikbaar computer geheugen. Uiteindelijk kan ik daarmee een andere computer repareren dan wel een 'nieuwe' computer bouwen die weer aardig bij de tijd is. Het loont om rond te kijken op een rommelmarkt of, mocht je er nog eentje tegenkomen, computer beurs. Kopen op een rommelmarkt of computerbeurs is een risico, soms wordt er defect spul verkocht.
Oh ja, als u meer wilt weten hoe je oude PC's kan repareren, klik dan hier.

Iets over mijn nieuwe hobby computers
Computers bouwen is een leuke hobby. Helaas gaat het bouwen niet vanzelf. De afgelopen jaren ben ik vooral bezig geweest met het repareren en experimenteren met de nu verouderde Intel P4 socket 478 en socket 775 systemen. Zo heb ik onlangs een leuk woonkamer PCeetje gebouwd Intel Dual Core 3,0GHz CPU (D930). Let wel, die 3,0 GHz belooft veel snelheid, maar dat valt best tegen, toen produceerden CPU's vooral warmte.
Aan het fotolijstje kunt je waarschijnlijk zien dat AMD CPU's bij mijn behoorlijk favoriet waren. Van AM386 tot en met de AMD64 3000+ ... De verklaring daarvoor is vrij simpel: ik had geen computers met moderne Pentium 4 CPU's want die waren voor mij toen gewoon te duur. Binnen mijn familie en mijn kennissenkring, was ik daardoor een uitzondering. CPU kern schade AMD XP3000+ Overigens is mijn vertrouwen in AMD in 2004 wel behoorlijk verminderd. Hoofdreden is dat er "gave" AMD CPU's worden verkocht die gewoon beschadigd zijn. Hierbij een voorbeeldje van een miskoop die ik december 2004 heb gemaakt. Wat mijn grote zorg is dat dit soort schade volgens mij wijst op een produktiefout. Deze CPU schade heb ik gemeld bij AMD. Ik mocht mijn oude exemplaar opsturen en ik ontving daarvoor in de plaats een S939 AMD64 3000+ CPU. Kijk hier voor het hier voor het eindresultaat!

Omdat ik nog een socket A moederbord had met bijbehorend geheugen en koeler en andere attributen had, besloot ik alsnog een socket A CPU te kopen. Mijn keuze viel op een Sempron 2400+ CPU, een OEM exemplaar. Dit leek een relatief goedkope versie maar CPU naamgeving bleek meer te beloven dan de CPU werkelijk aan kong. Een AMD XP2400+ boxed CPU kostte me (in mei 2004) 79 euro, de Sempron 2400+ kostte me (in februari 2005) 55 euro. Mijn indruk was dat die Sempron 2400+ presteerde als een AMD XP2000+.
Het eerste wat me wel opviel was dat de Sempron CPU vrij koel bleef. Daarom werd ik wel erg nieuwsgierig naar wat er uit de Sempron CPU was te halen. Als u hierover meer wilt weten, kijk dan eens op mijn Epox-8RDA3+ webpagina.

Januari 2009, vanwege problemen met mijn Media Center PC en de moeilijke verkrijgbaarheid van AMD CPU's, heb ik voor de Media Center PC nu gekozen voor een Intel E5200 CPU. Ik ben benieuwd wat die CPU in huis heeft.

Iets over mijn "oude" notebooks
Packard Bell EASY NOTE (1999) In december 2003 heb ik mijn eerste (2e hands) notebook gekocht. Dat was dus een Packard Bell EasyNote met een Celeron 400MHz CPU.

In juni 2008 heb ik heel eventjes een EEE PC gehad, ik heb die binnen een week teruggebracht, ik vond de Linux niet praktisch bruikbaar.

In juli 2008 kreeg ik van een kennis een oude Toshiba Satellite Pro 4270 (uit 2000) met een Celeron 500MHz CPU (FSB 100MHz). Ik weet nog niet wat ik met dit apparaat ga doen. Het diskettestation, de harde schijf en de accu zijn defect. De accu lijkt een restcapaciteit van 18% te hebben ... Het diskette station is van het type ???, het vervelende is dat de diskette soms wel en soms niet wordt gelezen. Het LCD beeldscherm lijkt nog wel van aardige kwaliteit, de LCD kabel lijkt er slecht aan toe te zijn. Ik krijg soms geinverteerde kleuren en lage helderheid. Even de notebook weer losschroeven, lost het euvel weer eventjes op. Dat is dus geen echte oplossing. Toshiba Satellite 210CT

Niet veel later kon ik een Toshiba Satellite 210CT met een Intel Pentium 120 CPU (uit 1997) krijgen via mijn werk. Dat is een leuk apparaat, die met 16MB en Windows 95 OSR2.1 zeker geen slechte snelheid laat zien. Deze oude notebook wordt voor mij bruikbaarder wanneer ik er een geschikte PCMCIA netwerkkaart voor kan bemachtigen. Het LCD beeldscherm heeft nog een zeer bruikbare kwaliteit. Verder is er een audio lijn ingang aanwezig. Helaas heeft deze notebook geen USB. Vandaag een dvd speler geplaatst en gekeken of deze notebook met het Dvd-to-Go programma en PCMCIA kaart van Margi een Video dvd kan afspelen ... En wat denk je, jazeker! De beeldkwaliteit valt best mee ... Waarom dit juist uitproberen op deze computer, tja, deze PCMCIA kaart werkt alleen met Windows 95. Waarom zo leuk? Dit omdat dit een zeer verplaatsbare computer is die ook nog erg geschikt is voor mijn elektronica hobby.
De notebook is momenteel voorzien van Windows 98, maar dit is niet echt een verbetering. Het netwerk wordt slechts moeizaam herkend, het Dvd-to-Go programma werkt niet ... Interessant is wel dat Internet Explorer 6.0 wel is te gebruiken ...

Iets over mijn 8 bit computer historie
Augustus 2010 had iemand belagstelling gekregen voor mijn meer dan 20 jaar oude Philips XT computer ... Dat was dus mijn oudste PC maar het was niet mijn oudste computer ... Mijn oudste computer is nog steeds een Atari 600XL, een 8-bitter, die gebruikte ik vanaf 1984. Die computer was toen niet van mij, maar van mijn moeder. Die computer werd gebruikt voor computer cursussen. De Atari 600XL heb ik hoofdzakelijk gebruikt om formules door te rekenen en grafiekjes te maken en te plotten. Programma's laden en opslaan gaat via een speciale cassetterecorder en gewone cassettebandjes. Tja, dat waren nog eens tijden.
Ik heb ook nog wat minder oude 8-bitter, een Philips 8235. Dat is een MSX2 computer en die draaide MSX DOS. Het interessante van MSX is dat het schijfformaat ook door MS-DOS computers kon worden gelezen. De Philips 8235 heb ik uiteindelijk voorzien van een dubbelzijdige diskettestation, oorspronkelijk zat er een een 3,5 inch enkelzijdig exemplaar in. De Philips MSX computer heb ik gebruikt voor software ontwikkeling (Teletekst). Die computer was niet echt snel, uiteindelijk heb ik de software ontwikkeling op mijn 80386 PC voortgezet met een Z80 emulatie programma want dat werkte een stuk sneller.

Fotogalerij van (oude) CPU's
Intel 8088-2 Intel 8086 Intel 80186 Intel 80286 Intel 386DX-33 AMD 386SX/SXL-33 Green CPU U5S-SUPER25 Intel 486DX-33 Intel 486DX2-66 Cx486DX2-66 AM486 DX2-66 AM486 DX2-66 EW5 Cx486DX2-80 AM486 DX4-100SV8B Cx486DX4-100 AM5X86-P75 IBM 6x86MX Pr200 Intel Pentium 75 Intel Pentium 100 Intel Pentium 200 w/MMX, bovenzijde Intel Pentium 200 w/MMX SL27J, onderzijde Intel Pentium 200 w/MMX SL23W, onderzijde Intel Pentium Pro 200 IBM PowerPC 603ev 200MHz IBM 6x86MX Pr300 AMD K6-2 333MHz AMD K6-III 400MHz AMD K6-2 500MHz Intel Pentium II 333MHz SL2S5 (Slot 1) Intel Celeron 300A (Slot 1) Intel Pentium III 800EB SL4CD Intel Mobile Celeron 400MHz, SL3GR Intel Mobile Celeron 500MHz, SL3PE Intel Celeron 850MHz, SL54Q Intel Mobile Pentium III 1GHz, SL5TF AMD Duron 800MHz AMD Duron 800MHz, detail AMD Athlon 1GHz AMD Athlon 1GHz detail AMD Athlon 1,2GHz Thundirbird AMD Athlon 1500XP AMD Athlon 1500XP, detail AMD Athlon 1800XP Intel Pentium M Processor 715 1,5GHz, SL7GL Intel Pentium 4 1,7GHZ/256/400/1.75V SL5TK Intel Pentium 4 2,0GHZ/512k/400 SL5YR Intel Pentium 4 2,4GHz SL6EU Intel Pentium 4 2,66GHz SL6PE Intel Pentium 4 2,8GHz SL7J5 Intel Pentium 4 2,80GHz/512/533 SL6QB Intel Pentium 4 3,06GHZ/512/533 SL6S5 Intel Pentium 4 3,0GHZ/1M/800 SL7E4 Intel Celeron D346 3,09GHZ/512/533 SL8HD Intel 430 Celeron 1,8GHZ/512/800/05 SL9XN Intel Dual Core T2350 1,86GHz/2M/533 SL9JK AMD Athlon 2400XP AMD Athlon 2600XP-133 AMD Athlon 2600XP-133 AMD Athlon 2800XP-166 (Barton) ic AMD Athlon 2800XP-166 (Barton) text on ic AMD Athlon 3000XP-166 ic AMD Athlon 3000XP-166 text on ic AMD Sempron 2400+ AMD Sempron 2400+ AMD Sempron 64 3000+ AMD Athlon 64 3000 Winchester AMD Athlon 64 3500 Venice Intel Dual Core T3100 1,9GHz/1M/800 SLGEY AMD X2 4450e AMD Opteron 175 AMD Turion64 X2 TL-60 2GHz Intel Pentium D 820 2,8GHZ/2M/800/05A SL8CP Intel Pentium D 925 3,00GHZ/4M/800/05A SL9KA Intel Pentium D 930 3,00GHZ/4M/800/05A SL95X Intel Pentium 4 630 3,00GHZ/2M/800 SL7Z9 Intel Pentium 4 640 3,2GHZ/2M/800 SL7Z8 Intel Pentium 4 640 3,2GHZ/2M/800 SL8Q6 Intel Pentium 4 550 HT 3,4GHZ/1M/800 SL7J8 Intel Celeron T1700 Dual Core2 1,83/1M/667 SL6BH Intel T5600 Core2Duo 1,83/2M/667 SL9SG Intel T2600 Core2Duo 2,16/2M/667 SL8VN Intel E6600 Core2Duo 2,4GHz SL9S8 Intel E5200 Dual-Core 2,5GHz SLAY7 Intel E8400 Core2Dup 3,0GHz SLB9J Intel E8400 Core2Dup 3,0GHz SLAPL Intel E9300 Quad Core2 Quad 2,5GHz SLAWE Intel Core i5-3230M SR0WY 2,6GHz Intel Core i5-3570T SR0P1 2,3GHz

Fotogalerij van (oude) Co-processoren
Intel 80287-10 Co-processor Cx-83D87-33 Co-processor

 • Fotogalerij van (oude) GPU's
  Nvidia Geforce2 Ti Nvidia Geforce FX5600 Ati Radeon 9550 Ati Radeon 9550 detail Nvidia G73-GT-N Nvidia GF7800-GT Nvidia G80 Nvidia G84 AMD Radeon 7650M

  Iets over mijn oude computers tot 2007

  Terug naar het begin.

  Terug naar de Weetjes overzicht pagina, of
  terug naar mijn homepage.


  Email? Ga naar mijn homepage ... /16 september 2015