Taal: NL of EN
Mode: PC, Tablet, Mobile of TV
pcpret.nl: wandelen, fotografie, audio en computer weetjes!
WelkomThuisnetwerkStuur berichtGastenboekWebsite BlogLinks RSS button
Bloem van watermuurSteun Hart voor natuur nu!Paddestoel

Thuisnetwerk

Mobiel internet
UTP, straight en cross ...
IP adres, pingen ...
Thuisnetwerk, een overzicht
Oude (W)Lan gebruiken
Windows Vista
Draadloos thuisnetwerk
Woordenlijst ...
Een thuisnetwerk bouwen ...
Mediastreaming ...
Meerdere gebruikers
Windows XP
Directe kabelverbinding
ADSL op Windows/Freesco
Windows 9x, 2000
Windows 7
Software voor bescherming
Freesco installeren
Veilig werken
Hoe het begon
Eigen thuisnetwerk

Meest gelezen onderwerpen:
Website blog...
Mediastreaming van Windows P...
Gastenboek lezen...
Pingen en een IP adres vinde...
Geluidsapparatuur aansluiten...
Schrijf een bericht...
Onderhoud en reparatie van P...
Een thuisnetwerk bouwen ...
Gastenboek schrijven...
UTP, straight en cross ...

OS=
Browser=
IP adres= 54.227.96.5
Bezoekers= 1057165     Meer ...
(Vanaf 27-10-2010)

Land informatie van bezoekers, 25 sep 2016 t/m 01 oct 2016

Windows 7 in een thuisnetwerk

Windows 7 logo

Overzicht onderwerpen:

 1. Inleiding
 2. Windows 7 instellen
 3. Draadloos netwerk
 4. Firewall
 5. Internet delen
 6. Bestands -en printerdeling
 7. Het werkt niet?
 • Inleiding
  Dit hoofdstuk behandelt de details over een thuisnetwerk met Windows 7. In het algemeen is Windows 7 zover het samenwerkt met Windows 7 computers, makkelijk in te stellen. Om Windows 7 samen te laten werken met Windows XP en/of Vista, tja, dat is wel wat moeilijker geworden ... Voor informatie over het configureren van computers met oudere Windows versies, blijft Een PC (Windows) netwerk configureren in principe bruikbaar.

 • Windows 7 instellen
  Na installatie van de netwerkkaart (draadloos of gewoon) verschijnt, normaliter, de Windows 7 netwerk wizard vanzelf. Deze wizard gaat stap voor stap langs de belangrijkste instellingen. Let wel op, Windows 7 maakt het net als Vista niet echt gemakkelijk om de werkgroepnaam in te vullen. Windows 7 vraagt namelijk niet aan de gebruiker of de werkgroepnaam van het huidige netwerk gebruikt mag worden. Dit is voor de thuisgebruiker namelijk de meest logische keuze, windows 7 maakt zijn eigen keuze ... Wees niet te bang, er kan heel weinig misgaan. Normaliter behoeft de netwerkkaart niet ingesteld te worden omdat de automatische instellingen meestal wel voldoen. Let er wel op dat elke computer dezelfde werkgroepnaam heeft of krijgt en zorg er voor dat de firewall het gebruik van een lokaal netwerk toestaat. En let op, sommige firewalls bieden internet security en daarmee een firewall die een thuisnetwerk in de weg kan zitten. Aandachtspunten zijn nu de thuisgroep en de optie 'gebruikersnaam/wachtwoord gebruiken' of 'laat de keuze over aan Windows'.
  Lees goed wat er staat, Windows geeft een vrij duidelijke uitleg. Bedenk dat de Windows help ook nog een schat aan informatie biedt.
  Informatie over hoe een en ander het beste kan worden ingevuld met plaatjes, dat is in voorbereiding.

  Heel soms mislukt het uitvoeren van de Netwerk Wizard. Raak dan niet in paniek. Soms vindt Windows zelf een oplossing en soms ook niet. Soms helpt het om systeemherstel uit te voeren om zo naar een eerdere toestand terug te gaan.. Controleer eventueel de firewall instellingen nog eens. Meer hierover is mogelijk hier (Firewall) te vinden.

  Belangrijk: zolang de netwerk wizard niet (juist) is uitgevoerd op de Windows 7 computer zelf, zal die computer in het algemeen niet zichtbaar zijn voor andere computers. Oh ja, en vergeet vooral niet om een map en/of station te delen, want als er niks is gedeeld, zal het netwerk ook niks laten zien. Mocht de computer op een andere computer zichtbaar zijn, dat zijn de instellingen mogelijk (bijna) in orde. Klik op de computer en kijk of de gedeelde map en of station zichtbaar is. Zo ja, ga dan na of de gedeelde map of station ook toegankelijk is.
  Niet zichtbaar, loop de instellingen nog eens na. Niet toegankelijk, probeer in plaats van een geldige gebruikersnaam eventueel 'iedereen' (apart in te stellen).
  Wordt vervolgd ...

 • Draadloos netwerk
  Voor een draadloos netwerk moet in het algemeen nog wat meer worden ingevuld. Bijvoorbeeld de naam van het draadloze netwerk en de beveilingscode voor de WEP of WPA bescherming om het netwerk te beveiligen. Het is belangrijk om het verschil tussen een openbaar netwerk en thuisnetwerk te begrijpen en daar ook echt rekening mee te houden! Openbaar staat zo'n beetje gelijk aan gevaarlijk en is dus ook echt bedoeld voor netwerken die niet tot je thuisnetwerk behoren. Het is zeer ongebruikelijk om bijvoorbeeld bestandsdeling toe te staan op een openbaar netwerk.

  Soms worden de problemen veroorzaakt doordat er de draadloze netwerkkaart doordat een schakelaartje, of iets dergelijks, niet goed staat. Ingeval van problemen, lees dan voor de zekerheid eerst Windows Vista: Het draadloze netwerk werkt niet goed ... voor aanvullende informatie. Vanuit het 'Netwerkcentrum' kunnen de meeste netwerkinstellingen worden gecontroleerd of worden gewijzigd. Snel opstarten kan door op het netwerksymbool de taakbalk, op de rechtermuistoets te klikken en vervolgens te kiezen voor 'Netwerkcentrum openen'. De opdrachten 'Draadloze netwerken beheren', 'Adapterinstellingen wijzigen', 'Geavanceerde instellingen voor delen wijzigen' en het maken van een nieuw netwerk, dat kan allemaal via dit venster.

  Januari 2010 heb ik ten behoeve van mijn website een LogiLink Wirelss N Usb 2.0 adapter gekocht. Want over eigen ervaringen is nog altijd het meeste te schrijven. Want zoals je misschien al hebt gemerkt, bij anderen werkt het altijd in één keer, alleen nooit bij mij. Dat gold ook voor deze Wlan adapter, die na aansluiten overigens prima herkend werd. Ook de netwerkwizard verscheen, maar helaas, met onvoldoende informatie. De door mij gebruikte Wlan router heeft namelijk een Mac adres beveiliging en om alles goed te laten werken, moest ik het Mac adres weten. Deze informatie stond niet op de Wlan adapter zelf en Windows liet deze niet zien zolang er geen verbinding was opgezet. Na het uitschakelen van de beveiliging kon ik het Mac adres achterhalen alleen toen bleek het netwerk nog steeds geen goede verbinding te krijgen, een ip adres beginnend met 169. werd getoond. Deze informatie is te vinden met ipconfig of als onder 'Netwerkverbindingen', met de rechtermuis toets geklikt wordt op de 'Draadloze netwerkverbinding', de optie 'Status' wordt geklikt en vervolgens op 'Details' wordt geklikt. Meer over het gebruik van het IP adres is te vinden op Pingen en een IP adres vinden .... Uiteindelijk lukte het een goede verbinding te krijgen nadat de Wlan router even uit en weer aan was gezet.

 • Firewall
  Via de help in Windows (klik op 'Start', klik op 'Help en ondersteuning'), kun je informatie vinden over dit onderwerp. Kijk eventueel nog eens bij Windows Vista: Firewall voor aanvullende informatie.

 • Internet delen
  Normaliter wordt dit ingevuld via de Netwerk wizard. Windows 7 beschikt over goede help informatie, maak er gebruik van.

 • Bestands -en printerdeling
  Ook dit wordt normaliter ingesteld via de Netwerk wizard. Echter er is wel één groot verschil. Een printer die gedeeld moet worden, dat moet nog wel worden ingesteld. Om bestanden te delen moet er wel tenminste één map of station die is gedeeld want anders is er nog niks om te delen. Mijn ervaring is dat voor het gebruik in combinatie met Windows XP en Vista er toch al vrij snel geavanceerde instellingen nodig zijn. Oh ja, het is mij bijvoorbeeld nog niet gelukt om C: te delen, een map op C: dat lukt wel. Windows 7 beschikt over een goede help informatie, maak er gebruik van.
  Wordt vervolgd ...

 • Het werkt niet?
  Dit is vaak een onbegrepen probleem en treedt vaak op in een thuisnetwerk met meerdere computers die niet allemaal gebruik maken van Windows 7. Anderzijds Windows 7 systemen onderling leveren ook nogal eens problemen op. Misschien lijkt het normaal dat computers met hetzelfde besturingssystemen probleemloos met elkaar kunnen samenwerken. Dat is een misverstand. Niet ieder computer gebruikt namelijk dezelfde firewall of virusscanner, en dan nog, dan moet deze software nog goed ingesteld worden.

Terug naar het Begin.


WelkomThuisnetwerkStuur berichtGastenboekWebsite BlogLinks RSS button

Datum: 2 januari 2010