IkMijn pagina voor
prettig werken op de PC
www.pcpret.nl
Homepage Stuur bericht Gastenboek Website Blog Eindhoven

Philips DSS350, DSS370 luidsprekerset modificeren

DSS370 luidsprekerset zonder subwoofer

Inleiding:
Beter geluid voor de Philips USB luidsprekerset DSS350 en de DSS370/00. Het resultaat van de noeste arbeid is een dramatisch beter geluid.

In december 1999 jaar heb ik tweedehands een leuke Philips luidsprekerset gekocht met een Philips subwoofer (DSS370/00). Zonder subwoofer is deze gelijk aan de DSS350. In eerste instantie vond ik het geluid leuk klinken. Bij het wat luider weergeven van muziek en tijdens het weergeven van klassieke muziek, kreeg ik toch mijn twijfels. Het geluid klonk niet goed, rafelig, rauw.

Onderzoek:
Aangezien ik toch problemen had met het USB gedeelte, besloot ik de luidsprekerset aan een nader onderzoek te onderwerpen. Nadat ik de box had losgeschroefd zag ik de oorzaak van de "slechte" geluidsweergave: het luidspreker scheidingsfilter was in feite niet werkzaam. De hoofdluidspreker in de kleine box deed het werk. De luidspreker voor de hoge tonen, de tweeter, werd gevoed middels een 2uF condensator. Voor een tweeter met een impedantie van 3 Ohm betekent dit dat deze zo goed als niets te doen heeft. De woofer (de luidspreker voor de lage tonen) bleek geen beperkingen te zijn opgelegd, zodat deze in feite al het hoorbare geluid produceerde. Luidsprekerschema DSS350/DSS370

Modificatie Philips DSS350, DSS370:
Voor een goede geluidsweergave is een scheidingsfilter noodzakelijk dat de woofer de lage tonen laat weergeven en de tweeter de hoge tonen. Vanwege de eenvoud heb ik een luidspreker scheidingfilter toegepast met de scheidingsfrequentie op 8,5 kHz. In principe voldoet een andere waarde ook (maar wel hoger dan 3 kHz). Om de hoge tonen luidspreker te beschermen heb ik gekozen voor een vrij hoge scheidingsfrequentie. De aanpassing is te realiseren door de condensator te vergroten naar 7 uF (parallel plaatsen van 4,7uF) en het plaatsen van een luchtspoel (0,05 mH, inwendige weerstand circa 0,1-0,2 Ohm).

De keuze van de componenten is niet zo erg kritisch. Een spoelwaarde van 0,05 mH lijkt geen courante waarde. Zelf wikkelen behoort tot de mogelijkheden. Eventueel kan gebruik worden gemaakt van een oude luidsprekerspoel. Ik had de beschikking over een spoel uit een oude Schneider luidsprekerset. Ik heb een groot aantal wikkelingen van de spoel verwijderd. In de schets is te zien hoe een en ander eruit gaat zien. Op de foto is te zien hoe een en ander is geworden. Opgemerkt zij nog dat geen enkel component wordt verwijderd. DSS350/DSS370 van binnen gezien Er worden alleen twee componenten (een 0,05 mH luchtspoel en een 4,7 uF condensator) toegevoegd en de bedrading wordt iets gewijzigd. De draadklem, met de draad naar de 2 uF condensator, wordt losgetrokken van de woofer. Vervolgens wordt een uiteinde van de spoel verbonden met die woofer aansluiting. Daarna wordt het andere uiteinde van de spoel verbonden met de draad naar de condensator. Tot slot wordt over de 2 uF de bipolaire condensator een 4,7 uF condensator gesoldeerd. Daarna nog even de losgetrokken draadklem van isolatie tape voorzien en de luidsprekerbox kan weer worden dichtgeschroefd.

Waarschuwing: Het openen van de luidsprekerbox moet voorzichtig gebeuren. De onderkant wordt geopend door het verwijderen van de rubbertjes. Leg deze veilig neer (stofvrij). Maak de 4 schroeven los. Vervolgens kan de onderkant worden opgelicht. Ga niet wrikken! De onderkant bevat nog twee plastic pennetjes die gemakkelijk afbreken. Als de onderkant aan alle kanten evenveel wordt opgelicht, kan er niets misgaan. Als de onderkant is verwijderd, kan pas met het voorpaneel worden begonnen. Als het voorpaneel is verwijderd, zijn de 4 schroeven te zien van het luidsprekerpaneel. Als deze schroeven zijn losgeschroefd, kan de luidsprekerbox worden geopend. Simetrix simulatie, modificatie DSS350, DSS370

Simetrix simulatie Philips DSS350, DSS370
Hiernaast is de frequentiegrafiek te zien met van de DSS350, DSS370 luidsprekers met en zonder de modificatie. Deze frequentiegrafiek heb ik gemaakt met hulp van het programma Simetrix. Dit programma biedt de mogelijkheid om een ontwerp te simuleren en de resultaten grafisch weer te geven. De grafiek voor de gemodificeerde luidsprekerset bestaat uit een helder groene lijn voor de lage tonen luidspreker en een rode lijn voor de hoge tonen luidspreker. Het kantelpunt van het scheidingsfilter ligt bij 8,5kHz. De grafiek van de niet gemodificeerde luidsprekerset bestaat uit een vaal groene lijn voor de lage tonen luidspreker en een blauwe lijn voor de hoge tonen luidsprker. Duidelijk is te zien dat de hoge tonen luidspreker nauwelijks kansen krijgt om iets te doen. Negeer het lage tonen gebied, frequenties lager dan 100Hz zullen deze luidsprekers nauwelijks kunnen weergeven. Het blijft een simulatie van een vereenvoudigde situatie! Dit kantelpunt van het scheidingsfilter zou best lager mogen liggen, bijvoorbeeld 3 of 5kHz. De spoel en condensator moeten dan wel een aangepaste waarde krijgen. Ik heb daar zelf, vanwege gebrek aan onderdelen, niet mee geëxperimenteerd.

Windows drivers:
De bij deze set bijgeleverde Windows 98 drivers lijken niet te werken op Windows 98SE. Windows XP, Windows Vista en Windows 7 herkennen de Philips luidsprekers direct en installeren de standaard Windows drivers. De luidsprekers lijken verder goed samen te werken met de al in de computer aanwezige geluidskaart. Normaliter gebruik ik de luidsprekers overigens via de analoge aansluiting.

Subwoofer van DSS370 werkt niet meer ... Eind 2019 viel de DSS370 subwoofer uit na vele jaren trouwe dienst. Gelukkig had ik kort daarvoor een Gateway 2000 systeempje met subwoofer op de kop getikt. Ik moet bekennen dat ik nooit een recensie over deze luidsprekerset heb geschreven ... misschien komt dat nog, maar ik zal hier alvast wat meer informatie geven. Op de onderzijde van de rechter luidspreker stond de tekst 'Altec Lansing Multimedia'. Dit gaf de doorslag en terecht! Deze set behoefde geen modificaties, in zoverre, er zat een gammele aansluiting op die reparatie behoefde.
De vervanging was dus snel geregeld. Maar nu de reparatie van de DSS370, is dat mogelijk of is het weer een echt Philips product (moeilijk te doorgronden en te repareren)? De elektronica ziet er redelijk straight uit, zoals een mooie voedingstransformater met gelijkrichter, een 30W BTL versterker in de vorm van de Panasonic AN7164 chip. Verder is de versterker intern voorzien van een aantal stekertjes. Best handig bij het open maken, maar iets langere kabeltjes waren nog net wat makkelijker geweest. Het breedste stekertje bevat de bedrading naar de subwoofer volumeregelaar en dit steketje bevat ook de bedrading voor het aan/uitzetten van de subwoofer. De voedingsspanning lijkt redelijk in orde, alleen de versterker (pin 12) is de spanning de helft lager dan ik zo zou verwachten...
De subwoofer luidspreker heb ik apart getest, deze doet het nog prima. De makkelijkste oplossing leek me om het DSS370 deel via de beschikbare connector te koppelen aan een oude versterkerprint. De resultaten zijn veelbelovend! Deze versterker print vormt ook een goede basis omdat deze twee satellietluidsprekertjes ondersteunt met pakweg 10W per satellietluidspreker en 22W voor de subwoofer. De eerder genoemde versterker print met de TDA1554Q is overigens afkomstig van de gesloopte Camebridge Soundworks set, de kast van de Camebridge Soundworks set bleek veel te gammel om fatsoenlijk geluid weer te geven. waardoor er nooit sprake kon zijn van enig muzikaal genot.
Maar goed, omdat ik toch bezig was, ook maar gelijk de subwoofer uit een oude Macintosch computer getest, die subwoofer bevat een vrij klein luidsprekertje met een stijve papieren conus. Het resultaat viel daardoor inderdaad wat tegen, maar op zich presteerde dit subwoofer best wel goed ondanks het gebruik van zo'n klein luidsprekertje.
Het openen van de subwoofer gedeelte met luidspreker, dat heeft enige tijd gekost, daarvoor had ik een schroevendraaier nodig van 20 cm. De langste die ik had, was net 2 cm te kort. Het basgeluid is het nog wel waard om deze luidsprekerbox nieuw leven in te blazen. De oorzaak van de problemen heb ik nog niet achterhaald, vermoedelijk is er een probleem met de eindtrap (AN7164). Maar het zou ook aan de voorliggende elektronica kunnen liggen. Mocht ik weer wat tijd hebben dan hoop ik dit nog een keer uit te puzzelen.
September 2020 update, bij de Aldi heb ik een geschikte schroevendraaier set kunnen kopen. Vrij snel waren de twee probleem schroeven verwijderd. Maar de Dss370 kast was daarna nog niet te openen. Alles nog eens goed bekeken, geen andere schroeven te vinden, vermoedelijk is de boel in meer of mindere mate verlijmd. Mijn schrijfhaak leek voldoende dun en lang om de naad in de kast wat los te wrikken. Dat gaf inderdaad enige beweging, maar het was nog niet genoeg. Na wat wrikken met een schroevendraaier, kwam er uiteindelijk toch wat meer beweging. Nu hield alleen de volumeknop met een stukje ronde kunstof de kast nog enigszins bijeen. Uiteindelijk kwam ook dat ronde kunstofdeel los, en de kast was open ... ! Wordt vervolgd!

FET eindtrap doorgebrand, 28-7-2009 Linker luidspreker geen geluid, versterker doorgebrand ...
Juli 2009 bleek mijn tweede DSS350 set niet meer goed te werken, de linker luidspreker gaf geen geluid. Na her-aansluiten van de linker luidspreker kwam er alleen nog maar een brom en al helemaal geen geluid meer. Nog meer onderzoek wees uit dat mijn SB Live!Player geluidskaart ook niet meer goed functioneerde, op het linkerkanaal geen geluid. Na vervangen van de geluidskaart was er geen verschil met de DSS350. De DSS370/00 set geprobeerd, prima geluid, de linker luidspreker omgewisseld, nog steeds goed geluid ... Tja, de DSS350 is dus kapot. Deze heb ik uit elkaar gehaald en nader bekeken. Uiteindelijk vond ik op 2 printen schroeiplekken en ik vond een schroeiplek op de behuizing. Nu bleken die plekken boven elkaar te zitten, en het defect bleek op de print met de eindversterkers te zitten: De FET eindtrap met de IRF7309, voor de linker luidspreker, blijkt te zijn doorgebrand (zie foto). Reparatie bleek niet mogelijk, kennelijk was er meer kapot. Dit setje gaat nu even de kast in. Oh ja, zoals je eerder kon lezen, is de subwoofer van de DSS370 set inmiddels ook gesneuveld ... en nog niet gerepareerd. Als compromis gebruik ik de Labtec LCS-2408 subwoofer in combinatie met de Philips DSS350 luidsprekerset. De bas is nu wel wat minder, maar zo kan ik nog wel genieten van deze bijzondere luidsprekerset.

Nawoord:
Het eindresultaat van de DSS350/DS370 met het gemodificeerde luidspreker filter is echt verbluffend. Het geluid klinkt onherkenbaar anders en het geluid klinkt nu gewoon goed! Het hoog klinkt helder en duidelijk, de bas klinkt heel erg diep en duidelijk (met de subwoofer erbij). En natuurlijk ook heel belangrijk, het stereo effect is heel duidelijk hoorbaar. Het verschil in geluid heb ik in juni 2002 nog eens kunnen beoordelen met een niet gemodificeerd Philips DSS350 setje.

Deze Philips DSS370 luidsprekerset werd vroeger overigens ook verkocht met een hoog fantasie vermogen. De basis informatie: 2x15W RMS vermogen voor de 2 satelietluidsprekers en 30W RMS vermogen voor de subwoofer. Die informatie lijkt in eerste instantie te kunnen kloppen. De netvoeding kan +/- 10,5V bij 1,6A leveren, dat is dus iets meer dan 33W. Het klopt niet omdat de netvoeding niet de benodigde stroom voor het RMS vermogen kan leveren, daarvoor is zo'n 4A voor nodig. De subwoofer heeft een ingebouwde voeding, die is door mij niet zo makkelijk te controleren. Het is wel zo dat de satellietluidsprekers er niet uitzien alsof die 15W RMS vermogen kunnen weergeven. Het is jammer dat in de folder vervolgens gemeld wordt dat die 2x15W overeenkomt met 360W PMPO vermogen. Voor meer informatie over PMPO, lees Zin en onzin over luidspreker vermogens en versterkers dan eens.

Terug naar het begin


Terug naar de Audio overzichts pagina of
terug naar mijn homepage.


Email? Ga naar mijn homepage... /28 september 2020